ceres-500-tg-argb-szellos-es-tagas-gephaz-argb-vel

Ceres 500 TG ARGB – szellős és tágas gépház ARGB-vel

2023. november 30. Herczeg Balázs Gépház

A Ceres 500 TG ARGB a Thermaltake Ceres sorozatának legelső darabja, amelyet a tajvani gyártó még az év eleji CES kiállításon mutatott be. Ez lényegében egy jól szellőző közepes toronyház ARGB ventilátorokkal, amelyek szintén új fejlesztésnek számítanak a gyártó kínálatában. Ebből nem mellesleg négy darabot kapunk a házba beszerelve, így már gyárilag is kiváló hűtési teljesítményt tud nyújtani a gépház.

Kialakítás

A fekete és hófehér színben is elérhető Ceres 500 TG ARGB szerkezetileg egyfajta moduláris kialakítást használ. Ezt úgy kell érteni, hogy az előlap könnyedén kipattintható a helyéről, a gépház felső szellőzőrácsa szintén kézzel lecsavarozható, ráadásul még a tápburkolati elemek is modulárisak, így a gépház egy a Thermaltake kínálatában is elérhető LCD panel beszerelését is lehetővé teszi. Nem mellesleg a gépház előlapi és felső elemei is méhsejtrácsos kialakítást kaptak a jobb szellőzés érdekében. Ezek mögött mágnese porszűrők is helyet kaptak.

Közepes méretű toronyház ellenére a ház kissé nagy méretű lett a maga 525 x 245 x 508 mm-es dimenzióival, ráadásul a ház önmagában, üresen is 10 kg-ot nyom, így egy jól összerakott gépet ebben a gépházban kézzel kifejezetten nehéz cipelni, amit nemcsak súlya tesz azzá, hanem természetesen a nagysága is. A gépház természetesen üveglapos, levétele pedig igazából kifejezetten egyszerű – a 3 mm vastag üveglap jobb szélső részén egy eltekerhető zárszerkezet kapott helyet, amit, ha elforgatunk, akkor a zár elengedi a gépház vázát, lehetővé téve a gépház kinyitását. Ha pedig a gépház oldalára kihajtott üveglap zavarna minket az építés közben, akkor nyugodtan levehetjük azt annak megemelésével. A kihajtható mechanikából adódva természetesen egyértelmű, hogy a gépház zsanéros mechanikát használ az üveglapnál.

A gépház elején, szemből bal oldalon találhatjuk meg az előlapi I/O-t, ahol egy USB-C, két USB-A, valamint egy mikrofon be- és audió kimenet található a bekapcsoló- és reset gomb társaságában. Az előlapi panel mögött három darab CT140 ARGB ventilátor kapott helyet egy moduláris sínre rögzítve, amit szintén lecsavarozhatunk, megkönnyítve ezzel az akár 420 mm-es folyadékhűtőradiátorok beszerelését. Emellett peresze a ház támogatja a kisebb 360, 280, 240 és 120 mm-es folyadékhűtéseket is. Sőt. akár a gépház tetejére is szerelhetünk ugyanekkora méretű megoldásokat a 420 mm-es megoldások kivételével, így akár két potenciális radiátornak is helyet hagyhatunk a gépházon belül.

Hátul az I/O panel üres helye mellett egy 140 mm-es CT140 ARGB ventilátor kapott helyet, míg alatta egy összesen 7 slotos, moduláris PCIe tartókeret kapott helyet, amit kivehetünk és el is forgathatunk függőleges állásba is, így támogatva a VGA-k függőleges helyzetű beszerelését. Ehhez egy extra tartókeretet is kapunk a tápegységet körülvevő burkolatra csavarozva.

A tápegységet külön rögzítőkeretre is fogathatjuk, ráadásul belül két tartósín is segítségünkre van a tápegység megfelelő helyzetű beszereléséhez. A támogatott tápegységek maximális hossza 220 mm, azonban érdemes olyan modellt választanunk mellé, aminek a kábelmenedzsmentjét szellősebben is meg tudjuk oldani, hiszen alul kapott helyet a tápegység mellett a szintén eltávolítható HHD-tartókeret, ahová összesen három darab 3,5 hüvelykes meghatót rögzíthetünk tartósínek segítségével.

A gépház alján négy darab lecsavarozható talp kapott helyet, hogy segítse a ház további szellőzését, sőt, alul egy nagy méretű, sínben rögzített porszűrő is helyet kapott a belső komponensek extra védelméért.

Tágas belső

A Ceres 500-as sorozat maximálisan E-ATX méretű alaplapok beszerelését támogatja. Az alaplaptálcán két kábelmenedzsmentet segítő ablak található gumitakarókkal. Nem mellesleg a ház 185 mm magasságú CPU hűtők és akár 425 mm hosszú VGA-k beszerelését támogatja. Az alaplaptálca területének jelentős részén egy kivágás található, így lehetővé teszi a hűtések szerelését akkor is, ha az alaplap már a gépházba lett szerelve. Természetesen, ha a vízhűtést az előlap mögé szereljük fel, akkor az elérhető hossz 395 mm-re csökken le.

Az alaplap melletti és az alaplaptálca hátoldalára felszerelt tartókeretekre további 2-2-2, összesen 6 darab 2,5 hüvelykes meghatót szerelhetünk fel. Rezgéscsillapítás hiányában ide érdemes csak SSD-ket rögzíteni. További érdekesség, hogy hátul tépőzáras kábeltartókat is kapunk, amik jelentősen megkönnyítik a kábelmenedzsmentet és esztétikusabbá is teszik azt. A széleken pedig műanyagcsatok is találhatók szintén a kábelmenedzsment megkönnyítésére. Nem mellesleg, a tápegységet körülvevő burkolaton is 3 rés található a kábelmenedzsment megkönnyítéséhez. Külön extra, hogy a házhoz egy VGA-tartó sínt is kapunk, amivel megakadályozhatjuk a kártya meghajlását.

Egyszerű szerelés

Bátran kijelenthetem, hogy a Ceres 500 az eddigi legkönnyebben szerelhető gépház, amivel eddig valaha dolgoztam. Méretéből adódva rengeteg helyünk van a komponensek beszereléséhez, a kábeltakaró elemek is jó helyre kerültek, ráadásul a kábelmenedzsmenthez kialakított rögzítőcsatok és tépőzárak is jelentősen megkönnyítik a PC-építők rémálmát, a hátsó kábelmenedzsmentet, így végeredményben egy elöl-hátul is rendezett PC-t rakhatunk össze.

Természetesen, ha valaki az alap lehetőségeknél is szellősebben szeretne építeni, az az összes moduláris elemet is eltávolíthatja, pusztán csak a vázszerkezetet hátrahagyva. Itt érdemes megjegyezni, hogy ha valakinek nagyobb tápegysége van, akkor a függőleges GPU tartókeretet le kell csavarnunk a tápegység feletti burkolatról, máskülönben a belógó csavar akadályozni fogja a tápegység becsúsztatását, ahogy ezt nekünk a be quiet! Dark Power Pro 11 esetén is tette.

Tesztkonfiguráció

  • ASRock Z690 PG Velocita
  • Intel Core i7 13700K + Thermalright CPU correction frame
  • MST RTX 2060 SUPER Gaming X 8G
  • 2x 16 GB Samsung B-Die DDR5-memória 6000 MT/s sebességen, CL36, egyedi hűtőborda (Kingston Fury 5200)
  • be quiet! Dark Power Pro 11 750 W 80 PLUS Platinum moduláris tápegység
  • Patriot Viper VPN100 512GB m.2 SSD
  • XPG SX8200 512 GB m.2 SSD
  • XPG Levante 240 ARGB AIO (Asetek Gen 7) + 2 db Thermaltake Toughfan 12
  • XPG SX8200 512 GB m.2 SSD

Teszteredmények és a tesztelés menete

A Ceres 500-at a tesztkonfigurációnak általában otthon adó, zárt kialakítású be quiet! Pure Base 600 közepes toronyházzal vetettük össze. Az egy kisebb méretű, kevés szellőzőráccsal rendelkező ház, így igencsak kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tud a nagyobb, kifejezetten a hűtési teljesítmény javítására kialakított Ceres 500. Az első észrevételünk az volt, hogy a ház jelentősen hangosabb volt a Pure Base 600-tól, ami természetesen a szellős kialakításának és a 4 db beépített CT140 ARGB ventilátornak is köszönhető. A hőmérsékletteszthez a Cinebench 2023-at használtuk 10 perces terhelés módban, a hőmérsékleteket pedig a HWInfo segítségével ellenőriztük. A méréseket egy 22,5°C-os szobában végeztük.

Az első mérés során a Ceres 500 hihetetlen eredményt produkált, ugyanis közel 20°C-kal volt alacsonyabb vele a processzor hőmérséklete, mint a Pure Base 600 esetén. Mivel nem akartuk elhinni ezt a hihetetlen mérési eredményt, háromszor is újramértük a hőmérsékleteket, hogy árnyaltabb képet kapjunk. Ennek az eredményeit foglalja össze az alábbi táblázat.

Mi szűrhető le az eredményekből? A Ceres 500 is ugyan úgy fel tud melegedni, mint egy zárt kialakítású gépház, csak éppen legalább kétszer annyi idő kell neki ehhez (20 perc a 10 perccel szemben). A 3. mérésnél a hőmérsékletek normalizálódtak és lényegében nem volt sok különbség a 2. mérés értékeihez képest, tehát 20 és 30 perc között a ház, valamint benne a processzor is tartotta a hőmérsékletet. Ezt az eredményt persze nem úgy kell felfogni, hogy a Ceres 500 nem jobb egy zárt háznál. Hosszabb idő után ugyan nincsenek különbségek, rövid idejű terhelés esetén azonban akár 20°C-kal is hűvösebb lehet, mint egy zárt ház. Ez pedig akárhonnan is nézzük, igencsak lenyűgöző eredmény.

Összegzés

Összességében a Ceres 500 TG ARGB egy igencsak jól sikerült darabnak számít. Rengeteg olyan extrával érkezik, ami könnyebbé teszi a gépépítés folyamatát, és a jobb szellőzés miatt rövidebb idejű terhelés esetén jóval hűvösebben tudja tartani rendszerünk komponenseit, mint egy zárt kialakítású toronyház. A gépház minden elemében prémiumérzetet kelt, amit sajnos a termék ára is igencsak jól tükröz, ugyanis az írás pillanatában 74 000 forintért szerezhető be. Ennek ellenére a Ceres 500 TG ARGB-t csak ajánlani tudjuk azoknak, akik megengedhetik maguknak egy ilyen gépház megvásárlását.

A Ceres 500 TG ARGB toronyházat a Thermaltake hazai képviselete biztosította számunkra, amit ezúton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: