cooler-master-seidon-120m-es-storm-quickfire-tk-teszt/2013/03/19

Cooler Master Seidon 120M és Storm QuickFire TK teszt

2013. március 19. Herczeg Balázs

Az elmúlt időszakban a Cooler Master által biztosított Seidon 120M vízhűtést, és a Storm QuickFire TK billentyűzetet vizsgáltuk meg. A tesztelésre való lehetőséget ezúton is köszönjük a Cooler Master magyarországi képviseletének.

CM STORM QuickFire TK:

Dizájn: Ha a billentyűzet dizájnját vizsgáljuk, meg kell mondani, hogy nem a billentyűzet nem egy szépségverseny győztes, de ez nem is gond. A billentyűzet igen vastag, ami nem mondható túl nagy pozitívumnak, de cserébe kábelmenedzsmentet kapunk és egy kihúzható usb-t ami igen praktikus megoldás. Egyrészt, ha kihúzzuk az usb kábelt a billentyűzetből, akkor sokkal kevesebb helyet foglal, így könnyen hordozhatóvá válik, másrészt, ha az usb kábelt kedvünk szerinti irányba vezethetjük, hála a kábelmenedzsmentnek. Ha már az Usb kábelről szó került, elmondhatjuk róla, hogy egy aranyozott usb 2.0 kábelről beszélünk, ami szövetborítást kapott, így nem gubancolódik össze. A billentyűzet elején egy CM storm logó található ami valamennyit szépíti az eszköz kinézetét. A billentyűzet angol QWERTY kiosztást kapott, szóval a magyar kiosztásról lemondhatunk, de kárpótol érte a LED világítás. A numpad és a nyilak (no meg a gyorsbillentyűk) egybe olvadtak, így kevesebb helyet foglal el a billentyűzet, szóval aki nem szereti váltogatni a billentyűzet funkcióit váltogatni, annak bele kell törődnie, hogy nincs más megoldás. A billentyűzet ezen kívül fekete színben pompázik, ráadásként a fehér LED világítás csinosabbá varázsolja a zömök QuickFire TK-t.

IMG_20130317_105033

Felhasználói élmény: Ezen a részen a billentyűzet rossznak is, és jónak is mondható. Először is kezdjük a jóval... A billentyűk Cherry MX Switch-et kapott, ami biztosítja a billentyűzet pontosságát, és hosszabb élettartamot is ad neki. Az Fn (vagyis funkciógomb) segítségével előhívhatjuk a billentyűzet minden egyes extráját. LED világítás módjainak állítása, ki és bekapcsolása, és fényerejének állíthatósága is ezzel érhető el. Ráadásként Media Player funkciókat is ellát a billentyűzet a gyorsbillentyűi segítségével, az pedig külön élvezet, hogy Windows Lock billentyű is helyet kapott a billentyűzeten, vagyis nem kell aggódni hogy játék közben véletlenül Alt+F4-et nyomunk, mert ha a funkció be van kapcsolva, a játék nem fog kilépni. A LED világításnak 3 módja van: Gamer mód (magyarul a wsad és a nyilak világítanak csak), a normál világítás mód, és a villódzó mód (vagyis folyamatosan elsötétedik majd kivilágosodik). Igazából a LED fények nem lennének rosszak, hogy ha nem lenne túlságosan is irritáló a hatalmas fényereje... Még a legkisebb fénybeállításon is irritálja az ember szemét. A másik negatívum a numpad ki- és bekapcsolgatása volt, hiszen elég kényelmetlen amikor nyomná bárki is a nyilakat hiába, ha a num lock be van kapcsolva... Szerencsére csak ennyi a negatívuma a billentyűzetnek, és szerintem kényelmes használata kárpótol az erős LED fényekkel és a numpaddal szemben.

CM Seidon 120M:

Cooler Masternek palettáján már korábban is találhattunk vízhűtéseket, így nem ez az első megoldásuk. Ezt a hűtőt inkább az olcsóbb kategóriába készítették, ráadásul a helyigényekre is figyeltek, így a mindössze 5,2 cm helyet kell neki hosszában találnunk (ebbe természetesen a hűtő is benne van), ami nem mondható túl soknak. Hossza mindössze 150,3 cm, szélessége csak 118 cm.

Természetesen a gyártó a processzorhűtőt összeszerelt formában forgalmazza, így nem kell nekünk bonyolódni az összeszerelésével.

Csomagolás, tartozékok: A csomagolás szép dizájnt kapott, ha bárki ránéz, tudja hogy komoly processzorhűtővel van dolga. Kibontva egy kartontartó fogad minket,amelybe a hűtő, és minden egyéb eszköze gondosan el van helyezve. A CM a hűtés mellé egy darab 12 centis hűtőventilátort mellékelt ami természetesen PWM támogatással rendelkezik. Fordulatszáma 600 és 2400 között mozog a ventilátornak.

IMG_20130317_104904

A Cm mellékelt a hűtő mellé processzorkompatibilitási készleteket, melyek segítségével akár AMD-s, akár Inteles platformba is beszerelhetjük a hűtőt.

Hűtő: A hűtő kompatibilitási listája kellőképpen magas, hisz támogatja az LGA 2011/1366/1156/1155/775-öt és az AMD socket FM1/AM3+/Am3/Am2-őt is.

A radiátor pontos mérete,mint már említettem 150,3 x 118 x 27 mm, ami nem mondható nagynak, viszont kicsi gépházakba ne igen próbáljuk vízhűtést venni... A hűtő munkáját egy 12cm-s ventilátor segíti melynek a fordulatszáma 600-2400 fordulat/perc. A pumpa mérete igen kicsi és zajszintje mindössze 17dBA, amire a ventilátor igencsak rá képes tenni az ő 19-40 dBA-s zajszintjével. A vízhűtés élettartamának a gyártó 70 000 órát jósol, ami nem mondható túl rossznak.

A pumpa működés alatt kék LED fényt bocsát ki, ami visszajelzés nekünk arról, hogy a hűtő megfelelően működik. Sajnos a gyártó nem mellékelt a hűtőhöz külön szoftvert, ezt viszont a Gigabyte esetében EasyTune 6-al helyettesíthetjük.

Tesztkonfiguráció:

konfig

IMG_20130317_113751

Tesztkörnyezet: A teszthez a saját processzorhűtőmet (CM Hyper TX 3) és a Seidon-t vetettem össze, sajnos a gyári hűtőm már nincs meg, így az kimaradt a mókából...

3 féle környezetben és 2 féle órajellel teszteltem le a processzorhűtőket: - prime 95 - F1 2012 - alapjárat tesztek után

hűtők

Amint látható bőven van eltérés a két hűtő teljesítménye között, ráadásul a Seidon az alábbi hőmérsékleteket sokkal kevesebb fordulatszámmal érte el.

[caption id="attachment_24280" align="aligncenter" width="610"]IMG_20130317_111341 szemtől szemben[/caption]

Konklúzió: Sajnos mint a billentyűzetnek, ennek is van negatívuma, méghozzá a magas zajszint. Ha a ventilátor fordulatszáma eléri a 2000-et akkor igen kellemetlen hangokat hallhatunk, melyeket a ventilátor bocsájt ki magából.

Összegzés: A Cooler Master termékei nem sikerültek rosszul, ezekből is a billentyűzet volt a gyengébb. A processzorhűtő esetében a negatívum nem túlságosan érdekli az embert, így az megérdemli az Ajánlott díjat, míg a billentyűzet csak tetszett díjat kap.

CM Seidon 120M CM STORM QuickFire TK
rendszeriajanlott ri2_face2
~ 20 000 FT ~ 27 000 FT

cooler-master

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter