asus-tuf-fa706-a17-bemutato

ASUS TUF FA706 (A17) Bemutató

2020. május 01. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

Az ASUS TUF szériája bizonyára sokatok számára ismerősen cseng, hiszen a tajvani gyártó szinte már minden területen kínál TUF opciót. Ezúttal egy friss és ropogós notebook járt nálunk, méghozzá az ASUS TUF FA706 (A17), mely egy igazán komoly generációváltás formájában érkezik meg a napokban a hazai piacra.

Az újdonság főként azok számára lehet érdekes, akiknek fontos az, hogy a lehető legtöbbet kapják a pénzükért, a költési keretük pedig leginkább a középkategóriába sorolható. Az előző generációt is sokszor ajánlottam azon ismerőseimnek, akik 300 000 Ft környékén szerettek volna gamer laptopot vásárolni, a 2020-as paletta pedig nagyjából szintén ezen az áron indul majd, de azért jóval feljebb is mehetnek azok, akiknek megér mondjuk az extra tárhely vagy a memória több pénzt.

Külső

Ahogy már említettem, nálam a 17,3 hüvelykes változat járt, mely mellett természetesen elérhető lesz a 15,6 hüvelyke kijelzővel szerelt TUF FA506 (A15) is. Meglehetősen masszív, igen nagy súlyú, közel 2,6kg-os notebook-ról beszélünk, de ez ekkora méretnél és ilyen felszereltségnél nem olyan vészes. A gyártó ráadásul elárulta, hogy a tervezőknek sikerült az előző generációhoz képest kompaktabb mérettel megáldott házat építeniük úgy, hogy továbbra is teljesíteni tudták a MIL-STD-810H standardokat.

A szürke mellett a fekete került még a színkínálatba és az új dizájnnak köszönhetően ez azt is jelenti, hogy elsőre nem biztos, hogy mindenki megmondja azt, hogy nálunk egy gamer laptop van. Nekem a szürke jobban tetszik, főleg ezzel a megújult, „szálcsiszolt” TUF logóval a fedlapon. A masszív súly mellett el kell felejtenünk a Zephyrus széria által kínált vékonyságot is, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy a komoly hardverek megfelelő hűtést kaptak. A hűtés egyébként számos ASUS technológiát kapott, így többek között megkapjuk az öntisztítós rendszert is, melynek látványossága a méhsejtszerű mintázat a gép alján.

Fontos még megemlíteni a csatlakozókat is és panaszra egyáltalán nem lehet okunk. A számos USB-A port mellett kapunk USB-C csatlakozást is, mely DisplayPort-ként is szolgál, illetve a vezetékes internetről sem kell lemondanunk. Néhányan talán a kártyaolvasót hiányolhatják a gépből, de továbbra is a gamerek az elsők és nem a tartalomgyártók, nekik az ASUS számos más opciót kínál. Kapunk még egyébként HDMI és egy kombó audio jack-csatlakozót is. A 3 oldalt egészen vékony kávákkal szerelt kijelző tetején egy 720p-s webkamera csücsül, mely a home office idejében kimondottan jól jön.

Kijelző és teljesítmény

Az új TUF széria kétféle IPS kijelzővel érkezik. A normál, 60Hz-es modell mellett ugyanis ezúttal is a gamereknek szánt, magasabb képfrissítésű változat kerül inkább az előtérbe. Ezen a téren szintén komoly újítást hozott a gyártó, hiszen az előző generáció 120Hz-es képfrissítése után a 15,6 hüvelykes változat esetében már 144Hz-ről beszélhetünk, mely korábban inkább csak a felsőkategóriás gamer notikra volt jellemző. Sajnos a 17,3 hüvelykes, nálam is járt változat csak 120Hz-re volt képes, de a legtöbben vélhetően úgyis a kisebbik modellt választják majd. A színek rendben vannak, az Adaptive Sync természetesen támogatott és a fényerőre sem lehet panaszunk. Nyilván a 120-144Hz főként az eSport játékokban használható ki, akár kisebb kompromisszumok árán, de mindenképpen örömteli. A Counter Strike: Global Offensive-ből, a LoL-ből és a Fortnite-ból is simán kihoztam a megfelelő fps számot és a Valorant sem nagyon ment 100 fps alá a komolyabb helyzetekben sem. Természetesen az AAA játékok sem akasztják ki a rendszert, a 60fps-t szinte mindenben elérjük és el is fogjuk a következő 2-3 évben.

Hardver

Természetesen ebből a szériából és számos hardverváltozat készül, de van itt egy olyan pont, amire mindenképpen érdemes több sort is vesztegetni. Ez pedig nem más, mint a Ryzen 4000-es széria, mely az R5 és R7 tagjaival képviselteti magát ebben a szegmensben. A legtöbb gépben Ryzen R7 4800H fog dolgozni, mely 8 magot és 16 szálat kínál. A tesztek alapján ez simán megveri az előző generációs Intel Core i7 9750H-t és sok esetben még az i9-et is. Sajnos a nemrég bemutatott, 10. generációs Intel megoldásokkal még nem tudtam összemérni őket, de mivel az Intel nem újított olyan nagyot, ezért igen erős lehet a verseny.

A már említett, bivalyerős processzor mellé 32GB RAM és egy NVIDIA GTX 1660 Ti került, ami szintén nem biztos, hogy a legtökéletesebb párosítás. Szerintem egyértelműen a 15,6 hüvelykes, R7 4800H-val, 16GB DDR4 memóriával és NVIDIA GeForce RTX 2060-a kártyával szerelt változat lesz a legnépszerűbb és ezt is ajánlanám a leginkább. Ettől függetlenül, akinek szüksége van a 17,3 hüvelykes kijelzőre, az ebben az összeállításban egy remek kis társat kap maga mellé. A tárhely egyébként 512 vagy 1TB lehet. A kisebbik modell csak PCIe SSD-vel érkezik, a nagyobb esetében nem lepődnénk meg egy SSD+HDD kombináción.

Összegzés

Összegezve a dolgokat azt kell mondanom, hogy 2020 talán legjobb ár/érték arányú szériáját kaptuk meg a legújabb TUF modellek személyében. Az árak valahol 300 és 500 000 Ft között alakulnak majd, ami persze nem kevés, de ezek már nem is olyan laptopok, amire csak egy-egy nagyobb szám miatt rámondják, hogy „gamer”. Itt valóban komoly teljesítményt kapunk, egy rendkívül jó processzorra építkezve. Ez a csomag legalább 3-4 évig gond nélkül boldogul az AAA játékokkal, az eSport címeket pedig 5 évig simán hajthatjuk a villámgyors kijelzőn. A bővíthetőség is adott a tárhely és a memória terén, tehát ha most egy „olcsóbb” modellre ruházunk be, akkor 2-3 év múlva még extra teljesítményt sajtolhatunk ki belőle. Nagyon örülök, hogy az elsők között járt itt a legfrissebb Ryzen 4000-es széria és ezek után már alig várom, hogy az ASUS és más gyártók milyen újdonságokat építenek rá.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter