az-elso-kompakt-mechanikus-billentyuzetem-spc-gear-gk530-tournament

Az első kompakt mechanikus billentyűzetem - SPC Gear GK530 Tournament

2019. augusztus 15. Bordás Dávid Billentyűzet

A SilentiumPC, akikről már olvashattatok korábban tőlem, perifériákkal is foglalkozik, így itt az ideje, hogy megismerkedjünk ezekkel is. Itt is az első mohikán egy billentyűzet. A Rendszerigeny.hu hasábjain már rengeteg minőségi billentyűzet tesztet tettek közzé kollégáim, de most én is beállok a sorukba. De előtte egy kis háttérsztori a billentyűzet-történelmemből. Világ életemben membrános gombokat nyomogattam az itthoni számtógépeken. A legegyszerűbb billentyűzetek fordultak meg nálam leginkább, mert sosem gondoltam, hogy annyival jobb egy drágább klaviatúra, mint az egyszerű 2-3 ezer forintos. Aztán elkezdtek érdekelni a gamer bill-ek. Előszőr, hogy világítson, aztán akkor legyen már mechanikus is. Az előbbi már korábban megvolt, egy Genius membrános gamer billentyűzettel, ami a gamerséget annyiban hozta, hogy világított és volt rajta ghosting. Így örültem a lehetőségnek, hogy kipróbálhatok egy mechanikus klaviatúrát.

A fentebb említett SilentiumPC eddig a gépházakról és vízhűtésről lehetett ismerős olvasóinknak, de a kísértetiesen hasonló SPC Gear is az ő márkájuk, csak itt inkább a perifériákra hangolták a kínálatot. Mai alanyunk is ebből a műhelyből jön, a GK 530 Tournament. Ez a legkisebb klaviatúra az SPC Gear kínálatában. Van két nagyobb testvére is, de róluk majd egy későbbi tesztben.

Első találkozáskor a dobozt kapjuk magunkhoz, ami egy csinos fekete dobozka, ha a képen nem lenne rajta a billentyűzet képe nem is gondolnánk, hogy az lesz benne olyan kicsi. A mostanság megszokott kivágás a dobozon itt nincs meg, de maga a dizájn szép lett. Az elején az eszköz képe a hátoldalán meg a fontosabb tulajdonságok leírásai lelhetőek fel. Kinyitva azért láthatjuk, hogy benne van egy nem túl csicsás klaviatúra, ami egy kis műanyag tasakban kapott helyet, mellette egy kis olvasnivalóval.

Mikor kivettem a csomagból a szerkezetet, a mérete lett egyből figyelemfelkeltő, ugyanis egy tenkeyless, vagyis numerikus padot nélkülöző billentyűzetről van szó. Ez annyit tesz, hogy mindösszesen 87 db billentyű található rajta. Ez azért is lehet kissé fura szám, mivel egy angol kiosztású klaviatúrával van dolgunk. Nekem kissé fura volt, mert világ életemben magyar kiosztásút használtam, így nem volt egyszerű megszokni nem csak az ékezetes betűk feliratának hiányát, de az „í” billentyű nélküli gépelés varázsát is. Emellett az első üzeneteim rendszeresen egy plusz „ű” betűvel végződtek, mivel itt nem a számomra már oly megszokott csizma enter van, hanem az angol kiosztású klaviatúrák sajátja, a rémséges hosszú enter felette az „ű” betűvel.

Ha már a billentyűk hiánya vagy megléténél járok, itt érdemes kitérni arra, milyen mechanika is dolgozik a keycap-ek alatt. Cherry mx gombokat itt nem kapunk, de helyette a nagyon jó és olcsóbb verzióját a Kalih switcheket tették bele. Ebben a modellben ráadásul a red kapcsolók kerültek, így nem is kell őket teljesen lenyomni, hogy a gomb leütésének információja eljusson a gépbe, de 45 g-os erőre azért szükség lesz, hogy eljusson az az infó. Membrános billenytűzetről váltva ez nagyon nagy változás volt számomra. Gépeléskor még megszokást igényel, de a játékokban már érzékeltem kifejezett előnyét egy membránoshoz képest. Azt nem mondom, hogy ettől leszek jobb játékos, de ha megszokja az ember, akkor ügyesebben tud mozogni pl. egy FPS játékban.

Amit még érdemes megemlíteni a külsőről az a borítás, ami alul műanyag, de a teteje igazi fém lett, tehát nem csak egy fém hatású műanyag. A hátoldalán pedig ott van a két kis lábacska, amivel magasabbra lehet álltani a dőlésszöget. Itt kapott helyet még a billentyűleszedésre alkalmas kis csipesz és kellemes adalék, hogy van kábel elvezető vájat is.

A klaviatúra rendelkezik egy egyszerű kis szoftverrel is, ami a legalapvetőbb dolgokat tartalmazza. Itt tudjuk az RGB ledeket vezérelni, amik akár 18 különböző megvilágtásban tudják feldobni a hangulatot. Ezek váltogatásához egyébként nem szükséges a szoftver, mivel az FN gomb segítségével is tudjuk váltogatni. Emellett macro állítására is van lehetőség a programban, ami az USB polling rate-jével egészül még ki. A bill rendelkezik saját memóriával, így 3 különböző profil beállításra van lehetőség.

Rosszat nem tudok mondani erről a kis klaviatúráról, mivel nekem maximálisan elnyerte a tetszésem. Persze bele lehetne kötni olyanokba, hogy nincsenek rajta külön média gombok vagy bónusz macrozható gombok, de akkor a kompaktságát vesztené el ez a kedves kis szerkezet. Persze a membrános billentyűzet után megszokást igényel és lehet valaki másmilyen lenyomási élményt szeretne, de azoknak is van alternatíva, mivel elérhető blue és brown switch-es verzióban a GK530-as. Aki pedig esetleg a numerikus padot is hiányolja a nagytestvért tudom ajánlani, a GK540-est. A termék egyébként nagyjából 18-20 ezer forintos áron érhető el hazánkban.

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: