az-intel-elekszitette-core-ultra-5-238v-processzorat

Az Intel elékszítette Core Ultra 5-238V processzorát

2024. május 17. Kocsis Bence Processzor hírek

Az Intel elkészítette Core Ultra 5-238V processzorát, mely egy Lunar Lake-MX PCU 32 GB LPDDR5X integrált memóriával. Ez az új kialakítás jelentős eltérést jelent a különálló memóriamodulok hagyományos használatának megközelítésével szemben, ugyanis megnövelt teljesítményt és hatékonyságot ígérnek. ahogy az Apple is teszi az M sorozatú processzoraivel. A Core Ultra 5-238V az első a maga nemében az Intelnél, melyet tömegfogyasztásra szánnak, hisz az előző kísérlet, a Lakefield nem került tömeggyártásra. 

A 32 GB-nyi, nagysávszélességű, alacsony fogyasztású LPDDR5X mmemória, mely közvetlenül a processzor lapkára lett integrálva , ami szükségtelenné teszi a különálló memóriamodulokat, csökkenti a késleltetést, javítja a rendszer általános reakcióképességét. Ez az integráció gyorsabb adatátviteli sebességet és alacsonyabb energiafogyasztást eredményez a 8533 MT-n futó LPDDR5X memóriával.  

Az intenzív memóriahasználatot igénylő alkalmazások, mint például a videószerkesztés, 3D-s renderelés, valamint a csúcskategóriás játékok lesznek az elsők, melyeknél teljesítménynövekedés lesz tapasztalható. A felhasználók zökkenőmentesebb több többfeladatos munkavégzésre, gyorsabb betöltési időkre és memóriaigényes feladatok hatékonyabb kezelésére számíthatnak. A Core Ultra 5-238V 4 nagy Lion Cove és 4 kis Skymont  maggal, valamint 7 Battlemage GPU architektúrán alapuló Xe2-LPG maggal rendelkezik. A Core Ultra 5 nagytestvérei a Core Ultra 7 sorozat hét helyett 8 Xe2 LPG magot tartalmaz majd , azonos processzormagszámmal, miközben mindegyik a negyedik generációs NPU-t (4.0) fogja futtatni. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: