alpenfohn-wingboost-2-royal-blue-plus-ventilator-tesztje/2015/03/01

Alpenföhn WingBoost 2 Royal Blue Plus ventilátor tesztje

2015. március 01. Kocsis Bence Rendszerhűtés

Az Alpenföhn műhelyéből olyan termékek kerültek ki mint a Himalaya processzorhűtő, a Peter videókártya hűtő, emellett számos ventilátor is szerepel a gyártó palettáján. Az Alpenföhn ventilátorait a kiváló anyagminőség, az alacsony zajszint és a jó hűtési teljesítmény jellemzi, ennek tudatában próbáltuk ki a WingBoost 2 Royale Blue Plus 140 mm-es ventilátort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A WingBoost 2 Royale Blue Plusegy 140 mm-es, 140 x 140 x 25 mm-es méretekkel ellátott ventilátor, mely hálós bevonatú 4 pines tápkábellel rendelkezik. Ez a tápkábel 4 pines Y kialakítás, így a ventilátorra egy második modellt is csatlakoztathatunk. A gyártó információi szerint egy az Y csatlakozós megoldás összesen 4 ventilátor PWM vezérlésére alkalmas, tehát az első (mely alaplapra van dugva) ventilátorhoz további 3 modell csatlakoztatható ugyanezzel az Y megoldással. A ventilátor 300 és 1200 RPM fordulatszám között képes működni, ami a PWM vezérlésnek köszönhetően nagy szabadságot biztosít. Maximális fordulatszámon ez zajszintben 19,6 dBA-t jelent, emellett a hűtő óránként 109 köbméter levegőt mozgat meg. Az alacsony zajszintről még a hidraulikus csapágy gondoskodik, mely az alacsony súrlódással hozzájárul a halk működéshez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A WingBoost 2 Royal Blue Plus kerete gumibevonattal rendelkezik, és maga a keret is egy elég rugalmas megoldás. Ennek összessége megakadályozza a rezonancia háznak történő átadását, ami azt a tipikus "búgást" okozza a házakban. A ventilátoron sarkonként két darab rögzítési pont található, ami lehetőséget ad arra, hogy 140 és 120 mm-es ventilátorhelyre is felpakoljuk a hűtőt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A peciálisan meghajlított lapátok és a lapátokon elhelyezett uszonyok arra hivatottak, hogy minimálisra csökkentsék a zajszintet azáltal, hogy a felesleges turbulencia kiszűrésének eredményeképp nincs szükség magas ventilátor fordulatszámra. A gumiborítással rendelkező külső keret belső oldala egy kék körív, melyen ugyancsak kék színű kereszttartók találhatók.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Tartozékokból egy hálós borítással ellátott 4 pines hosszabbító kábelt, négy darab gumirögzítőt és egy 7V-os molex átalakítót kapunk. Mivel a rögzítési pontok is a keret gumi bevonatú tészét képezik, ezért fémcsavarok használatára nem igazán van lehetőség, maximum radiátorokra történő rögzítéskor használhatunk alátétes csavarokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A Wingboost 2 Royal Blue két alkalmazási lehetősége közül az első a számítógépház hűtése, hisz a PWM vezérlésnek köszönhetően megtalálhatjuk az egyensúlyt a hűtési teljesítmény és a zajszint között, ami egyébként nem is olyan nehéz, hisz a ventilátor maximális zajszintje 19,6 dBA ami szinte zajtalan, így a tökéletes csendhez nem kell igazán az 1200 RPM fordulatszámot "visszabutítani".

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[youtube]

;list=UUAe_tOgIcZuPi5Nv2ki0dmA[/youtube]

.

Mivel az Alpenföhn Wingboost 2 Royal Blue ventilátorok PWM vezérléssel rendelkeznek alkalmasak folyadékhűtéses radiátorok hűtésére. Segítségükkel egy alacsony zajszintű, mégis jó hűtési teljesítményű processzorhűtő varázsolható meglévő megoldásunkból. A ventilátorok Y csatlakozójának köszönhetően könnyedén csatlakoztathatjuk mindkét hűtőt az alaplap CPU fan helyére, így azok együtt vezérelhetők. A puha szerkezetű keret véleményem szerint sokkal alkalmasabb radiátorokra való felszerelésre, mint a kemény egybeöntött műanyag (akár üvegszállal megerősítve, akár nem) kerettel rendelkező ventilátorok, hisz a radiátor a felvett rezonanciát hajlamos átadni a számítógépháznak, ami ebben az esetben nem áll fenn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Az Alpenföhn Wingboost 2 Royal Blue Plus egy nagyon jól sikerölt megoldás mely alacsony zajszinttel, jó hűtési teljesítménnyel rendelkezik. A PWM vezérlés lehetőséget nyújt rendszerhűtőként, vagy processzorhűtő ventilátoraként történő bevetésre is. Az Y kábel is egy jó ötlet, mellyel hasonló megoldások esetén egy darab 4 pines alaplapi csatlakozóról 4 ventilátor vezérelhető. Az Alpenföhn Wingboost 2 Royal Blue Plus 140 mm-es ventilátor 3.900 forintos áron érhető el a Bluechip kínálatában.

logo-alpenfohn

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: