cooler-master-sentinel-iii-gamer-eger-tesztje/2016/04/27

Cooler Master Sentinel III - gamer egér tesztje

2016. április 27. Kocsis Bence

A boltok polcain és a webshopokban szinte megszámlálhatatlan "gamer" egér közül választhatunk. Mikor gamer egeret keresünk akkor az általunk támasztott leggyakoribb követelmények között szerepel a kinézet, a kényelem, a tartósság, a felszereltség és természetesen az ár. A Cooler Master A Sentinel Advance II egeret továbbfejlesztve, ezeket az igényeket figyelembe véve alkotta meg a Sentinel III-at, melyet mi most ki is próbáltunk.

A Cooler Master az egér csomagolásaként a népszerű kinyitható megoldást választotta, mely alatt egy átlátszó műanyag borításon keresztül látható maga az egér. A doboz fekete színű, melyre ezüst színnel van rányomtatva a Sentinel III modellnév a gyártó, valamint a brand logója. Színt mindössze az "RGB Lighting" felirat visz a dobozra. A hátoldalon 8 különféle nyelven - magyarul sajnos nem - olvashatjuk az egérre vonatkozó legfontosabb tulajdonságokat.

.

A dobozt kibontva csak magát az egeret és egy jótállási jegyet találunk. Telepítő lemez nem lett mellékelve, így ha az egér minden tulajdonságát támogató meghajtóprogramját szeretnénk feltelepíteni, akkor el kell látogatnunk a gyártó oldalára.

Ha megnézzük a Sentinel III-at akkor láthatjuk, hogy egy viszonylag nagy egérről beszélhetünk. A 135 x 83.6 x 40 mm-es méret még a nagyobb tenyerű játékosok számára is kényelmes "tenyér" fogást biztosíthat, hisz a 135 mm-es hossznak köszönhetően a tenyér alsó része nem lóg le az egérről. Ez a méretbeli előny azonban a kisebb tenyerű játékosok számára hátrányba mehet át, így ezzel számolni kell. Az egér elég súlyosnak mondható a benne elhelyezett kis korongoknak köszönhetően -de nélkülük sem egy pehelysúlyú versenyző - így kimondottan precíz mozdulatok hajthatók végre. Ennek egy hátulütője, hogy az egér csak minőségi egérpadokon érzi jól magát, melyen könnyedén tud mozogni. (Mi egy FUNC Surface 1030 XL egérpadot használtunk). Természetesen erre a célra a Cooler Master egérpadjai is tökéletesen megfelelnek.

Az egéren 7 gomb és a kattintható görgő található. Baloldalt két gomb került elhelyezésre, a két főgomb pedig a görgőt és 3 kisebb gombot fogja közre. A görgő mozgása kimondottan tetszetős, képesek vagyunk apró mozdulatokat végezni, de ha kell jól meg tudjuk pörgetni, emellett hangja is egész kellemes, nem zavaró. Ha rátesszük az egérre a tenyerünket, akkor minden gombot kellemesen elérünk.

.

A Cooler Master Sentinel III Avago 3988 optikai szenzorral lett ellátva, melynek köszönhetően az egér 50 és 6400 DPI képes között működni. Mi az egeret több felületen is kipróbáltuk és az optikai érzékelő kimondottan jól tette a dolgát. Az egér tartósságáról annyit érdemes megemlíteni, hogy a gyártó - illetve a mikrokapcsolót biztosító partner - mérései alapján nagyjából 20 millió kattintást végezhetünk el. Emellett az új anyaghasználatnak köszönhetően tartósabb borítást (kevesebb újlenyomat, lassabb kopás) ígérnek.

Az egéren két világító zóna került elhelyezésre, melyek az első részen - az USB kábel két oldalán -  és a felső részen találhatók. Mindkét részen RGB LED-eket kapunk, melyek 16.8 millió színt képesek produkálni. A fenti részen a LED-ek egy akril borítás alá lettek besüllyesztve. Fent középen egy OLED kijelző található, mely két részből áll. At egyik hosszúkás rész az egér két tengelyének felbontását és az aktuálisan betöltött profil számát mutatja, a kisebbik 32 x 32 pixel felbontású pedig egy logót rejt. Ez a logó gyárilag természetesen egy Cooler Master logó, de bármilyen miniatűr, BMP formátumú 32 x 32 pixel felbontású kép betölthető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha megfordítjuk az egeret, akkor alul egy nyitható fedelet találunk, melyben finom szivacs közé öt darab 4,5 gramm súlyú  - összesen 22,5 gramm - nehezék lett begyömöszölve, így az egér súlypontját könnyedén befolyásolhatjuk. Az egér alján 4 darab méretes sima idom gondoskodik arról, hogy az egérpadon zökkenőmentesen csúsztathassuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kábelezésről annyit lehet elmondani, hogy egy normál vastagságú, szövetborítású megoldásról van szó, mely kellemes, 1,8 m-es hosszúsággal rendelkezik. A megfelelő, interferencia mentes kapcsolatról az aranyozott USB csatlakozó gondoskodik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mint már említettük, az illesztőprogramot a gyártó oldaláról tudjuk letölteni. Ha telepítés után átfutjuk a programot, láthatjuk, hogy lehetőségünk van az összes gomb újraprogramozására, színprofilok beállítására és makrók felvételére is. Lehetőségünk van az USB frissítés testreszabására, melyet 125 és 1000 Hz között állíthatunk. Beállíthatjuk a dupla kattintás sebességét és a gombok válaszidejét (4-32 ms). DPI értékek közül 4 állást készíthetünk (X és Y tengelyre akár egymástól függetlenül is) , az értékeket 50 és 6400 DPI között változtathatjuk. A hét gomb és a görgő gyárilag be lett programozva adott parancsokra - mint a DPI, Profil váltás, böngésző parancsok - , melyeket kedvünk szerint meg  is változtathatunk. A módosítási lehetőségek szinte korlátlanok, hisz 5 profil várja, hogy beállításainkat elmentsük. Ezek a profilok átnevezhetők, sőt apró bélyegképeket is rendelhetünk hozzájuk.

A TX feliratú gomb alapesetben egy egyszerű gomb, viszont a szoftver feltelepítése után új életre kel. Segítségével a 8 gombunkat 15-re egészíthetjük ki. A dolog úgy működik, hogy a TX gombot nyomva tartva, az egér egy másik gombját lenyomva új funkcióhoz juthatunk.

Érdemes megemlíteni a Sentinel III erőforrását. A 32 bites ARM processzor és az 512 KB fedélzeti memória lehetőséget ad arra, hogy a profilokat és a bonyolult makró parancsokat az egér képes legyen tárolni, így akár egy másik számítógéphez csatlakoztatva is képesek leszünk a beállításainkat a szoftver telepítése  és újra kalibrálása nélkül előhívni.

driver_1 driver_2 driver_21
driver_3 driver_4 driver_5
driver_61 driver_7 driver_8
.

RGB LED világítású egér révén kíváncsiak voltunk arra, hogy ezek a fények mennyit tudnak rádobni a kényelem és a funkcionalitás által adott felhasználói élményhez. Az öt választható mód (kikapcsolt állapottal együtt) a Spektrum, a folyamatos fény, a "Rapid Fire" és a pulzáló séma. A nappali fényben a LED világítás nem tűnik olyan erősnek és fekete - a leggyakrabban használt - egérpadon a két első LED fény szinte alig látszik. Viszont ha félhomályban, vagy esti órákban tevékenykedünk egész látványos, amit a Sentinel III produkál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
Összegzés:

A Cooler Master Sentinel III egy ergonómikus, jobbkezes, nagy méretű egér, ami kimondottan kényerlmes fogást biztosít. A két ponton elhelyezett RGB LED világítás a még inkább feldobja az amúgy sem unalmas külsőt. Mivel az egér nagy része speciális, sötétszürke borítást kapott, ezért az ujjlenyomatok nem különösebben látszanak meg rajta. Az RGB világítás sajnos nem eléggé intenzív, ami főképp az elülső LED-eket érinti hátrányosan. Az OLED kijelzőn megjelenített DPI értékek és profilok mellett saját logónkat is elhelyezhetjük. Az előre elhelyezett súlyokkal kedvünk szerint egyensúlyozhatjuk egerünket. A gyártó oldaláról letölthető szoftver segítségével rengeteg beállítási lehetőséghez férhetünk hozzá. A Cooler Master Sentinel III 18.000 forint környékén szerezhető be.

tetszett_s[1]   Cooler_Master_Logo_Slogan_Right

Írta: Kocsis Bence