az-rgb-hatalma-abkoncore-h600x-sync

AZ RGB hatalma - Abkoncore H600X SYNC

2020. május 18. Bordás Dávid Gépház

Akik számítógépeket szeretnek építeni, azokat egy karantén helyzet sem akadályozhatja meg abban, hogy ezt megtegyék. A gyártók sem pihentek és a kezünk közé akadt az Abkoncore egyik új gépháza, amit komoly építőknek szánt a gyár. Ismerjük meg közelebbről is a H600X nevű gépházat.

Külső

A fent említett ház egy közepes méretű építmény, ami mégis elég helyet garantál egy egész fullos gép befogadására. Emellett állati jól is néz ki, mivel a dizájnt szépen kidolgozták a tervezők. Szemből ránézve egy óriási rács fogad, és ha még be sem kapcsoltuk a gépet, akkor is különleges látvány. Közelebbről megnézve a karbon mintára lehetünk figyelmesek, de bekapcsolás után a két óriási 20 cm-es RGB-s ventilátor is megmutatja magát. Elölről még a sorozatot fémjelző H és X betűk motívuma is megtalálható benne, ha tüzetesebben szemügyre vesszük. Ha az elejében kigyönyörködtük magunkat a tetejére fordulva találhatjuk meg a front IO-t, vagyis a külső működtető gombokat és csatlakozókat. Mindenképpen szükséges egy bekapcsoló gomb, ami a baloldalra került, mellette két ledecske van, amit a reset gomb követ. Ezt néha lehagyják az újabb házakról, de szerencsére a dél-koreaiak még ráteszik és ez követendő példa. Az elmaradhatatlan csatlakozók pedig a 3,5-es Jack és az USB 3.0-ás bemenet. Jackből természetesen van külön mikrofon is, de az USB-t én keveslem. Sok esetben használunk manapság USB-s fejhallgatót, amit rövidke kábel miatt egyszerűbb előre bekötni, és ha emellé még egy kontrollert is beteszünk, akkor egy esetleges pendrive már nem tud hova bedugódni. A tetejét folytatván a háznak még egy mágneses (jó erős mágnes!) rögzítésű porszűrőt kapunk, ami hatalmas, de legalább az alatta elhelyezkedő ventilátorok tudnak lélegezni. A hátoldalhoz érve a szokásos dolgokat láthatjuk, a rear IO kivágás helyét, illetve egy 120 mm-es ventilátort és lejjebb a kiegészítő kártyák (pl. videókártya) kivágását. A legalján pedig a tápegységnek van egy tátongó lyuk, ugyanis egy tipikus alsótápos házról van szó. Az alján még érdekesség hogy ugyancsak levehető porszűrős részt találunk a táp alatt. A ház két oldala sem maradhat ki. A jobb oldal egy egyszerű acél lap, semmi extra, ellenben a baloldalon egy temperált üveglapot találunk, ami betekintést enged a ház belsejébe.

Belső

Na de mi is van benne? A dobozából kivéve a házikó gyárilag fel van szerelve pár finomsággal. A korábban említett RGB-s ventilátorok már előre beszerelve várnak minket. Hátulra egy 120 mm-es HR120 Spectrum került, amit az Abkoncore külön is forgalmaz. Természetesen világít és mindezt bármilyen színben teheti. Előre nem egy, hanem mindjárt kettő 200 mm-es Spectrum ventilátor jutott, amik szintén a szivárvány színekiben tudnak pompázni. A ventilátorok hosszú kábelei pedig egy kis control hub-ba futnak bele. Ez a kis szerkezet felelős azért, hogy színpompás legyen számítógépünk, emellett a fordulatszám is szabályozható innen. Ebben még az a pláne, hogy a házhoz jár egy kis távirányító is, így azzal vezeték nélkül tudjuk váltogatni a ventilátorok és a beépített ledek színét és mintázatát. A távirányítón egy M/B sync gomb is helyet kapott, így a gép többi ledes alkatrészével is szinkronizálható a ledes világítás fénye. 

A gépház elején lévő 2 db venti persze nem kőbe vésett, hogy csak azok lehetnek ott, mivel ide más hűtőegységeket is beszerelhetünk. Akár 3 db 120 mm-es ventilátor is helyt kaphat itt és ezek egy akár 360 mm-es radiátort is hűthetnek, ami egyébként a legnagyobb elhelyezhető méret a házban. Ugyanis a tetejére csak 240 mm-es vízhűtéshez tartozó radiátor helyezhető vagy 2 db 120 mm-es ventilátor.
Méretéből adódóan nem gondolnánk, de akár E-ATX szabványú alaplap is belefér a házba. Természetesen ennél kisebbek is belemennek, mert a felfogatási pontok az ATX, M-ATX és Mini ITX alaplapokhoz is megtalálhatóak. Az alaplap alatt pedig egy a gyártó logójával ellátott takarólemez van, ami a tápegységet és az alá beszerelhető háttértárak eltakarására szolgál. Ez az elem sajnos nem távolítható el, így a szerelés egy kicsit nehézkes lehet, akinek nagyobb keze van, mint nekem is. A bekerülő tápegység maximum 350 mm hosszú lehet ATX szabványú, háttértárból mellette két fiókot találunk, amire vagy két SSD-t vagy két HDD-t tehetünk. SSD behelyezésére van még mód, ugyanis az alaplap mögé még kettő elhelyezhető. Az alaplapot említettem mik férnek bele, de a rá helyezhető dolgok max méretét még nem, de CPU hűtőből 170 mm a megengedett magasság, míg videókártyából 358 mm.

Szerelhetőség

Szerelési szempontból egy átlagosnak mondható házról beszélhetünk, mivel nem igazán tartalmaz meglepetéseket. A megfelelő helyen vannak a lyukak a kábelek elvezetésére és általában eléggé nagyok is. Kivéve egy helyen, az alaplap bal felső oldalán, ami nagyon kicsire sikerült. Legalábbis az én gépemnél problémát jelentett mivel elég sok kábelt voltam kénytelen ezen átdugni hosszúságukból adódóan és egy idő után kicsit megszenvedtem vele. De ezen kívül tényleg nem nehéz szerelgetni benne a számítógépet, mert van benne hely. Talán még, ami hátrányként felróható az a fixen rögzített takaró lemez, ami alá nehézkes beférni, ha nem figyelünk a beszerelési sorrendre. Ami a hőmérsékleteket illeti nem volt nagy különbség a SilentiumPC-s házam és eközött, de az feltűnt, hogy 2 hét alatt a tápegység alatti szűrő ezen az Abkoncore házon nem lett olyan poros. Talán a magasabb talpaknak lehetett ebben szerepe.

Összegzés

Összességében egy nagyon jó házat tett le az asztalra ezzel az Abkoncore, mivel egy minden igényt kielégítő és ráadásul elég menő kinézettel rendelkező kuckó lehet szeretett számítógépünk számára. Viszont az árszegmens, amire belőtték a kicsikét elég népes, így van pár kihívó a 80 eurós, nagyjából 30 ezer forintos csoportban. De akár nagy reményekkel is indulhat, mert szerintem méltó lehet arra, hogy a CoolerMaster-ek és Thermaltake-ekkel szemben. Így én csak ajánlani tudom, ha különlegeset és használhatót szeretnél.

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: