az-ujabb-jobb-nzxt-hue-2-rgb-lighting-kit-es-ambient-rgb-lighting-kit-teszt/2018/09/23

Az újabb jobb? - NZXT Hue 2 RGB Lighting Kit és Ambient RGB Lighting Kit teszt

2018. október 04. Ficsor Tamás Gépház

Bevezető:

A rangos, kaliforniai székhelyű gyártó neve sokszor felmerül a PC-k körében mozgolódó emberek körében. Nem hiába, hisz a termékeik rendkívül jó anyaghasználattal, hatékonysággal és kinézettel bírnak, akik mindig előrukkolnak valami érdekességgel. Gondolok itt például az egyedi festéssel rendelkező, limitált kiadású házaira.

A gyártó körülbelül 1-1,5 éve dobta piacra a Hue+ hub-ot, mely köré két termékcsalád is épült. Ezeket be is mutattunk nektek pozitív plecsnivel a végén. Őszintén megvallva én a mai napig ezeket használom és még most is csak ajánlani tudom.

A gyártó a napokban bővítette termékpalettáját a Hue 2 hub-al, melyre nem 2, hanem máris 5 termék család épül:

  • Hue 2 RGB Lighting kit,
  • Hue 2 Undeglow Accessory,
  • Hue 2 Cable Combs Accessory,
  • Hue 2 Aer RGB 2,
  • Hue 2 Ambient RGB Lighting kit.

Ha pontosítani szeretnék akkor az utolsó, az Ambient egy külön álló termék, mivel az nem a gépbe, hanem a monitorra való, de erről majd később. Mind az 5 termék a Hue 2 hub-ra csatlakoztatva a CAM szoftverrel kommunikálva végzi a dolgát. Ezek közül is most csak 2 lesz bemutatva. Én leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy miben, esetleg mennyivel lett jobb/rosszabb az új Hue 2 RGB kit a „régi” Hue+ RGB kittől.

Csomagolás, tartalom:

Kezdem is az előbb említett kiegészítővel, aminek a csomagolása teljesen megváltozott. Természetesen ez is az NZXT témájával rendelkezik, vagyis a dobozon a fehér és a lila szín dominál, illetve az elején magát a terméket látjuk. A megszokott módon minden fontos információ elolvasható a doboz mögött/körött. A fedelet felnyitva a régi, de jól bevált hatalmas használati/összeszerelési utasítás fogad minket, alatta pedig rögtön a Hue 2 hub fogad. A lapos, fehér dobozkában találjuk a 4 db 30 cm hosszú RGB LED szalagokat. Ezek alatt két rekeszben vannak elszeparálva a kábelek:

  • 1 db 60 cm-es micro-USB csatlakozó kábel,
  • 4 db 50 cm-es csatlakozó kábel,
  • 1 db 50 cm-es hosszabbító kábel,
  • 1 db 30 cm-es hosszabbító kábel,
  • 2 db 10 cm-es hosszabbító kábel,
  • 1 db 30 cm-es Molex tápkábel,
  • 4 db csavar és ragasztható talp.
  • -


Az Ambient kit egy sokkal nagyobb csomagolást kapott. Külsőjét tekintve ez is NZXT témában pompázik. A dobozt felnyitva itt is rögtön a nagy használati/összeszerelési útmutató fogad, alatta pedig 2 lapocska, amiket a szereléshez kapcsolódó tippek, segítségek olvashatók. A Lighting kit-hez hasonlóan a papíros alatt ugyan csak a Hue 2 fogad minket. A fehér dobozocskában azonban nem 4, hanem 8 RGB LED szalag található (4 db 30 cm-es és 4 db 25 cm-es). Tovább haladva kapunk még pár érdekességet. A jobboldali kisebb dobozkában bújik el:

  • 1 db 2,5 méter hosszú micro-USB és USB Type A végekkel rendelkező kábel,
  • 2 db 15 cm-es csatlakozó kábel,
  • 2 db 5 cm-es hosszabbító kábel,
  • 4 db ragasztó talp,
  • 2 db kábeltartó.
  • -

A baloldalt lévő nagyobb pakkban pedig a DC 12V-os 2A-es hálózati adapter bújik, amire ránézve már sejteni lehet, hogy a fentebb húzódó 4 fekete valami erre való. A gyártó leegyszerűsítette a gyártást, így elég egy fajta táp adapter, amire 4 fajta konnektor típus rakható, amik a következők: EU, AU, US, UK.

Külső:

Lighting kit:

A Hue 2 hub egy teljesen új eszköz. A gyártó szerencsére megvált a zongora lakk külsőtől és helyébe egy matt színű fém lapot használtak, ami még meg is van hajlítva. Maga a ház egyébként műanyag - de nem az olcsó fajta -, mely 2 oldalán több furat is található, amiken keresztül be is tudunk nézni az eszköz belsejébe. Nem tudom, hogy ezzel konkrétan a hűtést akarták elősegíteni, vagy csak a dizájnt akarták valamivel feldobni, ami amúgy szerintem sikerült is, hisz az új H szériás házak táp alagútjainak fedelén található furatokkal pont egyezik. A Gen1-hez hasonló hub világítás teljesen eltűnt, helyette egy amolyan Power On LED kapott helyett a 3-as csatorna mellé.

Következő szembeötlő újítás a portok tekintetében van ugyanis hála az égnek elhagyták a két csatornás variációt, ami kellemetlen megoldás volt az előző generációban. Most máris 4 csatornát kaptunk, amik egyenként 6 db kiegészítőt valamit 40 LED-et támogat. Ez az azt jelenti, hogy egy csatornára 4 db LED szalagot köthetünk sorba, amik egyenként 10 db LED-el rendelkeznek. Ez a Hue+-nál is így van. Viszont azt külön kiemelik, hogy maximum csak 5 Aer RGB ventilátort bír egy csatorna. Akkor most, hogy is van ez?

A LED szalagok elsőre nem sokban térnek el az előzőektől. Mint már említettem, egy szalag 10 LED-et tartalmaz, találunk rajta 4 mágnest is, valamint a hátulján végig ragasztó csík húzódik. A 1-1 végén apa-anya 4 pines 5V-os csatlakozás van. Az összeszerelés sem változott. A hosszabbító kábel csatlakozóján lévő nyílnak a szalagon húzódó fekete sáv oldalán kell lenni.


A két generáció közti különbség legnagyobb része a hub-on látszik, de ezen kívül a hozzá valók is eltérnek, de csak kis mértékben. Itt arra gondolok, hogy a Gen1-hez csak 2 db 50 cm-es csatlakozó kábelt adtak, valamint volt a csomagban pár darab gyors kötöző is. Most plusz két kábelt kapunk a kötözőt pedig ragasztó talpakra váltották. Változott még a hub-ba csatlakozó táp aljzat, viszont maradt a Molex port, amit már 2018-ban elég szívás látni.

Ambient kit:

A Hue 2 hub meg maradt, viszont redukálták a csatornák számát 2-re. A LED szalagok annyiban változtak a Hue 2 Lighting kittől, hogy fekete színűek lettek. A 30 cm-es 10 db LED-et, míg a 25 cm-es 8 db LED-el rendelkezik. Ezen kívül mindenben egyformák, vagyis 1-1 végén apa-anya 4 pines 5V-os csatlakozás van. Az összeszerelés sem változott. A hosszabbító kábel csatlakozóján lévő nyílnak a szalagon húzódó fehér sáv oldalán kell lenni.


Belső:

Szoftveres részről az NZXT nem hagyott fel a CAM szoftverrel és én személy szerint nagyon örülök ennek, hisz nagyon jó valós idejű monitorozó program, melyben a hardverelemek órajeleit, kihasználtságát, hőfokait a ventilátorok fordulatait, az effekteket lehet egyszerűen és könnyen megfigyelni, valamint változtatni.

A Hue 2 összesen 4 új világítási effektet hoz magával, amik a: Starry Night, Rainbow Flow, Super Rainbow, Rainbow Pulse. Plusz a Smart fül alatt előjön egy Ambient funkció. Ezeken kívül más rendkívüli változást nem találtam, de persze ez csak egy termék a négy közül, így egyelőre nehéz messze menő következtetést levonni. Minden esetre az új Rainbow effektek engem levettek a lábamról. Az viszont szomorú, hogy továbbra is csak a CS:GO-val kompatibilis a Game, mód ahol színeket párosíthatunk a gránátokhoz, az élet szintjéhez és a bomba idejéhez.

Szerelés:

Az össze szerelés sem változott, egyszerű, mint az egyszer egy. Első lépésként a gépet áramtalanítottam. A teszt konfigurációmhoz, mind a négy szalagot felhasználtam, így mind a 4 oldalra jutott egy. Ezzel lehet elérni a legjobb fényhatást. Ilyenkor kell egy az egyik csatlakozó kábel, aminek a megfelelő végét a Hue 2 egyes csatornájába dugtam. A másik végét pedig a nyilacskát és a szalagon lévő fekete sávot figyelve az apa/anya oldalra. A sarkoknál muszáj voltam hosszabbító kábeleket használni. Sajnos a csomag csak 2 db 10 cm-eset tartalmazott, de egy kis ügyességgel azt az egy 30 cm-eset el lehet dugni a szem elől. A táp kábel a táp részbe, a micro-USB pedig a micro-USB részbe. Talán fontos kiemelni, hogy ha az alaplapodnak csak 1 USB portja van, ami már nem szabad akkor nem szabad el keseredni. Ebay-en, Aliexpress-en és más hasonló oldalakon lehet vásárolni USB splitter, amivel plusz 2 vagy akár 4 aljzatod is lesz. Magam is ilyet használok.


A gép bekapcsolása után, ha már a CAM szoftver fel van telepítve az automatikusan felismeri az új eszközt. Ha nincs akkor a hivatalos oldalról töltsük le, ahol megtaláljuk a legfrissebbet. A szoftver használatához internet hozzáférés szükséges, valamint regisztrálni is kell.

Az Ambient kit összeszerelése egy kissé más. Először is két fajta kiszerelésben lesz majd kapható, 21”-26’ és 27”-35”. Nálam a nagyobb pakk járt, bár bőven elég lett volna a kisebb is mivel egy 24”-os monitorral rendelkezem. Szerencsére a szalagok pont elfértek, így talán az effektek is szebbek. Fontos dolog, hogyha azt a funkciót szeretnénk használni, amiről a nevét is kapta, ahhoz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon rakjuk a monitor mögé. Az Ambient mód aktiválásához csatornánkét 3 LED szalagot kell használnunk, de a hosszúságukat tekintve nem mindegy, hogy milyen sorrendben. Ehhez nagy segítséget nyújt a csomagban található telepítési rajz, ami leírja, hogy 1 csatornához, hogyan kössük össze a szalagokat. A másik csatornához pedig ugyan ezt kell tenni csak fordított sorrendben. Sajnos én nem az olvasással kezdtem, amivel kissé kiszúrtam magammal. Mielőtt véglegesen felragasztanánk a szalagokat érdemes egy ideiglenes módszert alkalmazni, például, amit én is.

A képen látszik, hogy a bal alsó sarokra  gondoltam a hub-ot. Onnan indulnak a szalagok. Ha a fentebb lévő lapra tekintünk akkor látható, hogy a jobb felső tippet használtam. Teszt termékként nem nyúltam a szalagokon lévő ragasztócsíkokra, így azok tartósságáról nem tudok véleményt mondani. Ezért is láthattok némi maszkolószalagot a képen.

Ha mindent jól dugtunk össze, akkor az Ambient mód kiválasztásával feltűnik egy varázsló, ami megkérdezi, hogy mekkora monitorunk, valamint ellenőrizhetjük, hogy a szalagok pozíciói megfelelőek e.

Tapasztalat, vélemény:

Lighting kit:

Dizájnját tekintve az új generációs Hue hub nekem nagyon bejön. Minimalista mégis jó pofa. A teljes fém felső lap a szolid fényes NZXT felirattal csak hab a tortán. A furatokat nem tudom hova tenni, de rontani nem rontanak az összképen. Szerencsére a gyártó észhez kapott és nem 2, hanem 4 csatornával látták el, így nem kell vennünk még egyet, mondjuk akkor, ha 6 db Aer RGB-t akarunk üzemeltetni. Az viszont negatívum, hogy továbbra is csak 5 db Aer RGB-t tudunk egy csatornára kötni. Ez azért is probléma, mert a legtöbb házba könnyedén találunk 6 db ventilátornak helyet.


A LED szalagok elsőre pillantásra csak „újnak” tűnnek. Itt ott más a szín, nagyobb a logó meg ilyesmi, de nem, egy teljesen másik kiegészítőről van szó. A LED diódák fényesebbek, és azt hitetik el velünk, hogy sokkal nagyobbak a Gen1-nél, de nem, csak nagyobb a hatásfokuk. A színek az effektek gyönyörűek rajtuk, főként a Rainbow effekt, de engemet kifejezetten a Super Rainbow vett meg. Ami pedig külön köszönet, hogy a Hue+ felhasználóit nem hagyja cserben a gyártó, mivel él a visszafele kompatibilitás, így a Hue+ Lighting kit LED szalagjait és az Aer RGB-t is nyugodtan ráköthetjük és gyönyörködhetünk az új effektekben. Természetesen (sajnos) az új kiegészítőket, mint például az RGB kábelfésűket nem tudjuk a Hue+-on üzemeltetni.

Összegzés kép: én a Hue+-al mai napig meg vagyok elégedve, bár 2 db-ot használva pár másodpercig gondolkodnia kell egyiknek és másiknak, hogy melyik csatornát is állítottam át vagy kapcsoltam be/ki. Ezt a problémát a Hue 2 megszünteti, mivel elég egy eszköz, hogy vezérelni tudjam a 2 x 3 db Aer RGB ventilátorokat és az 1 x 4 db, 1 x 3 db LED szalagokat. A több csatornáért, a plusz effektekért, a ránc felvarrott hub-ért és szalagokért megértem a $75-os árcédulát. Hozzá viszonyítva a Hue+ $50. Ahogy már írtam, a Gen1-el meg vagyok elégedve az új Hue 2 pedig csak jobb lett.

Ambient kit:

A csomagban található Hue 2 hub csak 2 csatornával érkezik, egyébként minden ugyan az rajta. Az összeszerelés nem úgy megy, mint a Lighting kit-nél, szóval érdemes az útmutatóra is ránézni. Érdekes dolognak tartom, hogy kötelezően kell csatornánként 3 szalagot használni, hogy az Ambient mód egyáltalán elérhetővé váljon.


Véleményem szerint a szalagok a Lighting kit-el azonosak csak színben térnek el egymástól. A LED diódák fényesek, a színek pompásak. Továbbra is a Rainbow effekt variánsait tartom előbbre, amik káprázatosan mutatnak. Maga az Ambient effekt, ami ennek a csomagnak az alapja, egy nagyon érdekes ötlet. Egyszerűen el magyarázva arról van szó, hogy a monitor színvilágát a Hue 2 hub átadja a szalagoknak, így mikor a képernyő kékellik akkor a szalagok is ezt teszik. Ez mód inkább filmnézés és játék közben jön jól. A kit érdekesen mondva tágítja a monitor, pontosabban annak fényét csak épp nem felénk, hanem hátra. Ez azon kívül, hogy nagyon jó hatást kelt, leginkább a szemünknek tesz jót azzal, hogy a monitorból jövő éles fényeket úgymond gyengíti. A szalagok próbálják utánozni a monitor felénk vetülő fényeit és azok mozgását, ami meglepően jól működik. Persze nem tökéletes a rendszer, például egy-egy LED el kezd pislákolni, ha nem biztos benne, hogy jó színt mutat.


Összességében számomra nagyon bejött ez az új ötlet ráadásul nem is találkoztam még ilyennel. A CAM szoftver segítségével könnyedén egy színűre varázsolhatjuk más NZXT termékeinket, ráadásul az árnyalatok sem fognak különbözni.

Végezetül beszéljünk az árról. Az új szériás Lighting Kit $75-ért vásárolható meg, ami $25-al drágább a Hue+-nál. Az Ambient Kit már egy kicsit húzósabb ugyanis $99 mind a két kiszerelés. Nem áll módomban erről véleményt mondani, de a külső táp forrás kivételével szinte azonos a két termék. Az itthoni árakról egyenlőre nincs információ.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: