Játék

Béta szellemek Bolíviában – Ghost Recon Wildlands bétateszt


Az Ubisoft húzott egy újat és olyat csinált, amit eddig még senki. Vagy mégsem?

A Ghost Recon sorozatot remélem, sokan ismeritek. Még ha ez egy béta teszt is, felületesen elmesélem. A sorozat darabjaiban mindig a taktikus mozgás és a pontos lövések kiváló megszervezése volt a cél, annak érdekében, hogy a feladatot végrehajthassuk. Sok részt megjárt a sorozat, sokfajta formátummal próbálkozott, FPS és TPS is volt már egy-egy rész. A legutóbbi Future Soldier már TPS nézetű volt minden vonalon.

Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta2017-2-3-12-22-13

A korábbi epizódokban is megvolt, az említett taktikai rész, de sosem egy teljesen nyílt világban kellett a missziókat megcsinálni. CoD-szerűen, de mégis több lehetséges úton érhettük el a kitűzött célt. A Wildlands ebben változott meg leginkább az előző részekhez képest. A franciák fogták a Future Soldiert és a kötött pályák helyett kinyitották a tereket és szabadon bejárhatóvá tették fél Bolíviát. A küldetéseket olyan sorrendben csinálod meg, ahogy szeretnéd és a sztori mellett sok mellékszálat is kapsz. Lényegében csináltak egy Metal Gear Solid V-öt, csak a küldetéseket nem egyedül egy segítő karakterrel csinálod meg, hanem egyedül 3 az AI által vezérelt katonatárssal, vagy bónuszként akár coop-ban is.  A zárt bétában egy zóna volt elérhető, amin 6 főküldetést és több kisebb küldetést teljesíthettünk.

No de mi is az alap koncepció? Mint említettem Bolíviában vagyunk, és feladatunk egy droghálózat felszámolása. Ehhez persze különböző rangú vezetőket kell eltenni láb alól. Ebben segítségünkre lesz egy amerikai kapcsolat, aki egyben irányítja is küldetéseinket. Ennél többet nem is nagyon tudunk meg a helyzetről.
Persze nem csak a főnökök megöléséből áll a történet. Említettem, hogy több feladat végrehajtása vezet el az adott kerület főnökéhez. Példának okáért a bétában, hogy eljuthassunk az első zóna vezetőéig egy radarállomást kellett bevennünk, megszerezni pár infót egy fokozottan védett katonától, vagy éppen GPS adatokat kellett lopnunk, úgy hogy ellopjuk a zóna főnökének kocsiját, amiben a konvojának útvonala van benne. Ötletes kis küldetések, de remélhetőleg változatosabb lesz a teljes játék.

Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta2017-2-3-14-55-11

A mellékküldetések kicsit hasonló kaptafára mennek, de azért van miért megcsinálni őket. Plusz információkat szerezhetünk, vagy nyersanyagot fejlesztéseinkhez, de akár a lázadók segítségét is kérhetjük heves tűzharc esetén.
A lázadókat is és csapatunkat is irányíthatjuk néhány egyszerű interakcióval, amit legjobb tudásuk szerint végrehajtanak, de azért vannak még hibák. Az AI-t sokat nem kellett csiszolni, mert a Future Soldierben már nagyon jól manővereztek a társaink. De bétáról beszélünk, van hova fejleszteni.

A beszerzett nyersanyagok viszont skilljeink kiosztásához fognak kelleni, legalábbis a béta alapján. Szintlépésenként kapunk itt is skillpontot, amit saját magunk, kütyüeink, vagy csapattársaink fejlesztésére költhetünk. De ezek a skillpontok mellett a korábban említett nyersanyagokat is megkövetelik.

Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta2017-2-3-12-59-54

 

Amit még érdemes megemlíteni az élmény kapcsán, az a fegyverek sokasága és tuningolhatósága. A Future Soldierből merítettek itt is, a Gunsmith módot módosításokkal, de egy az egyben átemelték. A cső, a szereléksín, az optika, minden változtatható. Igaz ezek közül néhány megszerzése mellékküldetéshez kötött.

Mivel még bétaverzióról beszélünk, az összes hibát nem emelném ki, mivel van ideje a fejlesztőknek orvosolni őket, de van pár hibája a játéknak.
Egyelőre az irányítás borzalmas egyes járműveknél. Van az egyes autótípusoknak saját vezetési modellje, de némelyik nagyon butácskán működik. Helikopterekkel is lehet pilótáskodni, de kicsit bonyolultra sikerült. Van mit javítani ezen a téren.

Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta2017-2-3-12-24-41

És nem mehetünk el szó nélkül az optimalizáltság mellett sem. Jelzem, még mindig bétáról van szó, de azért lehet még javítani rajta. Fps-droppokat esetenként produkál hardvertől függően. A lentebb olvasható hardveren High beállítások mellett hozta a 30-70 fps között szaladgált. A Benchmarkot direkt nem emelem ki mennyit hozott, mert játék közben teljesen más az élmény.
Ezek mellett a grafikai beállítások mellett is véleményem szerint szép a játék. Vállalható a látvány, de nem fog állakat a földre ejteni nagy rendszerességgel.

Én már nagyon várom a játék megjelenését, mert megfogott a dolog. Egyedül is élvezetes, de coopban mégnagyobb móka lesz a bolíviai droghálózat felszámolása. Akinek tetszett az MGSV, de hiányolta belőle, hogy másokkal is megossza a taktikázás izgalmát, akkor ezt szeretni fogja.

A végére bemutatnám mit alakítottam az egyik küldetés során.

 

És ahogy megígértem a hardver amin futott a béta program:

CPU i5 4460 3.2 GHz
GPU GTX 1060/6GB
RAM 8 GB