asrock-h81-pro-btc-alaplap-jart-nalunk/2014/04/17

AsRock H81 Pro BTC alaplap járt nálunk

2014. április 17. Kocsis Bence Alaplap

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, illetve peer-to-peer fizetési rendszer, melyet 2009-ben Satoshi Nakamoto alkotott meg. Ez egy kriptovaluta, mivel a kriptográfiát használja fel a pénz előállításához és mozgatásához. A Litecoin is egy szinte teljesen megegyező peer-to-peer kriptovaluta, melyet a Bitcoin továbbfejlesztése céljából hoztak létre.

A Bitcoin szerzése két úton lehetséges. Az egyik módja a vásárlás és a kereskedés. A másik mód az aktív "bányászat", mikor is a számítógépünket használjuk a Bitcoin megszerzésére. Erre természetesen egy stabil, nagy teljesítményű számítógépre van szükség, amely a GPU(k) erőforrásait használja ki.

Miért a GPU? És miért mi számolunk mások helyett?

A cégek, bankok és egyéb vállalatok szervereinek GPU kapacitása eléggé korlátozott, így inkább mással végeztetik el a számítási feladatokat a Bitcoin/Litecoin bányászat segítségével. Egyszerűen azért használják a bányászathoz a GPU erőforrásait a CPU (processzor) helyett, mert a GPU sokkal nagyobb számú utasítást képes feldolgozni , miközben jóval olcsóbb, (ha a 8-12 magos Intel processzorokra gondolunk)

AMD vagy NVIDIA?

Természetesen mindkét gyártó kártyái alkalmasak a bányászatra, de az NVIDIA használata nem éri meg. Ez annak tudható be, hogy az AMD GPU-k 2-3x több 32 bites utasítást képesek elvégezni másodpercenként, mint az NVIDIA GPU-k. Bovebben a Bitcoin bányászatról hamarosan egy nagyobb terjedelmű ismertetőben olvashattok.

A Bitcion/Litecoin bányászathoz tehát AMD grafikus kártyára van szükségünk, mely csúcsra járatva, akár a nap 24 órájában is számol és számol.... és számol... Ha komolyan akarja valaki csinálni, akkor több GPU-t is pakol a konfigurációba, viszont ez nehézkes, slot, illetve melegedési szempontokból.

AsRock H81 Pro BTC:

Az AsRock H81 Pro BTC egy kimondottan bányászatra specializálódott alaplap, melyre már a több PCI bővítőhely és az extra molex tápcsatlakozók is utalnak.

[caption id="attachment_46991" align="aligncenter" width="549"]asrock_BTC_1 AsRock H81 Pro BTC[/caption]

Ezen az alaplapon összesen 6 darab PCI bővítőhely található, ami azt jelenti, hogy 6 darab grafikus kártyát tudunk rá csatlakoztatni. Egy grafikus kártyát a szokásos módon a PCIe 16x bővítőhelyre, a többi 5-öt pedig egy x1 - x16 átalakítóval. Ebben az esetben a grafikus kártyákat természetesen speciális módon kell rögzíteni, mint például egy egyedileg elkészített vázra felcsavarozva.

[caption id="attachment_46989" align="aligncenter" width="252"]39005-1 PCI x1 - x16 átalakító[/caption] [caption id="attachment_46992" align="aligncenter" width="549"]asrock_BTC_2 6 darab PCI bővítőhely[/caption]

 Mint már említettük, az alaplapon a 24 pines alaplapi tápcsatlakozó mellett az AsRock mérnökei elhelyeztek 2 további 4 pines molex tápcsatlakozót, mely azt a célt szolgálja, hogy a tápegység felől érkező teljesítmény sokkal egyenletesebben oszlik el. Ennek eredményeképp az alaplapra csatlakoztatott grafikus kártyák nagyobb biztonságban vannak a károsodástól.

asrock_BTC_8 asrock_BTC_9

Az első molex tápcsatlakozó a PCI foglalatok felett került elhelyezésre, míg a másik tápcsatlakozó az I/O panel mellett található. Ezzel nem csak a teljesítmény jobb elosztása a cél, hanem az alaplap hőmérséklete is csökken.

