american-truck-simulator-ez-egyszeruen-nagyszeru/2016/02/22

American Truck Simulator – ez egyszerűen nagyszerű

2016. február 22. Ficsor Tamás
Ha valakitől azt kérdezik, hogy szimulátor kategóriában melyik játék jut először eszébe, keveseknek villan be elsőre a SCS Software alkotásai. Vajon miért? A szimulátor gamek többnyire valamilyen sportágat foglalnak magukba. Ilyen például a Rally, Formula 1, stb. Olyan játékok, melyek izgalmasak, és amikben fontos az oda figyelés és a koncentráció, hogy a lehető legjobb köridőket érjük el. A szóban forgó játékban, ha koncentráció nem is, de az oda figyelés mindenképpen fontos ugyanis itt nem a sebesség, hanem a megbízhatóság számít. [gallery ids="64662,64661" columns="2" link="file" size="medium"] Jó magam először a lassan 10 éve megjelent Euro Truck Simulator-al játszottam és már akkor megragadta a fantáziám. Valamilyen oknál fogva nagyon bejött nekem az a kamion vezetős dolog és azóta is nagy kedvvel ülök be a vezető ülésbe. Az ETS 2 megjelenése és annak DLC-i pedig még jobban behúztak ebbe az autósztrádás világba. De inkább át térek a február elején megjelent új kaminonos szimulátorra, amit természetesen a SCS által készített American Truck Simulator. Ha az USA-ra és az ott lévő kamionokra gondolunk akkor rögtön azok a hatalmas benzinzabáló csőrös szörnyetegek képei jelennek meg a szemünk előtt, melyeket talán még virtuálisan is ijesztő vezetni. Legalábbis én így gondoltam, mert kellemetlen, hogy eleve nagy járművem van, és még pluszba előre is kinyúlik a motor része. Az ETS-ben ugye ilyen problémák nincsenek, mivel a fülkék eleje mindennel egy síkban vannak. Úgyhogy az elején picit féltem, de ugye gyakorlat teszi a mestert.

ats_00010

Sok kritika érinti a játékot afelől, hogy ez nem is mondható új játéknak. Egyesek szerint fogták az ETS-t és átmatricázták/textúrázták. Egy egyszerű moddal ugyan azt a játékot létrelehet hozni. Nos az én véleményem szerint ez nem így van, de azt kiemelem, hogy a játékmenetben nem sok változás történt, ami egy kicsit szomorú, de majd bővebben kifejtem. Azonban, ami rögtön szembe tűnt az a grafika. Egyszerűen megfogalmazva: nagyon valósághű. Maga a kamion fényezése, a rajta lévő króm alkatrészek tűkröződése nagyon valóságosnak hatnak. Ugyan ez elmondható az utánfutókról. A környezeti elemek is tényleg szuperül néznek ki és nagyon is amcsi hangulat fog el fuvarozás közben. Ehhez a hangulathoz hozzá adnak az Al járművek, amik csupa amerikában látható autógárdából állnak. Nagyon megörültem, amikor észrevettem a különféle HotRodokat. A kamionokról annyit, hogy egyenlőre csak 2 gyártó (Kenwoth, Peterbilt) modelljei közül lehet választani. Remélhetőleg bövülni fog a paletta. A megjelenés utáni napokban kapott helyet a Kenworth W900, ami tényleg egy nagy dög, de nagyon jó vezetni. [gallery ids="64690,64714" columns="2" link="file" size="medium"] Ami különösen tetszik a játékban az a Nap. Számomra gyönyörűen tudták megoldani a fejlesztők, ahogy a nap sugarai átszűrődnek a szélvédőn vagy a fák között a leveleken. Vezetés közben csodás látványt nyújt egy a feature. Ami pedig igazán meglepett az az ördögszekér. Ijedtemben kicsit elrántottam a kormányt, de egy pillanattal később kapcsoltam és rájöttem hogy az csak egy pár guruló bokor. Nagyon jó pofa elem. Száguldozni sem érdemes, mert a jardok keményen büntetnek. Igen, rendőrök is helyet kaptak a játékban és elég aktívak. Az utcán közlekedő emberek nagyon emberiek. A szokásos sétálás mellett látható kisebb nagyobb csoport, akik beszélgetnek vagy épp a gördeszkapályán a srácok nyomatják a trükköket.

ats_00043

Vissza térek a játékmenetre. Ugye ahogy fentebb lett említve nem sok változás történt. A menű egy az egyben ugyan olyan mint az ETS-ben. Az első fuvarnál mindenről kap az ember egy tutorialt. Új elemként szolgál a parkolás rendszer, melyel előtérbe kerül diszpécseri munka. Igény szerint beállítható háromféle parkolás. Értelemszerűen a nehezebb teljesítéséért több TP jár. És néha tényleg nehéz a parkolás. Ugye az ETS-ben ez volt az egyik probléma, hogy túl könnyen lehetett parkolni, de most a pótkocsik hossza is megnőtt (vagy rövidült) néha nagyon is, így a parkolás is nehezebb valamint a GPS törekszik a minél kevesebb menetidő eléréséért ezért hajlamos szűk levágókat beadni, ahol van, hogy meg gyűlik az ember baja a szűk hellyel. Másik új elem a mérőállomás. Észrevételem szerint random módon kell megállni és megméretni a kamionunkat. [gallery ids="64713,64712" columns="2" link="file" size="medium"] Továbbra sem sikerült megoldani a műszerfal láthatóságát. A sebességmérő és a többi műszer felíratai olvashatatlanok. Az a hiba is fenn áll még, hogy valamelyik gyártó modelljeinél a digitális kijelzőn nem működik a sebességmérő. Így aki Kenworth-ot vezet annak szüksége van a HUD-ra, mely egy picit levesz az élményből. A hangokon is lenne mit finomítani. Az index kattogása egy az egyben az Scania-ból van adoptálva. Ez mondjuk nem gond, mert én szeretem a hangját, de nem hiszem, hogy a két gyártóé egyforma (vagy mégis?!). A kamionok hangja nem rossz. A W900-é a kedvencem. Azon erősen hallatszik, hogy nem egy modern vas. [gallery ids="64721,64720" columns="2" link="file" size="medium"] Összességében nagyon megvagyok elégedve az új truck szimulátorral. Akinek az ETS vagy más SCS Software által készített kamion szimulátor tetszett, annak szerintem ez kötelező vétel. Tesztgép: CPU: AMD FX 6300 GPU: Gigabyte Radeon R9 380 RAM: Kingston HyperX Fury Blue 8GB 1600 MHz DDR3 Wheel: Logitech Formula Force RX [embed width="123" height="456"]https://www.youtube.com/watch?v=horZ-d9Q5o0[/embed]

Írta: Ficsor Tamás