asustor-nimbustor-4-gen2-attekintes

Asustor Nimbustor 4 Gen2 áttekintés

Az Asustor még tavaly nyáron mutatta be a legújabb, kifejezetten gamereknek szánt AS54 sorozatát, amelybe beletartoznak a Nimbustor 2 Gen2 és a Nimbustor 4 Gen2 modellek. A két termék közül az utóbbit vettük vizsgálat alá.

Külső

Több Asustor NAS is járt már szerkesztőségünkben, így nem lepett meg minket a gyártóra jellemző letisztult formatervezés. A Nimbustor sorozat fényes előlapján az Asustor már-már védjegyeként szolgáló geometrikus minta kapott helyet. A gyártó logója pirosban került a NAS elejére, ami feldobja az egyszerű dizájnt. Egy NAS esetén fontos, hogy megfelelő szellőzéssel rendelkezzen, főleg, ha nem egy alap darabról van szó. Újításként az Asustor nagyon extra megoldást talált a Nimbustor sorozat hűtésére, ami abszolút megállja a helyét a gamer környezetekben. Természetesen ehhez társul egy 120 mm-es ventilátor is, hogy a túlmelegedés teljesen elkerülhető legyen.

A szokásos szerszám nélkül telepíthető meghajtókhoz a mágnesekkel rögíztett fényes előlap eltávolításával férünk hozzá. A Nimbustor 4 Gen2 a nevéből adódóan 4 meghajtórekesszel rendelkezik, valamint egy extra funkció is bejött a képbe, ami nem más mint, hogy a merevlemezeken kívül négy M.2 foglalattal rendelkező NVMe PCIe 3.0 SSD-ket is telepíthetünk. Ez azért is rendkívül hasznos, mert így ki tudjuk használni a NAS maximális teljesítményét.

Specifikációk

Ha már gamereknek szánt adattárolóról van szó, akkor az esztétikán túl a hardveres felszereltség lesz a kulcs, hogy biztosítani tudja a játékok adatainak tárolásához szükséges feltételeket, szóval nézzük!

A CPU gyorsasága kiemelkedő, mivel a Nimbustor 4 Gen2-őt az Intel legújabb 10 nm-es Celeron N5105 négymagos processzorával látták el, ami akár 2,9 GHz-es turbó órajelre is képes. Ez az előző generiációs Celeron procikhoz képest 31%-os teljesítménynövekedést jelent.

A RAM-ok is a gyorsaság pártján állnak, ugyanis a 4 GB DDR4-2933 RAM a DDR4-2400-hoz képest akár20%-kal nagyobb teljesítményt biztosít.

A Nimbustor 4 Gen2 több porttal büszkélkedhet: két 2,5 Gigabites hálózati portot is kapott, amelyekkel elérhetjük az akár 5 Gbps-os kombinált sebességet, ugyanis támogatják a többcsatornás SMB-t és a link aggregálást. Továbbá helyet kapott még három USB 3.2 Gen 2 x1 port, beépített HDMI 2.0b port, ami pedig a 10 bites 4K H.265/HEVC hardveres dekódolást és a 10 bites VP9 Profile2 dekódolást is támogatja.

Akár 576 MB/s-os olvasási és 566 MB/s-os írási sebességet ígér a gyártó, amivel a játékok futtatása, szerkesztési folyamatok és a filmnézés is garantált, méghozzá akadásmentesen. Mindehhez csak a hálózati konfigurációnk jelenthet akadályt.

Felhasználói tapasztalok

Az Asustor NAS-oknál már megszokhattuk, hogy a gyártó saját operációs rendszerrel látja el a modelleit, természetesen ez a Nimbustor esetén sincs máshogy, az ADM 4.2 fut rajta. A gyártó rengeteg fejlesztést kínál az előző generációhoz képest. Egyszerű, jól átlátható kezelőfelülettel rendelkezik, a beüzemelést pedig egy új gyors útmutatási funkció teszi teljessé. Ami viszont más a korábbiakhoz képest, hogy az ADM új külsőt kapott, amit a játékok ihlettek.

Az Asustor Live alkalmazás már egy ideje elérhető az Asustor kínálatában, azonban talán most nyert értelmet igazán a kiléte. Gamereknek szánt NAS esetén természetesen ez volt a legfőbb, amit ki szerettünk volna próbálni. Az alkalmazás segítségével lehetőségünk van egy streaming központ létrehozására, így közvetlenül streamelhetünk a NAS-ról több platformra: Facebook, Instagram, YouTube és Twitch felületeinkre, vagy akár az RTMP kompatibilis platformokra.

Egyébként a játékok tárolása mindig kulcsfontosságú a gamereknek, így jó hírünk van, mivel a gyártó lehetőséget biztosít a játékok tárolására és futtatárása akár követlenül a NAS-ról az iSCSI-meghajtón keresztül. Ez hasznos funkció, hiszen így nem a PC-t kell terhelni ezzel a folyamattal.

Összefoglalás

A Nimbustor 4 Gen2 egy jól összerakott modell sok hasznos funkcióval. Ugyan a gamer vonalról közelítettük meg a tesztelést, de mindenképpen érdemes kiemelni, hogy kiváló hardveres felszereltsége miatt abszolút jó választás a tartalomgyártóknak vagy kis irodai felhasználóknak egyaránt, hiszen van erő a gépezetben. Ár-érték arányát tekintve is ajánljuk a Nimbustor 2 Gen2 modellt.

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: