call-of-duty-ww2-teszt-xboxonex/2017/11/15

Ismét a 2. világháborúban - COD WW2 teszt Xbox One X

2017. november 15. Szajcsán Márk
Jó pár év óta talán idén várják legjobban a COD-ot világszerte rajongóik. Az évről évre a színvonalból leadó COD megált már szebb napokat is. 9 év után a Sledgehammer-nek köszönhetően ismét visszatérünk a második világháborúba, hogy leverjük a náci Németországot. A tavalyi rész után izgatottan vártam már a nyár végét amikor egy béta keretében kipróbálható lett az új Call of Duty. Úgy voltam vele, hogy az Advenced Warfare után már nem érhet csalódás, ha esetleg az új résznél sem sikerült megoldani a problémákat. De ez nem így lett. Végre megkaptuk azt amire igazán vártunk már jó pár éve.   A játékosok 3 féleképpen csatlakozhatnak a 2. világháború rejtelmeibe. Egyjátékos mód, többjátékos mód és a zombi mód.  Kampány  Sztoriról nem szeretnék túl sokat beszélni. Aki játszott a régebbi klasszikus COD-okkal, azokat nem fogja csalódás érni. Akik imádják a második világháború világát, azokat sem fogja csalódás érni. Egyből a háború közepébe csöppenünk.  A történet 1944-ben kezdődik egyből a D-Nappal. Később résztveszünk Párizs felszabadításában és még jó pár kisebb nagyobb csatában. Megismerjük a bajtársi köteléket, a háború brutalitását és a tipikus Call of Duty-s harcot. Egyszerűen hibátlan. Amit kicsit sajnálok az az, hogy ahogy játszottam nem igazán maradtak meg bennem bajtársaim nevei. Régen nagyon rá nőtt a karakterekre a sztori. De miután végigjátszottam nem is emlékeztem már rájuk, és nagyon azt sem tudtam, hogy mi történt a sztori elején. Régen azért ez nem így volt. Ott a mai napig benned van, hogy mit is tettél, kikkel harcoltál. Akcióban természetesen nincs hiány, hozza a COD szintet. A sztori egyébként 6 és 8 óra között végig játszható.   Többjátékos mód  A multiplayer több órányi szórakoztatást tud még adni a játéknak, ha már végig játszottuk a kampányt. Kicsit átdolgozták ezt is. Most már egy Lobby HQ-ra kerülünk be, ha multizni szeretnénk. 48 játékos lehet itt egyszerre. Megnézhetjük egymás statjait, meghívhatjuk egymást játékra, beszélgethetünk, fegyvereket próbálhatunk ki a lőtéren vagy akár 1v1-re ki is hívhatunk valakit. Szóval a HQ-n feladatokat is felvehetünk, amelyek teljesítéséért extra jutalmakkal ajándékoz meg a játék. Különböző ládákat nyithatunk ki, amikben fegyver alkatrészek, felszerelések vagy attachmentek nyithatók.   A HQ-n megtalálható objectek:  
  • Major Howard: Ő a főnök. Nála vehetjük fel a különböző feladatokat, illetve a pénzünket, amit extraként kapunk. 
  • Quartermaster: Feladatokat kapunk, amit teljesítéséért dupla XP-t vagy pénzt kapunk. 
  • Mail: A megszerzett fegyver alkatrészek vagy kiegészítőket vehetjük itt magunkhoz.  
  • Gunsmith: A tengerparton található, fegyverskinek és különböző perkeket oldhatunk fel.  
  • Theatre: Megnézhetjük a hivatalos COD közösség csatornáján elérhető videókat, illetve a fejlesztés közben rögzített videókat.  
  Különböző divíziókba van lehetőségünk csatlakozni. Ez kicsit feldobja a játék hangulatát. Ebből 4 fajta található, hasonlóan ahogy a Battlefield sorozatban. 
  • Infantry: Gyalogos hadosztály. Rendkívül sokoldalúak, közép és nagy hatótávú fegyverekkel felszerelve. Fegyvereik végén bayonettel. 
  • Airborne: Ejtőernyős osztag. Ők az elsők a csatában. Fentről lepik meg az ellenséget hangtompítós géppisztolyokkal. Gyorsan mozognak és mindezt csendben teszik.  
  • Mountain: Virágnyelven a sniperes osztag. Messziről, nagy hatótávú fegyverekkel várják, hogy lecsapjanak. Pontosak és halálosak. Sok információt osztanak meg a "földi" egységekkel.  
  • Armored: Páncélos osztag. A legsúlyosabb osztag mind közül. Nagy kapacitású fegyverekkel és bombákkal felszerelkezve. Remekül tud fedezőtüzet adni a többieknek.  
  • Expedíciós: Csata közben vagy után az elesett vagy megsérült katonákon segítenek. Mindenféle gyógyászati eszköz megtalálható náluk. Ha kell lőni is tudnak, shotgunjaikkal.  
  Multiban egyébként 2 fél található Allies és az Axis. A szövetségesek az az Allies oldalán az Amerika, Nagy Britannia és Franciaország katonáival harcolhatunk. Az Axis a tengelyhatalmakat takarná, de csak Németország katonáinak bőrébe bújhatunk bele.  Egyébként 8 játékmód közül választhatunk, a 6 klasszik mellé 2 új került be a War és a Gridiron személyében. 
  • Team Deathmatch  
  • Domination 
  • Hardpoint 
  • Search and Destroy  
  • Kill Confirmed 
  • Free-for-all 
  • War: Nem egy teljesen új játékmódról beszélünk, más játékokban már találkozhattunk vele. Több lépcsős rendszer egy pályán, meg kell akadályoznunk a támadók előre nyomulását és a bomba felrobbantását. Ha mégis felrobban a védekezők hátrébb kerülnek. Ha végig érnek a támadók vége a meccsnek. A védők is nyerhetnek, ha megfelelő ideig megtudják akadályozni a bomba robbanását. 
  • Gridion: Ez egy teljesen új mód a COD történelmében. Hasonlít a zászló foglaláshoz, csak itt labdával tesszük. Ha megszereztük a labdát nincs más hátra csak be kell vinnünk a megadott célba. Ha látjuk, hogy elvitte az ellenfél a labdát utána kell erednünk és meg kell öljük mielőtt eléri a kitűzött célt.  
Mindezt 16 pályán játszhatjuk, ami nem kimondottan sok, viszont nem is kevés ahhoz, hogy ne unja meg az ember 1 vagy 2 hónap játszás után. Főleg, ha nem minden nap 8 órán keresztül nyúzza a játékot. Reméljük a Season Passal tovább bővítik majd a pályákat.     Normál multi mellett itt is feltűnik a Zombi mód. Szerintem nem kell bemutatni. Aki valaha COD-ozott vagy próbálta ezt a módot tudja, hogy igazán szórakoztató és jól kivitelezett az egész. Még anno a World at Warban került be, azóta pedig igazán klasszikussá forta ki magát.   Hullámokban érkeznek a náci zombi hordák, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint megakadályozni azt, hogy felzabáljanak minket és elfoglalják azt a helyet, amit épp védünk. Egyedül és párban is próbálgathatjuk. Ha esetleg már unjátok a többi többjátékos módot, tegyetek szerencsét ebben a módban. Aki kicsit is fogékony az ilyenekre azt csalódás nem fogja érni.   Grafika: Bétához és a korábbi részekhez képest változást véltem felfedezni, viszont még mindig igen csak elmarad a mai tripla A-s játékokban látott látványvilágtól. A katonák textúrái jól néznek ki, részletesek, viszont az épületek, járművekről ez már közel sem mondható el. Persze, nem eget rengető, meg játék közben senki sem fogja nézni, hogy mennyire mosott a textúra, viszont szerintem a mai PC-s és konzolos teljesítményeknek köszönhetően ezeket már rég meg kellett volna ugrani. Aztán lehet, hogy pár hónap múlva kapunk egy nagyobb textúrával megáldott javító csomagot, de nem hiszem, hogy ez egy új motor nélkül nagyot dobna a látványvilágon.     Hangok  A játék hangulata nagyon jó. Teljesen magába szippant. Ehhez a hangok is sokat hozzátesznek. Persze van pár fegyver, aminek szerintem nem sikerült tökéletesen a hangja és van pár, ami kifejezetten nagyon jó lett. Jó újra hallani az M1 Garand tárazásának hangját. Már nagyon vártam, hogy mikor hallhatom újra úgy, hogy nem kell egy régebbi részt elővennem. Szóval elég jó munkát végeztek a hangstúdiókban a srácok.    Összességében végre egy kellően jó játékot kapunk. Nekem amúgy sem a szívem csücske a jövőben való lövöldözés ezért kifejezetten tetszett az idei Call of Duty rész. Persze már 500 bőrt lehúztak a második világháborúról, de szerintem, ha ezt lehet így mondani egy kifejezetten szórakoztató és kellemes környezet, persze csak játékben. A kampány kellő odafigyeléssel mutatja be a háború szörnyűségeit és a vele járó gondokat. A többjátékos módban mindenki megtalálja a magának megfelelő részleget, ugyan úgy ahogy a zombi módban. A Season Pass tartalmára pedig kíváncsi leszek, remélem hoz majd sok jó frissítést, amivel fel lehet majd rázni a játékot, ha esetleg a kezdő lelkesedés apadna.   A tesztben szereplő játékot az Activision, illetve a játék hivatalos magyar forgalmazója, a Magnew biztosította a számunkra, melyet ez úton is köszönünk nekik!

Írta: Szajcsán Márk