asrock-z270-rev-2/2017/01/22

Asrock Fatality Z270 Gaming K6 alaplap járt nálunk

2017. január 22. Kocsis Bence Alaplap

Nemrégiben megérkeztek a piacra a Z270 lapkakészlettel ellátott alaplapok, hogy kiszolgálják az új Intel Kaby Lake processzorokat. Mai bemutatónkban az AsRock Fatality termékcsaládot bővítő Z270 Gaming K6 alaplap lesz a főszereplő.

z270_gaming_k6_6

Az alaplap dobozában az alaplapon kívül egy beszerelési útmutatót, egy telepító CD lemezt és egy I/O panel borítást találunk. Kapunk még négy darab SATA adatkábelt és három darab miniatűr csavart az M.2 foglalatba illesztett modulok rögzítésére. Sok alaplapnál és itt a Fatal1ty Z270 Gaming K6 esetében is a doboz tartalma egy nagyjából 10 ezer forint értékű , AsRock felirattal ellátott SLI_HB_Bridge_2S, mellyel két a Geforce 10 sorozatú GTX 1080, vagy GTX 1070 grafikus kártya párosokat tudjuk "együttműködésre" bírni.

.
Z270 Gaming K6:

Az AsRock Z270 Gaming K6 egy kimondottan esztétikus lap, külsőre nem nagyon lehet belekötni. Színben a fekete és a piros dominál. A VRM hűtőbordák pirosban tündökölnek Z270 felirattal, míg a chipset hűtés fekete/piros színű. A hátlapi I/O panel egy műanyag borítást kapott, ami az egyik VRM hűtőborda fölé lóg. Ez a műanyag elem egészen az alaplap aljáig húzódik a hangrendszer kondenzátorait körülvéve.

z270_gaming_k6_1

Az AsRock Z270 Gaming K6 Fatality alaplap Z270 chipkészlettel és Intel LGA 2011 foglalattal rendelkező alaplap. Mivel a foglalat nem változott az előző generációs alaplapokhoz képest, ezért nem csak a 7. generációs Intel Core i, Pentium és Celeron processzorok támogatottak, hanem a 6. generációs processzorokat is képes fogadni, így aki bizonyos funkciók miatt alaplapot szeretne cserélni és már egy Core i5 6600K, vagy épp i7-6700K processzor birtokában van, nem kell váltania. Az alaplap 10 fázisú digitális tápellátást kapott.

Természetesen az alaplap támogatja az Intel Turbo Boost 2.0 technológiát és lehetőséget ad az Intel K jelű processzorainak tuningolására akár szorzó, akár BLCK segítségével szeretnénk órajelet módosítani. BLCK esetében érdemes megemlíteni az ASRock Hyper BCLK Engine II támogatást, ami egy külső alapórajel generátor, ami a precízebb órajel szabályozást teszi lehetővé.

Memória foglalatból négy darabot kapunk, melybe DDR4 memóriákból összesen 64 GB-ot pakolhatunk. Míg a 6. generációs processzorok 2133 Mhz-es alapórajelet támogattak, addig a 7. generáció már 2400 Mhz-et kezel. Ami ez felett van, az tuningnak számít, mellyel az alaplap elboldogul, egészen 3866 Mhz órajelű Ram-okat képes működtetni. Az alaplap támogatja az Intel XMP 2.0 (Extreme Memory Profile) -t, így a memória órajelének változtatása a profilban megadott értékek között könnyedén megvalósítható. A memória foglalatok a stabilabb működés érdekében 15 μ aranyozott csatlakozókat kaptak.

Az alaplapon 3 darab 3.0 x16 PCI Express slot kapott helyet, melyek mindegyike megerősített hegesztéssel rendelkezik, illetve egy felső fémes merevítést is kapott. Minden ilyen slot felett találunk egy-egy PCI Express 3.0 x 1 slotot, melyek nyílt végűek. Az alaplap ezen bővítőhelyek használatával támogatja az AMD Quad CrossFireX (3-Way CrossFireX és CrossFireX is természetesen) és NVIDIA Quad SLI és SLI technológiákat. Fontos megjegyezni, hogy a Quad SLI csak a GTX 10 sorozatnál régebbi grafikus kártyákkal működik, így a legújabb VGA-k esetében csak SLI lehetőség van. Még egy érdekesség a a PCI Express slotokkal kapcsolatban, hogy az egyik PCI Express 3.0 x16, a PCIE2 slot 15μ aranyozott csatlakozóval lett felszerelve.

z270_gaming_k6_9

Az AsRock Z270 Gaming K6 8 darab SATA 3 6 Gb/s csatlakozót kapott , melyek közül 6 darab teljeskörű RAID támogatással rendelkeznek, emellett NCQ, AHCI és Hot Plug támogatást is biztosítanak. További két SATA3 6.0 Gb/s működéséért az ASMedia ASM1061 felel, NCQ, AHCI és Hot Plug támogatást biztosítva.

Kapunk ezen felül két darab Ultra M.2 portot, melyek 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s modulokat és M.2 PCI Express modulokat (maximum 32 Gb/s) képesek fogadni, de az alsó Ultra M.2 port kiegészül 22110 M.2 SATA3 6.0 Gb/s modul támogatással is.

Csatlakoztatott eszközök szempontjából érdemes kitérni az ütközésekre. Egy-egy M.2 port használata 2-2 SATA 3 port kihasználhatóságát szűnteti meg, így két M.2 modul használata esetén a 8 helyett csak 4 SATA 3 portot használhatunk ki.

Ventilátor csatlakozókból összesen 5 darabot kapunk. A processzor és a két rendszerhűtő 4 pines ventilátor csatlakozó mellett kapunk egy 4 pines opcionális processzor ventilátor  / vízhűtés pumpáját ellátó 4 pines csatlakozót és egy rendszerhűtő / vízpumpa ellátásáért felelős 4 pines csatlakozót. Utóbbi két csatlakozó 1.5 A (18W) tulajdonságokkal rendelkezik.

Alaplapi USB csatlakozókból összesen 5 darabot kapunk. Ezek közül három darab USB 2.0, melyek az alaplap alsó részén kaptak helyet és az Intel Z270 chipset vezérli őket. A memória foglalatok alatt ezen felül kapunk két darab USB 3.0 portot, melyeket az Intel Z270 chipset és ASMedia ASM1074 vezérli. Tunderbolt csatlakozóból egy 5 pines és egy 10 pines megoldás áll a felhasználók rendelkezésére, utóbbi 1 Thunderbolt kártyát képes ellátni.

Az alaplapi csatlakozók között még fontos megemlíteni a Power és a Reset gombokat, melyek az alaplap jobb felső sarkán kaptak helyet. Segítségükkel a számítógépet ház nélkül is működésre lehet bírni. Aztán kapunk egy XMP kapcsolót, mellyel az XMP pfofilt ki lehet kapcsolni. Az AURORA RGB LED rendszerének szerves része a 4 pines RGB LED csatlakozó, melynek segítségével az alaplapra csatlakoztatott RGB LED-et is tudjuk vezérelni.

Az alaplapon Gigabit LAN hálózati vezérlő kapott helyet, pontosabban kettő. A két kimeneti portot a Intel I219V és Intel I211AT vezérli, Wake-On-LAN és PXE támogatással. A két LAN portnak köszönhetően elérhető a Dual LAN Teaming funkció, melynek köszönhetően a felhasználó dupla adatátviteli sávszélességet érhet el. Ez a funkció azonban Windows 10 operációs rendszeren nem támogatott.

A hangzásról egy Realtek ALC1220 Audio Codec által vezérelt 8 csatornás rendszer gondoskodik. TI NE5532 Premium, 600 ohmos fejhallgató-erősítővel rendelkezik az alaplap, emellett 120 db jel-zaj arány (SNR) differenciál erősítőt kapott. Az alaplapon I/O kimeneten aranyozott Jack csatlakozók és az alaplapon 15μ aranyozott HD Audió csatlakozó került elhelyezésre a jobb hangminőség érdekében. Az PCB rétegek közötti izolációnak köszönhetően az alaplap működéséből származó zavarok is kiszűrhetők. Beszélnünk kell még a Creative Sound Blaster  Cinema 3 szoftverről, mely az SBX Pro Studio együttműködésével gondoskodik a felhasználók által elvárt hangélményről. A Reality 3D technológia biztosítja az 5.1-es és 7.1-es térhangzást headseten és sztereó hangrendszeren egyaránt.

A hátlapi panelen találunk két nyílást, ahova az alaplapra csatlakoztatott wifi modulhoz tartozó antennákat rögzíthetjük. Mellette találjuk a PS/2 billentyűzet és egér portokat. USB portokból összesen 6 darabot találunk a hátlapi panelen. Ezek közül 4 darab USB 3.0 portot az Intel Z270 chipset vezérel és két USB 3.1 portot az ASMedia ASM2142 vezérli. Az USB 3.0 portok közül a világoskék megoldás Fatality Mouse portként nevezett, míg az USB 3.1 portok közül egyik Type-A , másik pedig Type-C. Kijelző kimenetekből három áll rendelkezésre, melyek között D-Sub, DVI-D és HDMI portokat találunk (Ekez együttese akár 3 monitor egyidejű használatát is lehetővé teszi). Kapum még két darab RJ-45 LAN portot (Intel I219V és Intel I211AT) és az audió csatlakozókat, melyek között egy optikai kimenet is megtalálható. Fontos kiemelni, hogy a jack csatlakozók aranyozottak, ami stabilabb hangátvitelt tesz lehetővé.

z270_gaming_k6_4

Az alaplap AURORA LED rendszere 4 pontra összpontosul. A chipset hűtés körül kapun egy világító füzért, emellett a Sound Blaster Cinema 3 felirat is világít, illetve a hátlapi I/O panel borításán is kapunk egy világító elemet. Ami még kimaradt, az a korábban említett RGB LED csatlakozó, az alaplap alján, ami képes egy csatlakoztatott LED szalagot vezérelni. A BIOS utóbbit nem képes vezérelni, de a feltelepített AURORA LED szoftverben már van rá opció. A BIOS és a szoftveres vezérlés segítségével egyébként számos effektet képesek vagyunk beállítani, összehangolva, vagy akár külön-külön is. Természetesen sokan vannak, akiknek a LED világítás nem a kedvencük, azoknak jó hír, hogy nem kell lemondani az alaplap megvásárlásáról, hisz akár ki is kapcsolhatjuk.

.
BIOS:

Az AsRock Z270 Gaming K6 egy felhasználóbarát UEFI BIOS-t kapott, mely áttekinthető, könnyen megtalálhatjuk benne a BOOT beállításokat, tuninggal kapcsolatos menüket és természetesen van lehetőség monitorozásra is. Mivel az alaplap rendelkezik RGB LED világítással, így a BIOS alatt ezzel kapcsolatos változtatásokat is eszközölhetünk, akár külön-külön a három világító szekcióra vonatkozólag is.

z270_gamingk6_01 z270_gamingk6_011
z270_gamingk6_013 z270_gamingk6_03
z270_gamingk6_012 z270_gamingk6_09
z270_gamingk6_08 z270_gamingk6_07
z270_gamingk6_06 z270_gamingk6_04
z270_gamingk6_02
.

Szoftverek:

Az AsRock App Shop és Live Update lehetőséget ad arra, hogy a szükséges segédprogramokat és drivereket egy helyről feltelepítsük, emellett lehetőség van helyi frissítésre is. Az ASRock AURORA RGB LED a már említett LED világítást vezérlő segédprogram, de olyan szoftvereket is megtalálunk, mint a virtuális térhangzást biztosító Sound Blaster Cinema 3 Utility, vagy a processzor, RAM tuningolását lehetővé tévő F-Stream Tuning Utility.

app blaster3
rgb tuning1
 .
Összegzés:

Mit nyújt az AsRock Fatality Z270 Gaming K6? Képes fogadni az új LGA 1151 foglalatú Kaby Lake processzorokat, melyek már 2400 Mhz-es kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkeznek. Kapunk rengeteg SATA 3 6 Gb/s portot, M.2 portokat, így az adattárolás és sebesség adott. Régebbi grafikus kártyákkal 3, vagy akár négy kártyás rendszereket, újabb modellek esetében SLI rendszereket építhetünk, melyhez a gyártó egy SLI_HB_Bridge_2S-t melléklet. Az AURORA RGB LED segítségével az alaplapot a szivárvány minden színéve öltöztethetjük, sőt LED szalagot is vezérelhetünk. Kapunk egy kimondottan jó hangrendszert, mely mellett a Creative Sound Blaster  Cinema 3 segítségével akár virtuális térhangzást is élvezhetünk. Természetesen az USB 3.1 Type-A és Type-C portok sem maradhattak le az alaplapról.  Az AsRock Z270 Fatality Gaming K6 nagyjából 64.000 forintos áron szerezhető be. Akinek ez az összeg magasnak tűnne, kompromisszumokkal a Gaming K4 modell , vagy akár Extreme 4 modell jó alternatíva lehet.

asrock_logo    

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: