autos-kamera-teszt-kinabol/2017/10/23

Autós kamera teszt Kínából

2017. október 23. Uszkai Dávid

A kínai TomTop webáruháznak köszönhetően kaptunk egy autós kamerát tesztre mely "WiFi Dash Cam Mini HD Dashboard Camera Recorder Car DVR" néven fut. Kíváncsian vártuk a csomag érkeztét, hisz csupán annyi információ állt előzetesen a rendelkezésünkre amennyit a termék oldalán megtaláltunk. Hogy milyen következtetésre jutottunk? Tesztünkből kiderül!

Az autós kameráknak nagyon fontos szerepe tud lenni a mindennapjainkban. Ugye mindenki látott már ilyen kamerákkal felvett hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb baleseteket főleg Oroszországból. Sajnos a hazai autósokat se kell szerintem részletesebben bemutatnom senkinek, így mindig minden körülmények között jó hogyha van egy kézzel fogható bizonyítékunk arra, hogy az adott esetben nem feltétlen mi voltunk a hibásak, mi csak a szenvedő fél voltunk. Egy ilyen képi bizonyítéknak senki se tud ellent mondani, hisz tisztán látszik minden így a biztosítóval is hamarabb zöld ágra tudunk vergődni. Ilyen helyzetekre találták ki az ilyen autós kamerákat, mi is egy ilyen alternatívát szeretnénk bemutatni nektek.

.

Csomagolás

Ahogy azt már a bevezetőben is sugalltam semmit nem tudunk a gyártóról sajnos és ez a csomag megérkeztekor se változott. Maga a kamera egy nagyon aprócska dobozkában érkezik melyen pár feliraton és tulajdonságon kívül semmit nem találunk. Se egy gyártó, se egy logo, semmi. Ahogy a dobozon is írja és a képeken is látszik magához a kamerához nincs beépített kijelző, így a felvételeket biztosan nem tudjuk közvetlenül rajta megnézni. Kompakt méretének köszönhetően tökéletes elfér a tükör alatt, az ablakra ragasztva így a kilátást se zavarja semmiféle módon. A doboz oldalán még feltűnik pár tulajdonság mint például a 170 fokos látószögű kamera, a maximum 128 GB-os memóriakártya támogatás, az éjszakai látásmód, a 100 méterig (nem sok egy kicsit a nulla?) terjedő WiFi kapcsolat és az egy gombnyomásos fotó.

.

Leemelve a doboz tetejét találjuk szembe magunkat magával a kamerával, a 3 méter hosszú szivargyújtós töltővel, a fényképező gombbal és a használati utasítással.

Használat közben

Használat előtt egy gyors használati utasítás csekkolás semmiképp se árt, ahol leírnak minden egyes fontos lépést. A felvételhez szükségünk van egy Class10-es memóriakártyára melynek a maximális mérete 128 GB lehet. Van egy másik módja is a felvétel készítésnek, arról nemsokára egy kicsit részletesebben is beszámolok. A kamera felhelyezése a ragasztó védőjének a leszedésével történik mely után felragaszthatjuk az autónk ablakára a kamerát. Maga a lencse 270 fokban fordítható fel/le így nekünk kell megtalálnunk a tökéletes szöget. Ajánlott a tükör mögé tenni így biztosan nem fog zavarni minket a kilátásban. Ha ezzel megvagyunk akkor a kábelezést kell csak megoldanunk, hogy a kapott töltő eljusson a szivargyújtóig. Ha ez is megvan akkor semmi más dolgunk nincs minthogy gyújtást adjunk a kocsinak melynek köszönhetően a kamera is elindul és elkezdi rögzíteni a történéseket. Feltéve persze ha van benne memóriakártya.

 
.

Nem csak a felvétel indul el ilyenkor hanem a kamera WiFi-je is bekapcsol melynek köszönhetően okostelefonunkkal rácsatlakozhatunk. A kamera appot a dobozban található papírocska QR kódjának a beolvasásával tölthetjük le. Itt kifejezném elégedetlenségemet, mivel nem tudom mikor tanulják már meg végre a kínaiak, hogy senki se szeret mindenféle kínai weboldalakról gyanúsnak tűnő apk-t leszedni főleg úgy, hogy nap mint nap halljuk mennyi vírus és kártevő terjed ilyen formában mely bankkártya adatokat és jelszavakat lopnak a telefonokról. Nem mellesleg az Android alapból tiltja ezeknek az applikációknak a telepítését, én hiába is próbáltam engedélyezni az Ismeretlen források telepítését akkor se engedte feltenni, úgyhogy kénytelen voltam a hagyományos módon, a Google Play-ben rákeresve letölteni a Car DV 360 applikációt. Ugye mennyivel egyszerűbb lett volna, ha az a QR kód egyenesen a Google Play-es linkre mutat? Na de vissza a lényegre, ha letöltöttük az applikációt, a telefon WiFi menüjéből kiválaszthatjuk a kamerát mely "LSX_G6_XXXX" néven fut, melyhez tartozó jelszó nyolc 8-as.

.

Ha ezzel is sikeresen megvagyunk megnyithatjuk az applikációt melyben a "Local file" és a "Traffic recorder" gomb fogad. A "Local file" menüpontban elérhetjük azokat a felvételeket melyet a telefonunkkal rögzítettünk. Míg a "Traffic recorder" gombra kattintva láthatjuk a kamera aktuális képét, innen indíthatunk videó rögzítést, kép készítést vagy a különböző beállításokat variálhatjuk. A videó rögzítés és a kép készítés a WiFi-n keresztül történik, én nem feltétlen ajánlom ezt a módszert már csak azért se mert ilyenkor az applikációnak futnia kell, mellesleg pedig a kép hajlamos a szétesésre így a minőség se garantált. A beállítások menüpontban olyan dolgok közül válogathatunk mint a hardveres gyorsítás, HD előnézet, képminőség, folytonos felvétel, hang letiltás vagy épp a G-szenzor érzékenysége. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy amennyiben ütközést érzékel a kamera automatikusan egy "Emergency" mappába menti az adott felvételt, így azt a folytonos felvételnek (loop recording) köszönhetően nem írja fölül, amennyiben betelik a hely. Ezt az érzékenységet amúgy érdemes normál-gyenge szinten tartani, mivel az alacsony érzékenység az nem magyar út kompatibilis így a kátyús utakon nem ment el minden egyes felvételt és nem telik be olyan hamar a memóriakártya.

.

Végezvén a beállításokkal nincs is más dolgunk ezentúl minthogy nyugodtan vezessünk, hisz a kamera automatikusan be és kikapcsol magától mikor elindulunk a kocsival a számunkra megfelelő beállításokkal. Ilyenkor észre se vesszük, hogy van hisz csendben végzi a dolgát és remélhetőleg sose kerülünk olyan helyzetbe, hogy lét szükségünk legyen a rajta tárolt felvételekre. Ahogy a csomagolásnál említettem kapunk egy ugyancsak leragasztható gombot is melyet lenyomva pillanatfelvételeket készíthetünk a kamerával. Megmondom őszintén én sok értelmét nem láttam, nem hiszem, hogy minden vágyam vezetés közben egy gombot pluszban nyomkodni a kocsiban és nem is nagyon tudom hogy illene bele a kocsi dizájnjába egy ilyen leragasztott gomb. De ki tudja? Lehet valakinek majd pont jól jön. A kamera minőségét tekintve közepesnek mondható, maximális beállítások mellett HD-ben 1280 x 720-as felbontásban rögzít. A történések kivehetők a képből, valamint a közelebbi rendszámtáblák is leolvashatók a videóról. Sajnos a távolibbakról ez nem mondható el. De bizonyosodjatok meg Ti magatok is róla, az angol nyelvű specifikációk alatt található videókból.

Specifikációk

Input Voltage: 12V Output: 5V 1.5A WiFi Range: 50M File Format: AVI Video Code: H.264 Video Resolution: 960*960(720P) Battery: 3.7V/200mAh TF Card: Support up to 128GB (NOT included) View Angle: 170 degrees Night Vision: Yes G-sensor: Yes Built-in MIC & Speaker APP Language: English / Chinese Package size: 15 * 10 * 7cm / 5.9 * 3.9 * 2.8in Weight: 260g / 9.2oz

Videók

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=d2gLue8n5Sw&feature=youtu.be[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LnVYK-rHf8A&feature=youtu.be[/youtube]

.

Összegzés

Tesztünk végéhez érve, összességében elmondhatjuk az általunk tesztelt autós kameráról, hogy teszi a dolgát van pár hasznosnak mondható funkciója de semmi több. A felvételek közepes minőségűek, ami viszont pont elég annyira, hogy egy-egy közelebbi rendszámot leolvassunk vagy történést visszanézzünk. Ami viszont kárpótol minket az az ára, hisz a TomTop webáruházból most mindössze 41.99$-ért megvásárolható a kamera, ami kb. 11.000 Ft-nak felel meg. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet IDE kattintva megvásárolhatod. Tőlünk a látottak alapján megkapja a "Tetszett" plecsnit.

Írta: Uszkai Dávid