asrock-z370-gaming-k6-alaplap-bemutato/2017/11/07

Asrock Fatality Z370 Gaming K6 alaplap bemutató

2017. november 07. Kocsis Bence Alaplap

Az AsRock Fatality Z370 Gaming K6 egy 8. generációs Intel Core processzorokat támogató ATX formátumú alaplap. A tápellátásról egy 12 fázisú digitális áramkör gondoskodik. Az alaplap támogatja a Intel Turbo Boost 2.0 technológiát, valamint a K-sorozatú processzorok szorzó alapú tuningját is, továbbá ASRock Hyper BCLK Engine II támogatásról is beszélhetünk.

Az alaplap 4 darab DDR4 memória bővítőhellyel rendelkezik, amelybe maximum 64 GB RAM építhető be. Ezek a memóriák 2666 MHz-es órajelűek lehetnek normál esetben, de lehetőség van 4333 Mhz-es modulok használatára is, de ez már tuningnak minősül. Az alaplap természetesen támogatja az Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 technológiát és még fontos megemlíteni azt is, hogy a memória bővítőhelyek 15μ aranyozott csatlakozókkal lettek ellátva.

Az alaplapon 3 PCI Express 3.0 x16 és 3 PCI Express 3.0 x1 slot kapott helyet, utóbbiak nyílt végű megoldások. Az egyik PCI Express 3.0 x16 slot aranyozott csatlakozókat kapott és mindhárman fém borítással lettek megerősítve. Az alaplap támogatja a kettő, három és négyutas AMD CrossFireX technológiát és a két és háromutas NVIDIA SLI, illetve Quad SLI technológiát is.

Adattárolás terén kimondottan jó a helyzet. Először is ott van a 8 darab SATA III 6 Gb/s port, melyekből hatot az Intel Z370 chipseten keresztül használhatunk (RAID, NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással), valamint kettőt az ASMedia ASM1061 vezérlőn keresztül (RAID támogatás nélkül). Ezen felül kapunk egy hosszabb és egy rövidebb Ultra M.2 portot, melyek M.2 SATA3 6.0 Gb/s modulok és  M.2 PCI Express modulok használatára adnak lehetőséget.

Az alaplapon összesen 5 darab 4 pines ventilátor csatlakozó kapott helyet, melyek között találunk olyan megoldásokat is, melyek lehetőséget adnak folyadékhűtéses pumpák csatlakoztatására is.

Három darab USB 2.0 csatlakozót kapunk, melyek 6 darab USB 2.0 portot képesek ellátni, emellett rendelkezésre áll két USB 3.1 Gen1 csatlakozó és (melyeket az Intel Z370 chipset és ASMedia ASM1074 hub vezérel) egy Front Panel Type C USB 3.1 Gen1 (ugyancsak ASMedia ASM1074 hub által vezérelve).

Kapunk még egy 5 pines Thunderbolt AIC csatlakozót és érdemes megemlíteni azt is, hogy a Front Panel audió csatlakozó 15μ aranyozott kivitel. Ott van még az XMP switch is, mellyel betölthetők az XMP profilok.

Az alaplapon elhelyezésre került két gomb, Power és Reset felirattal, mely azok számára nyújt segítséget, akik nem akarják az alaplapot számítógépházba bepakolni, tuning, vagy egyéb oknál kifolyólag.

Az alaplapi csatlakozók felsorolásának végére maradt az RGB LED csatlakozó. Azon felül, hogy az alaplapon három világító RGB zóna kapott helyet (chipset hűtés, I/O panel és audió "részleg") RGB LED szalag csatlakoztatására is van lehetőség. Ezek összehangolását az ASRock RGB LED szoftverrel oldhatjuk meg.

A hangolt egy Realtek ALC1220 Audio Codec szolgáltatja. Az alaplapon a Sound Blaster Cinema 3 felirat olvasható, ami a következő dolgokat vonja maga után:

  • Nichicon Fine Gold sorozatú audió kondenzátorok használata
  • 120dB SNR DAC differenciál erősítő
  • NE5532 Premium Headset erősítő (600 Ohm headset támogatással)
  • PCB izolált kialakítás (L/R audió csatornák külön PCB rétegben kaptak helyet)

Az alaplapon két LAN vezérlő kapott helyet. Az Intel I219V mellett az Intel I211AT vezérlőjét, illetve annak kivezetését is használhatjuk. A két csatlakozó egyidejű használatával 3-7%-os processzor kihasználtság mellett 928,93 Mb/s sávszélességet érhetünk el a gyártó mérései alapján.

A hátlapi I/O panelen találunk két antenna port kivezetést, arra az esetre, ha szeretnénk wifi/BT modult használni. Helyet kapott még egy PS/2 billentyűzet és egér port, valamint az integrált grafikus vezérlő esetén használható 3 darab kijelző kimenet is. Ezek az D-Sub, DVI-D és HDMI portok. Kapunk egy USB 3.1 Type-A és egy Type-C Gen2 portot is, valamint rendelkezésre áll négy darab USB 3.1 Gen1 port is. A két darab RJ-45 port a LAN vezérlők kivezetésre is természetesen elhelyezésre került, ugyanúgy, mint az aranyozott csatlakozókkal ellátott 3,5 mm-es Jack csatlakozók és az optikai SPDIF kimenet is.

Itt a kimeneti panelnél érdemes megemlíteni, hogy az ASM3142 által vezérelt két darab USB 3.1 Gen2 port 8+8 Gb/s sávszélességet tesz lehetővé egy időben, vagy portonként 10 Gb/s-ot.

Az AsRock Fatality Z370 Gaming K6 alaplap körülbelül 64 ezer forintos áron szerezhető be.

-

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: