arctic-accelero-hybrid-ii-120-videokartya-hutes-jart-nalunk/2014/03/31

[Teszt] Arctic Accelero Hybrid II - 120 videókártya hűtés járt nálunk

2014. március 31. Kocsis Bence Videokártya Hűtés

Az Arctic főképp hűtési megoldások készítésével foglalkozik. A processzorhűtők mellett a videókártya hűtések nagy sikert arattak hisz több modell, széles kompatibilitással került a boltok polcaira. Korábban már járt nálunk videókártya hűtés, egy Arctic Accelero Twin Turbo II, melynek teljesítménye nagyon megfogott minket. Azóta a gyártó felfrissítette a VGA hűtő sorozatát, melyről korábbi hírünkben be is számoltunk. Ezen modellek közül egy Accelero Hybrid II - 120  videókártya hűtés járt nálunk, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni az Arctic-nek.

Arctic Accelero Hybrid II - 120:

Az első és legfontosabb, szembetűnő különbség, hogy az Accelero Hybrid modellen látható, grafikus kártyán elhelyezett ventilátor eltűnt, és helyette a videókártya hátoldalára felszerelhető passzív hűtőborda került, de ne haladjuk ennyire előre.

arctic_hybrid_II_01

A csomagolás már sok mindent elárul hisz láthatjuk rajta magát a folyadékhűtést, tartozékát az Arctic F12 PWM ventilátort, valamint azt az alkatrészt, ami miatt a hűtés a Hybrid jelzőt kiérdemli, a méretes hűtőbordát.

arctic_hybrid_II_02b

arctic_hybrid_II_03b

A doboz, mint a legtöbb terméknél vevőcsalogató, sok mindent elárul tartalmáról. Láthatjuk a hűtési rendszert már összeszerelt állapotban, valamint a doboz egy másik oldalán a gyártó a hűtőborda létjogosultságát méltatja. Hőkamerás képekkel bizonyítja, hogy a hátlapi hűtőborda milyen jótékony hatással van nem csak a memóriára, VRM vezérlésre, hanem az egész nyomtatott áramköri lapkát jóval a megszokott üzemi hőmérséklet alatt tartja.

arctic_hybrid_II_04

Természetesen a teljesítményt prezentáló grafikonok, képek mellett olyan fontos adatok nem maradhatnak le a doboztól, mint a specifikáció, a tartozékok felsorolása, valamint a nagy kompatibilitási lista, ami eldönti, használhatjuk-e a meglévő grafikus kártyánkhoz ezt a hűtést.

Ha már itt tartunk nézzük meg, milyen grafikus kártyákkal kompatibilis az Arctic Accelero Hybrid II 120:

Nvidia GeForce: GTX Titan (Black),780 (Ti),770,760,750 (Ti),680,670,660 (Ti),650 (Ti boost),580,570,560 (Ti,SE),550 Ti,480,470,465,460(SE),GTS 450,250,240 (OEM)

AMD Radeon:

R9 290(X),270(X),R7 265,HD 8870, 7870(XT,GHz),7850, 6970, 6950,6870,6850,6790,5870,5850,5830,4890,4870,4850,4830, 3870,3850,3690

A fenti kompatibilitási lista alapjául a gyártó oldalát vettük, hisz a dobozon feltűntetetthez képest ott már több kompatibilis grafikus kártya volt, ami minden bizonnyal a későbbiekben újabb videókártyák érkezésével bővülni fog.

Ezek után ássuk bele magunkat a doboz mélyére és nézzük meg mit is rejt a csomagolás.

arctic_hybrid_II_06

A Fenti képen láthatjuk a Hybrid rendszer folyadékhűtés részét, mely a GPU-val érintkező részből (melyen a vízpumpa is található) a 420 mm hosszúságú gumicsőből és a radiátorból áll. A vízpumpát a képen látható molex kábel tápegységre csatlakoztatásával tudjuk működtetni. A radiátor 120 x 150 mm-es méretekkel

A radiátor lehűtéséhez természetesen kell egy ventilátor is, mely ebben az esetben egy 120 mm-es Arctic F12 PWM vezérlésű modell,  mely a videókártya ventilátor tápcsatlakozójára kötve 400 és 1300 RPM között képes működni, miközben 0,3 Sone (azaz körülbelül 22,5 -24,5 dBA) zajszintet produkál.

arctic_hybrid_II_08

A folyadékhűtés résszel meg is volnánk, jöjjön a hűtés passzív része a hűtőborda. A borda a grafikus kártya hátoldalára felszerelendő 218 mm hosszúságú, 98 mm széles és 36 darab 23 mm magas nyúlvánnyal rendelkezik. Ezzel elég nagy felület adott ahhoz, hogy a lapka hőjét passzív körülmények között csökkenteni lehessen.

arctic_hybrid_II_10

Tartozékok:

Mivel ez a hűtési rendszer eléggé összetett, elég sok tartozék áll rendelkezésre. Jónéhány csavar, alátétek, távtartók, rögzítők, hővezető paszta és egy hatalmas L-alakú lemez, ami arra hivatott, hogy a videókártyát fixen tartsa.

arctic_hybrid_II_12

arctic_hybrid_II_13

A fenti képen egy hővezető, gyurmaszerű anyagot láthatunk, aminek az a célja, hogy a nyomtatott áramköri lapka és a passzív hátlapi hűtőborda között megteremtsük a "hő-kontaktot".

Összeszerelés:

Miután a gyári hűtést eltávolítottuk töröljük le alkohollal a port a lapkáról, valamint fontos, hogy a gyárilag felvitt hővezető pasztát távolítsuk el. A mellékelt hővezető gyurmaszerű anyagot vigyük fel a lapka hátoldalára, lehetőleg minél többet, hogy ezáltal a hűtőborda minél nagyobb felületen érintkezzen a videókártyával. Ha ez megvan, akkor a mellékelt átlátszó, szigetelő filmet vágjuk ki, hogy a hővezető anyag helye kimaradjon.

arctic_hybrid_II_114

Ezek után tegyük fel a hűtőbordát. A GPU hátoldalára ne feledjük el feltenni a védő szivacsot... A borda rögzítésénél a mellékelt kis pántokat használjuk. Figyeljünk arra, hogy a borda pontosan illeszkedjen a lapka széleivel és ne lógjon le, valamint a GPU csavarhelyek szabadon legyenek. A pántok rögzítésénél fontos, hogy fokozatosan húzzuk meg őket, az elején csak éppen, majd mikor fent van mind, akkor húzzuk meg teljesen. Bizonyára látjátok, hogy 2 fajta rögzítő van. Az egyiken 2 csavar található, ezeket a VGA felső (foglalattal átellenes) oldalára tesszük, hogy később a merevítőt rögzíteni tudjuk.

arctic_hybrid_II_119

Mikor fent van a borda, akkor jöhet a pumpa. Ennek a felszerelése az utasításnak megfelelően nagyon egyszerű. Arra viszont figyelni kell, hogy a videókártyához megfelelő távtartókat, alátéteket használjuk, hogy a pumpa stabilan illeszkedjen a GPU-ra.

arctic_hybrid_II_118

Ha ezzel megvagyunk jöhet a beszerelés. Először érdemes a kártyát betenni, a radiátort (már előre felszerelt ventilátorral) a ház oldalára feltámasztani. A VGA beszerelésénél használjuk az L-alakú merevítőt, ami biztosítja a kártyát a "lötyögés" ellen. Itt jönnek képbe a dupla csavaros pántok, hisz ezek fogják a helyükön tartani a videókártyát. Ez a merevítő sajnos megnehezíti a dolgukat egy SLI, vagy Crossfire rendszer építésében.

arctic_hybrid_II_20

A VGA beszerelés után a radiátor rögzítése már nem okozhat problémát. A gyártó azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a radiátort úgy helyezzük el, hogy a csövek minden esetben alulra kerüljenek.

arctic_hybrid_II_02bC

arctic_hybrid_II_1011

Tesztkörnyezet:

A tesztet két szemszögből közelítettük meg. Első körben természetesen a hőmérséklet volt az elsődleges, hisz egy hűtő dolga a hűtés. Ezt a Furmark GPU stresszelő alkalmazással végeztük el, mely 100%-os terhelés alatt tartotta videókártyánk grafikus magját. A másik természetesen a teljesítmény, hisz ha hűtés van, akkor tuningolni is lehet. Erre a Unigine Valley Benchmark volt a választásunk, melyben összehasonlítottuk a referencia GTX 680, az MSI GTX 680 TwinFrozr III, a referencia GTX 770 és az Arctic Accelero Hybrid II által hűtött grafikus kártya teljesítményét.

Tesztkonfiguráció:

  • MSI Z77A-GD65 alaplap
  • Intel Core i5-3570K @ 4200 Mhz processzor
  • NZXT Kraken X60 processzorhűtő
  • Patriot Gaming Series 4 x 4 GB DDR3 1600 Mhz memória
  • Kingfast F3 Plus 120 GB SSD
  • Silverstone Strider Gold 550 W tápegység
  • Fractal Design ARC XL számítógépház
  • Windows 7 64 bit operációs rendszer

Teszteredmények:

Először a Furmark programot eresztettük rá a videókártyánkra. Az MSI egy nagyon jó hűtést készített, hisz a TwinFrozr III segítségével még a Furmark alatt sem emelkedett a GPU hőmérséklet 72 °C fölé. A korábbi tesztalanyunk az Alpenföhn Peter 2 használatakor a GPU hőmérséklet hasonló órajelen 60 °C-ig kúszott fel, míg a mai vendégünk az Arctic Accelero Hybrid II felszerelése után az 1059 Mhz-es magórajelen 56 °C-ot mértünk.

arctic_hybrid_II_117

Jött a tuning, ahol 1200 Mhz-es GPU órajelet állítottunk be. Itt már csak a két egyedi hűtést néztük. Az Arctic Accelero Hybrid II "előnye" itt már nagyobb lett utalva arra, hogy a hűtésben van még erőtartalék. 1200 Mhz-es magórajelen a Furmark mindössze 60 °C-os GPU hőmérsékletet mutatott, ami a tuning mellett nagyon hízelgő.

temps2

Ha már tuningoltunk, megnéztük, hogy ez mit is mutat teljesítményben. A Valley Benchmark alatt megnéztük, milyen pontszámokra képesek a fenti órajelek, valamit itt már a memória órajeleket is "kicsit" megemeltük. Amint látható a referencia GTX 680 1830 pontra volt képes, amit az MSI egyedi megoldása, az emelt GPU órajelnek köszönhetően 1876 pontra tornászott fel. Itt jött képben a referencia órajeleken mért GTX 770, mely 1984 pontot hozott. A GPU tuningnak (és a memória órajel emelésnek) meg lett az eredménye, hisz az Arctic Accelero Hybrid II segítségével 2066 pontot értünk el.

benchmark

Konklúzió:

Az Arctic Accelero Hybrid II egy kimondottan jó alternatíva, ha a grafikus kártyánkat előre szerelt folyadékhűtéssel szeretnénk hűvösen tartani. Előnye az összevásárolt alkatrészekből, házilag összerakott hűtésekkel szemben, hogy könnyen szerelhető és nem igényel karbantartást. A ventilátor még a maximális 1300 RPM-es fordulatszámon sem okoz komolyabb zajt ellentétben a kisebb ventilátorokkal és főleg a referencia hűtéssel szemben. A passzív hátoldali borda kellőképp sok hőt vesz fel a lapkáról, ami jótékony hatású, hisz nem a nyák tárolja a hőt, míg a kártya lehűl. Ezért a hűtőért kicsivel 33.000 forint feletti összeget kell kifizetnünk ha szeretnénk magunkénak tudni.

A magasnak mondható ár ellenére mi ajánlott díjban részesítjük a hűtőt:

ajanlott_new

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: