az-asus-bejelentette-az-intel-z490-es-chipkeszletre-epulo-ujdonsagait

Az ASUS bejelentette az Intel Z490-es chipkészletre épülő újdonságait

2020. április 30. Herczeg Balázs Alaplap hírek

Az ASUS bejelenti a legújabb Z490-es alaplapjait, melyekkel a lehető legtöbb hozható ki az új, 10. generációs Intel® Core™ processzorokból. Minden ASUS és Republic of Gamers Z490-es alaplap vadonatúj fejlesztéseket és továbfejlesztett megoldásokat vonultat fel annak érdekében, hogy a sebességet a következő szintre emelhessék a felhasználók, legyen szó a játékosokról, professzionális felhasználókról vagy éppen lelkes rajongókról.

A 10. generációs Intel Core processzorok a magas szálszám és a szupergyors egymagos órajelek kombinációját nyújtják. A Z490-es lapkakészlet rengeteg élvonalbeli csatlakozási lehetőséget kínál, beleértve a beépített WiFi vezérlőt, számos USB 3.2 Gen 2 portot, az Intel Optane™ memóriát és a lapkakészlet RAID támogatását. A szabadalmaztatott ASUS OptiMem III technológia biztosítja a jobb jel integritást, az AI Overclocking technológia pedig segíti a CPU teljesítményének maximalizálását. Az ASUS AI Overclocking technológia szabadalmaztatott algoritmust használ az alaplap optimális órajelsebesség- és feszültségbeállításának előrejelzéséhez, így a felhasználók egy kattintással hozhatják ki a legtöbbet a processzorokból.

Az ASUS Z490-es családot hamarosan követik a H470, B460 és H410 alaplapok, így kínálva megfelelő választást az adott igényekhez és rendelkezésre álló keretekhez.

ROG Maximus XII Extreme

Az ROG Maximus XII Extreme a kínálat tetején helyezkedik el és azok számára lehet vonzó választás, akik a legerősebb processzorokat, akár több grafikus kártyát és villámgyors tárhelyet használnak. A maximális teljesítményt segítő fejlesztésekkel, ASUS ProCool csatlakozókkal biztosítják a stabil alapot az Intel Core processzorok számára. A VRM-től való hőelvezetés kiemelten fontos, így dedikált hűtőborda segíti ennek megvalósulását. A szilárd alumínium váz további hűtést biztosít és eloszlattja a hőt az NVMe tárolómeghajtókból. A Maximus XII Extreme kihasználja az ASUS OptiMem III technológiát a maximális teljesítmény és a jobb jel integritás érdekében.

A Maximus XII Extreme hozzáférést biztosít az építőknek a 4800 MHz-es és annál gyorsabb memóriaórákhoz, lehetővé téve számukra a határok átlépését. A dobozból kivéve a 4600 MHz-es modulok több mint 80%-ával kompatibilis. Beépített LED-kijelzővel, valamint Bekapcsolás, Újraindítás és a Biztonságos indítás gombokkal is rendelkezik.

A négy M.2 csatlakozó lehetővé teszi a gyors és bőséges tárolást, kettő a "páncél" alatt, az alaplap közepén helyezkedik el, további kettő pedig a DIMM.2 kártyán, kísérő hűtőbordákkal, a tartós és megbízható tárolási teljesítmény biztosítása érdekében.

Rendelkezésre áll egy sor USB port, beleértve a következő generációs USB 3.2 Gen 2x2 Type-C® portot, amely akár 20 Gbps sebességre is képes. Három további USB 3.2 Gen 2 port - egy C típusú és két A típusú - akár 10 Gbps sebességet is nyújthat. A vezetékes csatlakozások Intel Ethernet I225-V vezérlőn keresztül érkeznek, amely 2,5 Gb Ethernet-et és Marvell® 10 GbE vezérlőt biztosít. Azok, akik a vezeték nélküli megoldásokat részesítenek előnyben, kihasználhatják a WiFi 6 és a Bluetooth® 5.1 csatlakoztathatóságot.

A Maximus XII Extreme csomagban található egy ThunderboltEX 3-TR kártya is, mely egy Intel tanúsítvánnyal rendelkező Thunderbolt ™ 3 kiegészítő kártya, amely egyetlen kábellel akár 40 Gbps kétirányú sebességet biztosít. Az integrált Thunderbolt 3 vezérlő akár hat eszközt képes támogatni és akár 100 watt teljesítményt biztosít az eszközök töltéséhez.

ROG Maximus XII Apex

A ROG Maximus XII Apex overclocking-hoz optimalizált hatrétegű PCB-vel rendelkezik és a Maximum XII Extreme-hez hasonló felépítést kapott, így hatalmas hűtőborda került a főbb komponensekre, hogy azok hűvösek maradjanak. A 10. generációs Intel Core CPU-k megfelelő energiaellátása érdekében a Maximus XII Apex bal felső sarkában két nyolc tűs tápcsatlakozóval rendelkezik, amelyek kiegészítik a szokásos 24 tűs ATX csatlakozót. Továbbá ASUS OptiMem III technológiával is rendelkezik.

Az alaplap felső részén számos vezérlőfej található a szokványos és a nagy teljesítményű ventilátorokhoz, valamint a folyadékhűtéshez. A ROG Probelt feszültségmérési pontjai az alaplap jobb oldalán, négy DIP-kapcsoló mellett találhatók, amelyek vezérlik az overclocking bench indító sorrendjét. Az alaplapon megtalálható még a POST kód LED kijelző, valamint a Bekapcsolás és a programozható FleyKey gombok is.

ROG Maximus XII Formula

A ROG Maximus XII Formula ideális alap a folyadékhűtéses rendszerekhez. A VRM CrossChill vízblokkal rendelkezik, amelyet az EK Water Blocks-szal közösen terveztünk. A CrossChill EK III hibrid hűtőborda 50 ° C-kal hűvösebb hőmérsékleten képes működni, mint a szokásos léghűtéses kivitel.

Az alaplap jobb felső sarkában található egy POST-kód LED-kijelző, valamint a külön be- és kikapcsológombok. Két M.2 csatlakozó található a hűtőbordák alatt az alaplap elején, egy harmadik pedig a hátulján - és mindegyik RAID-tömbbe konfigurálható a maximális párhuzamos tárolási teljesítmény érdekében.

A Maximus XII Formula 10 és 2,5 Gb-os Ethernettel rendelkezik, valamint WiFi 6 és a Bluetooth 5.1 csatlakozást kínál. Számos USB port áll rendelkezésre a perifériák csatlakoztatásához, a felhasználók pedig kihasználhatják az AI Cooling, valamint az AI Networking megoldásokat a GameFirst VI technológiával.

ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi)

A ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, és több mint készen áll a 10. generációs Intel Core CPU-k igényeire. Legfeljebb három NVMe tárolóeszközt képes befogadni és mindegyik dedikált hűtőbordát kapott. Az alaplap Intel WiFi 6 adaptert és két Ethernet portot kínál, akár 5 Gbps sebességgel. A felhasználók kihasználhatják az AI Overclocking előnyeit a legjobb órajel és feszültség-beállítások eléréséhez egy gombnyomással, míg az ASUS OptiMem III nagyobb memóriafrekvenciákat és alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé.

A Maximus XII Hero (Wi-Fi) beépített RGB LED világítást kapott, mely tökéletesen illik a sötétített esztétikájába. A felhasználók testreszabhatják megjelenésüket az Aura Sync és a beépített Gen 2 címezhető RGB LED vezérlők segítségével.

ROG Strix Z490-E és Z490-F Gaming

A 14 + 2 és 12 + 2 tápfázisú kialakítássall rendelkező Strix Z490-E Gaming és a Strix Z490-F Gaming készen áll arra, hogy könnyedén meghajtsa a 10. generációs Intel Core CPU-kat. Ez az alaplappár beágyazott hővezetővel rendelkező hűtőbordával védi a tápfázisokat és magát a Z490-es chipkészletet is. Hatrétegű PCB-k és a ProCool II kiegészítő tápcsatlakozók biztosítják a zökkenőmentes és stabil energiaellátást. A Strix Z490-E Gaming opcionális ventilátorral rendelkezik, amelyet fel lehet szerelni a VRM hűtőbordájához további hűtés céljából. A négy DIMM bővítőhely a maximumot hozza ki a memóriamodulokból, így akár 4600 MHz-es vagy annál nagyobb sebességre is képesek lehetnek.

Az Intel I225-V vezérlők alapvető Ethernet sebességet biztosítanak 2,5 Gbps-ig. A Strix Z490-E Gaming beépített WiFi 6 és Bluetooth csatlakozással rendelkezik, míg a Strix Z490-F Gaming egy M.2 bővítőhelyet kínál az opcionális WiFi modul számára. Két M.2 csatlakozó érhető el az NVMe SSD-k számára, melyek a hűtőbordáknak köszönhetően stabil és gyors teljesítményt érhetnek el.

Mindkét alaplap hátlapján számos USB port található, a Strix Z490-E Gaming előlapján még egy USB 3.2 Gen 2 Type C® csatlakozó is helyet kapott. A szupergyors Thunderbolt ™ 3 csatlakoztathatóság az opcionális ThunderboltEX 3-TR kártyán keresztül érhető el.

ROG Strix Z490-I Gaming

A mini-ITX méretű ROG Strix Z490-I Gaming alaplap egy kompakt nyolcrétegű PCB-t tartalmaz a jel integritásának és a passzív hőelvezetésnek, valamint egy 8 + 2 tápfázisú VRM-et aktív hűtéssel az OC támogatásához.

Mérete ellenére a Strix Z490-I Gaming két M.2-es eszközt képes befogadni, melyek megfelelő hűtéséről hűtőbordák gondoskodnak. Összesen 13 USB port található rajta, köztük három USB 3.2 Gen 2 típusú A és egy C típusú csatlakozó a hátsó panelen.

ROG Strix Z490-H Gaming

A ROG Strix Z490-H Gaming nagy hűtőbordákkal rendelkezik, amelyek lefedik a lapkakészletet és a 12 + 2 tápfázisú VRM-et. Memóriahelyei 4600 MHz sebességű modulokat is támogatnak.

Az alaplap három fő PCIe bővítőhelyét az ASUS SafeSlot erősíti meg a további tartósság érdekében, ha a felhasználóknak telepített grafikus vagy bővítőkártyával kell mozgatniuk vagy szállítaniuk rendszerüket. Két M.2 csatlakozása közül az egyik külön hűtőbordát kapott, míg egy harmadik M.2 csatlakozó áll rendelkezésre az opcionális WiFi 6 modul számára. 2,5 Gb-os Ethernettel is rendelkezik.

Az AI Overclocking és az AI Networking technológiák lehetővé teszik a felhasználók számára a határok átlépését a munka vagy a játék teljesítményének szempontjából. A megfelelő hűtés nem jelent problémát a Strix Z490-H Gaming számára. hiszen hat ventilátorfej, külön AIO folyadékhűtő szivattyúfej és hőérzékelő bemenet található rajta. Az AI Cooling szintén elérhető a ventilátorok zajának ellenőrzéséhez. Vizuálisan a felhasználók testreszabhatják rendszerüket az Aura Sync és az RGB LED szalagokra felkészített csatlakozók segítségével.

ROG Strix Z490-A Gaming

A ROG Strix Z490-A Gaming különleges fehér borításával felhívja magára a figyelmet, amit az RGB LED világítás tovább tetéz. Specifikációja hasonló a Strix Z490-H-hoz, kivéve a hátsó USB portok apró eltéréseit, valamint az előlapi C típusú USB csatlakozó meglétét.

ROG Strix Z490-G Gaming (Wi-Fi)

A ROG Strix Z490-G Gaming (Wi Fi) játékbarát funkcióival és széleskörű csatlakoztathatóságával képes kiszolgálni a microATX rajongókat. Noha a Strix Z490-G Gaming (Wi Fi) jóval kisebb, mint az ATX testvérei, mégis 12 + 2 tápfázisos kialakítást és négy DIMM bővítőhelyet kínál.

Szupergyors 2,5 Gb Ethernet és WiFi 6 áll a felhasználók rendelkezésére. Két PCIe x16 és PCIe x1 bővítőhely található rajta, továbbá két M.2-es csatlakozó áll rendelkezésre a nagy sebességű NVMe tárhelyekhez, melyek közül az elsődleges dedikált hűtőbordát is kapott.

TUF Gaming Z490-Plus / TUF Gaming Z490-Plus (Wi‑Fi)

A TUF Gaming Z490-Plus egy hatrétegű PCB-t kínál a jobb hőelvezetés és a jelek integritásának javítása érdekében, valamint 12 + 2 tápfázisos kialakítást és DrMOS komponenseket vonultat fel. A nagy hőtűrésű TUF kondenzátorok és a ProCool kiegészítő tápbemenetek teszik teljessé a fő áramkört. A két PCIe x16 csatlakozó közül az egyik fémmel megerősített ASUS SafeSlot kialakítást kínál. A két M.2 csatlakozó várja szupergyors NVMe meghajtókat, az egyik pedig hűtőbordát is kapott a hatékonyabb hűtés érdekében.

A hátsó I / O panel A és C típusú USB 3.2 Gen 2 csatlakozókkal rendelkezik, ezeket pedig az előlapi Gen 2 csatlakozás egészíti ki. Dedikált Thunderbolt 3 csatlakozó érhető el azok számára, akik szeretnének ThunderboltEX 3-TR kártyát használni.

A TUF Gaming Z490-Plus alaplap TUF LanGuard áramkörrel ellátott Intel Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkezik, amely megvédi az elektrosztatikus kisüléstől. A TUF Gaming Z490-Plus (WiFi) WiFi 6 és Bluetooth 5.1 vezeték nélküli csatlakozásokkal is rendelkezik.

A Z490-Plus Realtek S1200A hangtechnikát kapott, amely támogatja a testreszabható DTS® Custom surround hangzás virtualizációját. Az Aura Sync segítségével testreszabható RGB LED világítás található az alaplap jobb oldalán. További három "fej", köztük egy Gen 2-es várja az extra LED szalagokat.

ProArt Z490-Creator 10G

Az ASUS ProArt Z490-Creator 10G mindent megad a professzionális alkotóknak és fejlesztőknek és további extrákat is felvonultat. Az I / O panelen két Thunderbolt 3 Type C csatlakozó található a legújabb generációs Intel 'Titan Ridge' vezérlővel, ezek pedig akár 40 Gbps sebességre is képesek. A Thunderbolt csatlakozás akár 12 eszközt is támogat és DisplayPort 1.4 csatlakozó is rendelkezésre áll.

A tartalomkészítők és a grafikus szakemberek grafikai igényeinek kielégítéséhez a ProArt Z490-Creator 10G három PCIe x16 csatlakozást kínál, így akár három grafikus kártya is használható x8-x8-x4 sávban.

Hátul a négy USB 3.2 Gen 2 típusú A-csatlakozó akár 10 Gbps sebességet is támogat, és két USB 3.2 Gen 1-típusú A-port kínál még 5 Gbps sebességet. Megtalálható még egy 2,5 Gb-os Ethernet vezérlő és egy 10 Gb-os Ethernet kártya a szupergyors hálózati teljesítmény érdekében.

ASUS Prime Z490-A

Az ASUS Prime Z490-A 12 + 2 tápfázisú kialakítást és DrMOS integrált áramkört kínál, a hatrétegű PCB pedig segíti a passzív hűtést. A DIMM bővítőhelyek akár 128GB DDR4 memóriát is támogatnak 4600 MHz-es gyorsasággal. Két M.2 csatlakozója pedig 110 mm hosszú tárolómeghajtókat képes befogadni.

Alapfelszereltségként egy 2,5 Gb-os Ethernet vezérlő található rajta, amelyet kiegészíthet egy CNVi-kompatibilis WiFi modul az M.2 csatlakozásnak köszönhetően. A Prime Z490-A-nek van egy külön csatlakozása a Thunderbolt 3 bővítőkártyákhoz.

Az Aura Sync rengeteg könnyű testreszabási lehetőséget kínál a négy RGB LED-fejhez csatlakoztatott világításhoz, a négyből kettő ráadásul Gen 2 címezhető fej. Az audió terén a Prime Z490-A Realtek S1220A chippel rendelkezik, amely 120 dB jel-zaj aránnyal bír, valamint támogatja a DTS: X® Ultra-t a 3D-s hangok pontos megjelenítéséhez játékok és filmek számára.

ASUS Prime Z490-P

A Z490 család legelérhetőbb alaplapja, a Prime Z490-P 10 + 1 tápfázisú VRM kialakítást és 4600 MHz-es memóriamodulok támogatását kínálja.

Két M.2 bővítőhely áll rendelkezésre az NVMe SSD-k számára és négy SATA-portot is kapott a merevlemezek támogatásához. Ezen kívül opcionális WiFi kártya és ThunderboltEX 3-TR bővítőkártya támogatással is rendelkezik. A fő PCIe x16 bővítőhely megerősített ASUS SafeSlot Core + kialakítással rendelkezik a grafikus kártyák rögzítéséhez. Összesen három RGB LED fej található az alaplapon, ezek közül kettő négy tűs és egy Gen 2 címezhető. A Realtek Gigabit Ethernet mellé ALC887 audió codec társul.

ASUS Prime Z490M-Plus

Megbízható és megfizethető, a kompakt Prime Z490M-Plus alaplap egy igazi igásló. A 8 + 1 tápfázisú DrMOS VRM megfelelő energiát kínál, míg a dedikált hűtőbordák biztosítják a folyamatos energiaellátást a 10. generációs Intel Core CPU-hoz. Az ASUS OptiMem technológiának köszönhetően a memóridamodulok akár 4400 MHz-es sebességre is képesek lesznek.

Az Intel Gigabit Ethernet port az USB 3.2 Gen 2 típusú A és C típusú portok mellett található. A HDD-k számára öt SATA csatlakozó áll rendelkezésre, míg a két M.2-es csatlakozó lehetővé teszi a villámgyors NVMe tárhelyek használatát. A hátsó I / O panel rendelkezik DisplayPort, HDMI ™ és DVI kimenettel.

Elérhetőség és Árazás

Az ASUS Z490 alaplap sorozat 2020. május 6-tól előrendelhető, kereskedelmi forgalomba 2020. május 20-án kerül.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: