az-asus-republic-of-gamers-bemutatja-a-legujabb-300hz-es-gamer-laptopjait-az-ifa-berlin-2019-kiallitason

Az ASUS Republic of Gamers bemutatja a legújabb 300Hz-es gamer laptopjait az IFA Berlin 2019 kiállításon

2019. szeptember 04. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) az IFA Berlin 2019 kiállításon bemutatja az új 300Hz-es kijelzőit, amely számos Strix és Zephyrus gamer laptopba integrálva a hordozható esport és a hardcore játék jövőjébe kínál bepillantást. Ezek az úttörő kijelzők a világ leggyorsabb típusai; az ultragyors kijelzővel ellátott első ROG készülék a Zephyrus S GX701 lesz a 4. negyedévben, melyet számos ROG laptop követ a következő évben.

Az ROG nem csupán a leggyorsabb gamer gépek megalkotására fókuszál, hanem ezt a sebességet igyekszik egy még reszponzívabb, lenyűgözőbb élménnyé alakítani. A magas képfrissítési arányú laptop-kijelzők határozott adaptálásával a ROG lehetőséget nyújt a gamerek számára még több képkocka megtekintéséhez, így a játékmenet simábbá válik, amely kiváltképp a pörgős esport játékoknál lényeges, és akár versenyelőnyt is biztosíthat az ellenfelekkel szemben.

Piacvezető kijelzők

A ROG volt az első, aki 2016-ban bevezette a magas képfrissítési arányt a gamer laptopoknál a G752VS modellel, amelynek 120Hz-es, IPS szintű panelje kiváló színeket és betekintési szöget garantál annak ellenére, hogy a hagyományos kijelzők képfrissítési frekvenciájának dupláját használja. A G752VS indította el a nagy frissítési ráta versenyét az iparágban és új standardot állított fel a prémium gamer gépek tekintetében.

A Merck vegyipari óriáscéggel közös projekt eredménye az új folyadékkristályos kijelző kifejlesztése, amely képes a még nagyobb sebesség elérésére. Ez a közös munka lehetővé tette a ROG számára az első 144Hz-es gamer laptopok bemutatását a következő évben az eredeti G703 asztali gép cseréjével és a hordozhatóbb Strix GL503VS SCAR kiadással.

Míg a gyorsabb frissítési aránnyal a játékmenet simábbnak tűnik és érződik, a gyorsabb pixelátvitel csökkenti a gyorsan mozgó tárgyak és pásztázó mozgások homályosságát, így tisztább képet eredményez, amely segít a játékosoknak a célpontok megcélzásában és magával ragadóbb látványt nyújt. A 144Hz-es panel a GTG pixel válaszidőt is levitte 7ms-ra, mely 4-szeres csökkentést jelent az adott időben rendelkezésre állt alternatívához képest. 2018-ban az Overdrive mégnagyobb hangsúlyt fektetett a pixelekre, amikor a ROG ismét piacvezető lett a válaszidő mindössze 3 ms-re történő lecsökkentésével, majd ez a sebesség a gamer laptopcsalád minden tagján elérhetővé vált az Intel Coffee Lake processzorainak köszönhetően.

Az idei évben megrendezett CES kiállításon a ROG a jövőre koncentrálva bemutatta a vadonatúj 240Hz-es panel demó változatát a Strix SCAR II modellben. Néhány hónappal később a ROG elsőként építette be a következő generációs kijelzőt egy olyan változatos kínálatba, amely a Zephyrus S GX502, a Zephyrus M GU502, a Strix SCAR III G531 és a Strix Hero III G531 modelleket tartalmazza. A 15,6 colos modelleket gyorsan követték a Strix SCAR III típus G731 első, 17,3 colos modelljei, melyeket a Computex 2019 kiállításon láthattunk.

A profi esport játékosoknak és versenyzőknek minden képkocka számít és a nagyobb képfrissítési arányt biztosító, simább játékmenetek növelik a vizuális élményt az AAA játékprogramok esetén. Mindezt szem előtt tartva a ROG továbbra is igyekszik még gyorsabb képernyőfrissítést elérni és ismét felrázni a közösséget az új 300Hz-es kijelzőkkel. A hamarosan érkező kiadások között megtalálható a Zephyrus S GX701 modell is, ami várhatóan 2019. utolsó negyedévében lesz kapható.

Példa nélküli sebesség

A frissítési arány 300Hz-re történő emelése 25%-os növekedés az aktuális szabványhoz képest a magas szintű esport tornákon. Ezen a sebességen a képernyőn akár 5-ször több képkocka látható, mint a hagyományos laptopokon használt 60Hz-es panelek esetén. A másodpercenként elegendő képkockát biztosítani képes GPU-val párosítva a gyorsabb kijelző minden eddiginél simábbá teszi a játékmenetet.

A nagyobb frekvenciák tovább javítják a játékélményt, amikor a frissítési arány fix és az fps szám a maximum alá esik. A frissítési ciklusok közötti késés rövidebb, így a kijelző gyorsabban képes válaszolni a GPU által előállított friss képkockákra. Amikor a rendszer a vizuális szakadozás csökkentése érdekében futtatja a Vsync-et, a magasabb frekvencia csökkenti a látható szakadozást, amely akkor történik, ha kijelzőnek várakoznia kell, míg a következő ciklus megjeleníti az új képkockákat. 300Hz-en a gép képes a teljesen új képkockákat 3,3ms alatt megjeleníteni, amely megfelel a pixelek 3 ms-os válaszidejének.

Sokoldalú teljesítmény

A ROG IFA panel demói több szegmensben és méretben mutatják be ugyanazt a technológiát. Az IFA kiállításon megtekinthető laptop prototípusok között megtalálhatóak a 15 colos és a 17 colos Strix SCAR III modellek. Ezek a közepes méretű gépek ultragyors paneleket kaptak erőteljes NVIDIA® GeForce RTX™ 2070 GPU-val, melyet a ROG Boost támogat. Az Intelligens hűtőrendszer elég hatékony ahhoz, hogy a GPU-t tovább kitolja akár 1540MHz-re 115W értéken Turbo módban, amely gyakorlatilag gyári, biztonságos túlhúzát jelent.

Míg a Strix sorozat nagyobb frissítési arányt integrál a modellekbe, az ultrakeskeny Zephyrus család ugyanezt a technológiát alkalmazza a prémium szintű gamer laptopjaiba, melyek elmossák a határvonalat a munka és a játék között. Bemutatásra kerültek új 300Hz-es panelek a 15 colos Zephyrus S GX502 és a 17 colos Zephyrus S GX701 modellekben. Mindkét modell normál módon egyensúlyoz a prioritások között a ROG saját GPU kapcsolójával, amely lehetővé teszi a simább játékot biztosító G-SYNC™ mód és a hosszabb akkumulátoros üzemidőt garantáló Optimus mód közötti váltást. A PANTONE® Hitelesítési követelmények teljesítése érdekében a Zephyrus S laptopok kijelzője gyárilag kalibrált, így megadja a tartalomkészítők számára azt a színpontosságot, amelyre szükség van a munkavégzéshez anélkül, hogy feláldozná a játékhoz szükséges sebességet.

Az ultrakeskeny laptopok hűtése valódi kihívás, így a ROG Aktív Aerodinamikai Rendszere egy rejtett szellőzőt nyit meg a fedél felnyitásakor, ezzel több levegőt juttatva a rendszerbe. A továbbfejlesztett légáramlásnak köszönhetően a teljesítmény kivételes, így az ultramagas frissítési arány előnyei is tapasztalhatóak. Annak ellenére, hogy sokkal keskenyebb és könnyebb készülékházat kapott, a Zephyrus S GX502 modell a GeForce RTX 2070 GPU-t használja ugyanazzal a ROG Boost órajellel és teljesítménnyel, mint a Strix változat. A Zephyrus S GX701 a következő szintre emeli a teljesítményt a GeForce RTX 2080 GPU-val, mivel Turbo módban 1230MHz-re emeli a túlhúzást 100W értéken, ezzel felülmúlva a hasonlóan keskeny rendszerek technikai jellemzőit.

A gyorsabb frekvencián túl

Az IFA kiállításon bemutatott 300Hz-es gamer laptopok a magasabb frissítési arányra fókuszálnak és jól tükrözik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a ROG tesz a panelgyártás területén való vezető szerep fenntartásához. A Computex 2019-en a ROG a nagy felbontást és a magas sebességet kombinálta egy 120Hz-en futó, 4K UHD laptop kijelzőben. Míg azt a panelt a jövő gépeihez szánják, az úttörő ROG Mothership már elérhető a széles színspektrumú 4K UHD kijelzővel, amely a teljes Adobe RGB színterjedelmet lefedi.

A Zephyrus S GX531 és GX701 különleges kiadásai az első, HDR-rel elérhető gamer laptopok. Ezek a modellek a magas képfrissítési arányt a VESA DisplayHDR 400 tanúsítvánnyal kombinálják. Magas dinamikatartományú paneljeik több mint egymilliárd színt képesek előállítani és a helyi háttérvilágítás dimmelést használják a mély kontrasztokhoz. Ez a kijelzőhardver olyan közel áll az élvonalhoz, hogy HDR-hez tartozó általános API hiánya miatt a szoftver támogatása időnként nehézkes - ez elkerülhetetlen következménye a túlzott előrehaladásnak.

A ROG a kijelzőbeállítások sokoldalú választékával a felhasználók széles körét igyekszik megcélozni, a hardcore gamerektől kezdve, akik a teljesítmény élvonalában szeretnének lenni a tartalom szerkesztőkig, akik a játékon túl mást is keresnek.

Meghatározzuk a gamer laptopok előre vezető útját

A magas frissítési arányú kijelzők következő generációja a ROG sátorban mutatkozik be a szeptember 6-11. közötti IFA Berlin 2019 kiállításon. Az ultragyors 300Hz-es technológiájú demó termékek a 12/100. számú csarnokban láthatóak a Berlin ExpoCenteren, a Messe Berlinben.

ELÉRHETŐSÉG

A 300Hz-es kijelző tartalmazó ASUS ROG Zephyrus S GX701 hamarosan elérhető lesz. Az elérhetőséggel, árakkal és konfigurációkkal kapcsolatos részletekért fordulj a helyi ROG-képviselőhöz

FŐBB JELLEMZŐK

  • ● Piacvezető kijelzők: Az ROG következetesen vezeti a piacot a magas képfrissítési rátájú kijelzőivel, és újra megmutatja, mire képes, mivel elsőként vezeti be a 300 Hz-es panellel rendelkező laptopokat
  • ● Példa nélküli sebesség: A 300Hz-es kijelző 25%-kal gyorsabb a jelenlegi esport szabványnál és a hagyományos kijelzőkhöz képest 5-ször gyorsabb képfrissítést biztosít
  • ● Sokoldalú teljesítmény: A gamer laptopoknak többre van szükségük pusztán a sebességnél, így az új laptopok sokoldalúságot garantálnak a játékhoz, tartalomszerkesztéshez és sok minden máshoz
  • ● A gyorsabb frekvencián túl: A ROG a kijelzőtechnológiák minden formáját fejleszti a nagy felbontású 4K UHD és HDR panelek további típusaival

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter