agarest-generations-of-war-teszt/2013/10/11

Agarest: Generations of War Teszt

2013. október 11. Gosztonyi Adorján

A 2004-ben létrehozott Ghostlight kiadta első pc játékát, nem kis örömömre, hiszen eddig olyan platformokra alkottak, mint a Sony konzol sorozata, vagy a Nintendo DS. Rengeteg élvezetes játék fűződik a névhez, mint tesztalanyunk és második része, a Lucifer’s Call vagy a Digital Devil Saga.

Történet:

Az idő hajnalán szörnyű háború dúlt a jó és a gonosz erői között. A jónak sikerült győzelmet aratnia, de Agarest elesett, a rothadó testekből és a gonosz istenek a maradványaiból a fény egy új világot hozott létre.

Aztán a gonosz ismét ébredezni kezdett…

Agarest 2013-10-05 20-34-55-95 Agarest 2013-10-05 20-39-34-77
Agarest 2013-10-06 18-13-54-94 Agarest 2013-10-09 16-12-45-61

Játékmenet:

Hősünk, Leonhardt (Golden Leo), nagy hasonlóságot mutat a Sword Art Online nevű sorozat főszereplőjével Kirito-val, csak utóbbinak fekete a ruházata. Ő igyekszik az első generáció többi hősét győzelemre vezetni. (A játékban 5 generáció van) Természetesen senki sem bízik benne, hiszen elárulta népét, de senki nem tudja az okát, ahogy azt sem, hogy Dyshana-nak mi köze van ehhez az egészhez. A Csapatunkba mindenki valamilyen egyéb indokkal csatlakozik, például Zevra és Fyuria, akik testvérek. Szerencsére Fyuriának azért később más oka is lesz maradni. Megtalálhatóak a játékban a Mass Effect-ből jól ismert szerelmi szálak is. Hiszen valahogy el kell kezdődjön a következő generáció. Erre találták ki a megalkotók a „Soul Breed” rendszert. Minden generációban három hölgy közül lehet választani és a főkarakterhez fűződő viszony erőssége határozza majd meg a képességeket. De a hölgyeknek nem lehet mindig „udvarolni”, csak az határozza meg kötődésüket, hogy bizonyos szituációkban hogyan is döntünk. (Mentsetek sűrűn, ha Fyuria kell, néha nagyon érdekesen reagál)

Mint ahogy a Mass Effect-ben és néhány játékban megszoktuk itt is van egy skála, ami azt mutatja, mennyire vagyunk jó fiúk. Hogy merre mozdul ki a mutató szintén a játék egyes részein meghozott döntés fogja befolyásolni

Agarest 2013-10-05 20-28-32-57 Agarest 2013-10-05 20-46-02-05
Agarest 2013-10-05 20-45-05-94 Agarest 2013-10-06 16-55-28-67

Apropó képességek: ezekből rengeteg van a játékban, jobbára ugyan vásárolni lehet őket és vagy fegyverünk, vagy karkötőnk tartalmazza, de minden karakternek van három alapból. Minden karakter rendelkezik egy igen erős képességgel is, amit néha csak nagy nehézségek árán lehet némelyiktől előcsalni, mivel nem csak AP költsége van, hanem SP-is ezek az úgynevezett extra skillek, ezekből később majd több is lesz. Aztán vannak a „Will Power”-ek, amikhez különböző feltételeknek kell teljesülni, hogy használhatóvá váljanak. Na, ezek azok, amiket nagyon ritkán fogunk használni. Legtöbbet pedig a skill kombinációk sebeznek, ezeket a játék „Arts”-nak nevezi és az Esoteric Book-ban találhatóak, a játék elején ugyan még csak egy lesz benne (miután kipróbáltuk az instrukciók szerint), de később majd lehet vásárolni könyvet hozzá.

A karakterlap nem túlzsúfolt, mégis minden fontos információval ellát minket, mint például a tulajdonságok, amikről vezet egy diagramot is, ami nagyon tetszetős. Szintlépésenként 10 elosztható pontot kapnak a karakterek, érdemes megfontolni mire pakoljuk, minél többet rakunk valahova, annál költségesebb lesz.

Harcrendszer:

A harcrendszere talán a Heroes of Might & Magic-ére (körökre osztott) hasonlít a leginkább. Az első fázis a mozgási, ahol érdemes úgy állítgatni figuráinkat, hogy össze legyenek linkelve (ilyen az ellennek is van, Extended Area, Linked Area), mivel csak így működnek a kombók és azoknak a karaktereknek is van lehetősége támadni, akiknek az elérésén már kívül esik a MOB és nem utolsó sorban egy-egy kombóhoz bizony odaugranak és ott is maradnak, ezzel megspórolva nekünk némi Akció pontot a mozgási fázisban.

A harci fázisban nincs is más dolgunk, mint szétcsapni az ellent. Mivel normál támadásaik (értem ez alatt: csak üt egyet) nincsenek így mindent skillekből oldanak meg. Ezeket láthatjátok a képeken is és a lentebb lévő gameplay videóban. Fent már említettem, hogy minden skill és mozgás AP-ból működik, mint a Space Hulk esetében, amint elfogy érdemes a stand-by-t használni átadva ezzel a kört a soron következő karakternek. Fent szintén említettem az extra skill-eket, amikhez már SP is szükséges, ezekhez a pontokhoz akkor jutunk, ha leterítettünk egy ellenséges egységet. A harcok végéről természetesen nem hiányozhat a teljesítési táblázat, ami, ha jól teljesítettünk bónuszpontokat is tartalmaz

Agarest 2013-10-06 18-58-40-73 Agarest 2013-10-06 16-39-48-86
Agarest 2013-10-09 06-02-30-32 Agarest 2013-10-06 15-31-55-00

Létrehozhatunk vagy felerősíthetünk maximum ötödik szintig tárgyakat a Blacksmith’s Guild-ben persze mindennek ára van, némelyiknek nem is kevés, nem beszélve a plusz költségekről, mint az EP, amit nem sikerült megfejtenem (Talán Enhance Point?) Mindegy is, van és ez jó dolog, nem sok játékban lehet manapság ilyennel találkozni.

Grafika:

Grafikailag ugyan kicsit elavult, mivel a konzolos változat 2010-ben jelent meg, de azért megállja a helyét bőven. Ehhez a témához nem is kell több, bár egy élsimítást azért el tudtam volna képzelni.

Hangzás:

Ez már sokkal érdekesebb, néhol nagyon jó rock zene szól harc közben, néha pedig valami más (talán japán mulatós?) mindenesetre rendesen el lett találva. A menüben pedig lágy zene. Igazán nem mondhatok semmi rosszat.

Értékelés:

Október harmadikán jelent meg a játék pc-s változata, a cikk írásakor már a Steam top eladásai között szerepelt, amin nincs is mit csodálkozni. Olyan játékokat utasított maga mögé, mint a Saint Row IV, vagy a Godus. A kialakított rendszer tökéletes a játékban, nem találkoztam semmilyen buggal, ami idegesített volna vagy elvette volna a kedvemet az egésztől. Rengeteg időt lehet eltölteni vele, gondolok itt főleg a Soul Breed rendszer lehetőségire, a generációk számára és az epic harcokra.

Nyugodt szívvel tudom ajánlani minden RPG és Anime fannak, nem fognak csalódni!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QDgVWybQlOM[/youtube]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

 OS: Win XP

Processzor: Intel Dual-Core 2,13 GHz vagy egyenértékű

Memória: 1 GB

Videókártya: 64 MB, v3 shader támogatással

Szabad lemezterület: 5 GB

Optimális rendszerkövetelmény:

 OS: Win XP vagy újabb

Processzor: Intel i3 3 GHz vagy egyenértékű

Memória: 4 GB

Videókártya: 128 MB, v3 shader támogatással

Szabad lemezterület: 5 GB

Pozitívum:

  • Epic Történet
  • Rengeteg karakter
  • Skill rendszer
  • Harci kombók
  • Anime

Negatívum:

  • Lassú párbeszédek

Grafika: 8 (10)

Hang: 8 (10)

Játszhatóság: 9 (10)

Hangulat: 9 (10)

85%

Írta: Gosztonyi Adorján