asrock-fatality-b150-gaming-k4-alaplap-ismerteto/2015/10/28

AsRock Fatality B150 Gaming K4 alaplap ismertető

2015. október 28. Kocsis Bence Alaplap

Az AsRock nem csak a felső kategóriás Z170-es chipkészlettel szerelt alaplapok terén fújt indulót, hanem a B150-es chipkészlettel ellátott alaplapokat is a boltok polcaira küldte. Ezen alaplapok közül most a Fatal1ty B150 Gaming K4 modellt fogjuk bemutatni, mely ugyancsak egy jól felszerelt alaplap, melyről néhány extrát lespórolva egy kedvező árú modellt vehetnek használatba a felhasználók.

.

Az AsRock Fatality B150 Gaming K4 alaplap egy Intel B150 chipkészlettel szerelt, a legújabb 6. generációs Intel Core, Pentium és Celeron Skylake kódnevű processzorokat támogató LGA 1151 foglalatú alaplap. A 305 × 218 mm méretű NYÁK-ot megnézve ebben az esetben egy nagy sűrűségű, matt fekete megoldásról beszélhetünk, mely a nem tükröződő felületnek köszönhetően a lapkát háttérbe szorítva kiemeli a rajta található alkatrészeket.

A tápellátásról egy 10 fázisú digitális VRM gondoskodik, mely zökkenőmentesebb teljesítmény leadást, ezáltal nagyobb stabilitást eredményez a CPU felé, ami tuning-barátabbá teszi az alaplapot. Ezt a stabilitást, megbízhatóságot a Nichicon 12K platina kondenzátorok teszik teljessé. A melegedő alkatrészek alacsony hőmérsékleten tartásáért alumínium ötvözet hűtőbordák gondoskodnak, ami a chipset esetében is megvan, utóbbi elég méretesre sikeredett.

A Skylake processzorok DDR4 támogatása ennél az alaplapnál teljes mértékben élvezi a bizalmat. A négy darab DDR4 slot maximálisan 64 GB (slotonként 16 GB) 2133 Mhz órajelű RAM-ot pakolhatunk, Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 támogatás mellett. Az AsRock ebben az esetben 15μ aranyozott csatlakozókat használt.

Az alaplapon PCI Express csatlakozókból összesen 5 darabot kapunk, melyek közül 2 darab PCI Express 3.0 x16 bővítőhely és 3 darab PCI Express 3.0 x1 bővítőhely. A felső PCI Express 3.0 x16 bővítőhely a RAM slotokhoz hasonlóan 15μ aranyozott csatlakozással rendelkezik. Az alaplap támogatja a AMD Quad CrossFireX és CrossFireX technológiát, így a több grafikus kártyában gondolkodók számára szabad az út. Az alaplapon a PCI Express foglalatok felett találunk egy 4 pines Molex tápcsatlakozót, melyet felhasználva több energiát juttathatunk a grafikus kártyához és stabilabb ellátást érhetünk el.

Az alaplapon SATA csatlakozókból 6 darabot találunk, melyek mindegyike SATA III 6 Gb/s és NCQ, AHCI, valamint Hot Plug támogatást élveznek a rá csatlakozott merevlemezek. Ezek a SATA portok bár felfelé néznek, olyan helyre kerültek, hogy még a dupla slotos grafikus kártyáknak sem lehet útjába a felfelé lógó SATA kábel.

.

Alaplapi USB csatlakozókból három darab áll rendelkezésre, melyek közül kettő USB 2.0 sebességű (4 USB portot ellátva), valamint egy darab USB 3.0, melyről két darab USB 3.0 port működtethető.

A hátlapi I/O panelen egy darab PS/2 egér, illetve billentyűzet csatlakozót találunk, mely felett egy normál USB 2.0 és egy Fatality egér USB 2.0 csatlakozó helyezkedik el. Kijelző kimenetekből, mely ugye a Skylake processzor integrált grafikus vezérlőjének kimenete, egy DVI-D és egy HDMI port áll rendelkezésre. Jobbra haladva 4 darab USB 3.0 port foglal helyet, ami azt is jelenti, hogy ennél az alaplapnál sem USB 3.1 Type-C, sem USB 3.1 Type-A nem áll rendelkezésre. Az USB 3.0 portok felett találjuk az RJ-45 LAN portot. A panel végén került elhelyezésre az optikai hangkimenet, valamint a HD audió öt darab (hátsó, középső, mély, elülső, Line-in és mikrofon).

.

Az I/O panel egy esztétikus borítást kapott, mely borítás az alaplap aljáig húzódik. Nagyon előnyös megoldás, hisz így a csatlakozók ezüstös színe nem rontja a ház belsejének összképét, emellett a vörös "AsRock Fatality" felirat nagyon jól megy a piros/fekete színösszeállításhoz.

Ventilátor csatlakozókból összesen 6 darabot kapunk, melyek mindegyike 4 pines, azaz PWM vezérlést tesz lehetővé. Két csatlakozó a processzor hűtésére van fenntartva. Ezek a csatlakozók a memória bővítőhelyek jobb felső és bal alsó oldalán kaptak helyet, míg 4 további csatlakozó a 24 pines alaplapi tápcsatlakozó alatt és az alaplap legalján található. Az összesen 6 csatlakozó lehetőséget ad arra, hogy komoly kis hűtési rendszert építsünk ki "házon belül".

A hang egy 7.1 csatornás megoldás, melyet Realtek ALC1150 audio codec vezérel. Az audió rendszer Purity Sound 3 támogatással rendelkezik, ami Nichion kondenzátorokat , 115 dB SNR DAC differenciál erősítőt , TI NE5532 prémium headset erősítőt (600 ohm-os headsetek támogatása), Direct Drive technológiát, PCB izolált kialakítást jelent.

"Killer" alaplap révén egy Killer E2400 sorozatú hálózati vezérlőről beszélhetünk, mely online játékok esetén maximális hálózati teljesítményt biztosít olyan módon, hogy a játékok prioritást kapnak az egyéb hálózati forgalommal (letöltések, frissítések stb.) szemben, így a számunkra és a többi játékos számára észlelhető lag lényegesen kisebb lesz. A Qualcomm Atheros Killer Network Manager alkalmazás segítségével ellenőrizhetjük azokat a folyamatokat, melyek veszélyt jelenthetnek a játékélményünkre és beállíthatjuk hogy azok ne zavarják a játékot.

Az alaplap BIOS-a nem sokban tér el az ASRock Fatal1ty Gaming Z170 K4 UEFI BIOS-ánál, de itt pl. nincs lehetőség processzor és memória tuningolásra a B150 chipkészlet miatt.

bios bios21101
bios31101 bios41101
.

Az AsRock Fatal1ty B150 Gaming K4 egy kedvező árú Skylake processzorokat támogató alaplap. Akinek nem létfontosságú az USB 3.1 kimenet, nem akar processzor tuningot végrehajtani és megelégszik a DDR4 2133 Mhz-es órajelével annak a Purity Sound 3, a Killer E2400 és a két darab PCI Express 3.0 x16 miatt jó választás lehet az alaplap, mely 34 ezer forint körüli áron szerezhető be.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: