color-master-cooler-master-masterfan-140-air-pressure-rgb-teszt/2018/04/12

Color Master – Cooler Master MasterFan 140 Air Pressure RGB teszt

2018. április 12. Ficsor Tamás

Az RGB térhódításának ódáját nem kezdem el elzengeni, de jól láthatjuk, hogy a kisebb nagyobb gyártók nem csak egyesével, hanem pakkban árulják a termékeiket. Ez azért is jó mert valamennyi összeget a felhasználó megspórol, e mellett RGB controllert is találunk a dobozban. Mondhatom a Corsair-t, NZXT-t vagy az ID-Cooling-ot, amiktől már nem egy termék járt nálunk. Most egy új csatlakozik a felhozatalhoz, amit a Cooler Master fejlesztett ki.

Csomagolás:

A doboz matt dizájn kapott. Már a mérete is sejteti, hogy nem a megszokott 120, hanem 140 mm-es ventilátorok vannak benne. A csomagban 3 szélgép tartozik, amik egyszerű karton szerű védelmet kaptak. Mindegyikhez jár 4 db csavar. Ezek mellé kapjuk az RGB LED Controllert, ugyan azt, amit külön is meglehet vásárolni. A Controller mellet találunk 4 db RGB és egy USB kábelt, valamint az RGB kábelekhez 4 db adaptert is.

Külső, Belső:

A MasterFan Pro ventilátorok a szabványos 140 x 140 x 25 mm méret mellett nagyon egyszerű dizájnt kaptak. Tesztünkben az AP, azaz Air Pressure verzióról van szó, de e mellett elérhető AF, vagyis Air Flow variáns is. A kettő közötti különbség magától értetődő, míg az előbbi inkább vízhűtésekhez, addig az utóbbi a nagy hatásfokkal a házakból be/ki fújja a levegőt.

Az AP szélgépek mindegyike 5 nagyméretű félig meddig mattított lapáttal rendelkezik. Ezek körül fényes fekete gyűrű húzódik. A ventilátorok csavar helyei/lábai teljes mértékben gumiból vannak. Ráadásul ezek le is vehetők. Első ránézésre azt gondoltam, hogy plusz rezgés csillapítás, de nem. Pontosan nem tudom, hogy ennek az „extrának” mi lényege lenne, talán a modderek több lehetőséget látnak ebben.

A MasterFan Pro ventilátorok 45 cm hosszú kábellel rendelkeznek, melyek egy RGB és egy 4 pines csatlakozóval végződnek. A Controller-hez tartozó RGB kábelek is 45 cm hosszúak, az USB kábel 60 cm. A ventilátorok hátulján találunk egy kapcsolót, amit R, B és RGB helyzetbe tudunk állítani. Értelemszerűen ez a megjelenésre lesz hatással. Az R jelenti a pirosat, míg a B a kéket. Az RGB-re állítva tudjuk csodálni a 16,7 millió féle színárnyalatot.

Maga a Contoller egy 90 x 53 x 14 mm-es fekete dobozka. A dizájnja letisztult bár nem tökéletes, hisz az elülső része teljes mértékben fényes fekete, ami nagyon vonzza a port. A portokat jobb és bal oldalt találjuk. Fentről haladva balra van az USB alatta pedig két RGB port (1, 2). Ugyanígy jobb oldalt van egy SATA táp és további két RGB (3, 4) port. Csavarhelyeket nem találunk az eszközön, de nem is kell, mivel egy mágnes van bele építve, így szinte akárhova helyezhetjük. Ezek kívül a gép bekapcsolása után egy fehér logó kezd el világítani a dobozka tetején.

Szoftver:

A ventilátorok bekötése és a gép bekapcsolása után a gyártó weboldaláról tudjuk letölteni a szükséges szoftvert, de erről egy linket is kapunk a használati utasításban.

A szoftver nagyon egyszerű kezelő felületet kapott. Összesen három nagyobb menü van, amikből mi főként csak az elsőt a Main Controll-t fogjuk használni. Emellett a Support-nl feltudjuk venni a kapcsolatot a gyártóval, ha valami hibába ütköztünk. A Version-ban nyomon tudjuk követni a szoftver és a Controller firmware-ének a naprakészségét.

A Main Controll-ban találjuk az elérhető effekteket. Alapvetően az egyes módokat testre tudjuk szabni akár RGB kódok beírásával, de a sebességet és a fényerőt is tudjuk állítani. A Static, Color Cycle, Breathing és a Turn Off módot nem vázolom, hisz ezek minden gyártónál elérhetők, viszont vannak különlegességek. A Costumize állásban a ventilátorok statikusra váltanak, viszont csatornánként tudjuk az árnyalatokat változtatni. A Starts effekt számomra nagyon érdekes, ahol egy Star és egy Sky színt tudunk beállítani ezek pedig egymást váltják statikus és egyfajta lélegző állapotra.

A Mutiplayer mód nem az online játékokra fókuszál. A Costumize-hoz hasonlóan itt is csatornánként tudjuk állítani a színeket, valamint az effekteket, így pl az egyes lehet a Static, a kettes a Breathing, a hármas pedig a Color Cycle. A Mirage effekt nagyon érdekes. Ebben a módban a LED-ek frekvenciáját tudjuk állítani, ami hatására forgó lapátok egyfajta „táncát” csodálhatjuk meg. A Sync 1 állásban három profil választható, melyek alapból 90, 135, 220 Hz-re vannak állítva, természetesen ezek változtathatók. A Sync 2 módban ugyan ez a helyzet, de ott tovább finomíthatjuk a dolgot, hisz a piros, zöld és kék fények frekvenciáját külön-külön tudjuk változtatni.

Specifikáció:

Méretek: 140 x 140 x 25 mm; Fordulat: 650-1,550 RPM ± 10% Légszállítás: 46.2 CFM ± 10% Légnyomás: 1.59 mmH2O ± 10% Zajszint: 6 - 20 dBA Súly: 172 g

RGB LED Controller

Méretek: 90 x 53 x 14 mm; LED Konnektor: 4 Port; Kommunikáció: 9-Pin USB 2.0; Táp csatlakozó: SATA; Tartozék: 4 x 450 mm RGB LED kábel; 1x 600 mm USB 9 Pin kábel;

Tapasztalat, vélemény:

A MasterFan Pro 140 mm-es változata csak félig meddig meggyőző az én részemről. Összehasonlításként kíváncsi voltam, hogy az általam használt 120 mm-es NZXT Aer RGB-től mivel tudd többet vagy kevesebbet. Először is a teljesítményét nézve, normál használat közben, azaz böngészés, CAD munkák alatt, de játékok futtatásánál is csak kis eltérés tapasztalható. Viszont stressztesztnél már jóval nagyobb a különbség.

Másodszorra, a megjelenést tekintve eléggé alul marad. Először is a LED diódák számaiban, hisz csak 4 db ontja a fényeket, míg az Aer RGB-ben 9 db. Ráadásul ez a 4 db nagyon gyengén világít max fényerőre állítva is, így egy sötétített plexis/üveges házban nagyon furán nézhet ki. Bár lehet, hogy valakinek ez pont pozitívum.

Az effektekkel sem vagyok nagyon kibékülve, mind nagyon alap. Az oké, hogy vannak jó ötletek, gondolok itt a Star és a Mirage módra, de én ezek közül is csak az utóbbit tettem volna be, hisz annak több értelme van, sőt nagyon fel tudja dobni mondjuk a Color Cycle módot.  A Start effektnél nem tudom, hogy a gyártó mire is gondolt, miden esetre számomra elég furcsa és nem tetsző.

Összességében nézve azért is félig meddig meggyőző a termék mert a kb 29 ezer forintos áráért ennél találunk jobbat. Ha nem ragaszkodunk a 140 mm-es mérethez akkor nagy kihívója a már említett Aer RGB vagy a Corsair új LL szériás ventilátor csomagja.

[youtube]https://youtu.be/fVXYS0xnIJk[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás