az-ocz-bejelentette-a-vertex-460-as-ssd-it/2014/01/22

Az OCZ bejelentette a Vertex 460-as SSD-it

2014. január 22. Herczeg Balázs

A Toshiba tulajdonában lévő OCZ Storage Solutions bemutatta a legújabb SATA III-as alapokon nyugvó, a gyártó által fejlesztett Barefoot 3 M10 (BF3 - nem a játék) vezérlővel ellátott Vertex 460-as SSD-jét, amely az átlagfelhasználókat veszi célba. Az OCZ eddig 20nm-es alapokon nyugvó SSD-ket gyártott, de mivel a cég már a Toshiba tulajdonába tartozik, a multimédiás eszközöket fejlesztő cég segítségével leváltották a régi 20nm-es alapokat a Toshiba által fejlesztett 19nm-es MLC NAND Flash memóriákra, ezzel egy kiváló, költséghatékony SSD-t létrehozva.

Az új széria kimagaslóan élettartammal és vegyes-terhelési teljesítménnyel rendelkezik, így nem számít neki,  hogy az adatok éppen tömörített formában, vagy tömörítetlen formában találhatóak, sőt a meghajtó gyorsított és rugalmasabb számítási teljesítménnyel is rendelkezik.  A Vertex 460 teljesítményére sem lehet panaszunk, ugyanis 545 MB/s szekvenciális olvasási, illetve 525 MB/s szekvenciális írási sebességgel rendelkezik a vezérlő. Mindezekhez 95 000 4K random olvasási IOPS és akár 90 000 4K random  írási IOPS is társulhat, miközben a folyamatos 4K random írási teljesítmény a 23 000 IOPS-t is elérheti.

vertex_460_standing

Az OCZ BF3 M10 vezérlője (még mindig nem a játék) a régi vezérlő felújított változata, ami AES-256 titkosítással és teljesítmény-optimalizált órával rendelkezik és az átlagos felhasználói piacra szánják a terméket. A flash optimalizálásnak és az eszköz strapabíróságának köszönhetően a Vertex 460-as széria 20GB adatírást is képes naponta tűrni, amihez 3 év gyártói garancia is társul, ráadásként még egy haladó felhasználóknak készült flash menedzsment eszköztárat is biztosít, ami analizálja a meghajtót és dinamikusan megváltoztathatja a flash cellák tartalmát, ezzel hosszabb élettartamot biztosítva az SSD-nek.

A Vertex 460 széria már elérhető 120GB, 240GB, és 480GB-os kiszerelésben egy ultra vékony, 7 mm-es házban, amely az összes mai notebookot támogatja, ráadásul $55 értékben kapunk egy 3,5 colos asztali adaptert és egy Acronis® True Image™ klónozó szoftvert is, mellyel könnyedén átmásolhatjuk adatainkat az új SSD-nkre akár a Windows-t is beleértve.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter