corsair-force-le200-480-gb-ssd-jart-nalunk/2017/11/04

Corsair Force LE200 480 GB SSD járt nálunk

2017. november 04. Kocsis Bence Adattárolás

A Corsair perifériák, számítógépházak tápegységek, folyadékhűtéses processzorhűtők  és memóriák gyártásával vált ismertté. Persze a termékpaletta itt nem merül ki, hisz a Corsair név alatt különféle adattárolókat is találunk. Így találkozhatunk különféle SSD-kel is, melyek PCI-Express, M.2 és SATA III csatolófelülettel rendelkeznek.

A SATA III 6 Gb/s csatolófelülettel ellátott SSD-k Corsair Force sorozata több kisebb családra tagolódik. A Force LS, Force LE mellett mai tesztalanyunk a Force LS200 is a család tagja. A Corsair Force LS200 név alatt 120, 240, 480 és 960 GB kapacitással rendelkező modellek szerepelnek.

A Corsair Force LE200 doboza passzol a gyártó gaming vonalának színezésével, hisz a tápegységek, processzorhűtők és perifériák már jó ideje sárga/fekete színbe öltöztek. A dobozon láthatunk egy illusztrációt a merevlemezről és olvashatóak a kapacitásra és fizikai méretre vonatkozó adatok is, valami

A dobozt kibontva SATA kábelt, vagy rögzítéshez szükséges csavarokat nem találunk, sőt még dokumentációt sem kapunk. Utóbbi persze nem olyan nagy érvágás, hisz a gyártó oldalán a legtöbb fontos tudnivaló elolvasható. A csavarokról pedig annyit, hogy minden minőségi számítógépház tartozékai közt rendelkezésre állak a szükséges csavarok. Ez persze azért nem mentesíti a gyártót a tartozékok kispórolása alól.

Maga az SSD egy 7 mm vastag, SATA III csalolófelülettel ellátott megoldás, ami lehetőséget ad arra, hogy adattárolóként használjuk asztali számítógépházakban, notebookokban, ultrabookokban és akár külső merevlemez házakban is.

A Corsair Force LE200 egy belépő szintű SSD-nek mondható, mivel költséghatékony tecnológiára épül. Ez TLC alapú NAND technológiát jelent, ami az SLC (Single Level Cell) és MLC (Multi Level Cell) megoldáshoz képest olcsóbb. Ezen felül a Corsair Force LE200 DRAM alapú gyorsítótárat is nélkülözi, ami még inkább képes lefaragni a költségekből. A DRAM alapú gyorsítótár hiányában a vezérlő, ami ebben az esetben Phison S11 vezérlő a Flash memória állományából végzi a gyorsítást.

Nézzünk néhány számot, amit a gyártó tűntetett fel a termék oldalán:

  • Csatolófelület: SATA 3 6Gb/s (visszafelé kompatibilis a SATA II és SATA I kivitellel)
  • Operációs rendszer: Windows XP-ig visszafelé kompatibilis, emellett kompatibilis a Mac OS X és Linux rendszerekkel
  • Méret: 7 mm vastagság, 2,5 col szabvány
  • TBW (Teljes felírt adattmennyiség): 60 TB
  • Működési hőmérséklet tolerancia: 0°C / +70°C
  • Működésen kívüli hőmérséklet tolerancia: -40°C / +85°C
  • Rázkódás: maximum 500G

Nézzük meg a TBW adatokat. Az LE200 480 GB esetében 60 TB az az írt adatmennyiség, amit a merevlemez még károsodás nélkül elbír. Ezen felül a gyártó közölt egy DWPD (Drive Writes Per Day) adatot is, mely 230 GB, azaz naponta ennyi az ajánlott maximális írás mennyisége. Ezek az adatok a 120 és 240 GB-os modell esetében 30 TB-ot jelentenek, míg a DWPD 230 GB. Érdekes, hogy a 960 GB-os modell esetében a 0,23 TB-os DWPD mellett 1000 TB-os TBW szerepel.

 

Egyre több SSD-hez tudunk letölteni olyan szoftvert, mellyel tudjuk figyelni a meghajtó állapotát, sőt számos egyéb dologra is használhatjuk. A Corsair SSD Toolbox is egy ilyen szoftver. Kiolvashatjuk a modellszámot, azt is megnézhetjük milyen Firmware verzióval dolgozik a meghajtó. Ezen felül természetesen az SSD képességeit is részletezi a program, emellett az aktuális hőmérsékletet is kiolvashatjuk.

 

Overprovision funkció: Corsair Force LE200 480 GB SSD-ben lévő Firmware képes a fikizailag elérhető tárkapacitásnak bizonyos részét lefoglalni, melyeket a hibás blokkok cseréjére és egyéb karbantartó műveletek számára tart fenn. Ez a funkció poziotív hatással van az SSD élettartamára és teljesítményére is. A Corsair Force LE200 480 GB SSD esetében ez a funkció be/kikapcsolható.

A S.M.A.R.T status (azaz Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology) lehetőséget ad arra hogy az SSD állapotát monitirozhassuk

A Disk Clone funkció segítségével meghajtót tudunk klónozni két kiválasztott meghajtó között. Itt figyelni kell arra, hogy a célmeghajtón minden korábbi adatot törölni fog a szoftver, azaz a forrás meghajtóval megegyező tartalommal fog rendelkezni.

Mivel az SSD támogatja a TRIM funkciót is, ezért lehetőségünk van ennek bekapcsolására is optimalizálás céljából.

A lista végén megtaláljuk a Secure Wipe funkciót mely abban segít bennünket, hogy a megható teljes tartalmát biztonságosan törölhessük. Ettől kezdve az adatok nem visszanyerhetők, melyre a gyártó a leírásban is figyelmeztet bennünket.

Mérési eredmények:

A gyártó által megadott adatok között, az ATTO Disk Benchmark alatt 560 MB/s-os olvasási és 530 MB/s-os írási sebesség szerepel. Ezeket az adatokat nekünk is sikerült reprodukálni, hisz a maximális szekvenciális olvasási sebességnek 562 MB/s-ot mértünk, míg a szekvenciális írás tesztje 542 MB/s-ot mutatott.

Megnéztük az SSD teljesítményét a Crystal Disk Mark tesztprogrammal is. Itt már alacsonyabb szekvenciális olvasási és írási eredményeket kaptunk, de még mindig 500 MB/s felett tudtuk tartani a teljesítményt. Itt érdekesség, hogy a gyártó 470 MB/s olvasási és 460 MB/s írási sebességet tett közzé, amit szintén sikerült megfejelni.

Összegzés:

Ami az árakat illeti, a 120 GB-os modell esetében 20 ezer forint körüli ácédulával kell számolni, mely a 240 GB-os modell esetében 30 ezer forintot, míg a 480 GB-os változat esetében 62-63 ezer forintot jelent. A 960 GB-os, legnagyobb tárkapacitású SSD-hez nagyjából 100 ezer forintos áron juthatunk hozzá. A Corsair a Force LE200 SSD-re 3 év garanciát vállal a gyártó. A sebesség teljesen rendben van, viszont a tartósság már adhat okot aggodalomra, hisz a 60 TB TBW az intenzív írást igénylő folyamatok számára nem elegendő, viszont otthoni környzetben, operációs rendszer villámgyors futtatására, játékok futtatására tartós eszköznek bizonyulhat.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: