alcor-zest-q933r-szilard-teljesitmeny/2013/08/28

Alcor ZEST Q933R - szilárd teljesítmény

2013. augusztus 28. Bibók Richárd

A hét folyamán érkezett az Alcor táblagépe, a ZEST Q933R. A gyártó a korábbiak során már foglalkozott a piac ezen részével, azonban ez az eszköz, a nemrég megjelent legújabb táblagépcsaládjuk, a Zest tagja. Ezúttal szeretnénk megköszönni a lehetőséget az Alcor Digital képviseletének.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElső pillantásra, már maga a doboza is szembeötlő, ugyanis fiatalos lendületet tükröz a kialakítása, míg a mintázata egyszerű, de kifejező. A doboz oldalán található a jelzés, miszerint 16Gb-os vagy éppen 32Gb-os verziót tartalmaz. A fedlapon láthatjuk, hogy a gyártó 2 év garanciát vállal, tehát ez összességében tekintve kitűnőnek mondható. Az szemközti oldalán találhatunk egy piktogram listát arról, hogy milyen funkciókkal, tulajdonságokkal rendelkezik a készülék. A legalján pedig mindezt felsorolásszerűen olvashatjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA dobozból való kivétel után megállapíthatjuk, hogy a gyártó szakemberei a belső mellett a külsőre is szántak némi időt. A készülék maga alumíniumházat kapott, amely azonban a napjainkban oly gyakori kerekített sarkok helyett egy szögletesebb stílusra épül. A hátoldalon megtalálhatjuk a gyártó nevét és az eszköz típusjelzését, illetve, hogy mekkora belső tárhellyel rendelkezik. A bal felső sarokban helyezkedik el a hátlapi kamera. Az oldalán megtalálhatunk minden szokásos kimenetet, tehát microUSB-t, miniHDMI-t, audio Jack kimenetet, a hálózati adapter csatlakozóját, továbbá a hangerő szabályzó gombot, a képernyőzároló gombot. Az alulsó oldalon van lehetőségünk bővítőkártyát helyezni az eszközbe. A méretei (240x178x9,9mm) viszonylag nagyok, köszönhetően a 9,7"-os retina kijelzőnek. Súlya összességébe véve kellemes, hiszen "mindössze" 582 g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tesztünk során arra kerestük a választ, hogy kategóriájában mennyire nyújt maradandót az Alcor megoldása. Az első feladatunk volt lefuttatni az AnTuTu Benchmarkot, amely egész bíztató eredményekkel látott el minket. Bár itt jön az a rész, hogy eláruljuk, hogy ez nem véletlen, ugyanis az Alcor Zest Q933R kitűnő felszereltséggel rendelkezik. Egy gyors gondolkodás és számolás után lefuttattuk a Quadrant Standard-ot is, amely egy az eszköz számára hízelgő eredményt jelzett, és amelyet a mellékelt ábrán meg is tekinthettek.

[caption id="attachment_32785" align="aligncenter" width="225"]Screenshot_2013-08-15-18-40-24 AnTuTu Benchmark[/caption] [caption id="attachment_32784" align="aligncenter" width="225"]Screenshot_2013-08-15-18-35-50 Quadrant Standard[/caption]
[caption id="attachment_32773" align="aligncenter" width="472"]antutu AnTuTu Benchmark összehasonlító diagram[/caption]

Screenshot_2013-08-15-18-30-33A legelső tulajdonság amely a felhasználó szemébe ötlik, az a 9,7"-os IPS kijelző, amely 2048x1536-os felbontással rendelkezik, tehát e tekintetben az iPad-del vetekszik. Az egyik legfontosabb pontja az eszköznek a négymagos Cortex A9 SOC, magonként 1.5GHz órajellel, amely kitűnő gyorsaságot biztosít az eszköz számára, sőt, kiemelkedővé teszi azt. Mindez önmagában kevés lenne, ezért az Alcor szakemberei 2 GB memóriával is felruházták az eszközt, amely a processzorral karöltve nagyszerű sebességre képes. Korábban említettem, hogy 16 GB-os, illetve 32 GB-os verzió is létezik az eszközből, azonban ha valakinek mindez nem lenne elég akár microSD kártya segítségével további 32GB-tal bővítheti a tárolókapacitást, amely jó esetben akár 64GB is lehet, ami valljuk be nem biztos, hogy kihasználásra kerül a közeljövőben. A tesztünk során kipróbáltuk, milyen gyorsan merül le használat alatt, illetve használaton kívül. A gyártó oldalán található adatok (készenlét: 120 óra, lejátszási idő: 5 óra) körülbelül helytállóak, mindössze a futtatott programok rendszerkihasználása miatt változhat minimálisan ez az adat. A 7800 mAh-s akkumulátor kitűnően beleillik az eszköz hardveres képébe.

Screenshot_2013-08-15-18-30-18Tesztünk során rengeteg programot futtattunk, hátha találunk valamilyen problémát, hiányosságot. A nagy hardverigényű játékok is akadás mentesen futottak rajta, míg például néhány korábbi esetben a Skype számára némileg több idő kellett az átlagosnál, a Zest Q933R esetében itt sem merült fel probléma. Számomra némileg csalódás, hogy a komoly hardver ellenére csak átlagos szintű kamerákkal lett felszerelve, de úgy vélem, hogy a táblagép jelenlegi árán az már nagyot dobott volna, így viszont még elérhető az átlag felhasználó számára is. Továbbá hasonlóan társaihoz, irányítható egérrel is, mi kipróbáltuk mind vezetékessel, mind bluetooth-ossal, és megállapítható, hogy az utóbbi esetén kitűnő válaszidővel rendelkezett.table

ajanlott

Írta: Bibók Richárd