A Bitcoin/Litecoin funkciókat, sajátosságokat már kitárgyaltuk, térjünk át az alaplap kompatibilitásra és specifikációkra.

Az  AsRock H81 Pro BTC LGA 1150 foglalatú processzorokat támogat, így kompatibilis a 4. generációs Intel Core i7 / i5 / i3 / Xeon / Pentium / Celeron processzorokkal. Memória slotokból 2 találunk az alaplapon, melyekbe maximálisan 16 GB DDR3 1066, 1333 vagy 1600 Mhz-es órajelű ram-párt helyezhetünk. Az alaplap támogatja az 1.2 és 1.3 XMP profilokat.

Már említettük az 5 darab  PCI Express 2.0 x1 és egy darab PCI Express 2.0 x16 bővítőhelyet. Az alaplapon találunk még 2 darab SATA3 6.0 Gb/s és két darab SATA3 3.0 Gb/s csatlakozót is.

[caption id="attachment_46996" align="aligncenter" width="549"]asrock_BTC_6 A hátlapi csatlakozók[/caption]

A hátlapi I/O panel felépítése:

- 1 x PS/2 egér csatlakozó - 1 x PS/2 billentyűzet csatlakozó - 1 x soros port - 1 x párhuzamos port - 1 x D-Sub csatlakozó - 1 x HDMI csatlakozó - 2 x USB 2.0 port - 2 x USB 3.0 port - 1 x RJ-45 LAN Port - HD Audio Jack: Line in / Front Speaker / Microphone

Az Asrock H81 Pro BTC nyák-lapja nagy sűrűségű üvegszálas anyagból áll, mely esetben a rétegek közti rések minimálisak, így nem kell tartani a sok alaplap vesztét okozó pára és víz okozta rövidzárlattól. Emellett az alaplap egy extra funkcióval a "Dehumidifier" technológiával rendelkezik. Ez a funkció lehetővé teszi az alaplap páramentesítését. Ezek mellett fontos megemlíteni a 4 tápfázisú kialakítást, mely a 3 fázishoz képest sokkal egyenletesebb tápellátást biztosít, növelve az alaplap és a többi alkatrész élettartamát is.

A házba integrált ventilátorok szabályozása is egyszerű a "Fan-Tastic Tuning" szoftver segítségével, hisz hőmérséklethez igazítva tudjuk beállítani a ventilátorok fordulatszámát.

A 32, illetve 34 bites  Windows 8.1, Windows 8 és Windows 7 operációs rendszereket támogató alaplap - melyhez a szükséges meghajtó programokat tartalmazó lemez a doboz mélyén lapul - ATX méretekkel rendelkezik, azaz  30.5 cm x 17.8 cm.

A lenti képen láthatjuk, hogy a videókártyák milyen módon állnak összeköttetésben az alaplappal. Természetesen az ilyen rendszerekhez egy speciálisan erre a célra készített vázszerkezet szükséges, ami nem nagy ördöngősség, ha valaki ért a barkácsoláshoz. És hogy miért csinálunk ilyen káoszt a rend helyett? Azért mert így nem kell több számítógépet felhasználnunk, ami azt jelenti, hogy csak 1 merevlemez, 1 processzor és 1 alaplap kell a működéshez.

illustracion

Forrás: Bits Be Trippin' youtube csatorna

Aki Bitcoin bányászatba szeretne fogni, már 17.000 forint környékén beszerezhet egy AsRock H81 Pro BTC alaplapot, melyet az Ingram Micro magyarországi képviselete bocsájtotta rendelkezésünkre.

ingrammicro

asrock_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: