amit-az-amd-vegarol-tudni-lehet/2017/05/18

Amit az Amd Vegáról tudni lehet

2017. május 18. Teszt Gaben

Hamarosan érkezik az AMD új VGA családja a Vega, nézzük meg mit ígér. Sajnos az elmúlt években nem sikerült igazi csúcs kártyát produkálnia a gyártónak és középmezőnyben is csak a jobb ár/érték arány miatt lehetett alternatíva. Már 2 éve fejlesztik ezt az új architektúrát végre eljött az idő a bemutatásra. Az első ilyen grafikuskártya már meg is jelent, júniusban érkezik a többi.

Memória menedzsment az első.

vegahbcc (1)

A Vega nagy előrelépés memóriakezelés tekintetében, ami a HBCC-nek (High-Bandwith Cache Controller) köszönhető. A probléma az, hogy a mai VGA-k a VRAM kevés részét használják ki, jól optimalizált játék esetén is maximum a felét. A problémát leginkább az okozza, hogy a VRAM működését a szoftver irányítja. Az AMD véget vet ennek és hardveresen oldja meg a memória menedzselését, amivel már sokkal jobb hatásfokot ér el a fedélzeti memória kihasználtság tekintetében.

.vegarottr

.

Nemrégiben prezentálták a technológia működőképességét. Két játékban mutatták be mire is jó ez, a Rise of the Tomb Raiderben és a Deus Ex: Mankind Dividedben. Utóbbi elég jól optimalizált lett, míg az előbbiről ez nem mondható el. A teszt során két teszt konfig volt, egyikben ki volt kapcsolva a HBCC a másikban nem és mindkettőben 2 GB-ra volt korlátozva a VRAM, ami elég kevés az ultramagas beállításokhoz. Az eredmény magáért beszél. A leglátványosabb, hogy a minimum fps többszöröse, ha be van kapcsolva a HBCC. Jogos lehet a kérdés de mi értelme van, a mai kártyák nagy része több memóriával van ellátva. Ha fullhd ultra beállítás a cél akkor elég egy középkategóriás AMD-t venni, ami valószínűleg olcsóbb, mint Nvidiás társa. Ha 4k gaming a cél, akkor eddig csakis aranyárú 1080 ti vagy a titánok jöhettek szóba. Ha az AMD-nek sikerül jól áraznia a csúcs kártyáját, nagyon komoly ellenfele lehet az előbb említett szörnyetegeknek.

.vegahbcc

.

Professzionális felhasználás is fontos

Ezen a területen a Radeon pro vega ssg a nagy előrelépés. Speciális esetekben, ahol óriási mennyiségű adatot kell kezelni a GPU-nak nem elég a 16Gb VRAM sem. Ilyen pl.: valós idejű sugárkövetés, rendkívül nagy felbontású raw videók feldolgozása,  orvosi képalkotás (komplex geometriai struktúrák valós idejű létrehozása). Ezekben az esetekben a GPU a RAM-ot vagy HDD-t, SSD-t használja tárhelynek, ami nem a legszerencsésebb megoldás, mivel óriási terhet ró a CPU-ra és az adatáramlás sebessége is jóval lassabb. Erre megoldás, hogy két PCI-E 3.0 M.2-es csatlakozón keresztül SSD-vel pótoljuk a VRAM-ot, így már jóval gyorsabban elérhetőek a szükséges információk a GPU számára.

radeonssg

A gépi tanulásról egyelőre csak erőfitogtató mérést láttunk, amiben elveri a jelenleg legjobb Nvidia P100-as lapkáját. Rossz hír, hogy az Nvidia új kártyái e téren fognak fejlődni a legtöbbet.

A második negyedévben megjelennek az új AMD-k, míg az Nvidiák a harmadikban érkeznek. Mit gondoltok elég jó lesz az új RX, hogy letaszítsa trónjáról a titánt vagy csak megszorongatás lehet? Illetve felveheti a versenyt GTX 20-as szériával? Úgy néz ki ha mást nem is legalább egy jó alternatívát kapunk ami azért kedvező a vásárlóknak.

Írta: Teszt Gaben