canon-eos-1200d-a-belepo-szintu-csoda-teszt/2015/11/30

[Teszt] Canon EOS 1200D – A belépő szintű csoda

2015. november 30. Tóth Ádám Fotó, videó

Már nagyon régóta terveztem a kezembe venni egy tükörreflexes gépet, így gondoltam miért is ne lehetne először egy belépő szintű gép. A fotózás köreiben már egy ideje érdekelt voltam, de valljuk be, hogy nem volt még különösebben tapasztalatom efféle gépekkel, ezért gondoltam, hogy egy belépő szintű gép, a kezdő fotósnak bőven megfelel. Mikor fényképezőt szeretnénk venni, lehetőleg komolyabbat, akkor általában kettő nagy gyártó céggel szoktunk találkozni. A Canon, és a Nikon nevű gyártókkal. Nekem az előbbi állt rendelkezésemre. Hát megfelelt, most pedig jöjjön a teszt.

11377318_955045354555290_6587432752647197195_n

A tükörreflexes fényképezőkről úgy általában

Ezek a fényképezőket miért veszik olyan sokan? Miért olyan drága? És még számtalan ilyen kérdés felmerülhet bennünk. A tükörreflexes fényképezők alapvető előnye, hogy cserélhetjük rajta az objektíveket igénytől függően, minden beállítást elvégezhetünk rajtuk és a minőségtől majdnem mindig padlót fogunk. Ahogy a haladunk a korral, ezeknek a fényképezőknek a kezeléséhez semmilyen tudás nem kell már. Régen még minden a manuális használatról szólt, hogy mindent magunknak kellett beállítani, a rekesztől kezdve, a záridőn át egészen az ISO értékig mindent be lehet állítani, komolyan. Ez az előnye ezeknek a fényképezőknek, mert akad olyan, aki nem emlékeket szeretne tárolni csak úgy, hanem kifejezetten a minőségre megy. Ez a gép nekik IS ajánlott. Azért írtam nagybetűvel, mert ezeken a gépeken már van automatikus üzemmód, ami lélegzetet elállító fotókat képes készíteni egészen pár másodperc alatt. Ilyenek a mai DSLR gépek, egyszerűen nem kell már bármi jártasság a fényképezésben, emellett a profiknak csak kényelmi szempontok ezek, vagy éppen nem szeretnek ezzel élni, mert manuálisan sokkal, de sokkal többet lehet elérni ezekkel a vasakkal.

IMG_9279

Az EOS 1200D szériáról

Az igazat megvallva, aki csak néha-néha fényképezne hobbiból, annak felesleges ennél jobb gép. Minden van benne. Aki esetleg videókat rögzítene, az megteheti 1920x1080, azaz Full-HD felbontásban 25, illetve 24 képkocka/másodpercben, vagy 1280x720-as felbontásban 50 képkocka/másodpercben. Természetesen, ha videót szeretnénk rögzíteni ezzel a készülékkel, akkor véleményem szerint egy minimum 16GiB-os SDHC kártyára lesz szükségünk, amely magas írás/olvasás sebességgel bír, mert nem feltétlenül lesznek kicsik azok a videófájlok. Fényképet 18,7 (ténylegesen 18) megapixeles felbontásban rögzít, mely azért valljuk be a modern kornak megfelelő, sőt. Felesleges egy hobbi szintű fotózáshoz 18 megapixelnél tényleg nem kell több, még ha embereket fotózunk és retusálni kéne, mert bőven megfelelő felbontásban tud fényképezni a szerkesztési munkálatokhoz. Sorozatképet is tud készíteni, mégpedig 3 teljes értékű fénykép, vagy RAW kép/másodperc, melyből egyszerre 69 darabot tud normál fotóból és mindössze 6 darabot RAW képből, de pontosabb információt a későbbiekben írok. Tulajdonképpen átlagosan a belépő és a belépő-haladó kategóriáig annyi változás van, hogy nagyobb a felbontás és több képet tud készíteni másodpercenként, nagyrészt ugyan az.

IMG_9130

A fényképező használat közben

A fényképezőhöz, ha kitben vásároljuk meg, akkor kapunk egy 18-55mm DC III objektívet, melyet sokan "demóobjektív" szóval csúfolnak, mert mindenre jó, de csak egy picit. Ezt persze ne úgy kell értelmeznünk, hogy párat lőhetünk makró fotóból, párat portré fotóból, hanem egyszerűen a fotózás minden ágára van olyan objektív, ami nagyon alkalmas és olyan, ami nem éppen. Ez a második kategóriába tartozik, de ez nem zavar senkit sem, mert tényleg hihetetlen képeket tudunk vele készíteni. Majdnem mindenre elég, ha nem szeretnénk csillagokat, repülőgépeket, vagy rovarokat fényképezni. Automatikus módban könnyű a használata, ha gondoljuk a keresőben nézzük, hogy mit állítgatunk az objektíven, vagy a kijelzőn is meg tudjuk nézni. Manuális módon is mindent be tudunk állítani, tudunk játszadozni a rekesszel, a záridővel, a fényérzékenységgel, az expozíciós értékekkel és egyéb opciókkal. Lehetett szó közeli képről, távoliról, portré képről, makró képről, akár a nappal szembe fényképezésről az automatikus mód mindent megoldott. A sötétben fényképezni a nagy záridő miatt nehéz, mert elmosódik, de ezt megoldhatjuk a vakuval, vagy egy egyszerű állvánnyal. Bizonyításként itt egy-két rögtönzött fotó:

IMG_9284
IMG_9288
IMG_9290
IMG_9302

Technikai paraméterek

[table id=6 /]

Az SD kártyához azt megjegyezném, hogy ha videót szeretnénk rögzíteni, akkor próbáljunk meg megfelelően nagy sebességű SD kártyát (SDHC) beszerezni, mert nem lehet lassú adattárolóra videót rögzíteni.

Ár szempontból nem mondható vészesnek. Ha az alap DSLR árai között böngészünk, akkor igen könnyen szembesülhetünk azzal, hogy ezek nagyon drága eszközök, de mindemellett nagyon jó eszközök. Én biztosan vásárolni fogok egyet. Ha nem 1200D-t, akkor a videó rögzítésére kihegyezett 600D nagy testvérét, de mindenképpen megérdemli az  „Editor’s Choice” plecsnit!

Köszönöm ezúttal is Kasparek Péternek, hogy a markomba bocsájtotta a gépet egy teszt erejéig!

A fényképezőről egyéb információ: Canon - EOS 1200D

További képek:

11221017_935310226528803_1088479733_o
11207922_935310219862137_933498509_o

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban

Hasonló bejegyzések: