antec-truequiet-pro-120-es-truequiet-120-led-ventilatorok-jartak-nalunk/2014/02/27

Antec TrueQuiet Pro 120 és TrueQuiet 120 LED ventilátorok jártak nálunk

2014. február 27. Kocsis Bence Rendszerhűtés

Az Antec minőségi tápegységeiről és számítógépházairól ismert. Emellett a processzorhűtő palettája is elég nagy, hisz találunk rajta többfajta léghűtéses és folyadékhűtéses megoldást. A gyártó természetesen a rendszerhűtők piacán is képviselteti magát. A mai nap két 120 mm-es rendszerhűtőt fogunk bemutatni, a TrueQuiet Pro 120 és TrueQuiet 120 Blue modelleket.

Antec TrueQuiet Pro 120:

A TrueQuiet Pro 120 első ránézésre nem egy megszokott kinézetű házhűtő ventilátor. Először is az a legszembetűnőbb, hogy a 76 darab speciálisan hajlított ventilátor lapát egybe van öntve a keretével. Ennek az eredménye az, hogy nagyobb lapátfelület érhető el, emellett az egybeöntés miatt a lapátok és a keret között nincs turbulencia.

antec_truequiet_pro_1

A ventilátor magja, belső "motorja" ránézésre sokkal kisebb, mint az megszokott a 120 mm-es ventilátorok esetében. Ez természetesen újabb pozitív hatással van a hűtési teljesítményre, hisz több hely marad a lapátoknak, és magának az átzúduló levegőnek is.

antec_truequiet_pro_5 antec_truequiet_pro_2

.

antec_truequiet_pro_7

A ventilátor négy rögzítési pontja mindkét oldalról gumiborítást kapott, aminek köszönhetően jóval kevesebb rezonancia jut át a ventilátorból a házba, mint a normál, csak műanyag bevonatú ventilátorok. Még hozzátesznek a rezonancia csökkentéshez a rögzítők, hisz ezek szilikonból vannak.

antec_truequiet_pro_3 antec_truequiet_pro_4

.

Mivel nem egy PWM vezérlésű modellről van szó, fix fordulatú ventilátorról kellene beszélnünk, de ebben az esetben mégsem tehetjük, hisz a TrueQuiet Pro 120 tápkábelén találunk egy switch-et, ami arra hivatott, hogy két, előre beállított feszültség (tehát fordulatszám) között váltogathatunk. Ez annyit jelent hogy 600, illetve 1200 RPM fordulatszám között váltogathatunk.

A zajszintről és a légszállításról is érdemes pár szóban említést tenni. Maximális, azaz 1200 RPM fordulatszámon 46,3 cfm levegőt mozgat meg a ventilátor, miközben 18,9 dBA zajszintet produkál. A 600 RPM-re való átkapcsolásnál ezek az értékek 17,8 dBA és 21,1 cfm.

antec_truequiet_pro_6

Antec TrueQuiet 120 LED:

A TrueQuiet 120 LED is egy hasonlóan 120 mm-es modell, mely, ahogy a neve is mutatja belső LED világítással lett ellátva. Az egyik különbség a TrueQuiet Pro 120-hoz képest, hogy ebben az esetben 9 lapát dolgozik azon, hogy minél nagyobb mennyiségű levegőt mozgasson meg, valamint ezek a lapátok nincsenek egybeöntve a kerettel.

antec_truequiet_blue_1

Az említett lapátok nem matt fekete színűek, hanem kissé átlátszó barnás árnyalatú anyagból készültek, ugyanúgy, mint a mag. Ennek köszönhető a LED világítás adta vizuális élmény, hisz a lapátokon is átszűrődik az aktuális szín. Ha már a színeknél tartunk, TrueQuiet 120 LED négyfajta világítással érhető el. Kék, zöld, fehér és piros színű LED-del ellátott ventilátorok közül választhatunk.

colors

antec_truequiet_blue_3

A csavarhelyek itt is kétoldali gumiborítást kaptak, emellett a rögzítés szilikon "csavarokkal" történik, hogy el lehessen kerülni a rezonancia okozta zajt.

antec_truequiet_blue_2 antec_truequiet_blue_5

.

A TrueQuiet 120 LED is egy kétfokozatú switch-el lett ellátva, aminek segítségével 600 és 1000 RPM fordulatszámot állíthatunk be attól függően, milyen intenzív légáramlást szeretnénk elérni. Maximális fordulatszámon 46.3 CFM légszállítás mellett 19,9 dBA zajszint keletkezik. Ha a kapcsoló segítségével 600 RPM fordulatszámot állítunk be, akkor a légszállítás 21.1 CFM és a zajstzint mindössze 8.9 dBA.

Alkalmazás: A TrueQuiet 120 LED ventilátor 2 helyen próbáltuk ki a Fractal Design ARC XL házunkban. Első körben egy hátsó ventilátort faragtunk belőle, ami az átlátszó oldallapnak köszönhetően nagyon szép látványt eredményezett. Ezután betettük a ház elülső paneljébe, ahol a sötétben szépen átszűrődött a kék fény...

antec_truequiet_blue_44

antec_truequiet_blue_21 antec_truequiet_blue_20

.

Értékelés:

Az Antec TrueQuiet Pro 120 egy kimondottan jól sikerült házhűtő ventilátor. Az alacsony zajszint mellett kellő mennyiségű levegőt képes megmozgatni, ami mellé társul az állítható fordulatszám lehetősége. Utóbbi nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha az illető olyan házzal rendelkezik, ahol nincs lehetőség a ventilátorok fordulatának szabályozására. Ára kicsivel 6000 forint alatt van. Csak utóbbi miatt nem kapja meg az ajánlott plecsnit.

Az TrueQuiet 120 LED legnagyobb erénye a látványvilág, amit a négy darab LED eredményez. Emellett természetesen csendben teszi a dolgát. Ajánlott főképp azoknak, akik átlátszó oldallappal ellátott házzal rendelkeznek. A TrueQuiet 120 LED 5000 forint körüli áron szerezhető be.

ajanlott tetszett
TrueQuiet 120 LED Antec TrueQuiet Pro 120
.....
antec
.....
A teszt során használt ARC XL számítógépházat a Fractal Design biztosította.

Fractal-Design-Logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: