asus-sabertooth-fx990-teszt/2013/01/18

Asus Sabertooth Fx990 - teszt

2013. január 18. Herczeg Balázs Alaplap

Az elmúlt héten nálunk járt egy ASUS SABERTOOTH FX 990 v2-es alaplap egy AMD FX8350-el, melyet ezúton is köszönünk az Asus magyarországi képviseletének. Ez a teszt picit másabb lesz mint a többi, mert most kivételesen nem VGA-k összehasonlításáról fog szólni.

Legelőször is egy kicsike infó az alaplapról:

AMD 990FX (AM3+) katonai előírásoknak megfelelő alaplap, űrtechnológiás CeraM!X hűtési technológiával

  • TUF CeraM!X hűtőborda-borítási technológia - A forradalmi kerámiaborítás 50 százalékkal nagyobb felületet biztosít a hőleadáshoz
  • TUF Thermal Radar - Valós idejű hőmérsékletmérés és hőelvezetés
  • DIGI+ VRM - Köszöntsük az új, digitális tápellátás korát
  • TUF alkatrészek (fémötvözet choke-ok, kondenzátorok és MOSFET alkatrészek; katonai előírásoknak megfelelő) - igazoltan bírja a gyűrődést
  • E.S.P. [Efficient Switching Power, hatékony kapcsolóüzemű táp] - Optimális áramellátás a kulcsfontosságú komponensek számára

 Részletes specifikációkat itt találjátok Fontosabb adatok:

  • Am3+ processzorok támogatása
  • 4 darab DDR3-as memóriaslot
  •  4 pci-e x16 csatlakozó
  • UEFI bios és védelmi funkciók
  • ATX szabván 30.5 cm x 24.4 cm-s paraméterekkel
  • Sata 3 és USB 3.0
  • alaplapba integrált 7.1-es surroundot támogató hangkártya
  • CeraM!X hűtési technológia

És egy kicsit a külleméről is legyen szó:

Amint látható nem kis méretű alaplapról van szó, de a méretért cserébe majdnem minden szükséges eszközzel fel van szerelve. A processzor körül a hűtési rendszer szerintünk nagyon jól lett megoldva, csak túl sok helyet foglal. Bár az egész alaplapon túlságosan zsúfoltan lettek az eszközök elhelyezve, ráadásul a régebbi bus kábeles DVD íróktól is megszabadulhatunk, mert az alaplap nem támogatja ezeket. Kellemetlen volt a dvd a számomra a saját dvd írom mellőzése, de sebaj, minden jóban kell hogy legyen valami negatívum. A sata kábelek a szokásostól eltérően vízszintes irányba néznek a helyspórolás miatt, ami egészen addig nem is baj, amíg az asus által mellékelt sata kábeleket használjuk. A 4 darab pci-e foglalatba könnyen helyezhetünk el akár 4db VGA-t is, igaz, 4 db esetén slim modelleket kell választanunk. Bemeneti csatlakozókkal szépen el lett látva az alaplap, ráadásul még 1 Bios resetelő gombot is kapunk, arra az esetre, ha a régi bios tönkremenne.

A legjobban nekem az UEFI bios tetszett az alaplapon, és abból is a hozzáértő mód. A normál felhasználóknak kitalált mód túlságosan butácska volt, és be kell hogy valljam, sokkal nehezebben igazodtam el rajta normál módban. Aki nem ismerné az UEFI biosokat, az a lényegük, hogy kapunk egy szépen kidolgozott grafikus felületet, és ott egérrel és billentyűzettel is személyre szabhatjuk a biost.

 

 

Mellékelt kiegészítők:

Aki szeret olvasni, az igazán jól jár ezzel az alaplappal, mert az asus nagyon sok kisfüzetet mellékelt hozzá, többek között leírást, garanciát és egyéb más papírokat is. Ezenfelül kapunk 1 mini matricát és egy nagy SABERTOOTH matricát is. A hátlapi panel elengedhetetlen az alaplaphoz, és még 4 Sata kábelt is kapunk a lap mellé. Mellékeltek mellé még 1 SLI kábelt, és egy DVD-t is.

A konfigurációban a processzor szerepét egy AMD Vishera Fx 8350 töltötte be, melyről érdemes tudni, hogy a Bulldozerek leváltására készült. Értelem szerűen ez is egy 8 magos processzor melynek az alap órajele 4,0GHz és a turbó órajele pedig 4,3Ghz.

 Technikai adatok:

Vishera:

Kódnév: Vishera
Gyártástechnológia: 32nm HKMG SOI
Magok száma: 4 mag (8 modul)
L2 (+L3) gyorsítótár mérete: 16 MB
Tranzisztorszám: 1,2 milliárd
Lapka területe: 315 mm2

Fx8350:

Típus: FX-8350 (8 mag)
Órajel/turbo alap/max: 4,0/4,1/4,2 GHz
L2 cache: 4 x 2 MB
L3 cache: 8 MB
Fogyasztás (TDP): 125 W
Utasításkészletek: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, SSE4A, AES, AVX, XOP, FMA4, FMA(3), F16C, BMI, TBM
Tokozás: AM3+
Architektúra: Piledriver v2
Northbridge órajel: 2,2 GHz
Ár: ~50 000 Ft

 

[caption id="attachment_20669" align="aligncenter" width="500"]

Bulldozer vs Vishera[/caption]

3DMark 11:Persze pár tesztet is lefuttattam a saját alaplap és processzorom, és az asus alaplapja és processzora között. Játékokból csak a Battlefiled 3-at és a Minecraftot tartottam említésre valónak, amit nemsokára meg is fogtok érteni, hogy miért. Programokat technikai okok miatt csak 720p-s felbontásba tudtam futtatni.

érthető okok miatt 3dmark és catzilla alatt is csak a CPU pontjait és a kombinált pontszámot vizsgáltam meg.

Catzilla: Még a hónap elején feltűnt az interneten ez a kitűnő benchmark program, szerintem mindenkinek ajánlott letölteni :)

Battlefield 3: Itt derült ki igazán, hogy Battlefield 3-ba nem a processzor az úr, hiszen a különbség elhanyagolható...

Minecraft : És gondolom nem értitek mit keres itt a minecraft. A processzor csere előtt maximális grafikán mindössze 40-55 FPS-el gazdálkodhattam, miután kicseréltem, tátva maradt a szám. A minimum fps számom 80 alá nem csökkent le, a maximális FPS szám pedig még a 200-at is meghaladta.

 Összegzés:

Szerintem egy nagyon jól sikerült Asus termék lett a Sabertooth fx 990 v2, és technológiáinak köszönhetően minden tuningosnak nyugodtan merem ajánlani. Árkategóriában sajnos már nem túl kedvező, hisz 40 000 FT, de ha megvan rá a kellő keret, nyugodtan dönthetünk emellett a lap mellett.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: