asus-rog-strix-g-es-scar-iii-modern-es-eros-megoldast-minden-jatekosnak

ASUS ROG Strix G és Scar III: Modern és erős megoldást minden játékosnak

2019. október 29. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

A játékosoknak szánt laptopok piacánál talán semmi sem példázza jobban a technológia fejlődését a PC-s szektorban, hiszen a gépek évről-évre egyre innovatívabb megoldásokkal, fejlettebb technológiákkal és erősebb hardverekkel érkeznek. Az ASUS ROG Strix G531 és annak minden változata remek példa többek között arra, hogy hogyan is kell 2019-ben egy kiváló ár/érték arányú, modern gamer laptopot elkészíteni, de egyes modellek az abszolút csúcskategóriát innoválták meg idén.

Külső

Az összes ROG Strix G531 és G731 modell azonos dizájnelvet képvisel, de modelltől függően lehetnek eltérések, hiszen a felsőbb szegmensbe szánt verizók különleges extrákkal érkeznek. Az jól látszik, hogy a vaskos, nehéz és nem túl kompakt gamer laptopok ideje lejárt, az elmúlt években egyre könnyebb és vékonyabb megoldásokat kaptunk, miközben a teljesítmény egyre csak nőtt.

Az ASUS újdonságai viszonylag egyszerű külsőt kaptak, de azért jól látszik, hogy a Zephyrus vonal mellé azért szerettek volna egy vagányabb sorozatot is, mely az üzleti megbeszélés után este mégiscsak be tudja ragyogni a szobánkat. Azt se felejtsük el, hogy az ASUS tervezői a BMW Designworks csoporttal dolgoztak együtt a végső kialakításon, mely több, a jövőben érkező újdonság alapjait is letette.

Kontrasztos, szálcsiszolt borítás hasít keresztbe a fedélen, kihangsúlyozva az aszimmetrikus kivágást, amely korlátlan légáramlást tesz lehetővé a gép hátsó részénél, ahol az olló-ajtós zsanérok biztosítanak további teret a szellőzéshez. A gondosan formált alak és a rejtőzködő felületek kerülik a feltűnést. Ezt a stílust kiemelheted az opcionális fénysáv segítségével, amely RGB-világítással vonja körbe a gép széleit.

Hűtés

A hűtés szemmel jól látható, viszont azt kevesen gondolnák, hogy milyen komoly munka áll mögötte annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig a legjobb teljesítményt nyújtsák a gépek. A bőséges légáramlás alapvető feltétele a hatékony hűtésnek, ezért a zsanérok a fedél felnyitásakor előre mozdulnak, több helyet hagyva hátul egy erősen szellőztetett 3D áramlási zóna számára, amely hatékonyabb levegőkiáramlást tesz lehetővé a Strix G-ben. Perforált redők futnak keresztben a hátsó részen, hogy megkönnyítsék az extra légáramlást, ami segít csökkenteni a komponensek hőmérsékletét. A szabadalmaztatott, trapéz alakú kivágás a képernyő aljánál biztosítja, hogy semmi ne akadályozza a szellőzést, és egyúttal meghatározza a Strix G jellegzetes, aszimmetrikus megjelenését.

A dupla, N-lapátos ventilátorok maximális légáramlást biztosítanak. A gondosan megformált bemeneti nyílások lekerekített szélekkel és magasított terelőbordákkal segítik a ventilátorokat több levegőt bejuttatni. Odabenn a levegőt a folyadékkristályos-polimer lapátok terelik a hűtőbordák felé. A lapátok 33%-kal vékonyabbak, mint a hagyományos kialakítás esetén, mégis elég erősek ahhoz, hogy magas fordulatszámmal pörögjenek. A Strix G a legmagasabb lapátsűrűségünkkel rendelkezik, ventilátoronként 83 lapáttal, mely akár 15%-kal is növelheti a légáramlást.

Az elhúzódó játékmenetekben felmelegszenek a belső komponensek, és a fölöttük elhelyezkedő billentyűzet érintése idővel kellemetlen lehet. Hogy az ujjaidat hűvösen tartsa, a Strix G különös hangsúlyt helyez a WASD-billentyűk körüli szellőzésre, hogy elősegítse az alul elhelyezkedő ventilátorok felőli levegő áramlását, így növelve a hosszabb gaming maratonok kényelmét, a felületi hőmérsékletet 2 °C-kal csökkentve az előző generációhoz képest.

A hűtőbordák tisztán tartása kritikus az optimális hőelvezetés fenntartásához, így mérnökeink terveztek egy különleges pormentesítő csatornát, mely összegyűjti a port és kivezeti a készülékházból, megelőzve ezzel felgyülemlését a bordákon. Ez az öntisztuló rendszer idővel is biztosítja az egyenletes hűtőteljesítmény fenntartását, ami növeli a hosszú távú stabilitást és a rendszer megbízhatóságát.

A gamer laptopok elég sokoldalúak ahhoz, hogy számos feladatot kezelni tudjanak, ám a követelmények rendkívül eltérőek, így az intelligens hűtés azoknak megfelelően alkalmazkodik. Automatikusan vált az egyes üzemmódok között, amelyek a különböző játékok és alkalmazások számára optimalizálják a teljesítményt és a zajszintet. A Turbo mód a legnagyobb ventilátor sebességet és órajeleket használja a maximális sebesség fenntartásához, a Teljesítmény mód úgy szabályozza az órajeleket és a hűtést, hogy csökkentse a zajszinteket a játékhoz, a Csendes mód pedig még ennél is halkabban működik az egyszerűbb feladatokhoz és szórakozáshoz.

A csatlakozásokra sem lehet panaszunk, hiszen minden szükséges és modern megoldást megkaptunk. A villámgyors adatátvitelt kínáló 2. generációs C típusú USB 3.1 porttal egy praktikus és multifunkciós csatlakozót kapunk, mellé három 1. generációs A típusú USB 3.1 port várja az összes szükséges felszerelésed. A HDMI 2.0b lehetővé teszi a filmek és játékok lejátszását 4K monitoron vagy TV-n, akár 60 Hz-en, a DisplayPort 1.4 pedig külső gamer monitorok csatlakozását segíti. Az integrált Gigabit Ethernet alacsonyabb hálózati késleltetéssel rendelkezik a versenyszerű multiplayer gaminghez, kiegészítve a beépített Wi-Fi-t. A ROG RangeBoost technológia biztosítja a lehető legstabilabb Wi-Fi jelet. A RangeBoost egyedülálló algoritmusa értékeli a jelerősséget a négy belső antennán, és intelligensen kiválasztja az adott tartózkodási helyhez legjobb párt, ezáltal minimalizálja a lefedetlen területet, és akár 30%-kal növelheti a vezeték nélküli lefedettséget.

Hardver

A ROG Strix G és Scar III modellekben a legújabb NVIDIA fejlesztések felelnek a grafikus erőért, amelyek már a Turing architektúrára épülnek. Az új Turing architektúra CUDA, RT és Tensor magjainak keveréke a programozható árnyékolást, a sugárkövetést és a mesterséges intelligenciát valós időben ötvözi, hogy tovább fejlessze a játékon belüli világítást és effektusokat, a valósághű fényvisszaverődésektől kezdve a mozgó árnyékokig. Ezt a komoly számítási teljesítményt sok más feladat elvégzésének a felgyorsítására is fel lehet használni, a tartalomkészítéstől a 3D modellezésen keresztül egészen a mélytanulásig. A kínálat a 4GB memóriával szerelt GeForce GTX 1650-től indulunk, mely Full HD felbontáson minden újdonsággal elboldogul, az eSport beállítások mellett pedig a villámgyors kijelző is kihasználhat. A csúcsot a 8GB-os GeForce RTX 2070-es kártya jelenti, aminek több népszerű játék esetében a 240Hz kihasználása sem jelent akadályt.

Még a teljesítményigényes játékok és programok is gördülékenyen futnak a legújabb, 9. generációs Intel Core processzorokkal, melyekből modelltől függően az erős középkategóriát képviselő i5-től egészen az abszolút csúcskategóriát megtestesítő i9-ig válogathatunk. A magok számát tekintve 4-ről indulunk és 8-ig meg sem állunk, míg a Hyper-Threading technológia akár 16 párhuzamos szálat is biztosít az intenzív, többfeladatos munkavégzés felgyorsítására. A tartalomkészítők gyorsan és hatékonyan dolgozhatnak olyan masszív projekteken is, mint a videószerkesztés és 3D-renderelés; míg a gamerek egyszerre játszhatnak, cseveghetnek, és élőben közvetíthetik az akciót.

A laptopok természetesen DDR4-es memóriamodulokkal érkeznek, melyek 2666Mhz-es sebességre képesek. Maximum 32GB áll rendelkezésre kétcsatornás üzemmódban, mely bőségesen elegendő a mai modern játékokhoz és teljesítményigényes feladatokhoz. A tárhellyel sem lesz problémánk, hiszen minden modell villámgyors M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD-vel rendelkezik, így a méretes játékokat és alkalmazásokat villámgyorsan töltik be, zökkenőmentesebb élményt biztosítva számodra, és időt takarítva meg az igazán fontos feladatokra. Mellé az akár 1 TB-os SSHD tárolókapacitás elegendő helyet biztosít a nagy projekteknek, mint például a komplex videók és 3D-s jelenetek, miközben rengeteg hely marad növekvő játékkönyvtárad számára.

Kijelző

A 15 és a 17 hüvelykes modellek is három oldalon csökkentett kávákat kaptak a még jobb vizuális élmények miatt. A gamer gépekhez képest kiváló színteljesítményt nyújtó panelek többféle változatban kerültek a kínálatba, így az alapot jelentő 60Hz-től egészen az asztali eSport monitorokat is megszégnyenítő 240Hz-ig áll rendelkezésre a paletta. A Scar III-as modellek 240Hz-es megoldásai egészen elképesztő sebességet kínálnak, míg a Strix G modellek 120Hz-es paneljei már az eSport játékoknál is hatalmas előnyt jelentenek és kiváló ár/érték arányt biztosítanak a középkategóriában.

Egyebek

Az RGB világítás új szintre emeléséből tisztán látszik, hogy ez a széria nem rejtegeti mivoltját, hiszen a szokásos billentyűzetvilágítás mellé az előző generációt is lepipáló fényrendszert kaptunk. A Strix G billentyűi áttetsző élekkel és átlátszó WASD billentyűsapkákkal rendelkeznek, melyek művészien kihangsúlyozzák a billentyűzetet. Ezekhez csatlakozik az opcionális, körbefutó fénysáv, amely stílusossá teszi a készülékház peremét. Természetesen az ASUS saját Aura Sync RGB rendszeréről van szó, tehát a laptopok kompatibilisek a szintén RGB-s ASUS perifériákkal, így teljes egységet kaphatunk.

Az asztali számítógép által inspirált billentyűzet meghatározó jellemzője a tartósság és a pontosság. A gamerek igényeinek szem előtt tartásával készült, egymástól távolabb elhelyezett funkcióbillentyűkkel rendelkezik az intuitív azonosításhoz, a dedikált gyorsbillentyűk pedig gyors hozzáférést biztosítanak az alapvető parancsokhoz. Kiemelt WASD-billentyűk és a 4 zónás RGB-világítás segítenek könnyen eligazodni vizuálisan is a legfontosabb vezérlők és gyorsbillentyűk között. Több mint 20 millió gombnyomásos tartósságával a billentyűzet hosszú távon meg tudja tartani pontosságát komoly gaminggel töltött élettartama alatt.

A magával ragadó, oldalirányú hangszórók a cselekmény közepébe helyeznek. A Smart Amp technológia monitorozza a hang kimenetet, és valós idejű módosításokat végez, hogy a hangszórókat a hő- és kilengési küszöbértékek között tartva megelőzze a tölcsérek károsodását. Az így kapott hangban kisebb a torzítás, nagyobb a dinamikatartomány, több a basszus és jelentősen nagyobb a lehetséges hangerő. Ez főként filmezésnél és médiafogyasztásnál jöhet jól, játék közben a legtöbben headsetet használnak, melyeket szintén jó minőségű erősítő hajt meg, így ellenfeleink minden lépését hallani fogjuk.

A végére hagytuk a drágább modellek exkluzív újítását a Keystone NFC kulcsot. Ez a dedikált kulcs egyfelől biztosítja, hogy saját beállításaink mindig velünk legyenek, hiszen ROG Armoury Crate szoftver egyesíti a rendszer és a világítás vezérlését, így a legfontosabb beállítások könnyedén, egyetlen programban érhetőek el. Könnyedén meghatározhatsz és testre szabhatsz különböző profilokat, amelyek automatikusan elvégzik a beállításokat, amikor elindítod kedvenc játékaidat. Ezen testreszabásokat párosítva az új ROG Keystone-nal, gyorsan betöltheted finomhangolt beállításaidat.

A Keystone azonban nem csak erre jó, hanem egy sokak számára talán még fontosabb újítást is magával hozott. Shadowdrive néven egy árnyékmeghajtó is megjelenik a számítógépen akkor, ha csatlakoztatjuk az eszközt. Ide féltett fájljainkat és adatainkat menthetjük el és a kulcs segítségével bárki elől bármikor elzárhatjuk. Egy géphez egy kulcs tartozik, így másik kulcs beillesztése nem fogja előhozni a titkos mappánkat.

Összegzés

Az új ROG Strix G és Scar III családban egészen biztosan nem fogtok csalódni, hiszen valamivel 300 000 Ft feletti áron már kapunk egy modern külsővel, új technológiákkal is nagyon korrekt hardverrel szerelt csomagot, amely esetében a 120Hz-es kijelzőn megjelenő játékokat 8GB RAM, egy hatmagos Intel Core i7 9750H processzor és egy NVIDIA GeForce GTX 1650 grafikus kártya hajtja meg. Ha erősebb grafikus kártyát szeretnénk, akkor az i5-ös processzor lehet a kompromisszum, ami abszolút vállalható, mert egy friss négymagos megoldásról beszélünk.

Az ASUS ROG Strix Scar III már a drágább megoldások közé tartozik és több közvetlen riválisa is van a piacon, azonban ilyen formában, ilyen extrákkal nem igazán találunk job gépet. Az i7-es és i9-es processzorok és a GeForce RTX kártyák időtállóak, a 240Hz-es megjelenítő pedig olyan előny a többiekhez képest, mely egy ideig biztosan garantálja, hogy a legjobb csomagról beszélünk.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter