asrock-b365-phantom-4-alaplap-bemutato

AsRock B365 Phantom 4 alaplap bemutató

2019. május 30. Kocsis Bence Alaplap

Mai bemutatónk alanya az AsRock egyik alaplapja, mely a B365 Phantom 4 nevet viseli. Annyit tudni kell az Intel B365 lapkakészletről, hogy a gyártó a B360 és a H370 nevű chipkészlet közé lőtte be, de sok esetben az Intel H370 tudását kapják a vásárlók, ilyen például a PCI Express (12 helyett 20 sávot támogat)  és extra M.2 és U.2 csatlakozási lehetőség is rendelkezésre áll. 

Ami a külsőt illeti, a matt fekete, természetesen többrétegű nyomtatott áramköri lapka szürke és piros festésű burkolatokat kapott, melyhez hozzájön még a hasonló színvilágú nyák-festés is. Ami érdekesség, hogy a lap nem teljesen négyszögletű, hisz a sarkok levágottak, emellett a SATA portoknál egy nagyobb beugrás is található. 

A nálunk vendégeskedő AsRock B365 Phantom 4 alaplap egy ATX formátumú megoldás, mely LGA 1151-es foglalattal rendelkezik és támogatja a 8. és 9. generációs Intel Core processzorokat, valamint Intel Pentium és Intel Celeron megoldásokat is. Ennek megfelelően a legkisebb teljesítményű Celeron G processzoroktól egészen a 8 magos, 16 szálon működő Intel Core-i9 9900K processzorig nyújt az alaplap támogatást. A processzor tápellátásáról és az alaplap stabil működéséről 8 fázisú digitális áramkör gondoskodik. Az alaplap támogatja az Intel Turbo Boost 2.0 technológiát is.

Az alaplapon 4 darab memória slot kapott helyet, melyekbe összesen 128 GB-nyi DDR4 memória szerelhető be, melyek 2133 Mhz-esek, 2400 Mhz-esek, illetve 2666 Mhz-esek lehetnek. Az Extreme Memory Profile 2.0 támogatott ebben az esetben is. Hogy az alaplap és a memória modulok között stabil legyen a kapcsolat 15μ aranyozott csatlakozók kerültek felhasználásra. 

Az alaplapon négy darab PCI Express 3.0 bővítőhely kapott helyet, melyek közül kettő 16x-os, kettő pedig x1-sebességű. Ezekkel a portokkal AMD Quad CrossFireX és CrossFireX támogatás is megoldott. Ami a legfelső PCI Express 3-0 X16 bővítőhelyet illeti, megerősítő burkolatot és extra forrasztásokat, valamint aranyozott csatlakozót kapott, így a súlyosabb grafikus kártyák használata sem tehet kárt az alaplap szerkezetében. 


Az alaplapon hat darab SATA 6 Gb/s csatlakozó kapott helyet, melyekből kettő állítva az alsó részen, négy pedig fektetve a középső bevágásnál kerültek elhelyezésre. Ezen felül az adattárolási lehetőségeket bővíti a két darab M.2 bővítőhely is, melyek SATA 6 Gb/s, illetve M.2 PCI Express modulok számára adnak rögzítési lehetőséget. Utóbbi esetben 32 Gb/s az elméleti maximális adatátviteli sebesség. Ami érdekesség, hogy mindkét csatlakozó fülé egy-egy méretes alumínium hűtőborsa került, melyekkel jócskán csökkenthető az adattároló hőmérséklete működés közben, ami növeli a stabilitást, illetve az élettartamra is pozitív hatással van. Nem szabad megfeledkezni az Intel Optane Memory támogatásról sem, melyre az alaplap fel van készítve,    

A hangról egy 8 csatornás Realtek ALC1200 Audio Codec gondoskodik, mely rendelkezik Premium Blu-Ray audió és DTS támogatással. Hogy a hangminőség kiváló legyen, arról a PCB izolált védelem és az aranyozott Jack csatlakozók gondoskodnak. Az Intel I219V LAN vezérlő támogatja a gigabites sávszélességet, ezen felül rendelkezik Wake-On-LAN, PXE és 802.3AZ támogatással is. Wif használata is lehetséges, hisz az alaplapra elhelyezésre került egy M.2 Wifi port melybe wifi modult építhetünk be

Ami az alaplapi csatlakozókat illeti, jól felszerelt megoldásról beszélhetünk. Rendelkezésre áll Thunderbolt port, összesen 5 ventilátor csatlakozó, melyek között vízpumpa működtetésére alkalmas csatlakozókat is találunk, illetve vannak RGB csatlakozók és ki tudunk vezetni a házra 4 darab USB 2.0 és 2 darab USB 3.1 portot is. 

Az alaplap I/O panelja tartalmaz egy PS/2 billentyűzet és egér portot. Kijelző kimenetekből rendelkezésre áll egy HDMI port, egy DisplayPort 1.2. USB portokból elég szép a felhozatal, hisz a gyártó elhelyezett két darab USB 2.0 portot, négy darab USB 3.1 Gen1 portot, valamint a második generációs USB 3.1 portokból is rendelkezésre áll egy Type-A és egy Type-C kivitel. Mindegyik USB portot ESD védelemmel látták el. Nem maradhatott le az RJ-45-ös LAN port és az audió csatlakozók - aranyozott kivitelben -  sem, melyek között egy optikai SPDIF kimenet is található.

Az alaplap RGB támogatással is rendelkezik, ami ebben az esetben az AsRock Polychrome név alatt fut. Világító zónák az I/O penel burkolatában, illetve az alaplap jobb oldalán, a bevágások alatt kapott helyet, valamint a Phantom Gaming logó is világít. Nem csak az alaplap világít, de az AsRock Polychrome Sync támogatásnak és az RGB fejléceknek köszönhetően RGB LED szalagok, RGB-s ventilátorok, vagy akár processzorhűtők is csatlakoztathatók és ezek szinkronizálhatók, természetesen szoftveres keretek között. 

Tartozékok:

A dobozban megtaláljuk a legfontosabb dokumentumokat, melyek az alaplap specifikációját és használatba vételét tartalmazzák, emellett találunk egy lemezt, melyen a szükséges szoftvereket találjuk. Helyet kapott az I/O hátlap, mely a gyengébbek kedvéért feliratokkal könnyíti meg a kábelek összedugdosását és két merevlemez számára melléket a gyártó SATA kábeleket. 


Az AsRock B365 Phantom Gaming 4 alaplap 37 ezer forint körüli áron szerezhető be.

Írta: Kocsis Bence