cooler-master-mastercase-5-teszt/2015/11/08

Cooler Master MasterCase 5 [Teszt]

2015. november 08. Herczeg Balázs

Ha a Cooler Masterre gondolunk, mi is az valójában, amire először asszociálunk? Hát persze, hogy a csodás gépházaik jutnak egyből eszünkbe. Igaz, a gyártó rengeteg remek hűtést, tápegységet és perifériát dobott már piacra, de az emberek általában arra asszociálnak, amiről a legtöbbet hallanak, vagyis az adott gyártó legsikeresebb szegmensére, ez pedig a Cooler Masternél kétségtelenül a gépházak gyártása. Ebben a szegmensben viszont ritkán láthatunk innovatív újításokat, ugyanis egy gépháznak igazán fontos esztétikai szerepe nincs azon kívül, hogy védelmet nyújtson a hardvereink számára, így elég nehézkes új, innovatív ötletekkel előállni. Moduláris tápegységről már hallottunk, de mi történik akkor, ha valaki létrehoz egy új koncepciót moduláris gépházak személyében, majd piacra dobja őket?

DSC03695 DSC03700

.

Játszadozzunk csak az elképzeléssel… Veszünk egy alap vázat, és arra szabadon szerelhetünk bármilyen kiegészítőt. A koncepcióval korábban már a Thermaltake, az Antec, a Razer és a jelenlegi tesztben is szereplő Cooler Master is próbálkozott más-más megközelítésekkel. A Cooler Master kisebb-nagyobb méretű gépházak egymásra pakolásában látta a jövőt, az Antec és a Thermaltake pedig kisebb-nagyobb komponensek egybepakolásában. A legmerészebb elképzelést a Gamer perifériák uralkodója, a Razer álmodta meg a Project Christine koncepcióját, de arra, hogy az piacra kerüljön, még sokat kell várnunk… Már ha valóban piacra kerül… SwitchBlade koncepciójára emlékszik valaki? Az sem épp úgy került piacra, ahogy valójában meg lett álmodva.​

DSC03704 DSC03703

.

De térjünk is Vissza a Cooler Masterre. Az új koncepció valahol a fentebb említett két koncepció között van. A gépház váza adott, viszont a házat könnyedén szétszedhetjük, belsejét minimálisan, de átrendezhetjük, illetve egyéb extrák vásárlását is fontolóra vehetjük. Ötletes elképzelés, de a megvalósítás is ilyen jó? Majdnem. Viszont, hogy ne csak a címben említsem már szerencsétlen gépház nevét, itt is felfedem a gépház(ak) nevét: MasterCase 5 és MasterCase Pro 5. A váz ugyanaz, mindössze felszereltségen különbözik a két gépház egymástól. De ez miért is fontos szempont? Pusztán azért, mert a gyártó a komponenseket külön megvásárolhatóvá tette, így egy egyszerű MasterCase 5-öt különösebb probléma nélkül átalakíthatunk egy MasterCase Pro 5-re.

DSC03701

Master Case 5

Kicsomagolás után már rögtön egy nagy meglepetés ért, ugyanis ilyen széles gépházzal eddigi munkám során még nem találkoztam. Modularitásának köszönhetően pedig a szereléssel sem lesznek problémák, de ne szaladjunk ennyire előre. Anyaghasználat tekintetében nincs miért aggódnunk, ugyanis a BeQuiet gépházával ellentétben itt vastagabb acéllemezekkel van dolgunk, amik egyrészt a súlyt is megdobják, másrészt remek stabilitást adnak a háznak, harmadrészt pedig vigyázzunk a lábunkra, ha éppen az oldallapot vesszük le, mert maradandó fájdalmat tud okozni, ha véletlenül ráesik… Ugyan a gyártó nem spórolt a műanyaggal sem, de sokkal kisebb mértékben használta fel a ház tervezésénél. Nagyjából a HDD rekeszeken és a gépház levehető előlapján és az eltávolítható tartóelemeken kívül több műanyagot nem is használt fel, de ez is bőven elég. Ha pedig már a súlyról volt szó, akkor azt is megemlíteném, hogy összesen 10,6 kg-ot nyom a MasterCase 5, ami lazán több, mint 1 kilóval rátesz a Silent Base 800 súlyára. A ház egyébként 512 mm hosszú, 548 mm magas és 235 mm széles. Extrák nélkül a váz mérete ennél kicsivel szerényebb, ugyanis az már csak 460 mm hosszú és 460 mm magas, a szélesség természetesen itt is 235 mm. A gépház elején a szokásos mesh, azaz rácsozott felület található, amit már rengeteg CM házról ismerhetünk. A felület előnye a rendkívül jó szellőző képesség, főleg akkor, ha a felület mögött ventilátorok bújnak meg. Ha pedig szóba kerültek a ventilátorok, mindenképpen említést kell tennem arról, hogy akár 2 darab 140 mm-es ventilátort is elhelyezhetünk a porszűrővel ellátott felület mögé. Ezekből egy a MasterCase 5-ben már előre be lett szerelve, míg nagyobb testvérében mindkét helyre be lett szerelve egy-egy ventilátor.

DSC03699 DSC03692

.

Kicsit feljebb találjuk a vezérlő panelt, ahol a szokásos ki és bekapcsoló gombok, USB portok (esetünkben két darab feketére színezett USB 3.0 port), mikrofon be és fejhallgató kimenet található. A gépház felső részén egy eltávolítható felső fogót találhatunk egy levehető acéllemez társaságában, aminek két esetben tudjuk hasznát venni: egyrészt a komponensek beszerelésénél nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha a felület nincs a helyén, másrészt ventilátorokat tudunk rá rögzíteni. A különbség a sima és a Pro 5-ös ház között itt viszont igen nagy, ugyanis a PRO 5 egy felszerelhető vízhűtő radiátor tartóval érkezik, így ide is, illetve az előlapra is könnyedén tudunk rögzíteni bármilyen ALL-IN-ONE vízhűtéses rendszert, míg a sima 5-ös háznál a felső radiátor támogatás sajnos ki van lőve. A hátsó felületen a szokásos alaplap I/O panel helyét, egy beszerelt 120-as ventilátort, illetve a bővítőkártyák helyét találhatjuk meg. Összesen 7 bővítőkártya beszerelésére van lehetőségünk, hasonlóan a Silent Base 800-hoz. Az eltérés viszont itt abban mutatkozik meg, hogy nincs lehetőségünk saját készítésű vízhűtéses rendszert építenünk úgy, hogy a tartályt kívülre szereljük, ugyanis a gépházon nem található egy kivezető nyílás sem, ami ilyen szempontból megkönnyítené a dolgunkat. A tápegység természetesen alul kap helyet, alatta pedig, ahogy elvárná az ember, egy jó kis tisztítható, levehető porszűrő felületet találunk. A nálunk járt MasterCase 5 nem ablakos verzió volt, így két vaskos acéllap került fel a gépház két oldalára, melyeken belül vastagított csavarok kaptak helyet. Ez miért fontos? A szár résznél el van vékonyítva a csavar, így a végén vastagított felület megakadályozza a csavart abban, hogy kiessen a furatból, így sokkal könnyebbé téve az oldallapok felszerelését.

DSC03706 DSC03709

.

A váz pedig még itt is segítséget nyújt, ugyanis alul helyet kapott egy olyan sín felület, ami megtartja a gépház oldallapját, így megakadályozva azt, hogy az a csavarok eltávolítása után az oldallap a lábunkra essen. A váz belülről két fő részből áll, az egyik magának az alaplapnak és a többi komponensnek fenntartott hely az eltávolítható optikai meghajtók és merevlemezek tartójával, illetve két SSD tartóval, a másik pedig magának a tápegységnek lett fenntartva. A tápegység számára kialakított hely azért is különleges, mert egy keretre kel felszerelnünk a tápot, majd azt kell visszacsavaroznunk a helyére. Mini ITX-től az ATX-ig bármilyen alaplapot szerelhetünk a házba, ráadásul a remek kábelmenedzsmentnek köszönhetően még a kábelezéssel sem kell majd sokat bajlódnunk. A házba egyébként akár 412 mm hosszú VGA-kat is rakhatunk, persze csak akkor, ha a HDD tartó nincs útban, ugyanis az lekorlátozza a telepíthető VGA-k méretét 296 mm-re. Processzorhűtő telepítésénél pedig semmitől sem kell tartanunk, ugyanis az akár 190 mm magas hűtők beszerelését is támogatja a gépház. De térjünk rá a kábelmenedzsmentre: Fantasztikus! A vázon belüli elválasztó felületen is kapunk két kábelmenedzsmentre alkalmas gumiborítású rést, ahogy az alaplapmelletti felületen 3 ilyet is találunk. Még nagyobb bónusz, hogy 25 mm-es felületet kapunk a kábeleink elvezetésére egy olyan felületen, ahol mélyesztett, tépőzáras kábeltartók lettek felszerelve. Goodbye kábelkötegelő! A vázon belüli két SSD tartót pedig akár ide is fel tudjuk szerelni. Én a saját SSD-met ide szereltem a könnyebb kábelezés érdekében. A váz fölső részén is igen tágas réseket hagyott a CM a kábelek kivezetésére, így csak ennyit tudok mondani: Le a kalappal előttetek Cooler Master! Szép munka!

DSC03708 DSC03691

.

Csomagolás, extrák, szerelés

DSC03687 DSC03688

.

A dobozon látható dizájn elegáns, egyszerű, mégis figyelemfelkeltő, épp annyira, mint amennyire ezt a többi Cooler Master terméknél is láthattuk. Az extrákat: kábelkötegelők, csavarok, adapterek, egy kicsike dobozban tárolva találhatjuk meg, elrejtve egy HDD rekeszben. Ötletes megoldás, mit ne mondjak. A papírokat kicsit jobban elrejtette a gyártó, ugyanis azokat a gépházban lévő hungarocell felületek aljára ragasztották rá.

DSC03694 DSC03693

.

De térjünk rá a legfontosabb részre, a szerelésre. Cooler Master, ismét csak gratulálni tudok, ugyanis nem volt még olyan gépházzal dolgom, ahol ennyire könnyedén ment volna a komponensek beszerelése, illetve a kábelmenedzsment. Átlagban egy sima összeszerelés akár 20-30 percet is igénybe tud venni, amire még jócskán rátesz a kábelmenedzsment, de a MasterCase 5-nél a komponensek beszerelésére elég volt 10 perc, míg a menedzsmentre nagyjából 5 perc. Csodák csodájára pedig pöccre be is indult a gép az első indítás után. Korábbi gépházaknál mindig előfordult az a helyzet, amikor valamilyen kábel a szerelés végére kilazul, így újra szét kell szedni a házat. Itt ilyen nem volt, ráadásul az átgondolt formatervezés rendkívül csökkentette a munkafolyamat idejét, annál több időt hagyva a gaming-re… Amit sajna a felsőoktatásban részesülő emberek már csak hétvégén tudnak élvezni, de ez sajnos ilyen…

Összegzés

Ha eddig nem dicsértem a teszt alatt eleget a Cooler Mastert a MasterCase 5 megalkotása miatt, akkor itt pótolnám be a lemaradásomat. Ilyen jó formatervezéssel rendelkező gépházzal még nem volt dolgom, így a MasterCase 5 számomra egy igazán kellemes meglepetés! Rendkívüli kábelmenedzsment, kiváló szerelési lehetőségek, cserélhető elemek… Kell ennél több? A vízhűtéses rendszereknél jelentkező hiányosságok valamilyen szinten kiküszöbölhetők, de hát semmi sem lehet tökéletes. Ezekhez még egy korrekt 35 000 Ft-os ajánlott végfelhasználói ár is társul, így egyszerűen, még ha akarnék, sem tudnék belekötni a Cooler Master új gépház szériájába. A MasterCase 5 mindenképpen megérdemli az ajánlásunkat!

ajanlott[1]

A tesztben szereplő gépházat ezúton is köszönjük a Cooler Master hazai képviseletének!

Cooler-Master-Logo-Black-Middle

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter