asrock-ab350-gaming-itxac/2018/03/18

AsRock AB350 Gaming ITX/ac bemutató

2018. március 18. Kocsis Bence Alaplap

Azok, akik a legújabb AMD processzorokhoz keresnek kompakt alaplapot, azoknak érdemes elolvasniuk a következő bemutatónkat, hisz egy ITX formátumú alaplapot fogunk prezentálni, mely, ahogy a cikkből is kiderül, egy nagyon jól felszerelt megoldás. Ez a modell az AsRock AB350 Gaming ITX/ac.

Az alaplap egy miniatűr, de annál inkább nehéz dobozban érkezett meg hozzánk a Fatality vonalnak megfelelő fekete / piros színösszeállításban.

A doboz hátoldalán olyan érdekességek olvashatók, mint az RGB LED támogatás, a Sound Blasier Cinema 3 , a WiFi antennák, az M.2 port, vagy épp a megerősített PCI Express slot. Ezen felül azért a hálapi I/O panel felhozatalát is megcsodálhatjuk és a fontosabb specifikációk is leolvashatók.

Az alaplap dobozában egy használati útmutatót, egy telepítő lemezt, egy hátlapi I/O panelt találunk, emellett elhelyezésre került két darab SATA kábel, 2 darab WiFi antenna és egy miniatűr csavar, mellyel az alaplap hátulján elhelyezett M.2 slothoz tudjuk rögzíteni a bővítő modult.

Az AsRock AB350 Gaming ITX/ac egy ITX formátumú, AMD B350 chipsettel ellátott alaplap, mely támogatja az AM4 A-sorozatú Bristol Ridge és Ryzen (Summit Ridge és Raven Ridge) sorozatú processzorokat. A tápellátást nyolc fázisú digitális áramkör biztosítja.

Ami a memória támogatást illeti, a két darab memória slotba összesen 32 GB RAM-ot pakolhatunk, melyek a Ryzen processzorok esetében 2667 Mhz-esek (3466 MHz OC) lehetnek, míg az AMD A-sorozatú APU-k esetében 2400 Mhz a támogatott. Fontos megjegyezni, hogy a memória slotok 15 mikron aranyozott csatlakozókkal lettek ellátva a stabilabb kapcsolat  érdekében.

PCI Express foglalatból mindössze egy darab került az alaplapra, ami ugye a helytakarékosságból következik. Ez a foglalat PCI Express 3.0 X16 slot, mely A-sorozatú APU-k esetében X8 módban működik. A PCI Express slot extra forrasztásokat és egy felső fémborítást kapott. Előbbi a strapabíróságért fele, a borításnak inkább esztétikai szerepe van. Viszont a 15 micron aranyozott csatlakozó a memóriafoglalatokhoz hasonlóan itt is a stabilabb működésről gondoskodik.

[caption id="attachment_78924" align="aligncenter" width="610"]

sdr[/caption]

Az alaplapra 4 darab SATA 3 6.0 Gb/s csatlakozó került, melyek támogatják a RAID technológiát – beleértve a RAID0, RAID1 és Raid10 konfigurációkat – valamint NCQ, AHCI és Hot Plug támogatást is biztosítanak a felhasználók számára. Ezen felül a hátoldalra száműztek helyhiány miatt egy Ultra M.2 foglalatot, mely M.2 SATA 3 6 Gb/s modulokat és M.2 PCI Express modulokat támogat, utóbbi a Ryzen processzorok esetében 32 Gb/s-ot képes átvinni, míg az A-sorozatú APU-k esetében ez a teljesítmény 16 Gb/s-ban maximalizálódik.

Az alaplapra összesen 4 ventilátor csatlakozó került, melyeket felhasználhatunk folyadékhűtések pumpájának működtetésére, de az RGB LED-del ellátott gyári AMD ventilátorokat is működtethetjük róluk. Az alaplapon elhelyezésre került egy USB 2.0 kivezetés, mely két külső USB 2.0 portot képes ellátni, valamint kapunk egy USB 3.1 Gen1 kivezetést is, mely két darab USB 3.1 Gen1 porttal képes kommunikálni. Az alaplapra csatlakoztathatunk LED szalagot is, mellyel tovább turbózhatjuk a számítógépünk megjelenését.

A hangot egy 8 csatornás Realtek ALC1220 audio codec szolgáltatja. Beszélhetünk Premium Blu-Ray Audio támogatásról és Creative Sound Blaster Cinema 3 támogatásról is. A hangminőségről a Nichicon Fine Gold sorozatú audió kondenzátorok, a 120 dB jel/zaj arányú SNR DAC erősítő és az aranyozott Jack csatlakozók gondoskodnak. Továbbá még egy lapáttal tesz a hangminőségre az is, hogy a jobb és bal hangsávok egymástól elkülönítve más-más PCB rétegben kaptak helyet.

A vezetékes internet elérésről egy Intel I211AT vezérlő gondoskodik, emellett a vezetéknélküli internetezésről egy két antenna kivezetéssel ellátott 802-11ac WiFi ( 2,4 G / 5 G) modul gondoskodik, mely egyébként Bluetooth 4.2 támogatást is ad a felhasználóknak. A vezeték nélküli internetezés esetén a gyártó 433 Mbit/s-ot adott meg plafonként. nd Bluetooth v4.2.

A hátlapi I/O panel tartalmaz két antenna portot, egy PS/2 egér / billentyűzet portot, kapunk két darab HDMI kijelző kimenetet és egy RJ45 LAN portot is. USB portokból összesen 6 került elhelyezésre, melyek közül két darab USB 2.0 sebességű, míg a másik négy USB port USB 3.1 kivitel. Ezek között találunk egy Type-C csatlakozót is. Nem maradhattak le természetesen a HD Audio Jack csatlakozók (aranyozott kivitelben) sem és találunk még egy optikai SPDIF kimenetet is.

Az AsRock AB350 Gaming-ITX/ac alaplap jelenleg 38.000 forint körüli áron szerezhető be.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: