corsair-dark-core-rgb-pro-wireless-eger-teszt

Corsair Dark Core RGB Pro wireless egér teszt

2020. április 25. Kocsis Bence Egér

Néhány évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt javasolt gamer egérként használni a vezeték nélküli egereket, hisz a vezetékes megoldásoknál jelentősen magasabb késleltetéssel, bizonytalan kapcsolattal rendelkeztek és az akkumulátor üzemidejük sem tette lehetővé azt, hogy huzamosabb ideig élvezzük a játékot. Azóta a periféria gyártók azon dolgoznak, hogy a gémerek számára is elérhetőek legyenek a vezeték nélküli egerek mindenféle kompromisszum nélkül. Ennek tükrében próbáltuk ki a Corsair Dark Core RGB Pro vezeték nélküli egeret.

Dizájn:

A Dark Core RGB Pro egyedi tervezésű külsővel rendelkezik, kimondottan esztétikus kinézetet sugároz. A nyolc programozható gomb kimondottan jó elrendezést kapott, ami lehetőséget ad arra, hogy a legtöbb játékban megállja a helyét az egér és a vezeték nélküli kivitel az olyan játékoknál lehet kimondottan hasznos, ahol a kábel súlya bármiféle akadályt jelenthet a maximális teljesítmény rovására. Ami eltérést jelenthet az eredeti Dark Core RGB modellhez képest - külsőre természetesen - az a bal oldal, hisz itt az egy oldalsó és egy rejtett gombhelyett kettőt helyezett el a gyártó, így a világító, RGB zóna formája és mérete is megváltozott. Ennek az volt az egyik fő oka, hogy a korábbiakban sok panasz érkezett a bevégésokban összegyűlött koszra, ami nehezen volt tisztítható, így döntött a változtatás mellett a gyártó. 

A tenyér alatti, logót tartalmazó rész és az oldalsó idomok is bordázott kialakítással rendelkeznek. Míg a bal oldali és jobb oldali extra idom máanyag borítást kapott, addig a tenyér alatti rész gomiból készült, ami kimondottan kényelmes fogást eredményez és a kezünk sem csúszkál rajta. 

Az egér kilenc különböző RGB megvilágítási zónát kapott, ami az RGB-s egereknél is komoly mennyiségnek számít. Persze, azon lehet vitatkozni, hogy ez 9, vagy csak 5, de majd a szoftver részletezésénél erre ki fogunk térni. Az egér 43,2 mm magas és az oldalsó idomok nélkül 7 cm széles és 13 cm hosszú. Ez a méret inkább a tenyérfogást preferálja véleményem szerint. 

A jobb oldalon van egy másgnesesen rögzített elem, melyről már beszéltünk, itt egy mellékelt újj tartó idomra tudjuk lecserélni a gyárilag felszerelt megoldást. Ez azok számára lehet hasznos, akik mindkét oldalon kedvelik az ujjtámaszt. Ráadásul, az extra idom textúrált kivitel.

Az egér egy 1,8 m hosszú, USB Type A / Type C kábelt kapott, ami a klasszikus harisnyázás miatt eléggé merev, jópár óra használat után is tisztán látszottak az összehajtás nyomai. Szerencsére a wireless támogatás miatt csak töltéskor vagyunk kénytelenek használni a kábelt. 

Teljesítmény:

A Dark Core RGB Pro amellett, hogy normál vezetékes kapcsolatot kínál, a Corsair Slipstream technológiának köszönhetően átmehetünk vezeték nélküli módba, a mellékelt vevőnek köszönhetően. A Slipstream egy 2,4 Ghz-es protokollt használ, mellyel a gyártó szerint 1 ms-nál is alacsonyabb késleltetés érhető el. 

A gombok elrendezése kézreálló volt a játékokban, bár mi igazából a Battlefield 5 és Red Dead Redemption 2-vel próbálkoztunk, ahol igazából csak opcionális szerepe van az extra gomboknak, amolyan kényelmi funkcióként. Ha játék közben állítanunk kell a DPI-n, azt könnyen megtehetjük, kisz a bal főgomb alatt találjuk gyárilag beprogramozva a DPI fel és DPI le gombokat.  

Az egér 133 gramm súlyú, de az 5, alsó részen elhelyezett szúszó rétegnek köszönhetően, szinte súlytalanul csúszik az egérpadon, sőt, ha az extra idomot is felhelyezzük, a rajta található szúszó résszel, akkor talán még könnyebben mozog. A két oldalsó szárny egyébként stabilitást is ad az egérnek, a hüvelyk- és kisujj számára pedig nagyon kényelmes támasz. Az egér alján találjuk a három álláső gombot, mely a vezetékes, 2,4 GHz-es és Bluetooth kapcsolat kiválasztásáért felel. 

Az egér 100 és 18000 DPI felbontás közt képes működni a PixArt PAW3392 optikai szenzornak köszönhetően. Frissítési ráta tekintetében a 125-1000 Hz-et ebben az esetben 2000 Mhz-re tolta ki a gyártó, ami felel a már említett 1 ms alatti késleltetésről. A fő gombok alatti Omron mikrokapcsolók 50 millió kattintást képesek elviselni. A görgő viszonylag nagy méretű, a görgetés ugrópontja érezhető, de csak maga a görgetés hallható picit. Elég minőségi darab benyomását kelti. 

Akkumulátor üzemidő:

Az eredeti Dark Core RGB egér 24 órás üzemidővel rendelkezett. Az utód esetében a gyártó nagyot lépett előre, hisz az 1000 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor üzemidejét a 24 óráról 50-re sikerült feltornászni - ez természetesen a fények kikapcsolt állapotában - , ami figyelemre méltó. Továbbá fontos megemlíteni, hogy az USB Type-A csatlakozó helyett Type-C-t kapott az egér és a szükséges kábel is csomagolásra került. Azopk számára, akiknek ez az 50  órás üzemidő sem felelne meg, nem szeretnék a játékot töltéssel megszakítani, ott a Dark RGB Pro SE, mely Qi töltés támogatással érkezik, azaz lehetőség van vezeték nélküli töltésre. Ehhez persze egy Qi töltést támogató egérpadra is szükségünk lesz. 

Szoftver:

A iCUE szoftver lehetőséget ad arra, hogy a szükséges finomhangolásokat elvégezzük, beleértve a mekrókat, a testreszabható RGB világítást és a gombok újboli konfigurálását, valamint a DPI beállítást és néhány extra funkciót. Az egér külsejének leírásánál említettük az RGB zónákat. Igazából azért kötöttem bele a 9-es számba, ugyanis három oldalsó LED csak állapotjelzésre szolgál, valamint a görgő két oldala is világít. Így ami a véleményem szerint tényleges RGB zónának mondható, az a görgő, a logó, a két oldalsó zóna a logó két oldalán, valamint az extra gombokat körülvevő zóna. 


A szoftverben 3 gyárilag melyek mindegyike 3-3 DPI beállítást tartalmaz. Kiválaszthatjuk a nekünk tetsző hármast, de akár testreszabhatjuk az adott profilt az igényeinknek megfelelően. 

Ha RGB-s egeret próbálok ki, személy szerint mindig nagy hangsúlyt fordítok a világítás kivesézésére, ha már ilyen funkcióval rendelkezik és a dobozon is büszkélkedik vele a gyártó. A fent látható iCUE szoftver számos, erre vonatkozó beállítási lehetőséget kínál. A Rainbow Wave, Rain és Visor effektek a sok RGB zóna miatt kimondottan szépek, intenzívek. Nagyon tetszett az, hogy egy RGB zónában a több elhelyezett RGB LED miatt a zóna eleje, közepe és vége is más színben tündököl, azok számára, akiknek fontos az RGB úgy gondolom itt kezdődik a történet. Összegzés:

A Corsair Dark Core RGB Pro kimondottan jó üzemidővel lett megáldva. Az egér kimondottan kényelmes, a mellékelt tartotéknak köszönhetően testreszabható és számos ponton rendelkezik RGB világítással, ami az iCUE szoftverben könnyedén testreszabható és szinkronizálható más Corsair perifériákkal. A TypeA / TypeC kábel kimondottan jó ötlet, hisz könnyedén helyettesíthető, bár a kábel harisnyázása miatt eléggé merev, még hosszú használat után is megmaradtak az összehajtás ívei. A Corsair Dark Core RGB Pro 2 év gyártói garanciával, 35 000 forint körüli áron lesz elérhető.  

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: