asrock-fatal1ty-b150-gaming-k4d3-ismerteto/2015/10/29

AsRock Fatal1ty B150 Gaming K4/D3 ismertető

2015. október 29. Kocsis Bence Alaplap

Az AsRock nem csak felső kategóriás, Z170-es chipkészlettel szerelt alaplapokkal látja el a felhasználókat, hanem gondol azokra is, akiknek a processzor és a memória tuning nem lényeges és az extra dolgokért nem akar fizetni. Ezekre a költségcsökkentő dolgokra az AsRock rátett még egy lapáttal. Aki ugyanis Skylake platformra vált, annak alap esetben alaplap, processzor és memória cserére lesz szüksége. A gyártó ebből a hármasból a memória csere szükségességét kivette úgy, hogy egy olyan alaplapot készített, amelyen a DDR4 foglalatok helyén DDR3 bővítőhelyek vannak. Ez az alaplap a Fatal1ty B150 Gaming K4/D3, mely a K4 modelltől a memória támogatásban tér el.

.

Az AsRock Fatality B150 Gaming K4/D3 alaplap egy Intel B150 chipkészlettel szerelt, a legújabb 6. generációs Intel Core, Pentium és Celeron Skylake kódnevű processzorokat támogató LGA 1151 foglalatú alaplap. A 305 × 218 mm méretű NYÁK-ot megnézve ebben az esetben egy nagy sűrűségű, fekete megoldásról beszélhetünk, de itt sajnos a normál K4 verzióval ellentétben nem matt, hanem csillogó felületet kapunk.

A tápellátásról egy 10 fázisú digitális VRM gondoskodik, mely zökkenőmentesebb teljesítmény leadást, ezáltal nagyobb stabilitást eredményez a CPU felé, ami tuning-barátabbá tenné az alaplapot, ha ugye ez lehetséges lenne. Ezt a stabilitást, megbízhatóságot a Nichicon 12K platina kondenzátorok teszik teljessé. A melegedő alkatrészek alacsony hőmérsékleten tartásáért alumínium ötvözet hűtőbordák gondoskodnak, ami a chipset esetében is megvan, utóbbi elég méretesre sikeredett.

Az alaplap érdekessége a RAM kompatibilitás. A Skylake processzorokat támogató alaplapok többségében DDR4 sotokkal rendelkeznek, de a Skylake processzorok a DDR4 memóriák mellett DDR3 és DDR3L támogatással is rendelkeznek. A Fatal1ty B150 Gaming K4/D3 ebből a trióból a DDR3 / DDR3L-t választotta, melyeket 4 bővítőhely fogadja tárt karokkal, összesen 64 GB-ig. A RAM kompatibilitás a DDR3/DDR3L memóriákra  1600/1333/1066 Mhz-re és 1866 Mhz (OC)-re terjed ki Intel Extreme Memory Profile (XMP) 1.2 / 1.3 támogatás mellett. Az AsRock ebben az esetben 15μ aranyozott csatlakozókat használt. (RAM kompatibilitási lista ITT érhető el). Az Intel a Skylake processzorokhoz DDR3  SO-DIMM RAM-okat javasolja. Ez egyébként nem olyan lényges, ugyanúgy DIMM RAM-okat is használhatunk. A javaslat hátterében az áll, hogy a legtöbb SO-DIMM modul 1,35V-on üzemel, ami az Intel szerint nem károsítja a központi egységet, felette már káros lehet, így mindenképp arra törekedjünk, hogy DDR3 1600 Mhz / 1,35V fölé ne menjünk.

Az alaplapon PCI Express csatlakozókból összesen 5 darabot kapunk, melyek közül 2 darab PCI Express 3.0 x16 bővítőhely és 3 darab PCI Express 3.0 x1 bővítőhely. A felső PCI Express 3.0 x16 bővítőhely a RAM slotokhoz hasonlóan 15μ aranyozott csatlakozással rendelkezik. Az alaplap támogatja a AMD Quad CrossFireX és CrossFireX technológiát, így a több grafikus kártyában gondolkodók számára szabad az út. Az alaplapon a PCI Express foglalatok felett a K4 verzióhoz képest a4 pines Molex tápcsatlakozó lemaradt, mely a grafikus kártya extra áramellátását biztosítaná.

Az alaplapon SATA csatlakozókból 6 darabot találunk, melyek mindegyike SATA III 6 Gb/s és NCQ, AHCI, valamint Hot Plug támogatást élveznek a rá csatlakozott merevlemezek. Ezek a SATA portok bár felfelé néznek, olyan helyre kerültek, hogy még a dupla slotos grafikus kártyáknak sem lehet útjába a felfelé lógó SATA kábel.

.

Alaplapi USB csatlakozókból három darab áll rendelkezésre, melyek közül kettő USB 2.0 sebességű (4 USB portot ellátva), valamint egy darab USB 3.0, melyről két darab USB 3.0 port működtethető.

Alaplapi csatlakozók:

- 1 x COM port - 1 x TPM port - 1 x Power LED és speaker csatlakozó - 2 x CPU processzorhűtő 4-pin csatlakozó - 4 x ház hűtő 4-pin csatlakozó - 1 x 24 pin ATX tápcsatlakozó - 1 x 8 pin 12V processzor tápcsatlakozó - 1 x előlapi audió csatlakozó - 2 x USB 2.0 csatlakozó ( 4 USB 2.0 port) - 1 x USB 3.0 csatlakozó (2 USB 3.0 port)

.

A hátlapi I/O panelen egy darab PS/2 egér, illetve billentyűzet csatlakozót találunk, mely felett egy normál USB 2.0 és egy Fatality egér USB 2.0 csatlakozó helyezkedik el. Kijelző kimenetekből, mely ugye a Skylake processzor integrált grafikus vezérlőjének kimenete, egy DVI-D és egy HDMI port áll rendelkezésre. Jobbra haladva 4 darab USB 3.0 port foglal helyet, ami azt is jelenti, hogy ennél az alaplapnál sem USB 3.1 Type-C, sem USB 3.1 Type-A nem áll rendelkezésre. Az USB 3.0 portok felett találjuk az RJ-45 LAN portot. A panel végén került elhelyezésre az optikai hangkimenet, valamint a HD audió öt darab (hátsó, középső, mély, elülső, Line-in és mikrofon).

Az I/O panel egy esztétikus borítást kapott, mely borítás az alaplap aljáig húzódik. Nagyon előnyös megoldás, hisz így a csatlakozók ezüstös színe nem rontja a ház belsejének összképét, emellett a vörös "AsRock Fatality" felirat nagyon jól megy a piros/fekete színösszeállításhoz.

Ventilátor csatlakozókból összesen 6 darabot kapunk, melyek mindegyike 4 pines, azaz PWM vezérlést tesz lehetővé. Két csatlakozó a processzor hűtésére van fenntartva. Ezek a csatlakozók a memória bővítőhelyek jobb felső és bal alsó oldalán kaptak helyet, míg 4 további csatlakozó a 24 pines alaplapi tápcsatlakozó alatt és az alaplap legalján található. Az összesen 6 csatlakozó lehetőséget ad arra, hogy komoly kis hűtési rendszert építsünk ki "házon belül".

A hang egy 7.1 csatornás megoldás, melyet Realtek ALC1150 audio codec vezérel. Az audió rendszer Purity Sound 3 támogatással rendelkezik, ami Nichion kondenzátorokat , 115 dB SNR DAC differenciál erősítőt , TI NE5532 prémium headset erősítőt (600 ohm-os headsetek támogatása), Direct Drive technológiát, PCB izolált kialakítást jelent.

"Killer" alaplap révén egy Killer E2400 sorozatú hálózati vezérlőről beszélhetünk, mely online játékok esetén maximális hálózati teljesítményt biztosít olyan módon, hogy a játékok prioritást kapnak az egyéb hálózati forgalommal (letöltések, frissítések stb.) szemben, így a számunkra és a többi játékos számára észlelhető lag lényegesen kisebb lesz. A Qualcomm Atheros Killer Network Manager alkalmazás segítségével ellenőrizhetjük azokat a folyamatokat, melyek veszélyt jelenthetnek a játékélményünkre és beállíthatjuk hogy azok ne zavarják a játékot.

Az alaplap BIOS-a nem sokban tér el az ASRock Fatal1ty Gaming Z170 K4 UEFI BIOS-ánál, de itt pl. nincs lehetőség processzor és memória tuningolásra a B150 chipkészlet miatt, emellett a DDR3 memória támogatás miatt ugye eltérések vannak.

Az AsRock Fatal1ty B150 Gaming K4/D3 költséghatékony megoldása a Z170 chipsettel ellátott modellnek, emellett a vásárló a memória vásárlásán is tud újabb komoly összeget spórolni. Aki platformot vált és RAM mennyiségtől függően 25, vagy 50 ezer forint kiadás már nem opció, annak jó választás lehet. Aki új konfigurációt épít és RAM-ot is kell vennie, annak inkább az új DDR4 ramok miatt az AsRock Fatal1ty B150 Gaming K4 vásárlása javasolt.

asrock_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: