asrock-x370-professional-gaming-es-x370-gaming-k4-alaplapok-jartak-nalunk/2017/10/24

AsRock X370 Professional Gaming és X370 Gaming K4 alaplapok jártak nálunk!

2017. október 24. Kocsis Bence Alaplap

Következő írásunk két olyan AsRock alaplapról fog szólni, mely gyártó Gaming családját erősíti és a legújabb AMD Ryzen processzorokat képes fogadni.  Az AsRock X370 Professional Gaming és az X370 Gaming K4 is egy kimondottan jól felszerelt lap, de hogy ez mit is jelent, azt hamarosan kiderítjük. A két alaplap sok szempontból megegyezik, de vannak lényeges eltérések is, olyan funkciókban, melyek fontosak lehetnek egyes felhasználóknak.

Asrock X370 Professional Gaming

Az Asrock X370 Gaming csomagolása a megszokott fekete/piros színösszeállítás, melyben a piros szín egy méretes G-betűt formál. Az alaplap dobozán olvasható a Ryzen processzor támogatás, emellett a gyártó büszkélkedik az AMD CrossFire és NVIDIA SLI támogatással is.

A doboz hátoldalán a legfontosabb tulajdonságok olvashatók, melyek közt megtaláljuk a hangzásra, RGB világításra és pl. az USB felhozatalra vonatkozó ismertetőt is.

A tartozékok között találunk 2-2 darab SATA kábelt, egy hátlapi I/O panel borítást, két M.2 rögzítőcsavart, dokumentációt, képeslapot és az alaplap felszereltségéből adódóan kapunk két darab WiFi antennát és egy ASRock SLI_HB_Bridge_2S hidat is.

Az alaplap fekete/piros színvilágban tündököl és már elsőre látszik hogy egy komoly alaplapról van szó. Ezt mutatják az AsRock-nál gyakori nyilak a PCI Express foglalatok körül, melyek az M.2 portokra utalnak, és persze ott vannak az alumínium hűtőbordák és a műanyag I/O panel borítás is.

Az AsRock X370 Gaming alaplap 16 fázisú digitális tápellátással rendelkezik és támogatja a legújabb AMD Ryzen 3 / 5 / 7 (Summit Ridge) processzorokat. A 16 fázis sokkal jó hatással van a komponensek hőmérsékletére. AsRock Hyper BCLK Engine II egy beépített órajel chipnek köszönhetően abban nyújt segítséget, hogy a BLCK tuning még szélesebb tartományban kivitelezhető legyen, természetesen stabil működés mellett.

Ami a memóriatámogatást illeti, a négy bővítőhely maximum 64 GB-nyi DDR4 ramot képes fogadni, melyek 2667 Mhz-es órajelűek lehetnek, de tuning esetén ez 3200 Mhz-es modulok használatát is lehetővé teszi. A memória és alaplap közti stabil kapcsolatról a 15μ aranyozott csatlakozók gondoskodnak.

Az alaplapra összesen 5 darab PCI Express slot került. Ezek közül két darab PCI Express 3.0 x16, egy  darab PCI Express 2.0 x16 és két darab PCI Express 2.0 x1 került elhelyezésre. Az X370 chipsetnek köszönhetően kettő és négyutas AMD CrossFireX , valamint kettő és négyutas NVIDIA SLI támogatás érhető el. Ezen felül a kettes számú (PCI Express 3.0 x16) slot 15μ aranyozott csatlakozóval lett ellátva és két bővítőhely fémborítást, valamint extra forrasztást kapott.

Az alaplap szép számmal kapott SATA III  6 Gb/s csatlakozókat. Természetesen nem mindegyiket az X370 chipset vezérli. 6 darab (X370 által vezérelt) port RAID (RAID 0, RAID 1 és RAID 10), NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással. A másik kettőt az ASMedia ASM1061 vezérli, így a RAID támogatás kimaradt.

A SATA III 6 Gb/s portokon felül helyet kapott egy hosszabb és egy rövidebb Ultra M.2 bővítőhely is, M.2 SATA3 6.0 Gb/s modulok és M.2 PCI Express modulok számára. Utóbbiak segítségével elérhető a 32 Gb/s sebesség is.

Az AsRock X370 Gaming alaplap számos csatlakozóval rendelkezik. 2-2 USB 2.0 és USB 3.1 (Gen 1) csatlakozót kapunk, melyek 4-4 külső portot képesek ellátni.

Összesen 5 darab 4 pines ventilátor csatlakozót kapunk, melyek között folyadékhűtések pumpájának ellátására is van mód.

Az alaplapon elhelyezett LED csatlakozók már árulkodnak az RGB támogatásról. Az alaplap képes kezelni a csatlakoztatott, gyári AMD hűtő RGB világítását, két darab LED szalagot. Ezen felül az alaplapon (I/O panel borítása, chipset hűtés borítása és a Sound Blaster Cinema 3 felirat) is RGB  világítást kapott. Ezek az említett világítások összehangolhatók a gyártó ASRock RGB LED utility szoftverének segítségével.

Komoly extrának mondható az alaplapon elhelyezett Power és Reset gomb, mely abban az esetben tud nagyon hasznos lenni, ha az alaplapot nem szeretnénk számítógépházba pakolni, pl. tuning közben.

A hangról egy 8 csatornás Realtek ALC1220 Audio Codec és a Creative Sound Blaster Cinema 3 néven ismert rendszer  gondoskodik. Ez a rendszer Nichicon Fine Gold Series audió kondenzátorok alkalmazását jelenti, emellett kapunk 120dB jel/zaj arányú erősítőt, TI NE5532 Premium Headset erősítőt (600 Ohm headset támogatással), PCB izolált kialakítást, aranyozott Jack csatlakozókat és 15μ aranyozott, alaplapi front audió csatlakozókat kapunk.

Az internetre vezetékes és vezeték nélküli módon is csatlakozhatunk. Az alaplapon elhelyezésre került egy Intel 802.11ac WiFi modul, mely a mellékelt antennák használatával képes WiFi és Bluetooth kapcsolatra. A maximális vezetéknélküli sávszélesség 433 Mbps. Az alaplapon két LAN vezérlő kapott helyet. Az Intel I211AT mellett kapunk egy AQUANTIA AQC108 vezérlőt is (5 Gb/s), mely 568 Mbit/s-ra képes.

A hátlapi I/O panelről láthatóan hiányoznak a kijelző kimenet csatlakozói, de ez nem véletlen, hisz a kompatibilis processzorok nem rendelkeznek integrált grafikus vezérlővel. Összesen 8 darab USB 3.1 portot kapunk, melyek közt 6 darab első generációs, kettő darab pedig második generációs (egyik Type-A, másik Type-C). A két darab RJ-45 LAN port az Intel és AQUANTIA vezérlő kivezetése. Kapunk még két Wifi antenna kimenetet és helyet kapott az alaplapon egy Clear CMOS gomb is. Az optikai SPDIF kimenet körül az aranyozott RJ-45 Jack csatlakozók kaptak helyet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AsRock X370 Gaming K4

A csomagolás az előzőleg bemutatott alaplappal megegyező dizájn.

A doboz hátoldalán ugyanúgy olvashatók a fontosabb tulajdonságok, mint az RGB támogatás, vagy épp a Sound Plaster Cinema 3.

Tartozékokból  4 darab SATA kábel, egy telepítő lemez, 3 darab M.2 csavar, dokumentáció és ASRock SLI_HB_Bridge_2S került elhelyezésre.

Az alaplap külsőre is láthatóan eltér az X370 Professional Gaming modelltől. A hűtőbordák kisebbek, a műanyag I/O borítás nem lóg a hűtőborda fölé, hiányoznak a Power és Reset gombok, valamint láthatóan kevesebb SATA port kapott helyet. Ezen felül a dizájn viszont megegyezik a két lap között.

Ami tudásbeli különbséget jelenthet az az, hogy a 16 fázis az X370 Gaming K4 esetében 12-re csökkent, ha a tápellátást nézzük. Ezen felül a Ryzen processzor támogatás mellett megjelent az AMD A-sorozatú APU támogatás (Bristol Ridge), ami egy HDMI kijelző kimenet megjelenését is maga után vonja.

Ennek eredményeképp a memóriatámogatást két felé kell bontani. Alapesetben a 4 bővítőhely 64 GB DDR4 memóriát képes fogadni, amelyek órajele Ryzen processzorok esetében 2667 Mhz lehet, míg a 7. generációs APU-k esetében 2400 Mhz a felső határ. Ezen órajelek fölé mehetünk természetesen, magasabb órajelű modulok beszerzésével, de az már tuning kategóriába tartozik. Ryzen processzorok használata esetén 2933 MHz a felső határ.

Ami a PCI Express bővítőhelyeket illeti, ugyancsak van eltérés a két lap között. PCI Express 3.0 x16 slotból kettőt kapunk, ezen felül 4 darab PCI Express 2.0 x1 is elhelyezésre került. Kapunk AMD Quad CrossFireX és CrossFireX, valamint NVIDIA Quad SLI és SLI támogatást is. A kettes számú PCI Express 3.0 x16 bővítőhely aranyozott csatlakozóval lett ellátva és mindkét PCI Express 3.0 x16 fémborítást kapott megerősítés gyanánt.

A SATA 3 6 Gb/s portok száma 10-ről 6-ra csökkent az X370 Professional Gaming laphoz képest, de ezen portok mindegyike RAID (RAID 0, RAID 1 és RAID 10), NCQ, AHCI és Hot Plug támogatást élvez.

Nem változott az Ultra M.2 portok száma sem, az X370 Gaming K4 esetében is 2 darab került az alaplapra, melyek M.2 SATA3 6.0 Gb/s modulokat és M.2 PCI Express modulokat képesek fogadni.

Az alaplapi csatlakozók között változatlanul feltűnnek a LED csatlakozók, melyek LED szalagok és AMD gyári hűtő LED világítását képesek az alaplap szoftverén keresztül összehangolni. Az RGB LED-ek az alaplapról sem hiányoznak, a chipset hűtés borítása, a hátlapi I/O panel és a Sound Blaster Cinema 3 is világít.

Összesen 5 darab 4 pines ventilátor csatlakozót kapunk, melyek között találunk két olyan megoldást, melyekről folyadékhűtéses pumpákat is működtethetünk és 4 csatlakozó (az elsődleges processzorhűtő csatlakozót leszámítva) Smart Fan Speed Control támogatással rendelkezik.

Az USB port felhozatal megegyezik az X370 Professional Gaming modellel, azaz 2 darab USB 2.0 és 2 darab USB 3.1 port kapott helyet. Ami hiányzik, az a Power és a Reset gomb, az alaplap jobb alsó részéről.

A hangot továbbra is a Realtek ALC1220 Audio Codec szolgáltatja és a Sound Blaster Cinema 3 támogatás is adott a fent említett tulajdonságokat beleértve.

Az alaplapon egy darab Intel I211AT LAN vezérlő került elhelyezésre, így LAN portból is egy darabot kapnak a felhasználók.

A hátlapi I/O panel több dologban is eltér. A Wifi antennák kivezetése csak opcionális, ugyanis az alaplap nem rendelkezik beépíttet wifi modullal. Az egy darab PS/2 port helyett kettő áll rendelkezésre és helyet kapott egy HDMI port is a 7. generációs AMD APU támogatás miatt. Lemaradt a CMOS switch és a plusz LAN port is, de ezen felül teljes az egyezés, azaz USB portok felhozatalában és az aranyozott RJ-45 csatlakozókban nincs eltérés.

Ami az árakat illeti, az AsRock X370 Professional Gaming kicsit húzósnak mondható, a maga 83 ezer forintos árcédulájával, de ezért persze rengeteg extrát kapunk. Akinek nem szükséges WiFi, nem hiányolja a Power és Reset gombokat, beéri kevesebb SATA porttal és a AQUANTIA AQC108 LAN vezérlő hiánya sem vágja földhöz, az beszerezheti a kistestvért, a Gaming K4-et nagyjából 30 ezer forinttal olcsóbban.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: