az-asus-bejelentette-strix-scar-17-gamer-laptopot

Az ASUS bejelentette Strix SCAR 17 gamer laptopot

2020. április 02. Herczeg Balázs Mobilvilág Hírei

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) ma bejelentett egy különleges Strix SCAR 17 gamer laptopot, amely a professzionális esport teljesítmény csúcsát képviseli rendkívül gyors, 300 Hz/3 ms-os kijelzőjével és az NVIDIA® GeForce RTX™ 2080 SUPER GPU-val. A sebesség és az agilitás kulcsfontosságú jellemzők az esport világában, ahol pengevékony határvonal választja el a győzelmet a vereségtől. A legmagasabb szinteken a versenyképesség megtartásához olyan gamer gépre van szükség, amely képes lépést tartani az eseményekkel. A Strix SCAR 17 teljesítménye képes elegendő képkockát kipumpálni ahhoz, hogy a 17,3 colos kijelzőt a versenygaming által megkövetelt gördülékeny grafikával töltse meg.

Páratlan grafika

Az esport legmagasabb szintjein minden kis előny számít. Az ultramagas képfrissítési frekvenciájú kijelzők olyan GPU-t igényelnek, amely nagy képkockasebességet tud biztosítani, így a ROG megalkotta a Strix SCAR 17 speciális változatát, GeForce RTX 2080 SUPER-rel felszerelve. A továbbfejlesztett hűtés lehetővé teszi a ROG Boost számára, hogy a legmodernebb GPU órajelét akár 1560 MHz-re emelje a teljes 150 watt teljesítmény mellett Turbó üzemmódban, felülmúlva a GeForce RTX 2080 szabványos konfigurációit.

A GeForce RTX GPU-k legújabb sorozatát a forradalmian új Turing™ architektúrára építették. A CUDA, RT és Tensor magok hatékony kombinációja lefedi a programozható árnyékolás, a valós idejű sugárkövetés és a mesterséges intelligencia feladatait. Ez az összeállítás látványos megvilágítást, tükröződéseket és más vizuális effektusokat tesz lehetővé, amelyek valósághűbbé teszik a játékok megjelenését és a játékérzetet.

Ultragyors 300 Hz-es kijelző

Miközben a GPU diktálja azt, hogy hány képkocka álljon elő másodpercenként, a kijelző határozza meg, hogy ezek hogyan jelennek meg. Az ROG a kezdetektől fogva élen jár a nagy frissítési gyakoriságú kijelzőivel, 2016-ban törve át a 60 Hz-es korlátot az első 120 Hz-es gamer laptoppal. A ROG elvezette az iparágat a 144 Hz-es és annál is gyorsabb válaszidőkhöz, majd 240 Hz-re emelte a lécet, az akkori leggyorsabb asztali monitorokkal megegyezően.

Tavaly a ROG elsőként kínált 300 Hz-es gamer laptopokat, és CES 2020 Innovációs díjat nyert a ROG Strix SCAR III-mal. Most az új ROG Strix SCAR 17 azonos sebességet ér el. Gördülékenyebben követhetők az akciódús csaták 300 Hz-en. Amikor a gamer több képkockát lát, közöttük rövidebb késésekkel, ez megadhatja számára azt a milliszekundumos különbséget, amire szüksége van a versenyek megnyeréséhez.

A gyors, 3 ms-os GTG-válaszidő minimálisra csökkenti a mozgások elmosódását a cél pontos lekövetése érdekében. Az élvonalbeli kijelzőt szuperkeskeny kávák keretezik, amitől a 17,3 colos képernyő még nagyobbnak tűnik, és még magával ragadóbb látványt kínál. A 81,5%-os képernyő-készülékház aránynak köszönhetően lenyűgöző kilátást nyújt a csatatérre a gamer számára, egy meglepően kicsi alapterületű eszközön.

Legújabb generációs teljesítmény

A gamerek manapság gyakran használják eszközeiket streameléshez, tartalomkészítéshez, játéktervezéshez és egyebekhez. Az akár legújabb, 10. generációs Intel Core i9-10980-HK CPU-val a ROG Strix SCAR 17 nagyon gyorsan fekteti két vállra a feladatokat. Hatékony nyolcmagos processzora egyetlen maggal eléri akár az 5,3 GHz-es frekvenciát, és akár 16 párhuzamos szálat is biztosít, amikor villámgyorsan végigsuhan a megterhelő feladatokon.

A processzor akár 32 GB-nyi kétcsatornás DDR4-3200 memóriával való párosítása komoly többfeladatos kapacitást kínál. A Strix SCAR 17 még reszponzívabb attól, hogy nagy teljesítményű RAM-mal van felszerelve, amely gyorsabb, mint a 10. generációs CPU-khoz gyárilag rendelt 2933 Hz-es memóriasebesség. A gamerek egyszerre ugorhatnak bele a multiplayer játékba, a streamelésbe, a csevegésbe és más tevékenységekbe. Az alkotók elindíthatják kedvenc médiaszerkesztő szoftverüket, és szükség esetén gyorsan váltogathatnak a programok között.

Bővíthető tárolórendszer

Kettő NVM Express® (NVMe®) SSD fut RAID 0-ban, minimalizálva a betöltési időket. Az adatokhoz való gyors hozzáférés teszi lehetővé, hogy az egész rendszer érezhetően rendkívül válaszkész. A harmadik SSD számára előkészített hely megkönnyíti, hogy több terabájtnyival bővíthessük az összkapacitást.

Leegyszerűsíti a memória és a tárolóhely bővítését a ROG Strix SCAR 17 könnyű bővítést segítő kialakítása: a SO-DIMM és M.2 foglalatok az alsó panel mögé kerültek. A panelt szabványos kereszthornyos csavarok rögzítik, és egy speciális, felbukkanó csavar tolja el az alsó sarkot a készülékháztól az egyszerű eltávolítás érdekében. A körben elhelyezett, az éleket összetartó rögzítőfülek kisebbek és erősebbek, így a felhasználók nem karcolják össze a készülékházat amikor leemelik a panelt.

Folyékony fémmel megnövelt hatásfokú hűtés

A speciális ROG Strix SCAR 17 egyedi hűtési jellemzői teszik lehetővé a csúcsteljesítmény kinyerését a csúcskategóriájú GeForce RTX 2080 SUPER GPU-ból. A Strix testvéreihez képest megnövelt számú, három helyett négy hűtőt alkalmaz, ami az összesen 284 hűtőbordával 178125 mm2-re emeli a teljes hőeloszlató felületet. A készülékház is magasabb lett 1,4 mm-rel a robusztusabb hűtőmodul befogadásához.

A Strix SCAR 17 többi hűtésfejlesztési megoldása megtalálható mindegyik Strix modellben, és néhányuk a teljes ROG laptopkínálatba bekerült. Különleges folyékony fém hűtővegyületet festenek fel minden 10. generációs Intel Core processzorral szerelt ROG gamer laptop CPU-jára. A folyékony fém kiválóan vezeti el a hőenergiát a CPU-ból a hűtőborda felé, de elektromosan vezetőképes és folyékonyabb, mint a szokásos hőpaszta. Ennek felvitele kényes feladat, általában kézzel végzik, hogy elkerüljék a vegyület érintkezését a többi komponenssel. Tömegtermelésnél ez nem kivitelezhető, ezért a ROG egyedi berendezéseket helyezett üzembe a folyamat mechanikai pontosságú automatizálásához. A folyamat szabadalmaztatott, akárcsak az a speciális belső perem, amelyet a ROG arra tervezett, hogy megállítsa az esetleg idővel bekövetkező szivárgást. Az ROG tavaly vezette be a rendszert a limitált szériás ROG Mothership-pel, és most ugyanezt a berendezést használja arra, hogy a folyékony fém előnyeit szélesebb közönségnek biztosítsa. A Strix SCAR 17-ben ez a vegyület segíti elő a magasabb frekvenciák fenntartását, akár 5,3 GHz-ig egyetlen magon, miközben kisebb terhet ró a hűtőrendszerre. A kisebb erőfeszítés révén a zajszint Turbó módban is 50 dB alatt marad, így a ventilátorok kevésbé zajonganak, még ha a laptop keményen dolgozik is.

A két n-lapátos ventilátort úgy alakították ki, hogy több levegőt szívjon be. Speciális folyadékkristály polimerből készülnek, amely biztosítja, hogy mindegyik ventilátoron 83 rendkívül vékony lapát elférjen, amelyek elég erősek a nagy forgási sebesség elviseléséhez.

Kiterjesztett hőeloszlató és hat hűtőcső nyeli el és osztja szét a CPU, a GPU és az ezeket tápláló VRM hőenergiáját. Mindegyik hűtő tele van ultravékony, 0,1 mm-es bordákkal, ami növeli a hőeloszlató felületet, miközben csökkenti a levegőellenállást. Az öntisztító hűtőmodul hosszú távon fenntartja a stabilitást azáltal, hogy megakadályozza a lerakódásokat az olyan komponenseken, mint például a ventilátorlapátok és a hűtőbordák. A pormentesítő csatornák elfogják a beérkező szemcséket, és kifújják azokat, hogy megakadályozzák idővel bekövetkező felhalmozódásukat.

A belső komponensekből származó hő néha kényelmetlenné teszi a billentyűzetek használatát, különösen a maratoni játékmenetek során. A ROG CoolZone kialakítása stratégiai fontosságú szellőzőnyílásokat alkalmaz a WASD gombok körül, hogy légáramot teremtsen azon a területen, 14%-kal csökkentve a felületi hőmérsékletet a versenytársakhoz képest.

A hűtési és a teljesítménykövetelmények változnak az aktuális feladattól függően, ezért a ROG többféle üzemmódot kínál, az eltérő igényekre hangolva. A Csendes (Silent) mód minimalizálja a zajt a mindennapi feladatokhoz. A Kiegyensúlyozott (Balanced) mód ideális a játékhoz, a magas FPSértékekhez elegendő teljesítménnyel, anélkül, hogy süvítenének a ventilátorok. A Turbo még nagyobb teljesítményt kínál, ehhez mért zaj mellett, maximális sebességet biztosítva a gördülékeny gaminghez szükséges teljesítmény érdekében. Egyszerűen, gyorsbillentyű segítségével válthatnak a felhasználók az üzemmódok között. A felhasználók egyéni profilokat is létrehozhatnak a ROG Armoury Crate szoftverben, hogy az éppen aktív alkalmazás alapján automatikusan váltson üzemmódot a rendszer.

Még a Strix SCAR 17 feltűnő szerkezeti kialakítása is a hűtés javítását szolgálja. A BMW Designworks csoporttal való együttműködés ihlette a Strix SCAR 17 olyan egyedi tulajdonságait, amelyek látványként is kellemesek, amellett előnyösek a légáramlás szempontjából is. A kijelző alatt elhelyezkedő trapéz alakú vágás gondoskodik a zavartalan légáramról, amikor a laptop ki van nyitva. A fedelet tartó olló-ajtós zsanérok előrefelé mozdulnak, hogy további helyet biztosítsanak hátul az erősen szellőztetett 3D áramlási zónának, ahol több száz precízen elhelyezett perforáció teszi lehetővé a Strix SCAR 17 könnyebb lélegzését.

Magas fokú személyre szabás:

A BMW Designworks Grouppal való együttműködés egyik kulcsfontosságú témája volt a géppel való mélyebb fizikai kapcsolat kialakítása. A ROG Strix SCAR 17 ezt a koncepciót vitte tovább az új ROG Keystone II-ben, amely a tavalyi ROG Strix SCAR III-ban bemutatott Keystone technológia továbbfejlesztése.

A Keystone II lehetővé teszi a felhasználók számára gyorsparancsok és más funkciók összekapcsolását egy fizikai, NFC-kompatibilis eszközzel, amely a készülékház oldalához csatlakozik. Egy Keystone behelyezése elindíthat egy speciális üzemmódot, az Armoury Crate játékkönyvtárat vagy egy kiválasztott alkalmazást vagy játékot. Az eltávolításával pedig azonnal aktiválható a lopakodó mód, amely minimalizálja az alkalmazásokat, elnémítja a hangot vagy kijelentkezik a Windowsból. A Cloud Profile funkció helyreállítja a felhasználó ROG ID-jéhez kapcsolódó személyre szabott preferenciákat, hogy a kompatibilis eszközök hasonlítsanak a megszokotthoz. A Keystone II akár egy rejtett árnyékmeghajtó láthatóvá tételére is alkalmas rejtett tárolás céljára, titkosítással biztosítva a Windows 10 Pro rendszereken.

Kifejező RGB világítás

Az Aura Sync effektusai RGB-ragyogással ruházzák fel a ROG Strix SCAR 17-et. Az elülső és oldalsó szegélyek alatt egy körbefutó fénysáv jelenik meg, amely hangulatilag összecseng a fedélen lévő háttérvilágított ROG logóval. A felhasználók összehangolhatják a színeket és az effektusokat az Aura Sync eszközök teljes ökoszisztémájában a tökéletes hangulatvilágítás beállításához. A ROG Aura Creator szoftver ennél is fejlettebb irányítást kínál, beleértve a billentyűnkénti testreszabást és az összetett effektusok létrehozásának lehetőségét. A billentyűzet megvilágításával kiemelve a fontos összetartozó billentyűket és gyorsbillentyűket sokkal egyszerűbbé válhat a gaming, a streamelés és a mindennapi munka. A Felhasználói profilok ezt tovább fokozzák, automatikusan kiválasztva az éppen aktuális feladathoz általad preferált megvilágítási elrendezést.

A gamingre szabott billentyűzet

A billentyűzet tágas, asztali számítógép stílusú elrendezése kényelmesebbé teszi a mindennapi használatot. Puha tapintású festék fedi a csuklótámaszt, minimalizálva a foltokat és ujjlenyomatokat, hogy egész nap tiszta megjelenést biztosítson. A vékony, texturált bevonat kényelmesebbé teszi a hosszúra nyúló játékot, és megfelelően tartós is.

A dedikált gyorsbillentyűk könnyedén elérhetővé teszik a hangerőt és a mikrofon elnémítását, így a felhasználók gyorsan végezhetnek beállításokat anélkül, hogy figyelmük elterelődne a játékról. Az Overstroke technológia feljebb emeli a billentyűk alatti kapcsolók aktiválási pontját, hogy gyorsabban reagáljanak gaming során. Teljes N-gombos egyszerre nyomásos technológia biztosítja az egyszerre lenyomott billentyűk pontos regisztrálását. Ráadásul mindegyik billentyűzet tartósságra van tervezve, 20 millió leütést elviselő kapcsolókkal.

Nagy teherbírású hordozható teljesítmény

A ROG Strix SCAR 17-en a felhasználók LAN-sebességgel játszhatnak kompatibilis hálózatokon az ultragyors Intel WiFi 6 (Gig+) révén. A 802.11ax néven is ismert legújabb WiFi-szabvány megnövelte a sebességet és a hatékonyságot, és jobb kapcsolatot biztosít zsúfolt hálózatokban. Ez csökkenti a késleltetést is, azaz kevesebb laggot jelent multiplayer gaming és beszélgetés közben.

A legerősebb jel fenntartása érdekében a Strix SCAR 17 kiterjeszti a WiFi 6-ot a ROG RangeBoost technológiával. A WiFi-jel erőssége az adott helytől függően nagyban változhat. A falak, bútorok és egyéb akadályok könnyen blokkolhatják a kapcsolatokat. A RangeBoost értékeli a jelerősséget a négy belső antennán, majd kiválasztja az adott környezethez legmegfelelőbb párt. Ez a több antennából álló tömb akár 30%-kal is megnövelheti a hatótávolságot, javítva a jel stabilitását és csökkentve a holttereket. Ha rendelkezésre áll vezetékes hálózati hozzáférés, a hátul elhelyezett Gigabit Ethernet csatlakozó biztosítja a legalacsonyabb késleltetést a multiplayer versenyekhez. Hátul további csatlakozók fogadják a gaming-kiegészítők széles választékát, a kábelrengeteg minimalizálása mellett. Az USB 3.2 Type-C™ (USB-C™) port villámgyors átvitelt kínál 2. generációs sebességgel. DisplayPort 1.4 kompatibilitása lehetővé teszi a felhasználók számára egy külső G-SYNC® monitor csatlakoztatását az ultra-gördülékeny játékmenetekhez. A gamerek HDMI 2.0b segítségével kitehetik nagy képernyőre a történéseket és a filmeket, valamint játékokat 4K UHD monitoron vagy TV-n nézhetik akár 60 Hz-en. A hátul elhelyezett 1. generációs USB 3.2 Type-A port tökéletes egy gamer egérhez, a bal oldalon pedig még kettő található a gamepadhez és a külső tárolóhoz.

A 3,5 mm-es kombinált audiocsatlakozóba kedvenc fejhallgatójukat csatlakoztathatják a felhasználók a tiszta, magával ragadó hangzás érdekében. Az oldalirányú hangszórókat okos erősítő technológia hajtja, ami figyelemmel kíséri az audiokimenetet, és valós idejű korrekciókat végez, hogy a hangszórókat a hőés kilengési küszöbértékek között tartva megelőzze a membránok károsodását. Az így kapott hangot kisebb torzítás, nagyobb dinamikatartomány, erősebb basszus és jelentősen nagyobb elérhető teljesítmény jellemzik.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: