blood-knights-teszt/2013/11/22

Blood Knights – Teszt

2013. november 22. Gosztonyi Adorján

A Kalypso média kiadásában nem rég egy igen érdekes játékhoz sikerült hozzájutnunk, amit a méltán híres Deck 13 fejlesztett. Ők készítették például a Venetica-t (Régi kedvencem). Ezúttal egy középkori vámpíros játékkal lepték meg az RPG rajongókat. Sokféle vámpíros szerepjátékot ismerünk, kezdve a sort a nagysikerű Vampire The Masqurade: Bloodlines-szal, zárva sort a Soul Reaver-rel (a teljesség igénye nélkül), ezek mind-mind TPS és igen élvezetesek. Jelenlegi tesztalanyunk ugyan ebbe a kategóriába tartozik, de a nézet inkább a Forced-et idézheti bennünk. Lássuk hogyan sikerült.

BloodKnights 2013-11-17 19-32-59-09 BloodKnights 2013-11-18 19-31-55-81

Történet:

Egy, már 9 napja dúló háború közepébe csöppenünk, ami Róma és a Vámpírok között zajlik. Jeremy lovagkapitáy és Alysa a vámpírlány közös kalandjai nem rég kezdődtek és ahogy kinéz soha nem is fognak véget érni. A kis csapat papja, akiket a templom és a vérpecsét védelmére küldtek, egy varázslattal egymáshoz láncolja hőseinket. Aminek persze egyikük sem örül eleinte. A feladat adott, hőseinknek meg kell akadályozni, hogy a pecsét a vámpírhorda kezébe kerüljön és megszabaduljanak egymástól. A Noor-ral való összecsapás során Jeremy részesül az „Ölelés” szertartásában, ami után Ő is a Káiniták díszes sorát fogja gyarapítani. Természetesen a pecsétet nem sikerül megvédeni… ÉS egy problémával többel kell szembenézni.

Így hát rövidke (tényleg rövid) túrára indulnak a pecsét visszaszerzésére.

BloodKnights 2013-11-17 16-02-10-27 BloodKnights 2013-11-17 16-02-33-56
BloodKnights 2013-11-17 16-02-13-43 BloodKnights 2013-11-17 16-02-35-73

Játékmenet:

Két karakter játszható a játékban, Jeremy a rettenthetetlen harcos két jól szituált karddal és a Alysa, a mesterlövész (crossbow spec.). Mindketten ebből kifolyólag különböző képzettségekkel rendelkeznek, bele számítva ide a vámpír képzettségeket is. Amíg a harcos húzni tud (shift + egér bal gomb), addig Alysa taszítani.

Ami nagyon jó a játékban, hogy mindkét karaktert tudjuk használni szinte egy időben, ugyanis a „Q” billentyű lenyomására történik a másik „előhívása”, adott esetben iszonyatos mészárlást lehet csinálni ezzel a nem mindennapi kombóval. Térjünk is át arra a részre, hogy miért hozzám került a játék:

BloodKnights 2013-11-18 19-05-06-52 BloodKnights 2013-11-18 19-04-17-96

Mert ugye RPG-ről beszélgetünk, minden legyőzött ellenfél után XP-t kapunk, szintlépéskor pedig néhány elosztható pontot, amit CSAK a képzettségekre költhetünk, amiből azért akad választék, mégha nem is túl sok. Ahogy feljebb írtam Jeremy-nek jutottak a közelharci skillek, Alysa-nak pedig a ranged. Attributra (Életerő, Erő, szerencse) már sokkal nehezebb az osztás, ugyanis ide akkor pakolhatunk, ha találunk 5 „blood Coin”-t (Akkor ad a játék 1 pontot osztásra). Persze meg lehet oldani ezt a problémát játékon belül az apácánál, de én inkább az emberi utat választottam. Itt arra gondolok, hogy az NPC-kel folytatott társalgások során van némi beleszólásunk, hogy vámpír vagy emberi énünket kívánjuk erősíti. Az apáca esetében a vámpírok útját kell követni.

Ahogy sikerült kivenni a játékból, sajnos elég kevés aktív skill van, amin azért lehetne változtatni bőven. (Lenne pár ötletem, hogyan). A többi, minden más passzív, pedig lehetett volna ezt egy VTMB szintre vinni. Több értelme lett volna szerintem.

Az aktív skilleket mindkét karakternél „E”, „F” illetve "C" billentyűvel lehet aktiválni, ami  Jeremy esetében (E) egy whirlwind csapás, a hölgy pedig gránátot dob (milyen meglepő…). Az (F) billentyűn pedig a dodge kapott helyet. Shift lenyomására történik a vérszívás, illetve "C"-n a blood shield, ezt az utóbbi skillt majd valahol a játék vége felé lehet feloldani. Egér jobb gomb lenyomásával pedig aktiválhatunk egy "heavy attack"-ot a közelharci karakter esetbén. Alysa-nak pedig végtelen tüzes vesszője van, ami később lecserélhető a nővérnél vásárolt nyilak valamelyikére.

BloodKnights 2013-11-17 16-18-05-89 BloodKnights 2013-11-19 18-41-37-86

Térjünk is gyorsan a dropra és az egyéb felszerelésekre:

Drop az esetek legnagyobb részében arany (mi más lenne?) és az esetek egy részében Normal mod-ban vér, hogy gyógyuljunk is egy kicsit néha. Komolyabb fegyvert és vértet a bossoktól lehet szerezni, vagy az elszórt-elhagyott ládákból, küldetés végrehajtásáért vagy a kereskedőktől. Ebből kettő van a játékban, egy Godskeep-ben egy pedig valahol máshol (a vámpír apáca). Speckó cuccokat inkább utóbbinál lehet venni.

Összefoglalásképpen: A játékban 160 féle fegyver és 60 féle vért kapott helyet az egyéb apróságok mellett, ami önmagában sem kevés.

Mellékküldetéseket, amiből amúgy is nagyon kevés van, attól függően szerezhetünk, hogy melyik utat választottuk (Ember, vagy Vámpír). Természetesen a saját döntésünkön múlik, melyik oldal kívánjuk segíteni egy ideig, ugyanis ez az apróság a főszálban nem zavar semmit, viszont kapunk néhány aránylag használható tárgyat (Én az összes ilyet eladtam...)

Zárásként pedig jöjjön a jól megszokott sorrend!

Grafika:

A grafikusok nagyon ott vannak a szeren, ami a karakterek kidolgozását illeti (fejtől lefelé, szigorúan). Nagyon jó munkát végeztek ismét, akárcsak a Venetica esetében. Ide viszont sajnos be kell szúrnom néhány negatív dolgot is, ami bizony ide tartozik: NEM forgatható a kamera és néha eszeveszett magasságokba száll el, hogy szinte már azt sem látni Én magam mit akartam csinálni.

Hangzás:

Ebbe igazán nem tudtam belekötni, komor zene szinte mindenhol, elvégre egy ritka komoly küldetésben járunk el. Azért némi lelkesítés nem ártott volna. De hát ugye winamp és a zenei könyvtárunk ugyanolyan jó barát, mint Google. Ebből kifolyólag olyan zenét választottam a gameplay-hez, amit hallgattam játék közben is.

Értékelés:

Itt most mondhatnám, hogy mennyire nem vagyok elégedett, nem fogom ezt tenni, ugyanis játékosként pontosan tudom, hogy például a játékbeli zenére nem figyelünk, a lényeg, hogy akció legyen. A grafikusoknak már gratuláltam, a történet egyszerű és rövid, cirka 6 óra,  a VTMB-be 3x ennyi időt öltem bele és szövevényesebb, mint egy gordiuszi csomó, ehhez képest. Remélem lesz második rész vagy néhány DLC legalább. A számok majd beszélnek helyettem.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Av9Ez7zc72s[/youtube]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP/Vista/Win7

Processzor: Pentium IV 2.0 Ghz vagy ezzel egyenértékű SSE 3 (PNI proci)

Memória: 2 GB

Videókártya: Legalább 256MB és Shader Model 3.0 támogatás Nvidia GeForce 7900 GT/Ati Radeon HD X1800

Szabad lemezterület: 3 GB

Optimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP/Vista/Win7

Processzor: Intel Core 2 Duo 2,6 Ghz vagy ezzel egyenértékű SSE3 (PNI proci)

Memória: 3 GB

Videókártya: 256 MB Nvidia GeForce 9800 GT/ Ati Radeon HD 4850

Szabad lemezterület: 3 GB

Pozitívum:

  • Rengeteg fegyver és vért
  • Történet
  • Képzettségek

Negatívum:

  • Aktív képzettségek száma
  • Grafika, CSAK, ami a kamerát illeti
  • Nagyon rövid a történet

Grafika: 8 (10)

Hang: 7 (10)

Játszhatóság: 8 (10)

Hangulat: 9 (10)

80%

Írta: Gosztonyi Adorján