bitfenix-fury-550g-felmodularis-tapegyseg-jart-nalunk/2014/10/20

Bitfenix Fury 550G félmoduláris tápegység járt nálunk

2014. október 20. Kocsis Bence

A Bitfenix márkanév hallatán a legtöbb felhasználónak a letisztult formájú, jól felszerelt számítógépházak jutnak az eszébe. A gyártó különböző kiegészítők mellett Headset fronton is képviselteti magát, nemrégiben pedig betört a tápegység piacra Bitfenix Fury tápegység-sorozatával. Mivel a gyártó ezelőtt nem volt jelen ezen a téren, mindenképp arra törekedett, hogy olyan tápegységet tegyen le az asztalra, amely nemcsak teljesítményében, hanem esztétikumában és megbízhatóságában is versenytársat jelent a többi PSU gyártó számára. A sorozat jelenleg három modellt tartalmaz, így 550W-os, 650W-os és 750W-os névleges teljesítményű tápegység közül lehet választani a felhasználói igényeknek megfelelően. Mai bemutatónk főszereplője egy Bitfenix Fury 550G, azaz egy 550W-os teljesítményű modell.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=INDyHx0aaVQ[/youtube]

Már a tápegység csomagolásán és méretén is látszik, hogy a gyártó mindent megtesz azért, hogy a felhasználókat a Bitfenix felé terelje. A doboz telis-tele van a vásárlókat csalogató információkkal, mint az 5 év gyártói garancia, a 80PLUS Gold certifikáció, a fekete hálós kábelek, vagy a megfogó külsejű tápegység.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha felnyitjuk a dobozt egy szép, rendezett összeállítást találunk, jobbra a tartozék dobozt, balra pedig a szivaccsal letakart, félmoduláros Bitfenix Fury 550G tápegységet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Bitfenix Fury a félmoduláris kialakítása mellett dizájn terén is eltér legtőbb társától, hisz a gyártó a külsőre is komolyan ráment. A tápegység egy komoly teljesítményű erőforrást sejtet, amit a ventilátor rácsozást rülölvevő fűrészlapra emlékeztető díszítés tesz teljessé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez a "fűrészlap" vonulat a tápegység hátoldalán is megtalálható, itt azonban a belső rész fedett, aminek közepén ott találjuk a méretes Bitfenix logót. A tápegység oldalán a teljes modellnév, azaz a Bitfenix Fury 550G olvasható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Félmoduláris megoldás révén a 24 pines ATX tápkábelen kívül minden más kábel külön csatlakoztatható a tápegységhez, így a nem szükséges vezetékeket nem kell a házon belül, illetve a ház hátlapi kábelrendezője mögött rejtegetni. Ha megnéázzük a csatlakozó panelt egy rendezett kialakítást találunk. A processzor és a grafikus kártya tápcsatlakozója fel is van iratozva, így azt nem is tudjuk eltéveszteni. Bár a SATA tápkábelek és a Molex kábelek csatlakozói nincsenek feltűntetve, de mind az 5 csatlakozó egyenértékű.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Bitfenix Fury 550G fel van készítve a legkomolyabb konfigurációk tápellátására, amit a tápegység csatlakozói panelje mellett a mellékelt tápkábelek mennyisége is mutat, így már érthető, miért volt szükség ekkora dobozra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fussuk is át, hogy a Fury 550G milyen kábeleket tartalmaz. Ugyebár a 24 pines (600 mm) ATX csatlakozó fix, ezen kívül számos opcionális tápkábel áll rendelkezésre.

A készletben találunk egy floppy adaptert, mely a molex csatlakozóval rendelkezik. SATA kábelekből hármat kapunk, melyek közül két szálon kettő, míg egy szálon négy csatlakozó kapott helyet. A molex kábelen három darab Molex csatlakozót találunk és van egy SATA + Molex hibrid kábel is 1-1 csatlakozóval. A processzor tápellátásáról a 4+4 pine CPU kábel gondoskodik a grafikus kártyák esetében pedig elég komolyra sikerült a felhozatal. Összesen négy darab 6+2 pines kábelt kapunk, amelyeknek mindegyikét használhatjuk egyidőben. Ennek eredményeképp több VGA-s rendszert is építhetünk. Az 550W-os névleges teljesítményá Fury-nak már van látjogosultsága az új Maxwell videókártyák érkezésével, amelyeknek nagyon kedvező a TDP-je (145W) és a GTX 980 fogyasztása sem sokkal több, bár utóbbinál, azért a 650W-os, vagy 750W-os modell jobb választásnak bizonyulhat.

A kábelek hosszát is lényeges megemlíteni, hisz extrém adatokról beszélhetünk, ami nagyméretű házak esetében óriási előny, kisméretű, ezetleg kábelrendezőt nélkülöző megoldások esetében hátrány lehet. például a  processzor tápcsatlakozó, mely egy 8-as és egy 2x4-es ággal rendelkezik 800 mm hosszú.

Összefoglalva:

1x 8-pin CPU kábel (8+4+4) - 800 mm 4x 8-pin VGA kábel (6+2) - 600 mm 3x SATA Cable (négyes, dupla, dupla) - 900 mm / 700 mm 1x Molex Cable (hármas) - 700 mm 1x SATA + Molex (1+1) - 800 mm 1x Floppy adapter - 150 mm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bár a fenti képeken láthattátok, azért fontos megjegyezni, hogy a floppy adatpert leszámítva minden egyes kábel fekete "NanoSleeve" szövetborítást kapott, melyek a megszokottal ellentétben nem összefogják a kábelközeget, hanem minden egyes kábel külön lett beborítva, így az a kábelrendezés során jobban formázható.  Érdemes megfigyelni a csatlakozó és a kábelek közti kialakítást is. A gyártó egy strapabíró kábelt szeretett volna elkészíteni, így a zsugorcsöves kialakítás nagyon jó ötletnek bizonyult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A külsőről és a csatlakoztatási lehetőségekről már beszéltünk, de az is nagyon fontos, ami belül van. A Bitfenix az Aurum platformot alapul véve az FSP-vel közösen alkotta meg ezt a tápegységet. A 150 x 86 x 160 mm-es méretekkel rendelkező dobozban egy 80PLUS Gold tanúsítvánnyal rendelkező erőforrás lapul, ami garantálja az akár 90%-os hatásfokot is. A csendes működésről a 135 mm-es FDB csapágyazással ellátott ventilátor gondoskodik, ami nem csak csendesebben működik hagyományos golyóscsapágyas megoldásokhoz képest hosszabb élettartamot is biztosít. Ez a ventilátor egy MGA12012HF-A25 modell, ami 2400 RPM maximális fordulatra képes, melyet teljes terhelés alatt ad le, miközben 84.8 CFM levegőt mozgat meg és 37 dBA zajszintet produkál.

A BitShield hat-pontos védelem mely magában foglalja a túlfeszültség, alacsony feszültség, túláram, túlmelegedés és rövidzárlat elleni védelmet (SCP, OVP, OPP, OCP és OTP) gondoskodik arról, hogy mind a tápegység, mind a tápegységre csatlakoztatott alkatrészek biztonságban legyenek. Ehhez a megbízhatósághoz jönnek még a kiváló minőségű japán kondenzátorok, melyek a stabilitzást növelik.

A tápegység erőssége, hogy a +12V-os ágon (42 amper) 504W kimenő teljesítményre képes, ami felsőkategóriás PC-k számára stabil teljesítményt nyújt tuning esetén is.

Teljesítményadatok táblázatba foglalva:

550G OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fekete színnek köszönhetően a kábelek beleolvadnak a környezetbe fekete ház esetén, így nem rontják el a ház belsőjének összképét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hosszú kábeleknek köszönhetően a lehetőségek szinte korlátlanok, bármekkora házról legyen szó. Még a mi nagy méretűnek számító Fractal Design házunkban is zökkenőmentesen működött a kábelrendezés, nem kellett a bújtatásnál kicentizni, hogy odaérjen a kábel a megfelelő helyre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Legyen szó piros, fekete, kék, sárga, vagy zöld színösszeállításról, a Bitfenix Fury fekete kábelezése nem töri meg az összképet, szinte láthatatlanul teszi a dolgát.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Összegzés:

A Bitfenix Fury 550G a gyártó első tápegység-sorozatának legkisebb tagja, mely a leendő utódoknál magasra tette a lécet igényes kialakításával, minőségi alkatrész-felhasználásával, csendes méködésével. A félmoduláris kialakítás mellett a tápegység erőssége a hálós kábelezés, mely esztétikusabb belsőt varázsol. Az éremnek két oldala van, a minőség és a felszereltség megköveteli a magas árat, ami ebben az esetben elég borsos, hisz az 550G 38.000, 650G 42.000, míg a 750G 48.000 forint környékén vásárolható meg. A Bitfenix Fury 550G tápegységet a Caseking.de juttatta el hozzánk.

Pro:

  • Megfogó külső
  • Moduláris kábelkialakítás
  • Halk működés
  • Hosszú. szövettel bevont kábelek ("NanoSleeve")
  • Bőséges kábel-választék
  • 80PLUS Gold hatékonyság
Kontra:
  • Magas ár

tetszett_s

BitFenix LOGO

Írta: Kocsis Bence