corsair-4000d-olcso-haz-a-kozepkategoriabol-teszt

Corsair 4000D - olcsó ház a középkategóriából - TESZT

2020. szeptember 15. Kocsis Bence Gépház

Manapság a számítógépházak kettős funkcióval rendelkeznek. Az elsődleges funkció a hardverkompatibilitás és a hardverek megfelelő hűtése, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt fektetnek a külsőre. A Corsair új háza megtalálta az egyensúlyt, hisz amallett, hogy komoly kompatibilitással és hűtési lehetőségekkel rendelkezik a dizájn terén a visszafogott esztétika mellett döntött a gyártó. Ennek tudatában próbáltuk ki a Corsair 4000D-t, melyet volt időnk nézegetni, ugyanis megjelenés előtt közel két héttel már megkaptunk. 

Külső:


A Corsair 4000D 466 mm-es magassággal és 456 mm-es hosszúsággal remdelkezik. Ami figyelemre méltó, az a 230 mm-es szélesség, amely minden bizonnyal összeszerelésnél és használatnál nagy kényelmet biztosít majd. Ezek a méretek egy kissé tönzsi házat eredményeznek, mely kimondottan jól mutat. 


Az előlap nem a megszokott nyitott kivitel, ahonnan a ventilátorok láthatók, hanem egy fémlemez takarja el a légkavarókat, melynek oldalán két légbeömlő kapott helyet, amik elég szélesek, így elegendő levegő tud bejutni a hűtés céljából. Maga az előlap kerete műanyag, de egyébként a fém mentes komponensek száma ezzel ki is merült. 


Az oldallap egy edzett üveglap, mely sötétített kivitelű, a kereten nem átlátszó. Az üveglap rögzítése kissé becsapós, hisz hátul a rögzítő csavarok rá kerültek, velük együtt távolíthatók el, elől csak a fülehet kell behelyezni a megfelelő nyílásba. A felső panel nagyon letisztult, melynek tetején egy mágneses porszűrő kapott helyet, hogy a beszíbott levegő pormentes legyen, így nem kell később extra porcicákat kivenni a ventilátorokból, vagy a házból. A porszűrő a felragasztott sárga színű Corsair feliratú matricával vehető le. Alatta egy háromszögben perforált fémburkolat található, ahová a ventilátorokat rögzíthetjük. A felső panelen kapott helyet a csatlakozók armadája, ami egy USB 3.0, egy USB 3.1 Type C, egy mikrofon / audió csatlakozókat, valamint egy power és egy reset gombot jelent.  


A hátoldal is szépen ki van lyuggatva, hogy a szellőzés megoldott lehessen. A 120 mm-es ventilátor rögzítő helye dinamikus, így azt felfelé, vagy lefelé tudjuk mozgatni nagyából 2 - 2,5 cm magasságban. Mellette kapott helyez az alaplapi I/O panel kivágása, alul pedig a PCIe bővítőhelyek és legalul a tápegység nyílása, teljesen középen. 

Az alsó részen nem kapunk ventilátor szellőzőt, ugyanis alaulra nem szerelhető, de a táépegység számára elhelyezésre került egy perforált rész, ami ráadásul egy levehető porszűrővel lett befedve. A négy bak, mely a házat picit eltartja a talajtól, vagy épp asztaltól kettős szereppel bír. Elsődlegesen természetesen a tápegység számára igyekszik a levegő ellátásának biztosításában, másrészt kimonfottan jól mutat. A bakok alján gumi van felragasztva, mely a csúszásmentességről gondoskodik, emellett az alatta lévő felületet nem karcolja össze.


Belső:


A belső kimondottan tágas, mindössze a tápegység burkolat vesz el helyet. Ez a burkolat egyébként nem teljesen fedett, ugyanis hátul a tápegységnek van egy perforált rész, arra az estre, ha azt fordítva - azaz felfelé - szeretnénk beszerelni. Az első részen pedig az opvionális vízhűtés számára van egy kis extra hely. Ami ezt a helyet illeti, sajnos nincs mód Push-Pull kialakítású vízhűtés beszerelésére a 360 mm-es radiátor esetén, csak a 240 / 280-as radiátoroknál. 


Az alaplapi tálca körbe van rakva kialakított kábelrendező nyílásokkal, így esztétikusa szerelhető össze a számítógép, a jobb oldali nyílás például teljesen fedett és az alaplap teljes oldalán végighúzódik. Az alaplapi tálcára a 9 távtartó, mely az alaplap rögzítéséhez szükséges előre be van szerelve. A ház mITX, mATX, ATX és EATX alaplapokkal kompatibilis. Az alaplapi tálca felső részén egy méretes nyílást kapunk a processzorhűtő összeszereléséghez. Hátul hét darab PCIe bővítőhely található, mely meg lett fejelve további kettővel, arra az esetre, ha a grafikus kártyánkat szeretnénk elforgatni. Bár ehhez nem mellékelt a gyártó adaptert, de mi be fogjuk mutatni természetesen. Felette a 120 mm-es ventilátor található. Ami a léghűtéses processzorhűtőket illeti, 170 mm-ig mehetünk el, ami több mint elegendő, hisz a legtöbb hűtőborda nem haladja meg ezt a magasságot. Grafikus kártyából 360 mm a megengedett maximális hossz. 

Térjünk ki a ventilátor és radiátor kompatibilitásra. A Corsair 4000D elől 3 x 120 mm-es , vagy 2 x 140 mm-es ventilátort képes fogadni. Felül 2x 120, vagy 2x 140 mm-es ventilátor helyezhető el, míg hátul egy darab 120 mm-es légkavaró szerelhető be. Fontos megemlíteni, hogy előre és hátra is 1-1 120 mm-es ventilátort kapunk a házzal. Radiátor téren elől 360 / 280 mm (természetesen a kisebb modellek is), felül 240 és 280 mm-es radiátor szerelhető be. Itt érdemes megemlíteni, hogy a memória magassága és befolyásoló tényező, de majd ezt is megnézzük. Hátul 120 mm radiátort tudunk beszerelni, ha erre ingert érzünk.  

Az alaplapi tálca túloldala is kimondottan érdekes. Helyből fetűnik, hogy méretes hely áll rendelkezésre a kábelek elvezetésére, ami nem megszokott. Gyakran találkozunk olyan gépházakkal , ahol erre kevés figyelmet fordítanak, így a kábeleket alig tudjuk elhelyezni. Ebben az esetben a 25 mm-es vastagság nagyon kényelmesnek mondható. A merevlemezek számára 4 helyet találunk. Összesen 4 SSD, vagy 2 SSD és két HDD szerelhető be. Az alaplapi tálca hátoldalán két SSD tartó kapott helyet, a tápegység előtt pedig kivehető (a HDD-t csarvar nélkül rögzíthető módon) rekesz található. A ház hábelezése okosan lett elvezetve, a gyártó három tépőzáras, Corsair feliratú pántot rögzített az alaplapi tálcához. 

Összeszerelés:


A házba történő beköltözés nem okozott nagy fejtörést, annak ellenére hogy az utóbbi időben a kétkamrás házakhoz voltunk hozzászokva, melyek kényelmesebbek, nagyobb szabadásgot engednek meg. Négány negatívum ellenére kimondottan meg voltunk elégedve a látottakkal. A Corsair 4000D-be egy Corsair RM 750i tápegységet próbáltunk betuszkolni, legalábbis csak azt gondoltuk, hogy erre lesz szükség. Aztán kiderült, hogy a HDD tartó boxot el tudjuk mozdítani a helyéről, így a hosszú PSU gond nélkül beféret a kábelekkel. 


A ház ATX és EATX alaplapokat támogat, de alul és felül nem hagyott extra helyet a gyártó, melyből a fenti tér, ami jobban fáj. Itt sajnos a szanvűnyos, tehát nem slim kivitelű folyadékhűtést nem tudtuk beszerelni, hisz a Corsair Vengeance RGB Pro ramok magas hűtőbordűval rendelkeznek, valamint a VRM hűtőborda is gondot okozhat egyes alaplapoknál. Így a 280 mm-es vízhűtés az elülső panelre került. A merevlemezek beszerelése egyszerű volt, főleg a HDD esetében, hisz itt nem volt szükség szerszámra. Az SSD-nél 4 csavar szükséges a rögzítéshez, bár mi jobban örültünk volna egy csavarmentes megoldásnak, de ez csak kényelmi szempont. A grafikus kártya kát módon szerelhető be, a normál megoldás mellett ki is helyezhetjük, hogy úgymont "pofával" az üvegpanel felé forduljon. Ezt a megoldást használtuk, a Corsair bővítő kábelének köszönhetően, amit egyébként külön kell megvásárolni. Ami a kábelrendezést illeti, a sok nyílás és a hátoldali széles 25 mm-es rész kimondottan kényelmes munkát tett lehetővé, így alapvetően egy könnyen belakható gépházról beszélhetünk. 


Összegzés:


A Corsair 4000D egy kimondottan jól sikerült gépház letisztult külsővel. Semmivel nem akar többet mutatni annál, ami valójában, mely számunkra nagyon tetszett. A felső folyadékhűtés kompromisszuma mellett az SSD-k beszerelése csak kekeckedésnek mondható. Szép és kényelmes ház a Corsair 4000D és ezt a házat nagyjából 90 eurós áron szerezhetjük be fekete és fehér színben, ami egy nagyon kedvező árcédulának mondható, annak ellenére, hogy a gyártó ebben az esetben lemondott az RGB élményről. A termékról bővebb információt a gyártó oldalán olvashattok. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: