Audio-Technica M50 – Stúdió fejhallgató járt nálunk!


Az Audio-Video Trend & HiFi Show egy kisebb hatást gyakorolt szerkesztőségünkre, így elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy már nem csak alacsonyabb kategóriájú fejhallgatókat próbálunk ki, hanem terjesztjük a palettánkat és a stúdió fejhallgatók világába is belépünk, hogy megismerjük a legjobb fejhallgatókat. Ebben nagyon nagy segítségünkre volt az Audio-Technica, ugyanis egy ATH M50 stúdió és monitorozó fejhallgatót biztosítottak a számunkra egy teszt erejéig. De még mielőtt mélyebbre ásnánk magunkat a fejhallgató bemutatásában, kicsit beszéljünk a gyártóról.

IMG_1795

Az Audio-Technica egy 1962-ben alapított, Tokiói székhellyel rendelkező japán cég. A céget egy Hideo Matsushita nevezetű úriember alkotta meg. A gyártó már a kezdetektől fogva a magas minőségű mikrofonok, fejhallgatók és egyéb audio eszközök gyártásával foglalkozik, ráadásul több mint 50 éves múlttal rendelkeznek ezen a szakterületen. Az idei CES alkalmával a gyártó Gaming Fejhallgatókat is mutatott be, ebből kikövetkeztethető az, hogy a későbbiekben is fogtok még az Audio-Technicáról hallani tőlünk.

De térjünk is rá a mai tesztalanyunka, az ATH M50-re. Bevallom teszt előtt utánanéztem annak, hogy mások milyen véleménnyel rendelkeznek a fejhallgatóról, és meglepődtem mikor láttam, hogy mennyire pozitívan vélekedik erről a modellről mindenki, de nem akartam nagyon hinni a dologban, egészen addig, ameddig ki nem próbáltam a fejhallgatót. Ugyan a gyártó hazai képviselete picit érdekesen oldotta meg a termék csomagolását, (doboz nem volt és rossz színű tasakban kaptam meg a terméket) ez nem vett vissza a lelkesedésemből egy csöppet sem. Mikor már a kezembe volt az M50 hatalmas lelkesedéssel vettem elő a telefonom, és csatlakoztam a jack csatlakozót a telefonomba. Már ott érződött, hogy ez egy másabb kategóriájú fejhallgató, mint az eddigiek.

IMG_1807

Dizájn szempontjából a japán gyártó fejhallgatója igen jól lett kialakítva. A fejhallgató  dizájn szempontjából is látszódik, hogy nem éppen az átlagfelhasználóknak lett elkészítve, sokkal inkább a monitorozásra, de ott is leginkább a DJ-ket célozza meg a gyártó M50-es fejhallgatója.  Mi sem bizonyítaná ezeket jobban, mint az, hogy a fülkagylók 180 fokba kihajthatók, sőt 180 fokban el is forgathatók. Ennek a gyakorlatban leginkább a hordozhatóságban van a haszna, hiszen igen kis méretűre is összehajthatjuk a fejhallgatót, majd berakhatjuk az eszközhöz mellékelt kis tasakba, így könnyedén magunkkal tudjuk cipelni bárhová. Ezen kívül még 2 tárolási módszert különböztethetünk meg: az egyik az, ha a fejünkön van a fejhallgató, és éppen a zenék világába éljük bele magunkat, a másik pedig az, hogy a fejhallgató a nyakunkba lóg, ezzel egy divateszközt teremtve a viselőjén.

IMG_1792

Az ATH M50 jelenleg négyféle színben kapható: Feketében, Fehérben, Pirosban és Ezüstben, ami csak limitált példányszámban érhető el. Az eszköz dizájnja is remekül sikerült. A kialakulásnál a kényelmesség is fontos szerepet tölthetett be, de a gyártónak elsősorban nem ezen volt a prioritása. Ez leginkább a fejpárna részen érzékelhető, ami picit keményre sikeredett, így hosszú használat után érezni, hogy nyomja a fejet.  Ebben az ellentmondás az, hogy a párnázott rész valamennyit tompít a kényelmetlenségeken, de nem tünteti el teljes mértékben azokat. Ahogy a legtöbb  fejhallgatónál, a fejpánt itt is állítható, sőt meglepően rugalmas, így bármilyen ember fejére könnyedén ráigazítható. A fülkagylók prémium minőségű, bőr fülpárnával rendelkeznek, melyek bármilyen pozícióban kényelmességet biztosítanak füleink számára, kivéve akkor, ha fordítva vesszük fel a fejhallgatót. Érdemes nézni a fülkagylók fölött elhelyezett R és L jelzést, ugyanis ha nem jól vesszük fel a fejhallgatót, nem érjük el vele a teljes hatást, mivel a hangsugárzó egységek a fülünk helyzetéhez lett igazítva a legjobb hatás elérésének érdekében.

IMG_1815

A fülpárnák természetesen levehetők és cserélhetők is. A fejhallgató egyébként zárt dizájnon alapul, ennek következtében a külvilág összes zajától megszabadít minket, hogy mi csak a zenére tudjunk koncentrálni. Nem utolsó sorban a zárt fejhallgatóknál a hanghullámok is jobban terjednek. Itt megemlíteném azt is, hogy a kábel spirál, vagyis csavart kialakítást kapott, így biztosítva mindenféle használathoz megfelelő kábelhosszúságot. Megjegyezném, hogy érdekes lenne e hosszú kábel kinézete akkor, ha nem lenne csavart a kialakítás. Valahogy úgy kell elképzelni, hogy alanyunknak vagy egy eszméletlenül hosszú kábel lóg ki a kabátja alól, vagy zsebéből, vagy rosszabb esetben egy hosszú kábelt vontat maga után… A jack csatlakozó aranyozott borítást kapott a kiemelkedő minőségű hangzás érdekében, sőt a gyártó még egy rugót is erősített a jack csatlakozó kábelhez csatlakozó részének, ezzel megakadályozva azt, hogy a kábel a csatlakozónál megtörjön. Sajnos a kábel nem kihúzható, de a folyamatos visszajelzéseknek hála a gyártó elkészítette az M50X fejhallgatót, ami már kihúzható kábellel rendelkezik. Egy rossz szavunk sem lehet a gyártóra! A hab a tortán a 6,3 mm-es Jack átalakító, aminek segítségével még több eszközön tudjuk használni a fejhallgatót.

IMG_1800

Most érkeztünk el a gyakorlati részhez, ahol azt próbálom részletezni, hogy mennyire szól jó a fejhallgató. Ha egy szóval kéne jellemeznem, ennyit mondanák: Fantasztikus! De ez valljuk be, nem igazán elég sok embernek, így megpróbálok érvelni amellett, hogy miért is érdemes ez a fejhallgató a vásárlásra. Először is, a fejhallgató kellőképpen nagy frekvenciatartománnyal rendelkezik, ez pontos értékben 15 Hertzet és 28 Kilohertzet jelent. A fejhallgató érzékenységén picit meg voltam lepődve, ugyanis csak 99 decibel, ami azért vicces a számomra, mert a Razer Tiamat 7.1 fejhallgatója 119 decibeles érzékenységgel rendelkezik, mégis halkabb, mint az Audio Technica ATH M50-es fejhallgatója. Hogy is van ez Razer? Impedancia tekintetében 38 Ohm-os impedanciáról beszélhetünk. Ezt azért érdemes megemlítenem, mert az átlagos alaplapok illetve telefonok csak 32 Ohm-ot tudnak maximum lekezelni, így nem érjük el velük a maximális élményt, ellenben ha van egy jó hangkártyánk, mint például az Asus Xonar Essence STX, vagy rendelkezünk egy jó rádióerősítővel/HiFi rendszerrel, nyugodtan megvehetjük az M50-et, ugyanis ilyen eszközök mellett megmutatja, hogy mire is képes.

IMG_1797

A fejhallgatóba ráadásul 45 mm-es átmérőjű hangszórók kaptak helyet, amik nem nevezhetők igazán kicsiknek. Hát még amilyen tisztán szólnak. Háromféle tesztkörnyezetbe vetettem be a fejhallgatót. Egyszerű használatra: telefon való zenehallgatásra; számítógépen zenehallgatásra, illetve FL Studio monitorozásra; a harmadik pedig a rádióerősítőn való zenehallgatás. A telefon kivételével mindenhol Flac formátumú zeneszámokat használtam. Aki nem ismerné, a Flac az MP3-al szemben veszteségmentesen tárolja el a zeneszámokat, viszont nagyobb helyigénnyel kell kalkulálnunk minden számnál. Már telefonon is lehetett hallani, hogy mennyire dinamikus a fejhallgató basszusa. Ez ahogy haladtam az egyre jobb eszközök felé, annál jobban észrevehető volt. Ez az impedanciakezelés miatt lehetett így. Számítógépen a szoftveres tuningot is kipróbáltam a THX TruStudio Pro segítségével, de nem értem vele el azt a hatást, mint amit a rádióerősítőn. Ez valószínűleg amiatt lehet, hogy a Pioneer VSX 920-as rádióerősítő rendelkezik beépített sztereó/fejhallgató erősítővel, ennek következtében tisztább, mélyebb tónusú és dinamikusabb hangzást képes produkálni, mint egy számítógépen. Valami fenomenális élmény volt rádióerősítőn hallgatni a Flac formátumú számokat. A fejhallgató minden téren megfelelt, nem számít, hogy éppen milyen stílusú zenét akarunk hallgatni, mert így is-úgy is tenni foglya a dolgát.

IMG_1813

A felhozatal egy töredéke…

A fejhallgató frekvenciatartományát valamilyen módon megpróbáltam megvizsgálni, amiben a Republican American weboldalának hallástesztelője nagy segítségemre volt. A vizsgált frekvenciatartományok mindegyikében megszólalt a fejhallgató. Viszont míg a saját számítógépemen “csak” 21 000Hz-ig hallottam a hangsávokat, egy régebbi számítógépen még a 22 000 Hz-t is meghallottam. A hallásomra panasz sem lehet, egyenlőre… Negatívum szempontjából nem igazán tudok túl sok dolgot felhozni, mert ilyen téren alig találni fogást a fejhallgatón. Amit ilyen téren fel tudnák hozni, az a nem kihúzható kábel és a zajszűrés teljes hiánya, mert néhol igazán elkélne egy zajszűrő.

Összegzés

Érezhető a teszten, hogy nem igazán tudtam a fejhallgatóról negatívumot írni, így a közvélemény beigazolódott arról, hogy ez a fejhallgató tényleg fantasztikusra sikeredett. A zárt dizájnból kifolyólag tiszta, kellőképpen egyensúlyozott magas és mély tónussal rendelkező, meghökkentően dinamikus hangokat képes kiadni a 45 mm-es hangszóró magából, mellyel elkápráztat bármilyen zene rajongót, legyen az HiFi rajongó, vagy átlagos zenehallgató. Negatívumok alig találhatók rajta, mindössze a zajszűrő hiánya, illetve a hosszú távon lévő icipici kényelmetlensége lehet zavaró tényező. Azt hiszem nem kérdéses, hogy az eddigi legjobb díjjal kell jutalmaznunk az Audio-Technica ATH M50 fejhallgatóját!

IMG_1791

Ár szempontjából sem mondható vészesnek a fejhallgató, ugyanis a kezdőára 41 000 Forint környékén mozog. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha viszont azt nézzük, hogy a sokak által túlértékelt Beats fejhallgatók kezdőára 50 000 Forint, ráadásul úgy, hogy hangminőségben fényévekkel le vannak maradva az M50-től, egészen baráti árnak tekinthető. Ezt valószínűleg az is alátámasztja, hogy amíg a Beats fejhallgatók között nincs olyan, ami 4,5 fölötti értékelést kapott, addig az M50 4,9-es értékeléssel rendelkezik. Ha valaki egy jó fejhallgatót akar venni, az nehogy a Beats fejhallgatók után nézzen, mert az Audio-Technica sokkal jobb fejhallgatókat kínál a Beats árainak töredékéért.

Editor's_Choice

A tesztben szereplő fejhallgatót ezúton is köszönjük az Audio-Technica hazai képviseletének!

audio-technica_logo

Dizájn
Kényelem
Hangminőség
Zajszűrés
Stabilitás
Final Thoughts

Az M50 személyében egy olyan fejhallgatót ismertem meg, amelyet magas ára ellenére is bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Overall Score 4.8
Readers Rating
16 votes
4.6