almom-egy-tanya-pure-farming-2018-teszt/2018/03/21

Álmom egy tanya - Pure Farming 2018 teszt

2018. március 21. Henits Balázs

Vészesen haladunk előre a 2018-as évben, és már most, a harmadik hónapban rengeteg megjelenésen vagyunk túl, ám ha azt gondoltátok, hogy 27-éig, a Far Cry 5-ig kell várnotok, hogy Montanában tevékenykedjetek, tévedtetek! Bár a hasonlóság itt-ott felüti a fejét, elvégre a szabad levegőn, végeláthatatlan mezőkön űzzük az ipart, ezúttal a fegyverek helyett hatalmas gépek kerülnek kezeink ügyébe.

A virtuális farmok sosem voltak még ilyen elterjedtek, mint napjainkban, véget értek az idők, mikor az e kategóriában fellelhető címek az F betűnél kezdődtek, és ott is fejeződtek be. Nem nehéz kitalálni, hogy a Farming Simulatorra gondoltam, mely egyértelműen a legismertebb példa e körben. Az elmúlt időszakban rengeteg cím sorakozott fel mögé, melyeket nemhogy játékmenetben, de sokszor a címben is nehéz volt megkülönböztetni az elsőszülöttől, e teljesítmény pedig siralmasan kevés esetben bizonyult elégségesnek az élmezőnybe kerüléshez.

Röviden tehát a választási lehetőségek tárháza valóban hatalmas, a gazdaélet megteremtésére rengetegen tettek már kísérletet, ma azonban egy jól definiált tervet követni hivatott tétel csatlakozott a piachoz: ő a Pure Farming 2018. Amint rákeresünk a neten, a Techland logója szúrja ki szemünket, mely bár bizakodásra ad okot, ha egy mondattal kellene válaszolnom a „Valóban ez a cím fogja a feje tetejére fordítani a hierarchiát e játékágban?” kérdésre: talán majd egyszer!

A játék nem próbál meglepni bennünket, nem nyújt szinte semmifajta újdonságot a kezelőfelületen kívül, és nem sorakoztat fel semmit, amivel eddig ne próbálkoztak volna mások. Tartalmaz azonban szinte mindent, mit egy ilyen stílusú címtől elvárunk: dolgozunk, gondoskodunk a járművek megfelelő állapotáról, felügyelet alatt tartjuk a földeket, és persze kereskedünk. Az Ice Flames a már bevált dolgokon finomítva próbál sikert teremteni, így a részleteket is a mezőgazdaság irányába terelik. Minden alapvető műveletről elmondható, hogy összhangban van a valósággal. A növekedési folyamat gyakorlatilag nem változott, azonban hatásosan emlékeztetnek bennünket rá, hogy amit itt látni szeretnénk, ahhoz mind munka szükségeltetik. A szokásos termelésen, vetésen, öntözésen, műtrágyázáson, betakarításon felül meg kell figyelnünk, hogyan viselkednek a növények különféle környezetekben, hogy reagálnak a folyamatosan változó időjárásra. Természetesen nincs tökéletes ember, így egész biztosan mindenki elveszíti majd a termény egy részét, elvégre a forróság szárazsághoz vezet, és a szakadatlan esőzések sem ígérnek semmi jót.

„Minden kezdet nehéz” – szokás mondani. Ez jelen esetben is megállja a helyét, hiszen a játék elején, mikor még a kezdetlegesebb eszközök állnak csak rendelkezésre, mi több, azok száma sem nagy, az egész folyamat több időt vesz igénybe, mint mondjuk amit a Farming Simulatorban megszokhattunk. Erre is van megoldás, elvégre a gyümölcsökkel való foglalatoskodás sokkal kevesebb figyelmet igényel, mint mondjuk a szántóföldi növények, mi több, az üvegház is fellelhető opciónak számít, ami tovább könnyíti a dolgokat.

Amikor a növények számának meghatározásáról esett szó, a fejlesztők határozottan a helyzet magaslatában érezték magukat. Mintegy 20 fajta zöldség, illetve gyümölcs termesztésére kapunk lehetőséget, ezen felül pedig a gabonafélékből és más, konkrét területeken termőkből sincs hiány. E mondatommal választ adtam egy gyakran hajtogatott kérdésre, miszerint több helyszínen is gazdálkodhatunk-e: Igen! Az alapterület szerepét Montana tölti be, ahogy már a legelején is említettem, ebből adódóan ez a legnagyobb. Olaszországban az olajbogyó, a szőlő, illetve a padlizsán rejtelmeibe áshatjuk bele magunkat, de akár Kolumbiában is állomásozhatunk kávé- és kannabiszültetvényeinken. Németország DLC-ként szállt be a buliba, és tekintve, hogy a Techlandról van szó, folyamatos bővítésre számíthatunk.

Japánt szándékosan a végére hagytam, hiszen azon felül, hogy a rizsföldeken egészen más a munka, mint a megszokott területeken, speciális eszközökre is szükségünk lesz ennek felügyeletéhez, folyamatos karbantartásához. Háromféle játékmód közül választhatunk. A már jól megszokott kampány valószínűleg mindenki számára egyértelmű, mit is takar. Lehetőséget kapunk különféle kihívások teljesítésére, melyek a korábban felsorolt területek mindegyikére kiterjednek, ezeken felül pedig egy szabad mód is rendelkezésünkre áll, ahol mi határozzuk meg a körülményeket, feltételeket.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mezőgazdaság nem merül ki a növénytermesztésben… Az állattenyésztés is szerves részét képezi a tevékenységeknek, és akkor még a farm fejlesztéséről nem is beszéltünk. A járművek cseréjén felül napelemekbe, szélerőművekbe is fektethetjük pénzünket, de egyértelmű, hogy a sok kiadás mellett rengeteg jövedelemforrás is adatik. Negatívumként jegyezném meg, hogy az alaptól eltekintve a többi térkép mérete senkit nem fog lenyűgözni, és ez különösképp Németországra vonatkozik. Ebből adódóan sajnos hamarabb válnak unalmassá.

Ha tehát a növény- illetve állatállományt vesszük figyelembe, gazdag tartalommal bír a Pure Farming, azonban ha rátérünk a gépekre, sajnos a mosoly eltűnik arcunkról. Bíztunk benne, hogy felveheti a versenyt a Farming Simulator kb. 300 járművével, ám sajnos a közelébe sem ér. Félreértés ne essék, minden olyan gép, melyre szükségünk lehet, könnyen megtalálható a kereskedésben! Vannak Akpil pótkocsik, vetőgépek, Zetor traktorok, Mitsubishi autók, de ez vajmi kevés az élmezőnybe való bekerüléshez. Hol a New Holland, a Fendt, a Ponsse, aGrimme, és sokan mások? Úgy tűnik, az engedélyekkel való küzdelem még midig hatalmas nehézségeket okoz a fejlesztőknek, és ennek nem csak jelen esetben van igazságalapja.

A kérdés ugyanaz, mint sok más cím esetében is: a következő részben (ha egyáltalán megjelenik) érdemes rá nagyobb összegeket és figyelmet fordítani, vagy a jelenlegin kellene finomítani? Közel sem hibátlan a projekt, ettől függetlenül érdemes szemügyre venni, mert ígéretes, de érdemes lehet elgondolkozni ezen egy kicsit. A térképen volna mit javítgatni, különösképp az útjelzőkre való tekintettel, illetve a munkások felfogadásakor életbe lépő mesterséges intelligencia is von maga után néhány felülvizsgálatra szoruló elemet.

Ugyanez vonatkozik a közúti forgalomra is, bár a fejlesztők mentségére szóljon, hogy a teleportálás lehetőségét nem vették el a játékosok elől, így ezt kikerülhetjük, ráadásul több esetben is hasznosnak bizonyulhat időtakarékosság szempontjából. A járművek tankolását, vagy a tartályok vízzel való feltöltését például nem biztos, hogy mindenki szívesen végig várja ölbe tett kezekkel.

A játék közel sem hibátlan, ám aki e stílusirányzatot kedveli, úgysem a látványvilágon vagy a technikai csuklásokon akad meg a szeme, hanem az élményre fókuszál. Összességében elmondható, hogy a fizikai alap nem a legfejlettebb, és ez az irányításból is kiveszi a szerepét, ami egy-egy nagyobb gép kezelésekor mutatkozik meg leginkább, viszont megszokható. A legnagyobb pozitívumot a végére hagytam, mely ránk nézve talán a legnagyobb előnyt jelenti a programban: magyar nyelven is játszhatjuk, így akár az is nekieshet, kinek minden más idióma megértése nehézségeket okoz.

Egy biztos: a Pure Farming 2018 nem forradalmasítja mindazt, amit egy effajta szimulátornak nyújtania kellene, de kezdeti löketként megállja a helyét. Ha valaki már unja a Farming Simulatorban eltöltött napokat, mindenképp őt ajánlanám a sokaságból. A több órás szórakozás szinte minden esetben garantált, az öt térkép pedig még változatosabbá teszi ezt. Ha pedig csak a bizalmon múlik a dolog, a Techland tekintetében számítunk még a jóra, különös figyelmet fordítva a moddolási rendszernek!

Írta: Henits Balázs