bemutatkozott-az-uj-iphone-7/2016/09/09

Bemutatkozott az új iPhone 7!

2016. szeptember 09. Szajcsán Márk

Tegnap este már a megszokott módon elindult az idei Apple Keynote, ahol a tömeg az új iPhone bemutatását várta. Persze voltak még új dolgok, többek között bemutatták az új Apple Watch 2. Szériáját ami nagyon durva fejlesztésen esett át. Elmondták, hogy idén elérték az 1 milliárd iPhone eladást, demózták az iOS 10 újdonságait, szoftverek, játékokat mutattak be. Illetve az új vezeték nélküli Airpods-ot.

Már megszokhattuk, hogy a bejelentés előtt 1 hónappal vagy már korábban szivárognak az információk az új készülékről, persze ez idén sem marad el. A bemutató közben ismerős elemekre csodálkozhattunk rá.

A legnagyobb show-t az Apple bakija vitte. Egyik munkatársuk véletlenül közzétette Twitteren a képeket mindjárt a Keynote elején, így nagyon senkit sem érdekel az éppen demózott Super Mario.

De még így is rengeteg újításról esett szó, így érdemes volt megvárni még az iPhonehoz ért az előadás.

DIZÁJN

Először is a dizájn. Új színt mutatott be az Apple. Ez nem más mint a "Jet Black". Magyarul, kozmoszfekete. Vagy lakkfekete. A régi "Space Gray" asztroszürke tónusait sötétebbre vették, így a hetessel már fekete néven kapható. Egyébként ezen a verzión az Apple logo is fekete lesz.

dizajn

HOME GOMB

A kijelzőn lévő egyetlen gomb is megváltozott. A Taptic Enginenak köszönhetően sokkal több mindenre lesz képes. A kijelző után ő is nyomásérzékelős lesz. Személyre tudjuk szabni, bár azt még nem láttuk, hogy miképpen. És a fejlesztők is belenyúlhatnak majd a működésébe.

5f1b95f36176b00bcdf7b32a5cc58fd0

ELTŰNT A JACK CSATLAKOZÓ

Ahogy korábban olvasható volt az Apple kinyírta a jack csatlakozót. A célja a digitális átállás, hogy minél többen használjanak Wireless(vezetéknélküli) készülékeket. Persze akik ragaszkodnak a régi vezetékes eszközökhöz, nem kell pánikolniuk. A telefon mellé csomagolnak Lighting-Jack csatlakozót.

EarPods? AirPods!

Vezeték nélküli fülhallgató. A régi dizájnnal, csak most vezeték nélkül. Nem is olcsón, mindössze 60.000Ft-ért. Itthon biztos nem lesz kelendő. Ennyiért sokkal jobbat is találhatsz a kategóriájában.

Nekem személy szerint az régi fülhallgató sem tetszett. Hangzása nem mondom, hogy rossz volt, de nem is a legjobb. A füledből nagyjából 2 lépés után kimozdul, a 3. lépésnél pedig ki is esik.

mmef2_av5

Egyébként nem rossz koncepció. Csak akkor szól, ha a fülünkben van. Dupla koppintással aktiválhatjuk a benne lévő mikrofont, így akár egy telefonhívást is lebonyolíthatunk, vagy akár kérdezhetünk Siritől is. Használhatjuk Macbookal és az Apple Watchunkkal is. Üzemideje 5 óra, de a tartóként funkciónáló töltődobozzal akár 24 órát is kihúzhat. Tölteni Lighting kábellel tudjuk.

Sztereó hangzás

Mostantól az iPhone alján és tetején is szól a hang zene hallgatás, filmnézés vagy játék közben. Arról ugyan nem beszéltek, hogy ez mi úton van kivitelezve, de valószínüleg a beszédhangszórón keresztül fog érkezni a hang.

e246acdb75b539affcc368831125692a

KAMERA

Mindkét modell kameráján nagy fejlesztések történtek. Most már a kisebb 4,7"-os iPhoneban is elérhető az eddig csak a Plusban megtalálható optikai képstabilizátor.

Mostantól minden egyes képnél 100 milliárd műveletet végez el a telefon, mindent 25 miliszekundum alatt. Az elülső kamera is fejlődött. Az 5 megapixeles egység helyett egy új 7 megapixeles-es kamerát kaptunk. A hátsó kamera/ák maradtak 12 megapixeles-ek. Mellette most már nem 2 ledből álló villanó található, hanem 4(True Tone). Két hideg és két meleg színű villanó gondoskodik, hogy minden helyzetből a legjobb megvilágítást kapjuk.

f49282c0e53f52efc25ab441ce086276

És, hogy mért beszélünk kamerákról? A Plus modellben immárom nem 1, hanem 2 kamera található. Az egyik széles a másik viszont teleobjektívet kapott. Ennek a rendszernek a következménye, hogy immáron elérhető a 2x-es optikai és a 10x-es szoftveres nagyítás.

A nagy modellnél így a kamera app is változik. Az októberi frissítés után, a telefon képes lesz mélységélesség térkép készítésére, így a lehető legjobb minőségű fényképeket tudjuk majd vele elkészíteni.

KIJELZŐ

KIjelzőkről túl sokat nem beszéltek. Sokak bánatára nem lesz AMOLED, a méretek maradnak, 25%-al lesz nagyobb fényereje a képernyőnek és a színek is sokkal szebbek lesznek. Hasonlóan mint a 9,7"-es iPad Prónál. A 3D Touch marad.

1ef98350178b964ea3254becf9e95baa

Vízállóság

Most biztos sokan elégedettek, hogy végre az iPhone is megkapta az IP67-es szabványt ami por és vízállóvá varázsolja szeretett telefonunkat. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 1 méterig és 30 percig nem ázik be a készülék. Így ne akarjuk vele nyáron a tengeren búvárkodni.

9a45cdded7ae5a50b00e041caea520e4

TELJESÍTMÉNY ÉS ÜZEMIDŐ

Új telefonba új processzor is dukál. Ez most sincs másképp. Az iPhone 7 az új A10 Fusion kódjelű 64 bites architectúrával rendelkező chipet kapja. 3,3 milliárd tranzisztor hajtja belülről, így 40%-al gyorsabb a korábbi A9-esnél.

2+2 mag. Viszont ezt nem egyszerre fogja használni. 2 mag felel majd az erőforrás igényeseb feladatok végrehajtásáért, míg a másik kettő az alap feladatokért. Pl: e-mailek fogadása, értesítések stb. Ezzel próbál az Apple energiát spórolni, így akár tovább is kihúzhatja a telefon. A kisebb iPhone esetében ez +2 órát jelent a 6S-hez képest, még a nagyobb Plusnál csak 1 órával tud többet mint az elődje. Nem tűnik soknak, de majd a gyakorlatban meglátjuk.

2e18632eb62bd6875894e6ebde1e0bb9

Grafikus teljesítménye minden évben nagyon durva az iPhonenak. Nagyjából minden új iPhone megduplázza az elődje teljesítményét. Ez most sincs másképp.

LTE chip is frissítést kapott, immárom 300 helyett 450Mbps-os sebességet kapunk. Itthon persze, ezt nem fogjuk észrevenni.

Végre kinyírták a 16GB-os modell. Ezt már korábban is megléphették volna. Cserébe választhatjuk 32GB-os verzióban. A 64GB-os modell is eltűnt. Így középre a 128GB-os ugrott be, az ő helyére pedig a 256GB-os verzió.

ÁRAK

A keynote végén az árakkal is szembesültünk. A kis 7-es alapára 255.900Ft és ez memória kapacitástól függően 40.000Ft-al növekszik. Még a Plus verzió alapára 299.990Ft-ot kell leszurkolnunk. És itt is 40.000Ft-al növekszik az ár, ha nagyobb memóriával rendelkezőt szeretnénk.

Magyarország a szokásos 2. körben lesz benne, így szeptember 23-tól megvásárolhatjuk itthon is. Persze csak, ha lesz egyáltalán készleten.

Írta: Szajcsán Márk