asus-gtx-760-mars-striker-platinum/2014/07/01

[Teszt] Újabb Asus GTX 760 VGA-k jártak nálunk - GTX 760 Mars és Striker Platinum teszt

2014. július 01. Herczeg Balázs Nvidia

Ugyan elég sok idő telt el a GTX 760-as kártyák debütálása óta, ráadásként 2 modell is megfordult már nálunk, a sors iróniája viszont az volt, hogy ugyan azon gyártótól újabb két GTX 760-as kártya járt nálunk. Akkor talán felesleges is tesztet írni, hiszen újabb két 760 érkezett, nem igaz? Ezen kérdés megválaszolása kicsit nehézkes, ugyanis van valóságalapja, de a jelenlegi kártyák kicsit eltérnek a korábbiaktól hűtés tekintetében is, és  órajelek tekintetében is. Ráadásként a nemrég tesztelt két termék a Republic of Gamers (vagyis RoG) termékcsalád tagjai is, így számítani lehet arra, hogy vannak eltérések a korábban tesztelt VGA-któl.

Asus GTX 760 Striker Platinum

Engedelmetekkel a rövid referencia GTX 760 ismertetését kihagynám, ugyanis ez már egy korábbi tesztünkben szerepel, így ugornék a Striker Platinum részletezésére. Az egyik legfontosabb tényező az, hogy a Striker Platinum a megszokott 2 GB VRAM-ot a duplájára növelte,  így 4 GB áll rendelkezésünkre. Ez kicsit soknak tűnhet elsőre, de ha csak olyan  játékokra gondolunk, mint a Watch_Dogs, ahol a montreali fejlesztőcsapat még néhány effekt kikapcsolásával is borzalmas teljesítményt ért el, főleg VRAM tekintetében, ahol 3 GB kell ahhoz, hogy egyáltalán ultrán tudjunk játszani, jól jön a megnövelt memória mérete. Az Asusnak a Kepler architektúrás lap adott volt, így Cuda magok, ROP egységek és memória interfész tekintetében nem találkozhatunk változással, de cserébe megnövelt órajeleket kapunk. Ez valamilyen szinten természetesnek is mondható, ugyanis mégis csak egy ROG kártyáról van szó, és ha már ROG, az Asus kicsit felturbózta a megszokott DirectCU II-es hűtőjét így két különböző ventilátor található a kártya hűtőjén. Az egyik a GTX 670 mini kártyán debütáló ventilátor, ami a több kisebb ventilátorlapátnak hála jobb légáramlást is biztosít, míg a másik a megszokott 7 mm-es átmérőjű ventilátor, amelyeket a többi DirectCU kártyán is láthatunk. Egyébként nem először alkalmazta ezt a hűtési technikát a gyártó, ugyanis a GTX 780 feletti és az R9 280 feletti referenciakártyák ugyan ezen elv alapján működnek.

IMG_2983 IMG_2957 IMG_2963

És ha már egy kicsit kitértünk a hűtésre, könnyedén szemet szúr az is, hogy a hűtés váza is megváltozott, így egy sokkal átgondoltabb  dizájnon alapuló kártyáról beszélhetünk. Ha beépítjük a gépházba, igaz, hogy nem látjuk, de akkor is öröm annak tudatában lenni, hogy egy ilyen jól kinéző kártya tulajdonosai lehetünk. Egyébként a kártya vázának felső részén egy pulzáló ASUS ROG feliratot is észrevehetünk, amely szintén növeli a kártya dizájnosságát. ez egyébként azt is jelzi nekünk, hogy a kártya mekkora terhelésnek van kitéve, ugyanis terheléstől függően változtatja színét. Ha a terhelés kicsi, akkor kék, ha közepes, sárga, ha pedig nagy terhelésnek tesszük ki a kártyát, vörösen világít a felirat.  Komponensek tekintetében az MSI-hez hasonlóan az ASUS is rágyúrt a stabilitásra,  így a legjobb minőségű kondenzátorok helyezkednek el a kártyán. A jobb hűtés érdekében a nyák hátoldalán egy alumínium hátlapot is találhatunk, amely nem csak a hőt vezeti jobban, hanem védelmet is nyújt a nyáknak tőlünk. Érdemes azt is kiemelnem, hogy a kártyán található hővezetőcső átmérője 10 cm, így ha valaki eddig kételkedett a kártya hűtési teljesítményében, abban most végleg feloszolhat az összes kétely. Az órajelet egyébként 1085 MHz-re emelték, melyhez 1150 MHz Boost órajel társul. Kimeneti panel tekintetében két DVI, egy Display Port és egy HDMI található rajta. Fogyasztás tekintetében 300 W-ot eszik a kártya maximálisan, így egy 6 és egy 8 pines tápcsatlakozóra lesz szükségünk a működtetéshez. A kártyához egyébként SLI kábelt is kapunk, így ha rendelkezünk egy korábbi GTX 760 modellel, akár SLI-ben is kipróbálhatjuk őket, már ha van legalább két x8-as PCI-e sín a kártyán (ezen ok miatt, nálunk nem sikerült az SLI működésbe hozása, ugyanis az alaplapon csak egy X12-es és x4-es PCI-e található, ami ugyan az AMD Crossfire-hez elég, SLI-hez sajnos kevésnek bizonyul).

IMG_2992

[youtube]

[/youtube]

Asus GTX 780 Mars

Ha már a Striker Platinum is komplexnek tűnt, akkor a MARS még inkább az lehet, ugyanis ebben a kártyában nem egy, hanem két cGPU lapul, tehát egy kétGPU-s igazi fenevadról beszélhetünk. VRAM tekintetében a Striker Platinumhoz hasonlóan szintén 4 GB, ami érthető, hiszen két referencia cGPU egyesítése után kevések bizonyulna a referencia 2 GB ram. A kártya egyébként a GTX Titan közvetlen ellenfelének tekinthető teljesítményben, viszont árát tekintve ugyan azon teljesítményhez jóval olcsóbban juthatunk hozzá. A két cGPU-nak  köszönhetően a CUDA, a ROP és a textúrázó egységek száma is a duplájára növekedett. A magórajelet a Striker Platinumhoz hasonlóan itt is megemelte a gyártó, de itt csekélyebb mértékű túlhajtással kell számolnunk.

IMG_2980 IMG_2966 IMG_2964

Felépítését tekintve a kártya szintén minőségi kondenzátorokat használ, ráadásképpen a nyák és a hűtőborda között egy nagy teherbírású váz is helyet kapott, amely segítségével a a hűtés is kicsit jobban lett megoldva, ugyanis ez a váz is alumíniumból készült, csak úgy mint a nyák hátoldalán található hátlap, így a hővezetést nagyon jól oldotta meg a gyártó. A hűtő váza is más dizájnt kapott, mellyel könnyedén belophatja magát a gamerek szívébe. Nem beszélve arról, hogy egy hatalmas MARS felirat is található a váz oldalán, amely vörösen pulzál. A hűtőbordába 8 rézből készült hővezető cső lett beépítve. Ezek persze 2 oldalt helyezkednek el, azon oknál  fogva, hogy mindkét cGPU-ra jusson 4 hőcső. Nagy teljesítményű kártyáknál normális, ha ilyen sok hőcsőről beszélünk, pláne ha két GPU-s szörnyről beszélünk, ugyanis ezek jobban melegszenek, mint az egy GPU-s társak. Természetesen mindkét cGPU a Kepler GK104-es cGPU-ra épít, ahogy ezt a Striker Platinumnál is elmondhatjuk. Ventilátorok ráadásul por védettek is. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a gép indításakor a ventilátorok menetiránnyal ellentétes irányba kezdenek el forogni, majd kis idő után visszaállnak normális forgásirányba. Ez a kártya nem SLI kompatibilis, tehát aki azt gondolta, hogy 2 ilyen kártya beszerzésével úgy gondolta, hogy jobban jár, mintha két GTX Titánt venne, ki kell ábrándítanom, ugyanis az SLI híd felrakásához szükséges rész hiányzik a nyákról. Ettől függetlenül az Nvidia driver-e így is azt fogja érzékelni, hogy két GTX 760-unk van SLI-ben. Csatlakozók tekintetébe csak 3 DVI található a kártya hátlapján, de cserébe az ASUS mellékelt egy DVI HDMI átalakítót.

IMG_2986

[youtube]

;feature=youtu.be[/youtube]

Sajnos mindkét kártyához elég tágas gépházra kell szert tennünk, ugyanis majdnem 30 cm-es kártyákról beszélünk, de akiknek a gépháza támogatja az ilyen, vagy ennél nagyobb méretű kártyákat, annak semmitől sem kell tartania.

GTX 760

Asus ROG Striker Platinum 760

Asus ROG Mars 760

CUDA Magok

1152 1152 2304 (2 x 1152)

Textúrázó Egységek

96 96 192 (2 x 96)

ROP-ok

32 32 64 (2 x 32)

Gyártástechnológia

28 nm 28 nm 28 nm

Mag (Boost) Órajel

980 (1033) MHz 1085 (1150) MHz 1006 (1072) MHz

Memória Órajel

1502 MHz GDDR5 1502 MHz GDDR5 1501 MHz GDDR5

Memória Interfész

256-bit 256-bit 256-bit

Memória Sebesség

192.2 GB/s 192.2 GB/s 192.2 GB/s

TDP

170 W 300 W 300 W

Tesztkofiguráció

Itt egy kisebb változás figyelhető meg, ugyanis újítás történt memória terén, méghozzá csatlakozott a jelenlegi memóriákhoz egy CL11-es Kingston HyperX Fury 1600 Mhz-s memória. Többi komponens terén nem történt változás.

  • MSI Z77A-G43
  • LC Power 600W PSU
  • 12 GB RAM - 2x4GB Kingston HyperX Blu 1600 MHz CL9 + 4GB Kingstony HyperX Fury 1600 Mhz CL11
  • 120 GB Kingfast E-Drive Pro SSD + 1,5 TB WDC HDD + 320 GB Hitachi HDD
  • Intel Core i5 2550K @ 4,7 GHz
  • Windows 8.1 Pro Update 1 64 bit

 Tesztek

Tesztprogramok tekintetében nem történt változás, így most kihagynám a részletezést.

firestrike
UV
uh4
bf4
bio
cr3
f12013

 

A játék nem tudja kezelni az SLI módban lévő kártyákat, így felesleges a MARS-ról eredményt  felmutatni. Kicsivel gyengébb a 760 Striker Platinumnál.

tr
ac4
t4
ss

 

A Forma 1-hez hasonlóan a Star Swarm teszprogram sem tudja lekezelni az SLI módot, így látható hogy jóval szerényebb teljesítményt várhatunk tőle, mint a Striker Platinum-tól.

Összegzés

Az Asus-nak sikerült megmutatnia, hogy a régi Kepler architektúrában még rejlik potenciál, ezáltal két remekül sikerült kártyát tudtak piacra dobni. Árazás tekintetében viszont már nem mondhatóak túlságosan jónak a kártyák ugyanis a referenciamodellekhez képest hatalmas túlárazással van dolgunk. A referencia GTX 760-at már 60 000 forint környékén meg tudjuk vásárolni, míg a Stiker Platinum-ot 81 000 forinttól, a Mars-ot pedig 146 000 forinttól tudhatjuk magunkénak. Viszont a remek hűtéseknek köszönhetően a kártyában rejlő maradék erőt könnyedén ki tudjuk csalni, így akár több mint 10% javulást is tudunk tapasztalni egyes játékokban a Striker Platinum esetében, de a hatalmas túlárazását sajnos ezzel sem tudjuk kompenzálni. A Mars kicsit jobb árazást kapott, hiszen teljesítményéhez relatíve jó ár társul, de ha 2 db GTX 760-at kötünk SLI-be, még mindig jobb vételnek számítanak. A Striker Platinum-ot a remek hűtésének és egyéb extráinak köszönhetően Ajánlott díjban részesítjük, míg a Mars kártyát nyers teljesítményének köszönhetően szintén Ajánlott díjban részesül.

ajanlott_new ajanlott_new
Asus ROG 760 Stiker Platinum Asus ROG MARS 760

A tesztben szereplő kártyákat ezúton is köszönjük az ASUS hazai képviseletének!

asus

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: