asrock-z370-killer-sli-alaplap-bemutato/2017/11/01

Asrock Z370 Killer SLI alaplap bemutató

2017. november 01. Kocsis Bence Alaplap

Az AsRock Z370 Killer SLI egy 8. generációs Intel Core processzorokat támogató, Z370 chipsettel ellátott ATX formátumú alaplap. Az alaplap dobozán a Killer felirat virít, alatta pedig a főbb tulajdonságok logóit nézegethetjük, mint a HDMI kivezetés, az SLI, vagy épp a CrossFireX támogatás, de nem szabad megfeledkezni az RGB támogatásról.

[caption id="attachment_77772" align="aligncenter" width="610"] Az AsRock Z370 Killer SLI doboza[/caption]

A doboz hátoldalán azokat a tulajdonságokat olvashatjuk, melyekből az alaplap használata során hasznot húzhatunk. Ilyenek az Ultra M.2 portok, a megerősített PCI Express portok, az USB 3.1 Type-C Gen1 kivezetés, de a hátlapi I/O panellel is megismerkedhetünk.

[caption id="attachment_77773" align="aligncenter" width="610"] A doboz hátoldala[/caption]

Tartozékokból kifejezetten szegényes a felhozatal, már csak azért is, mert a megszokott 4 SATA kábel helyett, csak kettőt kapunk, így aki kettőnél több merevlemezt (SATA merevlemezre gondolunk) szeretne használni, akkor az már indulhat is vásárolni. Kapunk még egy hátlapi I/O panel borítást, dokumentációt, képeslapot, telepítő lemezt és az Ultra M.2 portokba épített bővítőmodul rögzítéséhez szükséges csavarokat. Nem dísznek van ott az alaplap nevében az SLI megnevezés, hisz kapunk SLI támogatást, melyhez szerencsére jár egy ASRock SLI_HB_Bridge_2S mellyel két darab NVIDIA GTX 10 sorozatú grafikus kártyát tudunk közös működésre bírni.

[caption id="attachment_77783" align="aligncenter" width="610"] A kevéske tartozék[/caption]

Ami az alaplap megjelenését illeti, egy letisztult modellről beszélhetünk. A színvilág eléggé ízléses a fekete/szürke megoldással és az elhelyezett hűbőbordákat sem túlozták el, persze a szükségesség határait betartva. Talán extrának mondható a hátlapi I/O borítás, de ez az elem már egyre több alaplapnál tartozék.

[caption id="attachment_77774" align="aligncenter" width="536"] Nem csúnya az alaplap[/caption]

Ahogy említettük, az AsRock Z370 Killer SLI 8. generációs Intel (Coffee Lake) processzorokat fogadni képes LGA 1151-es alaplap, melyre 10 fázisú tápellátás a jellemző. Támogatja az Intel Turbo Boost 2.0 technológiát, a K-jelű Intel processzorok tuningját és ezen felül a BCLK tuningot is.

[caption id="attachment_77780" align="aligncenter" width="610"] A DDR4 memória bővítőhelyek[/caption]

Az alaplap DDR4 memóriákat képes fogadni a négy bővítőhelyben. A modulok tuning nélkül 2666 Mhz-ig támogatottak, tuning esetén pedig akár még a 4266 Mhz-es órajelű modulok is szóba jöhetnek. Összesen 64 GB memória beépítését teszi lehetővé az alaplap, melyek két csatornás módban képesek működni ideális esetben és az Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 is támogatott. Annak érdekében, hogy a modulok és az alaplap között minél stabilabb legyen a kapcsolat, a gyártó 15μ aranyozott csatlakozókat helyezett el.

Az alaplapon összesen 6 darab PCI Express slot kapott helyet. Ezekből kettő PCI Express 3.0 x16 kivitel, míg négy darab PCI Express 3.0 x1 (mindegyik nyitott végű) megoldás. Mindkét PCI Express 3.0 x16 slot megerősített forrasztást és fém borítást kapott, ezen felül az egyik (PCIE2) slot 15μ aranyozott csatlakozóval lett ellátva. Amit még fontos megemlíteni hogy az alaplap támogatja a kétutas AMD CrossfireX és NVIDIA SLI, valamint a négy utas Quad CrossFireX és Quad SLI rendszereket.

[caption id="attachment_77778" align="aligncenter" width="610"] kettő PCI Express 3.0 x16 és négy PCI Express 3.0 x1[/caption] [caption id="attachment_77784" align="aligncenter" width="610"] Az extra forrasztás a PCI Express sloton[/caption]

Az alaplap 6 darab SATA III 6 Gb/s csatlakozóval lett ellátva, RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel Rapid Storage Technology 15), NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással, melyet az Intel Z370 Chipset biztosít. Továbbá a vásárlók kapnak két darab Ultra M.2 portot is, melyekbe M.2 SATA3 6.0 Gb/s modul és M.2 PCI Express modul is beszerelhető.

[caption id="attachment_77776" align="aligncenter" width="610"] A hat darab SATA port[/caption] [caption id="attachment_77775" align="aligncenter" width="610"] Ultra M.2 port[/caption]

Az alaplapon két darab USB 2.0 portot találunk, ami 4 kivezetett portot képes ellátni, emellett kapunk egy USB 3.1 Gen1 csatlakozót két USB 3.1 port számára. Extrának Front Panel Type C USB 3.1 Gen1 port is.

[caption id="attachment_77777" align="aligncenter" width="610"] USB 3.1 Type-C Gen 1 kivezetés[/caption]

Ventilátor csatlakozókból összesen 4-et kapunk, melyekről akár folyadékhűtéses vízpumpát is működtetünk (melyek nagyobb áramigénnyel rendelkeznek).

[caption id="attachment_77782" align="aligncenter" width="610"] A 4 pines ventilátor csatlakozók egyike[/caption]

Elhelyezésre került egy Thunderbolt AIC csatlakozó is, melyen felül kapunk RGB LED csatlakozót, mely azt vetíti elő, hogy van RGB támogatás. Ez így is van. Az alaplap képes vezérelni egy darab RGB LED szalagot, emellett a chipset hűtés körül is elhelyezésre került egy RGB világítás, melyet a LED szalag fényével az ASRock RGB LED szoftver segítségével összehangolhatunk.

A hangért egy Realtek ALC892 Audio Codec gondoskodik, melynek hangminőségét Nichicon Fine Gold sorozatú audió kondenzátorok segítik elő. Aranyozott Front Panel audió csatlakozókat és egyéb extrákat ebben az esetben nem kapunk.

[caption id="attachment_77779" align="aligncenter" width="610"] Nincs Purity Sound és Sound Blaster Cinema támogatás sem[/caption]

Az internetkapcsolatokért egy Intel I219V vezérlő gondoskodik, mely Wake-On-LAN és PXE támogatással is rendelkezik.

A hátlapi I/O panel eléggé lecsupaszított. Kapunk egy PS/2 billentyűzet /egér portot, viszont az USB 2.0 portok lemaradtak. Helyettük persze ott vannak az USB 3.1 Gen1 Type-A és  Type-C portok 5-1-es felállásban. Elhelyezésre került még egy RJ-45 LAN port és optikai SPDIF kimenet is, valamint természetesen megkapjuk a HD Audio jack csatlakozókat is. Van lehetőség alaplapi videó képének kivezetésére is, melyre egy HDMI és egy DVI port ad lehetőséget.

[caption id="attachment_77781" align="aligncenter" width="610"] A hátlapi I/O panel[/caption]

Az AsRock Z370 Killer SLI 47 ezer forintos áron szerezhető be. Az AC-modellért, ami ugye már "out of the box" wifi-képes, érdekes módon valamivel olcsóbban vásárolható meg, ami 43 ezer forint körüli árcédulát jelent. Mivel a két modell specifikációjában teljesen megegyezik, ezért érdemesebb az Asrock Z370 Killer SLI/AC-t beszerezni.

 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: