asrock-z370-extreme-4-alaplap-bemutato/2017/10/18

AsRock Z370 Extreme 4 alaplap bemutató

2017. október 18. Kocsis Bence Alaplap

Bár a legújabb, 8. generációs, LGA 1151-es asztali processzorok még nem érkeztek meg a boltok polcaira az alaplap gyártók már felkészültek és rengeteg alaplap vásárolható, melyek Z370 chipsettel lettek felszerelve. Ilyen alaplap az Asrock vérbeli gaming lapja a Z370 Extreme 4 is, melyet most be is mutatunk.

Az alaplap doboza eléggé futurisztikus. Az első oldalon a legfontosabb tulajdonságok logói kerültek elhelyezésre, mint a processzor támogatás, a többkártyás rendszerekkel való kompatibilitás, vagy épp az RGB világítás.

A hátoldal a megszokott módon a technológiák felvonultatása és a legfőbb funkciók felsorolása. Kitér a gyártó a tápellátásra, az adattárolásra, a PCI Express portokra és nem maradhat le az RGB világítás megemlítése sem.

Az alaplap dobozában a tartozékok között használati útmutatót, telepítő lemezt és 4 darab fekete, SATA kábelt is találunk, emellett természetesen nem maradhat ki a hátlapi I/O panel borítása sem és ezen felül kapunk egy M.2 rögzítőcsavart és egy ASRock SLI_HB_Bridge_2S hidat is, arra az esetre ha két darab új generációs NVIDIA grafikus kártyát szeretnénk egy időben működtetni.

Az alaplap fekete/szürke színösszeállításban érkezik. nem túl hivalkodó. Nagyobb feltűnést talán csak a bal oldalon elhelyezett műanyag borítás okozhat, ami egy az egyben eltakarja a hátlapi I/O panel felső részét, sőt, szinte teljesen eltakarja a processzor foglalat körüli egyik hűtőbordát.

Az alaplap LGA 1151-es processzor foglalattal rendelkezik, ennek ellenére csak a 8. generációs Intel processzorokat támogatja. A tápellátás egy 12 fázisú digitális megoldás. Beszélhetünk Intel Turbo Boost 2.0 technológia támogatásról és a K-jelű (szorzózármentes) processzorok tuning támogatásáról és a BLCK alapú tuning támogatásról is.

[caption id="attachment_77593" align="aligncenter" width="274"] Intel Core i7-8700K[/caption]

Az alaplapon 4 memóriafoglalat kapott helyet, melyekben összesen 64 GB DDR4 memória helyezhető el, természetesen kétcsatornás támogatással és a jobb kapcsolat miatt 15μ aranyozott csatlakozókkal. Míg a 6. generációs Intel processzorok esetében 2133 Mhz és a 7. generáció esetében 2400 MHz volt a támogatott, a 8. generációval elérkeztünk a 2666 Mhz-es támogatásig, azaz tuning nélkül ilyen modulokat használhatunk. Természetesen - tuning mellett - van lehetőség magasabb órajelű ramok használatára is. Ebben az esetben a gyártó 4333 MHz-nél húzta meg a maximális támogatást. Az órajelek könnyebb állítgatásában az Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 támogatás segít.

Az alaplapon összesen 6 darab PCI Express slot került elhelyezésre, melyek közül három darab PCI Express 3.0 x16 és három darab nyílt végű PCI Express 3.0 x1 bővítőhely. Fontos megemlíteni, hogy két PCI Express 3.0 x16 slot fémházas borítást és extra forrasztást kapott annak érdekében, hogy a nehezebb grafikus kártyák alatt is bírják a strapát. Ezen felül a 2-es számú PCI Express 3.0 x16 slot 15μ aranyozott csatlakozókat is kapott. Támogatás terén adott a 2, 3 és 4 utas CrossFireX, valamint a 2 és 4 utas SLI is. Utóbbihoz segítséget ad a gyártó egy mellékelt ASRock SLI_HB_Bridge_2S híddal. Ezen felül egy darab BT/Wifi modul csatlakoztatására is van lehetőségünk.

Adattárolás terén a megszokottat hozza az alaplap, hisz kapunk összesen 8 darab SATA III 6 Gb/s portot, melyekből 6-ot az Intel Z370 chipset vezérel, kettőt pedig az ASMedia ASM1061. Mindkét esetben beszélhetünk NCQ, AHCI és Hot Plug támogatásról, de az Intel által vezérelt portokon keresztül teljes körű RAID támogatás is elérhető. További adattárolók csatlakoztatását teszi lehetővé a két darab Ultra M.2, melyekbe SATA3 6.0 Gb/s modulokat és M.2 PCI Express modulokat szerelhetünk be. Utóbbi esetben a 32 Gb/s sávszélesség a felső határ. Egy-egy M.2 port kihasználásával két-két SATA III 6 Gb/s portot elveszítünk. AZ alaplap támogatja az Intel Optane technológiát is.

Alaplapi csatlakozókból elég jól áll az AsRock Z370 Extreme 4. Először is kapunk 4 darab 4 pines ventilátor csatlakozót, melyek között kettő Smart Fan Speed Control támogatást élvez, kettő pedig nagyobb teljesítményt is képes leadni, arra az esetre, ha példáult folyadélkhűtéses pumpát szeretnénk róla működtetni. Kapunk ezen felül egy 5 pines Thunderbolt csatlakozót, előlapra kivezethető HD audió csatlakozót - melyek tüskéi aranyozottak - emellett az USB felhozatal is nagyon szép.

USB téren a 3 x USB 2.0 nem nagy durranás (melyekről összesen 6 USB 2.0 port látható el), de ott van még 2 darab USB 3.1 Type A port is, melyek további 4 USB 3.1 portot képesek ellátni. A legkomolyabb viszont az alaplapi Type C (USB 3.1 Type-C Gen1) csatlakozó, mellyel a házra kivezethető egy Type-C port. Ami a vezérlést illeti, a Type-C portot és egyik Type-A portot az ASMedia ASM1074 hub vezérli, míg a másik USB 3.1 Type-A vezérléséért az Intel Z370 chipset a felelős.

A hangot egy 8 csatornás Realtek ALC1220 Audio Codec szolgáltatja és a műanyag borításon a Purity Sound felirat olvasható ami számos extrát rejteget. Ez Nichicon Fine Gold sorozatú audió kondenzátorok használatát jelenti, ezen felül a vásárló kap 120dB jel/zaj arányú SNR DAC erősítőt, NE5532 Premium Headset erősítőt 600 Ohm-os headset támogatással, melyet az előlapi panelhez tudunk csatlakoztatni. Ott van még a PCB izolált védelem, a külön rétegben elhelyezett "L" és "R" csatorna és RGB LED világítás.

Ha már az RGB világításnál tartunk, az alaplap több helyen is "fényezi magát. Első körben ott a hátlapi I/O penel feletti műanyag borítás, aztán a Purity Sound 4 felirat és végül a chipset hűtés, mely a legkomolyabb fényárat produkálja. Az RGB LED világítás természetesen szoftveresen testreszabható. Ami kicsit hiányolható, az az RGB csatlakozók hiánya, azaz az alaplapra közvetlenül nem csatlakoztathatunk LED szalagokat.

Az internetkapcsolatot egy Intel I219V LAN vezérlő biztosítja, mely egy darab hátlapi LAN portot képes ellátni. Intel LAN vezérlő révén természetesen biztosított az alacsony CPU használat.

A hátlapi panelen találunk wifi/BT modul antenna kivezetéseket és PS/2 billentyűzet/egér portot is. Összesen 6 darab USB 3.1 port került elhelyezésre, melyek közül 4-et az Intel Z370 chipset vezérel, kettőt pedig az ASMedia ASM3142. Utóbbi kettő már második generációs megoldás és az egyikük Type-C kivitel. Itt még meg kell említeni, hogy az ASMedia ASM3142 USB vezérlő lehetőséget ad arra, hogy 2 porton egy időben összesen 16 Gb/s sávszélességet érhessünk el, vagy egy porton 10 Gb/s-ot produkálhassunk. Mivel a 8. generációs Intel processzorok többsége rendelkezik integrált grafikus vezérlővel, ezért kimeneteket is kapunk, méghozzá hármat. HDMI, DVI és D-SUB csatlakozók állnak rendelkezésre a megjelenítéshez. LAN portból egy darabot vezetett ki a gyártó, emellett fel lett szerelve még egy optikai SPDIF kimenet is és természetesen nem maradhattak le a Jack csatlakozók sem, melyek ebben az esetben sajnos nem kaptak aranyozott "kontaktot", ahogy a többi I/O kimenet sem.

Az AsRock Z370 Extreme 4 összességében egy szép alaplap és a felszereltségre sem lehet panasz. Apróbb hiányosságok persze vannak, mint a LED szalagok támogatásának a hiánya,  illetve láthatóan lemaradt egy alaplapi Power és Reset gomb is, bár ez inkább a tuningosok számára jelenthet hiányérzetet. Az AsRock Z370 Extreme 4 56-57 ezer forintos áron szerezhető be.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: