be-quiet-silent-base-800-mid-tower-full-tower-kulsobe-bujtatva-teszt/2015/08/30

Be Quiet! Silent Base 800 – Mid-Tower, Full-Tower külsőbe bújtatva [Teszt]

2015. augusztus 30. Herczeg Balázs Gépház

A Be Quiet! eddigi hírnevét a kiváló processzorhűtőivel és ventilátoraival szerezte, de mi történik akkor, ha a gyártó belép egy számára eddig ismeretlen piacra. Igen, a gépház piacról beszélünk. Már rögtön a teszt elején szeretnék gratulálni azon német mérnököknek, akik megalkották a Silent Base 800-at, ugyanis egy kiváló házat sikerült összedobniuk. Ugyan a ház rendelkezik néhány hibával, illetve hiányosságok is akadnak bőven, de első háznak ez bőven kimagasló alkotás. Legalább a név illik a házra? Valószínűleg igen, ugyanis az én, ipari ventilátorhoz hasonló hangokat kiadó gépemből sikerült egy csendes, dizájnos PC-t varázsolni. A három kedvenc színemből kettőt el is találtak (fekete - narancs - zöld), így a külsőre sem lehet panaszom. Pláne, hogy illik az irodai székemhez is. De vajon megéri egy ilyen gépház beszerzése?

DSC03373

Be Quiet! Silent Base 800

Full-tower kinézet, ATX méretek, szép dizájn. ÉS mégis csak egy Mid-Tower házról beszélünk… Hogy is van ez? Néhány weboldal Full-Tower házként hirdeti, pusztán a kinézete és a magassága miatt, de ez csalóka, ugyanis maga a gépház váza mindössze 45 centiméter nagyságú. A ház tényleges magassága, kiegészítőkkel beleértve már eléri az 49,5 centimétert is. Nyilvánvalóan ez az oka annak, hogy Full-Tower háznak hirdetik egyes web shopok. És mit kínál a ház? Teljes körű ATX alaplap támogatást, 290 mm-es videokártyák támogatását HDD tartó megléte mellett, nélküle akár 400 mm-es VGA-t is támogat a ház (persze ha lenne ilyen). A ház belseje zajszigetelő felületekkel van tele, ezzel jelentősen halkabbá varázsolva számítógépünket. A gépház kétféle változatban kapható 3 különböző színkombinációval. A két változat értelemszerűen a teljesen zárt, illetve az ablakos verzió, a három különböző színpárosítás a fekete-ezüst, fekete-fekete és a narancs fekete. Nálunk egy ablakos verzió járt, abból is az utóbbi, narancs-fekete színpárosítással rendelkező modell.

DSC03365

Külső

A ház külseje egy kicsit csalóka lehet, ugyanis ahogy már korábban is írtam, úgy néz ki, mint egy Full-Tower ház. De mi a titka? Pusztán annyi, hogy a ház teteje és az alja 1-1 műanyag réteggel lett ellátva pusztán az ergonómia és a dizájn miatt. Várjunk csak… Műanyag? Igen. A ház eleje, illetve az alsó tartófelület és a felső fedőfelület műanyagból készült. Nem kell emiatt túlságosan elszomorodni, a többi rész legalább acélból készült. De kezdjük a körtúrát a két említett felülettel. A gép alsó tartófelületébe helyezhetünk 2 addicionálisan mellékelt talpat, pusztán a dizájn kedvéért, ugyanis nem ezek fogják megtartani a számítógép súlyát. Főleg úgy, hogy csak maga a ház rendelkezik majdnem 10 kilós súllyal.  A felület hátsó részén egy kart is találhatunk. Ha ezt kihúzzuk, csodák csodájára a tápegység alatti porszűrőt fogjuk a kezünkbe találni, ami elég méretes darab lett. Ez igazándiból annak tudható be, hogy a gyártó egy opcionálisan felszerelhető ventilátornak hagyott helyet a tápegység mögött, de a kábelezés miatt úgy sem fog oda senki sem ventilátort szerelni.

DSC03300

A felső rész több szempontból is érdekes. Egyrészt itt kapott helyet egy gigantikus méretű, világító bekapcsoló gomb, illetve a merevlemezek működéséért felelős kis LEDecske is. De ez miért is érdekes? Mert a pislákoló LED szolgál újraindító gombként is. A gombok méretezésének tervezésénél valamit elnézhettek a mérnökök, ugyanis egy átlag méretű késsel is nehéz benyomni az aprócska gombocskát. Bele sem merek gondolni, hogy mi történne akkor, ha egy átlagnál nagyobb kézzel rendelkező felhasználó próbálja meg benyomni a gombot… A két gomb egyébként a gépház közepén kapott helyet. Rögtön jobbra találjuk a két USB 2.0-ás portot és a két USB 3.0-ás portot egy hang és egy mikrofon bemenet társaságában. Ezek már szigorúan csak HD Audio csatlakozóval csatlakoztathatóak! (’Say Goodbye to AC97!’). Nem mintha ez a modern számítógépeknél olyan nagy problémát jelentene. A felület hátsó részén szellőzőnyílások találhatóak az opcionálisan felszerelhető ventilátorok, radiátor légmozgását segítve.

DSC03310 DSC03363

.

A gép eleje ugyan szálcsiszolt fém felületét kelti, ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis műanyag. Cserébe a felület el lett látva pár jó funkcióval, ugyanis a két részre osztott felület felső része egy ajtóként szolgál az optikai meghajtók számára. Ugyan már alig van pár felhasználó, aki még a régi optikai meghajtókat használja a sokkal kompaktabb pendrive-ok helyett, de legalább megmaradt a funkció. Ha valaki nem szeretné a komponensekhez kapott matricákat a gép külsejére rakni, az az ajtó mögé nyugodtan elrejtheti őket. Nem mellesleg a kisajtó egyrészt levehető, bár levételét nem javaslom. Másrészt pedig zajszigetelt felületet kapott. Ne kérdezzétek miért… Csak! A nagyobbik alsó felület kicsit komplexebb dolgot rejt maga mögött, ahová már persze elkél a zajnyelő felület megléte. A csapóajtót a jobb- és bal-felső sarkak benyomásával lehet kinyitni, maga mögött pedig nem mást, mint egy kivehető porszűrőt, és két Pure Wings 2 140mm-es ventilátort rejt, melyek működése alapvetően is szinte hangtalan, de a zajnyelő a maradék kis zajt is elnyeli.

DSC03367

A hátoldalon már szerencsére eltűnik minden műanyag, és a jó kis acélfelület fogad bennünket. Itt összesen 7 slotnyi PCI-e bővítőkártyának találunk kivezetést, ha persze eltávolítjuk a csavarozott védőket. A tápegység természetesen alul kapott helyet, de ez kikövethető a korábban említett, kihúzható porszűrő meglétéből. Az alaplap I/O felülete melletti ventilátort sem felejtette el a gyártó a ház mellé mellékelni. Természetesen ott is egy Pure Wings 2 ventilátor helyezkedik el, viszont az előzőekkel ellentétben ez már csak 120 mm-es átmérőjű.

DSC03364

A két oldallap is megérdemel egy-egy említést. A bal oldali oldallap teljes mértékben zajszigetelt belsőt kapott, külseje pedig kapott egy eltávolítható felületet. A felületen alapvetően a gyártó logója látható, de ha valaki inkább hűvösebb rendszert szeretne, mint halkabbat, a gyártó megadja a lehetőséget, hogy eltávolíthassa ezt a felületet és egy opcionálisan elhelyezhető ventilátort helyezzen a helyére. Természetesen ez a felület is kapott egy porszűrőt. A jobb oldalon található ablakos oldallap nem kapott zajszigetelt felületet, cserébe dupla rétegű polikarbonát lemezt kapott, ráadásul a rezgések megszüntetése érdekében a polikarbonát és az acéllap közé egy gumifelület is el lett helyezve.

DSC03366

Belső

DSC03299

A gépház belseje már valamivel szűkösebb, mint ahogy az kívülről kinéz, köszönhetően a csupán 45 centiméteres magasságának. A váz felső részére célszerű extra ventilátorokat, esetleg vízhűtés radiátorát szerelni. És ha már itt tartunk, örömmel jelentem ki, hogy a ház támogatja a 120, 140, 240 és 280 mm-es radiátorokat is. Csak a kábelezéssel kell óvatosan bánnunk. A HDD tartók csavarokkal lettek lefogatva, ezek eltávolításával mindkét tartót kivehetjük a helyéről. Ez viszont csak akkor célszerű, ha videokártyánk hossza meghaladja a 290 millimétert. A merevlemezek rögzítése egyébként síneken keresztül történik gumilapok segítségével, melyeket a merevlemezek, SSD-k oldalára kell felszerelnünk. Ha viszont nem szeretnénk elől látni az SSD-nket, akkor az alaplap mögött található, két vertikális helyzetben lévő SSD tartókra rögzíthetjük forgóalkatrész-mentes lemezünket.

DSC03368

Ha már itt tartunk, akkor azt is megemlítem, hogy 5,25-ös meghajtókból hármat, 3,5-ös lemezekből hetet, 2,5-ös lemezekből pedig négyet tudunk elhelyezni a gépházban. Az 5,25-ös optikai meghajtók értelemszerűen nem a felszerelhető gumilapok segítségével kerülnek a helyükre, hanem a meghajtóknak külön befogató egység került beszerelésre, mely segíti megakadályozni az optikai meghajtónk mozgását. Ahogy már említettem 7 slotnyi PCi-e felületi kivezetés áll rendelkezésükre, így ha valaki Quad SLI-t vagy Crossfire-t szeretett volna ebbe a házba kiépíteni, az sajnos lemondhat az elképzeléséről. A ház 230 mm széles, így akár egy 167 mm magas ventilátor beszerelése sem fog különösebb problémákat okozni. Kábelmenedzsment szempontjából nem nyújtja a ház a lehető legtöbbet, az elvezetések eltakarásáért felelős gumik legalább stimmelnek a ház másodlagos színével. Ráadásul a merevlemezeket felfogató gumik színe is ezekhez igazodik. Tápegységből szinte bármilyen hosszút elhelyezhetünk, ugyanis 290 mm hely áll rendelkezésünkre. Szélességből persze már nagyobb limittel kell szembenéznünk, ugyanis maximálisan 160 mm széles táp kerülhet be a gépbe.

DSC03333

Specifikációk

Kialakítás ATX
Alaplap befogadás ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Ház méretei talpakkal együtt (mm) 495 x 266 x 559
Ház méretei talpak nélkül (mm) 495 x 230 x 542
Másodlagos szín Narancs, (- Ezüst, - Fekete)
Súly (kg) 9,31
USB 2.0 port 2
USB 3.0 port 2
HD Audio I/O / (AC97 I/O) 1 / (0)
Bővítő helyek 7 slot
Felépítő anyagok ABS műanyag, acél
Duplán szigetelt ablak anyaga Polikarbonát
5,25 bővítő hely 3
3,5 bővítő hely 7
2,5 bővítő hely 4
HDD tartók (kivehetők) 2
Elülső ventilátorok 2x Be Quiet! Pure Wings 2 140 mm 1000 rpm
Hátsó ventilátor 1x Be Quiet! Pure Wings 2 120 mm 1500 rpm
Ventilátorok elhelyezésére kialakított helyek 6
Felszerelhető vízhűtések 120/140/240/280 mm
Processzorhűtő maximális magassága 167 mm
VGA maximális hossz 290 mm
VGA maximális hossz HDD tartó nélkül 400 mm
Tápegység maximális hossza 290 mm
Tápegység maximális szélessége 160 mm
Eltávolítható porszűrők 3

.

Csomagolás és mellékletek

A termék csomagolása a szokásos, minimalista, de elegáns, Be Quiet! dizájnt kapta, amire igazándiból nem is lehet panaszkodni. A házhoz rengeteg csavart kapunk, néhány HDD tartó gumilappal, kábelkötegelőkkel és egy használati útmutatóval kiegészítve. Ugyan az útmutató nem olyan borzalmas, mint a Dark Rock TF esetében, de lehetne még mit dolgozni rajta.

DSC03371 DSC03372

.

Összeszerelés

DSC03369

Le kell, hogy szögezzem, ez eddig a legjobb számítógépház, amivel valaha dolgoztam. A kéznek rengeteg helye van ahhoz, hogy a csavarokat be tudja csavarozni, a hardvereket könnyedén el tudja helyezni, sőt, a kábelmenedzsment is valamennyire megoldható. Ugyan ha belül azt akarjuk megoldani, hogy minél kevesebb kábelt lássunk, nehéz lesz az alaplap mögötti oldallapot felszerelnünk, ugyanis a rengeteg kábelt úgy elhelyezni, hogy az közel tökéletesen simuljon az oldallaphoz nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Ugyan nekem nem sikerült tökéletesen megoldanom a menedzsmentet, de ez nem jelenti azt, hogy másnak ne sikerülne. Ettől függetlenül mindenképp ajánlott egy moduláris tápegység beszerzése a házhoz. Legnagyobb problémám viszont az összeszerelés minőségével volt. Nem a gépével, magával a házzal volt a bajom. Ha az ablakos oldallapot szeretném felrakni, akkor az előlap oldalát be kell nyomnom, hogy tökéletesen tudjon illeszkedni az oldallap a sínre, viszont így az előlapon található jobb oldali sárga csík egyik fogója elengedte magát, így az kijjebb áll, mint a többi rész. Ugyan nem annyira illúzióromboló, de zavaró, főleg amiatt, mert nem lehet az oldallapot normálisan feltenni. Ezt leszámítva az összeszerelés egy külön élménynek számít. Nem túlzok! És mi a legjobb? Drasztikusan lecsökkentette a számítógépem zaját. Hiába, hogy az ablakos oldal nem kapott zajelnyelő szigetelést, a duplarétegű polikarbonát ugyan úgy segíti a gép halkabb működését.

DSC03334

Összegzés

A Be Quiet! első háza remekül sikerült. Ugyan a kábelmenedzsmentben és az összeszerelés minőségében még lehetne javítani, beleértve a használati útmutatót is, de ezeket leszámítva egy majdnem tökéletes házat sikerült összedobnia a gyártónak. Ugyan anyaghasználat szempontjából a műanyagot igazán lecserélhették volna, de túlzottan nagy problémát nem jelent. Ráadásul a ház a többi vetélytársához képest igazán kedvező, 38 000 forintos ajánlott fogyasztói áron kapható. Elsőre soknak tűnhet, de gondoljatok bele mit kínál, illetve abba is, hogy normális gépházat 20 000 forint alatt nem is igazán lehet venni. Az alábbiak következtében a Silent Base 800-ast nyugodtan merem ajánlani bárki számára, aki szeretne egy szép, jó ár/érték arányú, csendes gépházat.

ajanlott[1]

A tesztben szereplő gépházat köszönjük a Be Quiet! lengyelországi képviseletének, a Listan-nak.

be-quiet_Logo_pos_RGB

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: