aorus-a-desktopban-gigabyte-ga-z270x-gaming-5-teszt/2017/01/04

Aorus a desktopban - Gigabyte GA-Z270X Gaming 5 [Teszt]

2017. január 04. Herczeg Balázs Alaplap

A tegnapi nap folyamán már mutattunk be nektek Z270 chipsetre építő alaplapot az MSI kínálatából, amely pont egy hiánnyal küszködött leginkább, az RGB-s LED-ek hiányával. De miért pont az előző gyártót hoztam fel példának? Azért, mert ők hajtották végre legutóljára azt a lépést, amit a Gigabyte most fog, ez pedig nem más, mint egy desktopoknál új márkának való bevezetése. Korábban már volt Gaming termék a Gigabyte-tól is, de egy igazi ténylegesen presztízs márkát, amelyet ugyan már korábban létrehoztak, még csak most sikerült elhozniuk az asztali számítógépek világába. Az okosak a címből már úgy is tudják, hogy az AORUS márkáról beszélek, amely végre méltó ellenfele lehet az Asus ROG, az MSI Gaming Dragon és az Asrock Fatal1ty márkáival szemben. Ne tévesszen meg senkit sem a márka eljövetele, ugyan úgy lerisznek Gaming (korábban G1) szériás termékek, csak innentől kezdve végre tényleg egy újabb, frissebb márkanévvel ellátva fognak érkezni a Gaming termékek! Nem csak az alaplapok…

2016 az RGB LED-ek és a VR éve volt, így 2017 mi lenne, ha nem ennek a folytatása? Csak ezentúl agresszívebben fogjuk kapni az említett marketingszövegeket. PR-Marketing hallgatóként pedig jól tudom, amit a marketing gépezet sokat ismétel, az bevésődik az emberi agyba, és azt onnan többé semmi sem fogja eltávolítani: (-tehát: 2017 a VR és az RGB LED-ek éve, 2017 a VR és az RGB LED-ek éve, 2017 a VR és az RGB LED-ek éve…) A viccet félretéve jövőre nem kell karácsonyfaizzót vásárolnunk, elég szinte bármelyik alaplapgyártótól vásárolni egy-két alaplapot, azt felakasztgatjuk a fenyőre, és máris különböző színekben fog pompázni a fa. (A tápegységek összegét és az energiafogyasztást már mindenkinek saját felelőssége kifizetni, ahogy az alaplapok összegét is)

aorus1

Komolyra fordítva a szót az AORUS betört az asztali piacra és színesebbnél-színesebb termékekkel fog előállni az elkövetkezendő évek folyamán (-elég a szarkazmusból). A márka legfőbb célja olyan alaplapok megtervezése volt, amely megfelel a 2017-es Gamer igényeknek, és ahelyett, hogy tömegalaplapot kínálnának a fogyasztónak, megpróbálnak olyan termékeket létrehozni, amely minden igénynek megfelelően személyre szabható. Állítható világítás, cserélhető, különböző mintázatokkal érkező kivágott plexilapok, variálható világítás, és gyönyörű fehér-fekete, illetve matt fekete színekben pompázó alaplapok.

GA-Z270C-Gaming 5 – az AORUS az alsóházban

A bekezdéscím ne tévesszen meg senkit, az AORUS márkanév csak a felső kategóriában képviselteti magát, viszont annak vannak különböző szintén alsó és felső kategóriás alaplapjai. Kezdve a Gaming K5-től a Gaming 5-öt követően, K7, 7, 8 és 9-es számmal jelentek meg alaplapok, melyek tudása értelemszerűen a számok növekedésével egyenesen arányosan növekszik. A Gaming 5 pedig pont amiatt remek választás a bemutatásra, mert a Skylake szériát is pont a most tesztelt alaplap előző verziójával teszteltük le kicsit több, mint egy éve. Ez azért is jó, mert képesek vagyunk megvizsgálni miben fejlődött a lap, vagy ha történt valami visszafele fejlődés, az mi lehet.

led1

Az alaplap értelemszerűen LGA1151 tokozást használ a legfrissebb Kaby Lake és Skylake processzorok befogadásához. Az alaplap DDR4-es memóriafoglalatokkal érkezik, ettől függetlenül a Kaby Lake széria, csak úgy, ahogy a Skylake DDR3 kompatibilis, így még egyszer utoljára lehetséges, hogy fogunk látni 200-as sorozatú DDR3 alaplapokat. A legtöbb gyártó nem sok újdonságot mutatott be a 200-as alaplapok érkezésével. Natív USB 3.1, Intel Lan, kicsit szebb külső, és az RGB pici átalakítása, legalábbis a legtöbb gyártót ez jellemezte. A Gigabyte szerencsére tovább gondolta a helyzetet, bevezette az AORUS-t az asztali gépek piacára, ezáltal pedig olyan egyéni kifejezőeszközökhöz juttatta a gamereket, melyeket eddig talán csak az MSI Carbon szériája volt képes nyújtani, persze az is jóval kevesebbet.

Az AORUS alaplapok Acél borítású DDR4 és PCI-E sínekkel érkeznek, melyek körül LED-es megvilágítást helyezett el a gyártó. A Pci-e foglalatoknál csak 3-3 különböző pontban, a memóriafoglalat körül viszont teljes egészében egy LED burkot húzott fel a gyártó. Ez mellett található egy cserélhető kis plexilap, ami szintén világít, a chipset is kapott háttérvilágítást, csakúgy, ahogyan a leválasztott PCB felülettel rendelkező hangkártya, illetve a processzor foglalat hűtőbordái körül is találhatunk 1-2 LED-ecskét. A technológia az RGB Fushion nevet kapta, természetesen ezeket testre tudjuk szabni, illetve különböző effekteket is tudunk rájuk beállítani. Az alkalmazott effekt lehet Pulzáló, Zene, Statikus, Vibráló, RGB színskála vagy intelligens mód is. Az említett alaplap 2 külön RGB LED zónával rendelkezik, az egyik maga az alaplapi zóna, a másik pedig a kiegészítésképpen ráköthető RGB LED szalag. Amiért viszont hatalmas pacsi jár a gyártónak, az az, hogy az alaplap alkalmazkodik a bele csatlakoztatott RGB-s eszközök színbeállításaihoz, persze csak szigorúan a gépházon belül, így, ha például piros LED-es memóriát csatlakoztatunk az alaplapba, az nem csak a saját LED-jeinke színét, hanem ha RGB-s ventilátort csatlakoztat valaki az alaplapba, annak is át fogja váltani a színét. Jelen esetben tesztelve Adata és Thermaltake eszközökkel! Ha ez nem lenne elég, a videokártyánk LED-es paneljének színeivel is tud szinkronizálni a kártya.

aorus3

Skylake-hez képest fejlődés, hogy az alaplapi I/O panel egy teljes műanyagburkolatot kapott, csak úgy, ahogy a hangkártya is. Az utóbbiról viszont igény szerint könnyedén eltávolíthatjuk. Alatta egy Realtek ALC1220 húzódik meg, mely Sound Blaster Xi-Fi 5 támogatást is kapott. Az alaplapi hangkártya jel-zaj aránya 120dB SNR, 8 csatornás, és a már megszokott OP-AMP sem maradhat ki az alaplapból. Itt viszont pici visszafejlődés történt, ugyanis a korábbi 4-es kapcsolót a gyártó egy 2 fokozatú kapcsolóra cserélte, mellyel csak az erősítés mértékét tudjuk állítani. Ami viszont jó, hogy érzékeli mekkora impedanciával rendelkezik az adott hangeszköz és ahhoz alkalmazkodik. Az audio források kezelése ezentúl megoldható egyszerre is, tehát ha valaki szeretne játék közben zenét hallgatni, az az előlapi fejhallgató csatlakozóra akár beállíthat egy zene lejátszót, míg a hátlapin mehet a gép alapméretezett hangforrása. Így akár játék közben tudunk más zenét hallgatni anélkül, hogy ki kellene kapcsolnunk az adott játék hangját. Streamelőknek ez a funkció még hasznos lehet. Ha valakinek nem lenne ez elég, természetesen USB DAC portokat is kapunk a kiegyensúlyozott, zajmentes hangminőség érdekében az USB-s hangeszközökhöz.

aorus2

A Smart Fan 5 technológia is implementálásra került, mely lényegében még intelligensebbé teszi a ventilátorok vezérlését. Egyrészt a szokásos CPU hűtő és Opt/pumpa csatlakozón kívül kapunk 3 PWM csatlakozót, melyek Hibrid csatlakozóként működnek, beleértve az elsőként említett kettőt is. Tehát mindegy, hogy ventilátort, processzorhűtőt vagy vízhűtést csatlakoztatunk rájuk, a vezérlő ezt érzékelni fogja, és ehhez fog alkalmazkodni. Ehhez extraként társulnak hőmérséklet érzékelő szenzorok is, melyek szintén hozzájárulnak a hatékonyabb vezérléshez. Ehhez persze a szoftver is kicsit átalakult, de erről később.

