assassins-creed-rogue-avagy-a-templomos-let-mindennapjai/2014/12/08

Assassin's Creed Rogue - avagy a templomos lét mindennapjai

2014. december 08. Teszt Clarence

Azt már gondolom mind tudjátok, hogy nem régiben jelent meg az Assassin’s Creed Rogue. Szerencsére mi is kaptunk belőle egy példányt, melyről alant olvashatjátok is a véleményem.

A játékban egy bizonyos Shay Patrick Cormac nevezetű úriembert fogunk irányítani, aki csalódik mentoraiban és átáll a templomosokhoz. Az ő kalandjait kísérhetjük végig a játék során szárazföldön és tengeren.

Pár dologgal nem árt, ha tisztában van az olvasó és mindenki, aki meg kívánja vásárolni a játékot. Az új generációs konzolokra nem jelenik meg, így mi is az Xbox 360-as verziót próbáltuk. Az előző mondatból már többen leszűrhettetek más információkat is, mint például ebből már következik is, hogy a játék grafikája vajmi keveset fejlődött az előző részhez képest és ma ez már nem mondható különösebben szépnek. Félreértés ne essék a játék hozza a színvonalat, de például a Unity értelemszerűen jobban teljesít ezen a fronton. Pontosan emiatt nem is kívánok a grafikára több szót szánni.

acrogue-gi-02_161295Lépjünk tovább picit a játékmenetre, ahol azért nem ér minket gyökeres változás…sőt, elmondhatjuk, hogy a játék a jól bevált formulát követi – lássuk be, nem kis előnyére. Tehát nagyjából hasonló események fognak történni velünk a játék során, hasonlóak a küldetések, a lehetőségeink, de ez így helyes. Egy jól bejáratott recepttel nehéz mellényúlni. Az események 1752-ben kezdődnek és 9 évet ölelnek fel, melynek része lesz a 7 éves háború, mely a brit csapatok és a franciák között dúlt. A játékot körülbelül az Assassin’s Creed 3 és a Black Flag részekből gyúrták össze. A táj a 3. részre emlékeztet (nem véletlen), míg a hajózós rész inkább a BF-re üt. Nekem tetszettek a hajózós részek, de akik földhöz ragadtabbak és inkább a mászkálós részeket részesítik előnyben, azoknak csalódniuk kell. Igen sok időt fogunk a tengeren tölteni utazással és más hajók elsüllyesztésével, ládák felszedésével. Utóbbi különösen vicces, amolyan Heroes of Might and Magic féle a dolog, tehát hajózunk a nyílt vízen és, ha az ott úszó ládák közelébe jutunk, úgy az „X-et” lenyomva „lootolhatjuk” azokat. Ilyenkor értékes nyersanyagokat kapunk. Picit ugyan számomra fizikailag érthetetlen, hogy egy vízen úszó ládában, hogyan lehet például kő, de az ilyen dolgokat már a Heroes-ban is elnéztem :)

Ami nekem nagyon tetszett az a sok visszatérő személy, tehát találkozunk a játékunk során Achilles-szel, Adéwalé-val és sok ismerős helyszínre is eljuthatunk. Ezek (azon felül, hogy a fejlesztőknek nem kellet újra leprogramozni a helyszíneket) azért egyfajta nosztalgikus érzéssel töltik el a játékost, de szerencsére azért az új helyszínek és karakterek vannak túlnyomó többségben.

AC_Rogue_-_Screenshot_09Azért ér minket némi változás… na, nem kell azért forradalmi változásokra számítani, de a néhány helyen azért történt fejlődés. Többet fogunk hajókázni, mint azt már fentebb említettem és ezáltal a hajónk is megváltozik. Már a játék első 10 percében szert fogunk tenni a Morrigan-re, amely kisebb, de könnyebben manőverezhetőbb a vizeken… apropó víz, ha akad valami, ami nagyon ronda (ennél csak csúnyább szavak juthatnak róla eszünkbe) lett, akkor az a tenger ábrázolása. Ugyan szépen hullámzik, de a textúrákat, mintha egy óvódás rajzolta volna paint-tel, fél perc alatt. Ugyan nem értek a grafikai programokhoz, de azt hiszem, ezt még én is megcsináltam volna ilyenre. Azért nem leszek szőrős szívű, mert a látvány ugyebár nem a legfontosabb elem. Főleg, mivel a hajó irányítása sokkal könnyebb és kifinomultabb lett. Erről ugyan a szerkesztőségben megoszlanak a vélemények, de szerintem élvezetesebbek a hajós részek, mint a korábbi részekben, ez pedig nagyban a hajó irányításának fejlődéséből származik. Szóval ott jártunk, hogy jobb a hajónk és annak irányítása, sok új fejleszthető tárgy lesz, például a forró, égő olaj, amellyel komoly támadásokat tudunk végrehajtani. Lesz majd még gázmaszkunk, tűzijátékunk, gránátvetőnk is. Ezekkel a korábbi részekben nem találkozhattunk, lesz is pár küldetés, amelyik kifejezetten ezek használatára fog épülni, így még hasznosak is lesznek, nem csak egy újdonság, amelyet kb. sosem használunk.

AC_Rogue_-_Screenshot_07Ebben a részben is tudunk majd új tárgyakat „gyártani”, ehhez nem is kell mást tenni, mint levadászni pár ártatlan állatot, a gyengébb idegzetűek számára elegendő csak pár ládát kifosztani, mert azok tartalmazhatnak értékes elemeket. Ezekből fejleszthetjük a ruházatunkat, a hajónkat. Érdemes gyűjtögetni őket, mivel tényleg hatalmas előny játék vége felé, ha nem csak alapfelszereléssel rendelkezünk, ez különösen a hajónkra igaz, így elmondható, hogy arra fogjuk a legtöbbet költeni.

Ami kimondottan különleges újítás (számomra ez nagyon tetszett, még, ha a megvalósítás nem is volt minden esetben tökéletes), az pedig nem más, mint az assassinok általi támadás. Ugyanúgy, ugyanazokkal a módszerekkel támadnak ránk, ahogy mi is tettük a korábbi részekben a templomosok ellen. Érdemes tehát minden sarkon óvatosan befordulni és a magas épületek alatt fel-fel nézegetni, mivel nem tudhatjuk, hogy mikor támad ránk ellenfelünk. Amennyiben nem időben reagálunk, úgy már tölthetjük is be az előző mentést. Ez a lépés ugyan picit nyomasztóvá teszi a játékot, de mindenképpen hatásos az atmoszféra megteremtéséhez.

A grafikáról már esett szó, melyben a víz ábrázolása különösen gyengére sikerült, de azért akadnak még itt problémák. Egyfelől a beakadások, igaz ez ritka, de akad. Másfelől ott vannak a tárgyak egymásban való eltűnése, erre kitűnő példa, amikor a hajónkat dokkolni próbálnánk és a kötél a fakorlátjában helyezkedik el. Ugyanígy néha mozgás közben a hajón lévő emberek mozgása is labilis. Ez a valóságban is így van, de itt néha ugranak egyet, amikor a játék megtalálja a megfelelő helyet az objektumnak. Ritka eset, de azért néha találkozhatunk vele.

AC_Rogue_-_Northwest_PassageAmi kellemetlen hír, hogy nincs magyar felirat. Ugyan ez engem nem zavart különösebben, de már megszokott dolog volt, hogy a korábbi részben van, így az ember már szinte természetesnek is vette, hát itt nincs, szóval gyakorolnunk kell az angoltudásunk. Ez pedig a jövőben sem valószínű, hogy változik. Márpedig ez amiatt is jó lett volna, mivel hozzáférhetünk az Abstergo fájljaihoz, megismerhetjük a templomosok mentalitását, a Sigma csapat nevű assassin üldöző csoportot. Ez sok színt viszés életet visz a játékba. Aki kevésbé tud angolul annak ezek a részek nehezebben lesznek érthetőek.

A játék története ugyan nem nélkülözi a kliséket és néhol kiszámítható, de ennek ellenére elég hosszúra sikerült. Főleg, ha a mellékküldetéseket is meg akarjuk csinálni. Jómagam az 50%ot alig értem el és még mindig annyi felfedezni való van a térképen, hogy nem győzöm számon tartani azokat. Mindenképpen jó befektetésnek tűnik emiatt is és nagyon ügyesen köti össze a harmadik rész a Black Flag és a Unity történéseit. Azt gondolom, hogy a fejlesztők részéről ez nem lehetett egy könnyű feladat,de mégis sikeresen vették az akadályt.

Végszónak nehéz szavakat találni, mivel a játék nem hoz igazán sok újdonságot, sőt, inkább az elődeiből táplálkozik, de mégis nagyon jó elegyet alkot. A történet hoz némi fordulatot, újdonság, hogy a templomosok oldalán szállunk harcba és kellőképpen hosszú is. Ugyan sok kisebb hibával rendelkezik a játék, melyeken jókat mosolygunk, de ezek visszatérő hibák, már a korábbi részekben is jelen voltak, így érezhető, hogy picit sebtében dobták össze a fejlesztők. Azért az elmondható, hogy teljesen tisztességes munkáról van szó, mely hozza az elvárt szintet, de semmivel sem többet.

Írta: Teszt Clarence