Az alaplap VR ready, amelyet alátámaszt a teszt legeleje is, mert 2017 az RGB és a VR éve… Ez mit takar? Az USB portok sebessége (3.1 Gen 2) megfelelő a jelenlegi piacon lévő és érkező VR szemüvegek sebességigényének a gördülékeny élményért. A Gigabyte a VR-hez minimum egy GTX 1050-et/vagy R9 290-et (ne kérdezzétek, ez van az útmutatóban), egy i5 7600K-t, Minimumegy B150-es alaplapot, 8 GB memóriát, 3 USB 3 és 1 USB 2 portot, illetve Windows 7 64 bitet ajánl. A felsorolás már az elején is hibás, de a végén a 7600K és a Windows 7 kompatibilitás már teljesen összeegyeztethetetlen, ugyanis a Kaby Lake csak Windows 10 támogatást élvez.

Az alaplap NVMe SSD és Intel Optane memória kompatibilitást élvez, csak úgy, ahogy az M.2 porton kívül Sata Express-t, Sata 3-at, U.2 portot is találhatunk az alaplapon. A Sata Express teljesítmény 10GB/s, míg az M.2 és U.2 portoké akár 32GB/s is lehet SSD-től függően. Természetesen a BIOS is kapott külön NVMe SSD konfigurációt. Ha pedig ilyen sebességekről beszélünk, az USB 3.1 Gen 2 is hatalmas sebességnövekedést ígér, ugyanis 5 GB/s helyett immáron 10GB/s-es sebességgel képes adatokat továbbítani, Természetesen Type-a és Type-c csatlakozót is találunk az alaplapon, csak úgy, ahogy előlapi panelről is csatlakoztathatunk USB 3.1 HUB-ot az alaplapra.

aorus7

A gyártó a túlhajtás rajongóiról sem feledkezett meg! Az alaplap rendelkezik előre bekonfigurált OC profilokkal mind 7600K, mind pedig 7700K processzorokra nézve, illetve a BCLK tuning kedvelőinek a Gigabyte egy Turbo B-Clock IC-t is beépített az alaplapra, mely intelligens módon ésszerű határokon belül képes megnövelni a BCLK frekvenciát, ezáltal magasabb órajeleket eredményezve mind memórián, mind pedig processzoron. Ehhez 4 GHz-es effektív órajellel rendelkező memóriák támogatása is társul, illetve egy Debug led is kapott helyet az alaplapon, csak úgy, ahogy egy dedikált OC gomb, illetve Eco gomb is. Komponensek persze Ultra Durable szériásak, tehát a minőség adott a jó túlhajtáshoz, már csak a szakértelem kell. A processzorfoglalat egyébként 15 karátos aranyozott pineket tartalmaz, mely az oxidációt és a korróziót akadályozza meg, ezáltal nyújtva az alaplap élettartamán.

Kicsit térjünk vissza az I/O panelre. A panelen aranyozott jack csatlakozók, HDMI 2.0, D-Sub 1.4, USB 3.1 Gen 2 Type-a és c csatlakozók, USB 3.0 csatlakozók, USB Dac portok, PS/2 csatlakozó, S/PDIF digitális hangkimenet, USB 2.0 portok, és két LAN csatlakozó található. Az egyik az Intel i219V-es vezérlőjével, míg a másik a Killer legújabb E2500-as vezérlőjével lett ellátva, mely intelligens adatforgalmat biztosít a lehető legkisebb adatcsomag vesztés érdekében, ráadásul a késleltetést is csökkenti, ezzel szemben viszont minimálisan képes növelni az adatátvitel sebességét is. Reménykedjünk, hogy a memory leak ezúttal nem fogja felütni a fejét az új szoftvernek köszönhetően.

aoruss5

Az alaplapon 3 PCI-e X1 és 3 PCI-e x16 port kapott helyet, melyekből az alulsó kettő x8 illetve x4 sebességen képes futni, ellentétben a fő csatlakozóval, mely x16-ban. Ezek természetesen Gen 3-asok. Az SLI és a Crossfire támogatása természetesen adott.

aorus4

Az alaplap doboza egyszerű, az AORUS logóján kívül az alaplap nevét tartalmazza, illetve néhány fontosabb tulajdonságot tüntet fel. Domináns színei a az ezüst, a fekete, a fehér, mindezekhez pedig narancs körítés. Egyszerű, mégis figyelmet megragadó. Az alaplapon kívül G-connectort, RGB LED-szalaghoz átalakító kábelt, leírásokat, Driveres DVD-t (ami azért hasznos, mert a gyártó oldalán még nincs fent semmilyen Driver a cikk írásának idején - Up: Már van!), I/O hátlapot, illetve SATA kábeleket tartalmaz, így búcsút inthetünk az SLI hídnak…

appcenter

Szoftverek tekintetében megkapjuk az elengedhetetlen app centerrel, benne minden jóval, mint például a ventilátor vezérlő, @bios, G-cloud, RGB Fushion, 3D OSD, Bios Setup, EasyTune és egyéb hasznos szoftverek, melyeket a csatolt képen megtekinthettek. Nagy változás ezen a téren nem történt a Skylakehez képest, mindössze néhány program kapott kisebb ráncfelvarrást. Persze Creative Xi-Fi MB3 helyett MB5-öt kapunk, de ez nem sok dologban jelent előrelépést. Ami érdekesebb, az az, hogy 1 éves Xsplit előfizetés jár az alaplap mellé! Irány Streamelni

sound

A ráncfelvarrott killer felület is átgondoltabb lett, illetve több lehetőséget nyújt a felhasználok számára, mint előde.

killer

Az alaplap új, leegyszerűsített BIOS felületet kapott, remélve, hogy a felhasználók ezentúl könnyebben tudnak majd rajta navigálni. A felület nem kapott semmiféle csicsás grafikai dizájnt, cserébe viszont tényleg igazán egyszerű felülettel rendelkezik. Ami viszont érdekes, hogy alapméretezett módon 1.3 voltos feszültséget alkalmaz a prociknál a standard 1.2 helyett, amely hosszabb távon instabilitást is eredményezhet. Ezt egy BIOS frissítéssel remélem javítja a gyártó. A felület személyes vélemény alapján már túl egyszerűre sikerült, néhány haladó funkció pedig meglehetősen el lett rejtve. Mindenesetre a gyárilag beállított OC profilok működnek, tehát jöjjenek az eredmények.

bios1 bios2
bios3 bios4
bios5 bios6

.

4-8cpu-z

Az alaplapon a gyártó kérésére külön OC-s stabilitási teszteket is végeztünk, melyekből 4.8 GHz bizonyult a legstabilabbnak. Sikerült elérni 4.9 GHz-et is, de stabilitásban már nem bizonyult túlzottan megfelelőnek. A Cinebench R15 meglehetősen jó eredményekkel szolgált az OC-kat követően.

4-8aorus 4-9

.

Ezt az alaplapot érte az a megtiszteltetés is, hogy benne teszteltem le az i7 7700-at is, mely ugyan most nem gyári órajeles i7 7700K-val, hanem egy 4,8 GHz-es túlhajtott i7-tel versenyzett, de jól állta a strapát.

7700cine

Az Aida64 tesztjeit is futtatásra kerültek, persze mind a 4.8 GHz-es 7700K-val, mind a 7700-zal. A memória írási és olvasási teszt itt sem maradt el…

aida4-8 aida7700
memory4-8 write-memory4-8

…ahogy a Blackhole 4 sem.

7700bh4 bh4-8
7700 7700k @4.8GHz

.

A 3D mark FireStrike is lefuttatásra került az említett processzorokkal.

4-8fs 7700fs

.

Persze a végére itt sem maradhatott el a CyrstalDiskMark UWP a SATA meghajtó sebességének megtekintése miatt.

intel540s kingfast

.

A processzorokra visszatérve a 7700 és a 7700k közti különbség mindössze a tuning hiányában és az alacsonyabb órajelekben mutatkozik meg. További infót a 7700-ről itt, a 7700k-ról pedig itt tudtok olvasni.

Konklúzió

A Gigabyte nagy falatba vágott, hogy egy újabb márkanevet hozott az asztali PC-k piacára, de megjegyezném, jó döntés volt. A márka egy felfrissült alaplapszériát hozott az asztali PC-k világába, mellyel ténylegesen ki tudjuk fejezni a belső Gamer énünket. A Z270X Gaming 5-ra visszatérve az alaplap gyönyörűre sikerült, de személy szerint néhol már túlzás a sok Led használata. Matt fekete PCB, Gamer külső, és egy kicsit visszafogott BIOS jellemzi az alaplapot, mely leginkább azoknak jelent jót, akik nem túlzottan értenek a BIOS beállításaihoz, ellentétben szeretnének egy rendkívül jó testre szabható alaplapot vásárolni. Ennek fényében az alaplapot csak azoknak tudnám ajánlani, akik ténylegesen a belső Gamer énjük kifejezését szeretnék megvalósítani, ugyanis nekik a testreszabhatósága remek lehetőséget fog nyújtani.

ajanlott1.png

Az alaplap körülbelül 70 000 forint körüli árcédulával fog érkezni a boltok polcaira.

Az AORUS alaplapot vásárló emberek most akár 40 Euró értékű steam ajándékutalványban is részesülhetnek az alaplap értékének függvényében. Ez és az Xsplit megléte igazán kecsegtető ajánlatnak számít egy Gamer alaplapnál.

unspecified

A tesztben szereplő alaplapot és az i7 7700K biztosítását köszönjük a Gigabyte közép-európai képviseletének, míg a DDR 4 memóriákat az ADATA-nak.

8282_crop_600x300_gigabyte_logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: